ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Μογκαντάμ: Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%

«Κάναμε εσφαλμένες παραδοχές»

Μογκαντάμ: Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%

Μογκαντάμ: Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%
O πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ  


Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% και μείωση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής στο ήμισυ προτείνει για την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος παγκόσμιων κεφαλαιαγορών της Morgan Stanley και πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρέζα Μογκαντάμ (Reza Moghadam). Η πρόταση αυτή προκαλεί αίσθηση δεδομένου ότι ο Μογκαντάμ ήταν μέχρι τον Ιούλιο 2014 στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ και προϊστάμενος του Πολ Τόμσεν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, ο ίδιος εκθέτει εμμέσως τον μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, καθώς παραδέχεται πως το ελληνικό πρόγραμμα της περιόδου 2010 – 2014 στηρίχθηκε σε λάθος παραδοχές.
Ο Μογκαντάμ σε επιστολή του στους Financial Times (26 Ιανουαρίου) παραδέχεται πως το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης (τόσο το πρώτο του 2010 όσο και το δεύτερο του 2012) βασίσθηκε σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές για την ελληνική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τη δημοσιονομική προσπάθεια και την κοινωνική συνοχή. «Πρέπει να πάρω το μερίδιό μου από την ευθύνη, καθώς έχω εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικας μεταξύ 2010 και 2014», ανέφερε αφοπλιστικά το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.
Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα μπορεί να  συνεχίσει στην ευρωζώνη ο Μογκαντάμ ξεκαθαρίζει πως μια ελληνική έξοδος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα με μια αδύναμη δραχμή θα περνούσε από χρόνιο καθαρτήριο και η Ευρώπη, σπάζοντας το ταμπού της εξόδου του ευρώ, πιθανότατα θα προκαλέσει τις αγορές να επανεκτιμήσουν την άποψή τους για άλλες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. Μάλιστα, εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ ξεκαθαρίζει πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεχάσουν ότι θα εισπράξουν το χρέος, το οποίο θα είναι ακόμη λιγότερο βιώσιμο με μια πολύ υποτιμημένη δραχμή.
«Παρά την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους του ιδιωτικού τομέα στην ιστορία, το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί στο 175% του ΑΕΠ. Τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 με 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. Αυτό θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή και θα καταστρέψει κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι ανέφικτο. Εν τω μεταξύ, το υπερβολικό χρέος αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη», σημειώνει στην επιστολή του ο Μογκαντάμ.
Στην βάση αυτή ο Μογκαντάμ υποστηρίζει πως η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει μια ουσιώδη ανακούφιση -μειώνοντας το ελληνικό χρέος στο ήμισυ και την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή επίσης στο ήμισυ- με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό θα παράγει ένα βιώσιμο χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ, στόχο που συμφώνησαν οι υπουργοί της ευρωζώνης το 2012. Ξεκαθαρίζει δε πως αυτές οι μειώσεις δεν πρέπει να γίνουν δίχως όρους.
«Η ευρωζώνη έχει ξεπεράσει τα ταμπού των διασώσεων, της ιδιωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και της τραπεζικής ένωσης. Ακριβώς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται να ξεπεράσει τη διστακτικότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι και η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού της σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους», καταλήγει η επιστολή του Μογκαντάμ.
Θανάσης Κουκάκης
ΠΗΓΗ
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ! ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΑ ΕΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΑ 50% ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.

<< Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.>>

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

<< To δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μετά το επιθυμητό, αλλά ανεπαρκές κούρεμα (PSI) του 2012 και το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων (Δεκέμβριο 2012) μειωμένο από 367,9 δισ. ευρώ (ή 176,4% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2011 σε 305,5 δισ. ευρώ (ή 156,6% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2012. Αυτό και μόνο αποδεικνύει, ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει απολύτως μη βιώσιμο και ότι απαιτείται βαθύτερο και συνολικότερο κούρεμα του, για να επανέλθει άμεσα σε βιώσιμα επίπεδα, όπως κατ΄επανάληψη έχω γράψει αλλά και ζητήσει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου  από το 2011, όταν οι περισσότεροι δημοσιολογούντες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας τότε, ήταν αντίθετοι ακόμη και στο αρχικό κούρεμα (PSI), που τελικά έγινε και μετά πάλι λανθασμένα μας το παρουσίασαν ως τελική σωτηρία μας. Μια ματιά στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων τον Ιούνιο του 2011 είναι ενδεικτική.>>

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ:
<< Άποψη μου αμετακίνητη είναι, ότι το γρηγορότερο θα πρέπει, να διεκδικηθεί από την πλευρά μας με συνεχείς πιέσεις και να αποφασιστεί από τους δανειστές μας επιτέλους, ως μόνη διέξοδος, ένα νέο πραγματικό και εθελοντικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας, ένα Οfficial Sector Ιnvolvement ( OSI). Το κούρεμα αυτό πρέπει, να αφορά το σύνολο του χρέους, που έχουν στα χέρια τους οι επίσημοι δανειστές, δηλαδή οι χώρες οι  οποίες μας δάνεισαν μέσω του μηχανισμού στήριξης από τον Μάιο του 2010 με τα διακρατικά δάνεια , τα ποσά που μας δάνεισαν μέσω του EFSF αργότερα , καθώς και το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως και το ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα μας έχει δανείσει ένα ποσό περίπου 27 δις ευρώ.  
Όσο δύσκολα και αν είναι για την μεν  ΕΚΤ, να αποδεχθεί αλλαγή του καταστατικού της για κάτι τέτοιο και για δε το ΔΝΤ να αποδεχθεί  πρώτη φορά στην ιστορία  κούρεμα του δικού του ποσού, επειδή δεν θέλει, να χάνει τα χρήματα του, διότι θεωρεί, πως είναι δανειστής τελευταίου καταφυγίου και δεν πρέπει, να δημιουργηθεί προηγούμενο εις βάρος του, είναι απαραίτητο πάση θυσία, να το επιδιώξουμε συντονισμένα. Άλλωστε το ΔΝΤ για το επίσημο χρέος, που βρίσκεται στα χέρια των υπολοίπων δανειστών ορθά επιδιώκει και ζητά το κούρεμα, όπως έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα, άλλα παράλληλα  επιθυμεί, να εξαιρέσει τα χρήματα, που δάνεισε στην Ελλάδα το ίδιο. Το ύψος του κουρέματος αυτού απαιτείται , να φτάσει στο 50% του χρέους, που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας, να πέσει κάτω από το 80% του ΑΕΠ και να καταστεί πραγματικά βιώσιμο, διότι όπως έχω τοποθετηθεί με άρθρο μου το 2011, ο επιδιωκόμενος στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε καμία περίπτωση. Το δημόσιο χρέος της χώρας, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών μας ανέρχονταν  στο ύψος των 183 δις ευρώ στο τέλος του 2012 από το σύνολο των 305,5 δίς.
Επίσης το ποσό των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να επιδιώξουμε μετά από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, να προέλθει απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά το δημόσιο χρέος, με την βοήθεια ενός συνασπισμού επιτέλους  των πληττόμενων χωρών του Νότου με προεξάρχουσες τις Ιταλία και Ισπανία, που ήδη πέτυχαν για το μέλλον με την  απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Ιούνιο του 2012 για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των δικών τους τραπεζών, να προέλθουν τα απαραίτητα ποσά για αυτές απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όταν λειτουργήσει η τραπεζική ένωση.  Σε αυτό μας το αίτημα θα έχουμε συμπαραστάτη και το ΔΝΤ, το οποίο ήδη πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας διαρκώς σε αντίθεση με τις εμμονές των Ευρωπαίων, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλιώς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη μείωση του κατά 25% επι του ΑΕΠ, ακριβώς επειδή τα χρήματα, που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες, δεν θα επιβαρύνουν τελικά το ελληνικό δημόσιο. Αν μάλιστα υπάρξει συνδυασμός κουρέματος κατά 50% και ανακεφαλαιοποίηση απευθείας από τον ESM,  τότε θα έχουμε σωρευτικά μια μείωση του δημοσίου χρέους κατά 60% περίπου επι του ΑΕΠ.>>

ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:Αυτοκριτική και επανεκκίνηση


Αυτοκριτική και επανεκκίνηση

Η «δημοκρατία» έχει περιγράψει και αναλύσει δεκάδες φορές τα αίτια της λαϊκής απαρέσκειας για την πολιτική που ασκήθηκε από τη Ν.Δ. την περίοδο 2012-2015.

Η «συνταγή» που εφαρμόστηκε και για το κόμμα και για την κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε από τον λαό. Οποιος θεωρεί ότι η αποδοκιμασία ήταν αποτέλεσμα της επιφάνειας των πραγμάτων και όχι της ουσίας τους σφάλλει και ταυτόχρονα περιφρονεί την πραγματικότητα.
Επειδή η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται πια, το ζήτημα είναι να παραμείνει εν ζωή και να βρει τον δρόμο για τις καρδιές και τις συνειδήσεις των Ελλήνων το κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Πρέπει να αναληφθούν συντομότατα πρωτοβουλίες για τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων του κόμματος και του περιεχομένου των πολιτικών που πρέπει και μπορεί να εφαρμόσει προς όφελος της πατρίδας, του λαού και του έθνους.
Οποιος θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο κόμμα και ότι όλα πήγαν καλώς, αλλά οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί η νίκη, ας αναλογιστεί το εξής απλό: οι Ελληνες, που συνήθως έδιναν στην Ακρα Αριστερά και τις παραφυάδες της ποσοστά όχι μεγαλύτερα του 3%-4%, ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική δύναμη! Αν δεν υπάρχουν ευθύνες ούτε γι' αυτό στα στελέχη της Ν.Δ., τότε δεν υπάρχουν για τίποτα.
Αν «σαπίσει» η κατάσταση, αν οι παθογένειες κρυφτούν κάτω από το χαλί και δεν συζητηθούν, υπάρχει ο κίνδυνος να ακολουθήσει η Ν.Δ. τα βήματα του ΠΑΣΟΚ στη συνολική απαξία και, τέλος, στο νεκροταφείο των πολιτικών ελεφάντων της χώρας μας. Η κατάσταση δεν μπορεί να «σέρνεται» έτσι επ' αόριστον και να φθίνουν τόσο τα ποσοστά της Ν.Δ. όσο και η επιρροή της στην κοινωνία.
Σ' αυτή τη ζωή όλα πρέπει να αποδεικνύονται και όλα πρέπει να κατακτώνται έπειτα από κοπιώδη αγώνα.

Ετσι και η Ν.Δ. πρέπει να επανασυνδεθεί με τους εκλογείς μέσω ουσιαστικής και δημόσιας αυτοκριτικής και ριζικών αλλαγών. Κι αυτά σύντομα!

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΩΣΤΗ ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Δ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΝΔ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ.

Ο Παναγιωτόπουλος στον Real fm 97.8 για τους "γαλάζιους" υπουργούς που λάτρευαν το μνημόνιο

Ο Παναγιωτόπουλος στον Real fm 97.8 για τους "γαλάζιους" υπουργούς που λάτρευαν το μνημόνιο


Ο Παναγιωτόπουλος στον Real fm 97.8 για τους γαλάζιους υπουργούς που λάτρευαν το μνημόνιο
Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την εκλογική ήττα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική για την προεκλογική εκστρατεία αλλά και τις μνημονιακές πολιτικές.
«Υπήρξαν εκ των πραγμάτων δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες. Η Νέα Δημοκρατία πήρε στην πλάτη της ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Να εφαρμόσει μία πολιτική βίαιής δημοσιονομικής προσαρμογής, που ήταν όμως απαραίτητη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα», σχολίασε αρχικά ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε:
«Το κόστος αυτής της πολιτικής είναι πάρα πολύ μεγάλο και το είδαμε να καταγράφεται στις εκλογές. Δεν θα υπήρχε Ελλάδα αν δεν περνούσαμε αυτές τις συμπληγάδες. Μπορούσαμε και καλύτερα. Η βραδυφλεγής βόμβα η οποία ξεκίνησε το 13’ και έσκασε τον Αύγουστο του 14’ ήταν ο ΕΝΦΙΑ. Έπαιξε τεράστιο ρόλο γιατί μας έφερε σε ευθεία σύγκρουση με την μεσαία αστική τάξη, τον κοινωνικό πυλώνα του αστικού πολιτικού χώρου τον οποίο εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, αισθάνθηκαν ότι τιμωρούνται επειδή είναι ιδιοκτήτες. Και ξεχάσαμε ότι η ιδιοκτησία αποτελεί μια ιδεολογική οντότητα για τον αστικό χώρο. Το Σύνταγμά μας, την προστατεύει και την εγγυάται. Στον ιδιοκτήτη, φορολογείς το εισόδημά του ή την υπεραξία που δημιουργείται από το ακίνητο. Δεν τιμωρείς τον νοικοκύρη που έβαλε την οικογένειά του κάτω από ένα κεραμίδι. Πρέπει να υπάρξει φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλά με τον τρόπο που επιβλήθηκε είχε τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο. Αποτέλεσε τον εφιάλτη για χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες».
«Στο ξεκίνημα της καμπάνιας πλησιάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και πίστευα ότι τότε μπορούσαμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Δεν κατάλαβα γιατί επενδύσαμε μόνο σε μία λέξη. Τη λέξη φόβο και αφήσαμε τη λέξη Ελπίδα να την μονοπωλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στήριζε την ελπίδα του σε υποσχέσεις σε αυτούς που μιλούσαν Ελληνικά και σε άλλους που δεν μιλούσαν Ελληνικά. Με τον αγώνα που έδωσε η ΝΔ, μπορούσε να ανοίξει το ξέφωτο για τη χώρα. Στο σημείο που φτάσαμε δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ούτε να αντιδρούμε με τρόπο που να δείχνει φοβικό σύνδρομο. Θα πρέπει η παράταξη να κάνει έναν εξαντλητικό δημοκρατικό διάλογο. Να ανασυνταχθεί η ευρεία φιλελεύθερη παράταξη και να πάμε σε ένα συνέδριο ζητώντας την επανίδρυση της μεγάλης κεντροδεξιάς, όπως τη δρομολόγησε ο μεγάλος ηγέτης, ο μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να ανοίξουμε και το θέμα το ιδεολογικό. Γιατί ακολουθήσαμε το μνημόνιο. Και ένα μεγάλο μέρος του μνημονίου, είχε και λάθη. Είχε όμως και μεταρρυθμίσεις τις οποίες ορθώς τις κάναμε», πρόσθεσε ακόμα ο κ. Παναγιωτόπουλος και σημείωσε στη συνέχεια:
«Είμαστε φιλελεύθερη παράταξη αλλά όχι νεοφιλελεύθερη παράταξη. Δώσαμε την εντύπωση, ότι δεν ακολουθούμε το μνημόνιο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, ότι έχουμε αναγάγει το μνημόνιο σε ιδεολογικό και πολιτικό τοτέμ. Δημιουργήσαμε την πολιτική θεολογία του μνημονίου με αποτέλεσμα να βγαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης και να λένε ότι λατρεύουν το μνημόνιο. Ότι είναι το σημαντικότερο κείμενο που υπήρξε ποτέ το μνημόνιο, ένα σύγχρονο Ευαγγέλιο, οι δώδεκα εντολές του Μωυσέως. Θα έλεγα, όλη αυτή η πολιτική λατρεία του μνημονίου θα πρέπει να είναι μέσα στα θέματα που πρέπει να ξαναδούμε. Άλλο πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από Έλληνες για τους Έλληνες και άλλο πιστεύουμε ότι ήρθαν οι 12 εντολές του Μωυσέως».
«Το θέμα της ηγεσίας αυτή τη στιγμή αν ανοίξει, θα μας οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη εσωστρέφεια και σε ένα παιχνίδι προσώπων και προσωπικών φιλοδοξιών, το οποίο θα μας αποπροσανατολίσει από τον σωστό προβληματισμό ο οποίος κατά τη γνώμη μου πρέπει να συμπυκνωθεί σε αυτά που σας είπα», είπε ακόμα, σχετικά με το θέμα της ηγεσίας.

ΠΗΓΗ: ΕΝΙΚΟΣ

Αρχισαν (τώρα) τα δύσκολα για τον Αντ. Σαμαρά

Αρχισαν (τώρα) τα δύσκολα για τον Αντ. Σαμαρά



Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αντώνη Σαμαρά. Μετά τη βαριά ήττα της Κυριακής, η Συγγρού, όπου βρίσκεται η έδρα της Ν.Δ., μοιάζει με χύτρα που βράζει και το μόνο ερώτημα πλέον είναι αν υπάρχει κάποιος και ποιος είναι αυτός που θα σηκώσει το καπάκι για να μη γίνει έκρηξη.
Το κλίμα μεταξύ των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ βαρύ. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα μεταξύ τους, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι κανένα από τα στελέχη του κόμματος δεν εμφανίστηκε τη βραδιά των εκλογών στη Συγγρού.

Την ίδια ώρα η βάση της Κεντροδεξιάς, πληγωμένη και αμήχανη, περιμένει τις πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά, ενώ κάποια από τα στελέχη ήδη του ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες, στοχοποιώντας τον για τις δηλώσεις που έκανε. Μάλιστα, ο προβληματισμός μεγαλώνει, καθώς η περίπτωση να επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας κεντροδεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας θα δημιουργήσει ακόμη έναν πονοκέφαλο στη Ν.Δ.

Από τη μεριά του ο κ. Σαμαράς φαίνεται να επιμένει να μη συζητά οτιδήποτε έχει σχέση με θέμα διαδοχής του, μια και πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αριστερή παρένθεση και δεν θα αντέξει! Στελέχη που έχουν διαδρομή και παραταξιακή συνείδηση τόνιζαν πάντως ότι πρέπει άμεσα να συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Επιτροπή, αλλά και να συγκληθεί είτε συνέδριο είτε συνδιάσκεψη, ώστε να γίνουν απολογισμός και επαναχάραξη της πορείας της Ν.Δ.
Eκστρατεία φόβου
Οπως έλεγε έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ., «δεν μπορεί να λέμε ότι αντέξαμε, όταν ξέρουμε ότι ένα κομμάτι από αυτούς είτε ανήκε στο ΠΑΣΟΚ είτε επηρεάστηκε από την εκστρατεία φόβου, ή όταν έχουμε χάσει με 8,5%, ενώ έχουμε... χαρίσει ψηφοφόρους σε Καμμένο και Χ.Α.».
Χθες πάντως μια σειρά από στελέχη πήραν τα... όπλα τους, ζητώντας, σε διάφορους τόνους, πρωτοβουλίες και αλλαγή πορείας. «Επειτα από μια ήττα, ότι πρέπει να καθίσουμε να δούμε τι συμβαίνει είναι αυτονόητο» δήλωσε ο πρώτος σε σταυρούς στη Β΄ Αθηνών Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Βεβαίως. Χάσαμε και χάσαμε άσχημα». Ο βουλευτής Μάκης Βορίδης υποστήριξε: «Η Ν.Δ. είναι συντεταγμένο κόμμα και ο πρόεδρος έχει στα χέρια του όλες τις κατάλληλες διαδικασίες προκειμένου να κρίνει τι είναι αυτό που θέλει να δρομολογήσει».
Ο τ. ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης στο twitter του έγραψε: «Πρωτοβουλίες για επιστροφή στις ρίζες.Αυτοκριτική και ανάληψη ευθυνών. Μια διαφορά 8,5% και από 33,5% -το 2009- σε 27,5% σήμερα είναι μεγάλη ήττα. Αραγε μπορεί να έχει κάποιος ήσυχη τη συνείδησή του, όταν υπάρχουν σήμερα 1,2 εκατ. άνεργοι Ελληνες και 6,3 εκατ. στα όρια της φτώχειας;» Λάβρος κατά του περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά εμφανίστηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης. «Δεν θα δεχθούμε από δω και στο εξής να παίρνουν αποφάσεις οι σύμβουλοι, να μας τις φέρνουν και να πρέπει να συμφωνήσουμε. Αυτά τελείωσαν» σημείωσε. Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά από απανωτά λάθη που έφεραν την ήττα. Βολές για την επικοινωνιακή στρατηγική εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιάννης Μιχελάκης.

ΠΗΓΗ: http://www.dimokratianews.gr

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ. ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ. ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ

Εγώ τα εύκολα και μεγάλα λόγια δεν τα πιστεύω..

ΦΟΒΑΜΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ...

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"