ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΙ 180 ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΣΤΟΧΟ. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Τα «κόκκινα» δάνεια και ο ΣΥΡΙΖΑ


Μπάμπης Παπαδημητρίου ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τα «κόκκινα» δάνεια και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τα δάνεια είναι περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών», σημειώνει πολύπειρος τραπεζικός που ηγείται ιστορικού πιστωτικού οργανισμού. Η αλήθεια αυτή διαφεύγει, δυστυχώς, από τους περισσότερους παράγοντες της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής, αλλά και από πολίτες που τους έχουν παρασύρει έξυπνοι δικηγόροι και πονηροί πολιτευτές.

Με την ανάκαμψη να βρίσκεται στον δρόμο –με την προϋπόθεση ότι δεν θα την καθυστερήσουν οι Σειρήνες των κομματικών εκλογομαγείρων–, το πλέον κρίσιμο ζήτημα για την ελληνική οικονομία το 2015 είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Ομως, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα 3/4 των δανείων που έχει δώσει το σύστημα, εξυπηρετούνται. Που σημαίνει ότι η πλειονότητα των δανειοληπτών παραμένει στην αγορά.

Ετερος τραπεζίτης, που δεν σταμάτησε να χτίζει, δείχνει την επιτυχία που έχουν οι ρυθμίσεις που γίνονται συνεχώς στη δική του τράπεζα, μακριά από περιττές δημοσιότητες. Η επιτυχία προσωποποιημένων λύσεων, που φέρνουν το βάρος του δανείου στα μέτρα του πραγματικά διαθέσιμου εισοδήματος, είναι εξαιρετική, διαβεβαιώνει. Εστάλησαν χιλιάδες επιστολές σε πελάτες που είχαν σταματήσει να πληρώνουν και το 40% ανταποκρίθηκε ήδη στη λύση που πρότεινε η τράπεζα.

Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά κατανοούν ότι είναι καλύτερο να κρατήσουν το σπίτι τους πληρώνοντας το ισόποσο ενός μετρίου ενοικίου. Πρόβλημα υπάρχει με όσους απέκτησαν ακίνητα που ξεπερνούσαν –και τότε και ακόμη περισσότερο τώρα– τις στεγαστικές ανάγκες τους αλλά και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Αυτοί πρέπει να μετακομίσουν, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να λειτουργήσει η αγορά. Δυστυχώς, όμως, η πολιτική αστάθεια, το φορολογικό αλαλούμ και τα δικηγορικά παιχνίδια με το νομικό πλαίσιο εμποδίζουν τις ορθολογικές αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι δανειολήπτες.

Ευτυχώς, οι ρυθμίσεις Δένδια και ορισμένες διευκρινίσεις που αναμένονται, φαίνεται ότι θα διευκολύνουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε οριστικό ξεκαθάρισμα.

Η πιο δύσκολη δουλειά των τραπεζών για το 2015 ήταν και παραμένουν οι «ζημιογόνες επιχειρήσεις». Ιδιαίτερα εκείνες τις οποίες έχουν «κατακλέψει» οι «ιδιοκτήτες» τους. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε κανείς, δεν δείχνει διάθεση να υποστηρίξει τις σημερινές διοικήσεις των τραπεζών σε αυτή την πολύ δύσκολη παρτίδα. Οσο εντυπωσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος ότι η ΕΚΤ ορθώς «κάνει κουμάντο» στο τραπεζικό σύστημα, άλλο τόσο απογοήτευσε με την εμμονή του να παραδώσει τη διεύθυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις διοικήσεις των τριών συστημικών τραπεζών σε κομματικά στελέχη. Κανείς δεν πείθεται από την προσπάθεια κύκλων της Κουμουνδούρου να εμφανίσουν γνωστά και διακεκριμένα τραπεζικά στελέχη ως «συνεργάτες» της νέας εξουσίας, χαρακτηρισμοί που απορρίπτουν οι επονομαζόμενοι σε δήθεν «αποκαλυπτικά» ρεπορτάζ.

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη πολλοί επιχειρηματίες που αρνούνται να εξεύρουν οι ίδιοι μετοχικές συνεργασίες, που θα τους επέτρεπαν να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους. Ομως, οι οδηγίες που δίνονται από τη Φρανκφούρτη είναι σαφείς: το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών υπερχρεωμένων μονάδων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τελειώσει ο επόμενος, ετήσιος, έλεγχος για την κατάσταση των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών. Ας μη ξεχνούμε ότι οι επιχειρηματίες «δουλεύουν» τα δικά μας χρήματα, αφού και ως καταθέτες και ως φορολογούμενοι στηρίζουμε την ασφάλεια του συστήματος.

Πίσω από τη δημοσιονομική τρόικα, που ετοιμάζει τις βαλίτσες της επιστροφής, κρύβεται η έλευση πολλαπλών κέντρων αυστηρότατων ελέγχων της ελληνικής οικονομίας. Κάνουν λάθος όσοι μέτοχοι (και στελέχη) πιστεύουν ότι οι τράπεζες θα τους χαρίσουν τα επιχειρηματικά τους δάνεια και θα τους παρακαλέσουν κιόλας να συνεχίσουν να διοικούν. Εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να επαναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πρόσφατης ιστορίας: τη διάσωση με λεφτά φορολογουμένων των προβληματικών επιχειρήσεων κατά τη δεκαετία του ’80. Πολλά από όσα λέγουν σήμερα τα στελέχη της αντιπολίτευσης θυμίζουν ακριβώς εκείνη την περίοδο. Μόνο που όλα αυτά προϋποθέτουν την έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ!
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΛΕΨΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΦΕΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ 1981 ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ.

Βαρουφάκης: Δεν θα τολμήσει η ΕΚΤ...

Βαρουφάκης: Δεν θα τολμήσει η ΕΚΤ...

Βαρουφάκης: Δεν θα τολμήσει η ΕΚΤ...

...αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει προετοιμαστεί να διατηρήσει τη ρευστότητα - Προτείνει να αντισταθεί οΑλ.Τσίπρας και «να πει "όχι" σε μια πιθανή απειλή διακοπής ρευστότητας για τις τράπεζες»

Μετά τις συζητήσεις και τα σχόλια που προκάλεσε η πρωινή δήλωσή του στον Ant1 ότι «η ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Το έκανε στην Ιρλανδία, το έκανε στην Κύπρο», ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης προέβη σε νέα δήλωση στο www.protothema.gr.



Ο κ. Βαρουφάκης, στη δήλωση που κάνει στο www.protothema.gr επισημαίνει ότι «μια κυβέρνηση που θέλει να διαπραγματευτεί πραγματικά, ώστε να σταματήσει επιτέλους ο φαύλος κύκλος της πτώχευσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πρέπει να είναι έτοιμη να πει «όχι» σε μια πιθανή απειλή διακοπής ρευστότητας για τις τράπεζες από την ΕΚΤ».

Ο οικονομολόγος τονίζει ότι «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει, λοιπόν, να είναι έτοιμη στην περίπτωση τέτοιας απειλής να πει ΟΧΙ, έχοντας ήδη προετοιμάσει μέτρα για την διατήρηση της ρευστότητας κατά την διάρκεια της σκληρής, πραγματικής διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει»

Κατά το σκεπτικό του κ. Βαρουφάκη «αν η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να αντισταθεί, έχει τον ελληνικό λαό με το μέρος της, και διαθέτει μέσα διατήρησης της ρευστότητας για ένα χρονικό διάστημα, η ΕΚΤ δεν θα τολμήσει να κάνει πράξη την απειλή της – ούτε καν να την εκστομίσει».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Γιάννη Βαρουφάκη στο www.protothema.gr:

«Μια κυβέρνηση που θέλει να διαπραγματευτεί πραγματικά, ώστε να σταματήσει επιτέλους ο φαύλος κύκλος της πτώχευσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πρέπει να είναι έτοιμη να πει «όχι» σε μια πιθανή απειλή διακοπής ρευστότητας για τις τράπεζες από την ΕΚΤ.

Μια απειλή που έχει, όπως γνωρίζουμε, χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον δύο φορές, την μία εναντίον της κυβέρνησης της Ιρλανδίας και την δεύτερη εναντίον της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κύπρο.

Όποια κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αντισταθεί σε αυτή την απειλή, δεν διαπραγματεύεται - όπως ποτέ δεν έχει διαπραγματευτεί καμία από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει, λοιπόν, να είναι έτοιμη στην περίπτωση τέτοιας απειλής να πει ΟΧΙ, έχοντας ήδη προετοιμάσει μέτρα για την διατήρηση της ρευστότητας κατά την διάρκεια της σκληρής, πραγματικής διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει.

Και το πιο σημαντικό: Αν η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να αντισταθεί, έχει τον ελληνικό λαό με το μέρος της, και διαθέτει μέσα διατήρησης της ρευστότητας για ένα χρονικό διάστημα, η ΕΚΤ δεν θα τολμήσει να κάνει πράξη την απειλή της – ούτε καν να την εκστομίσει.

Γιάνης Βαρουφάκης»


ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ρουσόπουλος: Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 180

Ρουσόπουλος: Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 180

Πρώτη καταχώρηση: 09/12/2014 - 19:23

Ρουσόπουλος: Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 180
Ρουσόπουλος: Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 180

Για την επιλογή του Σταύρου Δήμα και για την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μίλησε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στον Real Fm 97.8 στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου και του Τάκη Χατζή.
«Νομίζω ότι είναι μία ενδιαφέρουσα και σημαντική πρόταση. Είναι μία ευγενής παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου. Είχε μία πολύ καλή πορεία και στην Ελλάδα και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Επίτροπος Περιβάλλοντος», είπε ο κ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στον Σταύρο Δήμα.
Αναφορικά με το αν μπορεί να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές εκτίμησε: «Δεν είναι αδύνατο αλλά είναι πολύ δύσκολο».
«Χωρίς να έχω μιλήσει με τον Αντώνη Σαμαρά ή με κάποιον από τους πολύ στενούς του συνεργάτες νομίζω ότι η επιλογή του χρόνου είναι πολύ σημαντική. Γίνεται μόλις ένα μήνα πριν από το περιθώριο που είχε η κυβέρνηση αλλά αυτός ο μήνας, δεδομένου ότι  η τρόικα μας έχει δώσει ένα περιθώριο δύο μηνών, καθιστά την πολιτική απόφαση περαιτέρω σημαντική».
Τέλος ερωτηθείς αν επιστρέφει, απάντησε: «Όχι ακόμα».

ΠΗΓΗ: ΕΝΙΚΟΣ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ;

Γράφει
ο Νίκος Χατζηνικολάου
Εσείς δεν φταίτε για τίποτε;
Η σοβαρή εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές οφείλεται αποκλειστικά, αν πιστέψει κανείς τις χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κ. Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα «Αγορά», στην πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα, με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών σε 3-4 μήνες κάνει, κατά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «τους εταίρους μας καχύποπτους, δύστοκους και άδικους». Και είναι αλήθεια! Το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής επιβαρύνει πράγματι σε σημαντικό βαθμό τις συζητήσεις με την τρόικα, η οποία επιχειρεί τώρα να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της με τρόπο οριστικό και μόνιμο, ώστε να μην απειληθούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ μεν αλήθεια, αλλά δεν είναι ΟΛΗ η αλήθεια! Ο κ. Βενιζέλος και ορισμένα άλλα λαλίστατα κυβερνητικά στελέχη είτε ξεχνούν, είτε δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τα δικά τους λάθη, τις δικές τους ευθύνες και παραλείψεις, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην... εξαγρίωση των δανειστών και στην πρωτοφανή σκλήρυνση της στάσης τους που διαπιστώνουμε σήμερα. Γιατί βέβαια είναι απολύτως προφανές ότι η τρόικα έχει... τρελαθεί! Το απόρρητο e-mail της προς την ελληνική κυβέρνηση, που φέρνει στο φως σήμερα η Realnews, είναι αποκαλυπτικό. Φθάνει στο σημείο να απαιτεί νέο φόρο πολυτελείας, με βάση την περιουσιακή κατάσταση των πολιτών, χωρίς μάλιστα να ξεκαθαρίζει ποιοι, κατά τη γνώμη της, είναι πλούσιοι και ποιοι όχι. Φαίνεται ότι, σύμφωνα με τις νέες θεωρίες του Βερολίνου, το να αποκτά κανείς περιουσία σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας και ελεύθερου ανταγωνισμού είναι πλέον «αδίκημα»!

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΛΑΘΟΣ της κυβέρνησης είναι ότι, υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και της στρατηγικής του για την επίσπευση των εθνικών εκλογών, βιάστηκε να μιλήσει για άμεση έξοδο από το μνημόνιο και για απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, χωρίς να έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία και κυρίως χωρίς να έχει σταθμίσει τις πιθανές επιπτώσεις... Παράλληλα, η κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος αποφάσισε -μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές και βλέποντας να μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν- να «παγώσει» την εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων και ρυθμίσεων, για τα οποία όμως είχε ήδη -δυστυχώς- δεσμευθεί απέναντι στους δανειστές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ακόμη, οι ελεγκτές της τρόικας είχαν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι εκκρεμούσε η υλοποίηση 600 και πλέον δράσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο. Μάλιστα, λίγο αργότερα, στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Χαρδούβελης έστειλε σε όλους τους συναδέλφους του λίστα των ανεκπλήρωτων μνημονιακών τους υποχρεώσεων. Ωστόσο, τόσο οι υπόλοιποι υπουργοί, όσο και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι «κατέβασαν τα μολύβια» και δεν έπραξαν όσα η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει... Η σκέψη τους ήταν και είναι στραμμένη στο ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών. Και έτσι «ξέχασαν» να πάρουν μέτρα για το δημοσιονομικό κενό, μιλώντας για την ανάπτυξη που θα το καλύψει και προχωρώντας σε φορολογικές ρυθμίσεις και ελαφρύνσεις. «Ξέχασαν» να νομοθετήσουν το νέο, ενιαίο μισθολόγιο για τον δημόσιο τομέα, «ξέχασαν» τις αλλαγές που είχαν υποσχεθεί να κάνουν στα εργασιακά, «ξέχασαν» αρκετές από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για τις οποίες επίσης είχαν δεσμευθεί. «Ξέχασαν» πολλά ακόμη που -δυστυχώς- είχαν συνομολογήσει ότι θα κάνουν, αλλά ο χώρος του άρθρου μας είναι περιορισμένος...

ΟΛΑ ΑΥΤΑ είχαν σαν αποτέλεσμα η συνήθης αξιολόγηση της τρόικας, που θα έπρεπε κανονικά να είναι μια απλή και σύντομη διαδικασία ρουτίνας, να μετατραπεί σε χρονοβόρα διαπραγμάτευση και μάλιστα εξαιρετικά σκληρή. Και έτσι σήμερα, αντί να γίνεται συζήτηση στην Ευρώπη για την επόμενη μέρα της χώρας μας και για τη σταδιακή απαγκίστρωσή της από τα μνημόνια και τις εξοντωτικές απαιτήσεις των δανειστών, το κεντρικό θέμα είναι -δυστυχώς- για άλλη μια φορά «η ασυνέπεια των Ελλήνων» και το «έλλειμμα εμπιστοσύνης» των Βρυξελλών προς την Αθήνα. Οι συνέπειες είναι προφανείς. Το ΔΝΤ θα μείνει στη χώρα μας μέχρι το 2016 με τον σημερινό του ρόλο και στη συνέχεια για άλλον ένα χρόνο, με νέο «κοστούμι». Και τα πρόσθετα μέτρα που μας ζητούν, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, είναι χειρότερα ακόμη και από αυτά του πρώτου μνημονίου! Και για όλα αυτά δεν φταίει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ... Ετσι, για να συνεννοούμαστε...


ΠΗΓΗ: REAL

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΙΚΑ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΟΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΑΘΛΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ.

Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» για την εκλογή Προέδρου

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ψηφοφορία

Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» για την εκλογή Προέδρου

Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» για την εκλογή Προέδρου

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας, στις 17 Δεκεμβρίου, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 155 βουλευτές (απαιτούνται 180 «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου) το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στη στάση που θα τηρήσουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, πολλοί βουλευτές από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων και των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο άκουσμα της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, ακόμα και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, αν και αρχικά έδειχναν διατεθειμένοι να προστεθούν στην προεδρική πλειοψηφία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου, η οποία παρόλο που υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό, το βράδυ της Τρίτης, με ανάρτησή της στο Twitter, άφησε να διαφανεί ότι θα ψηφίσει «όχι».
«Η μόνη δήλωση που έχω κάνει είναι πως θα ψηφίσω, ενδεχομένως, πολιτικό και όχι κομματικό πρόσωπο. Ημουν σαφής. Δεν υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας» έγραψε.
Επίσης, η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία ενώ είχε υπογράψει την επιστολή των 8, την Τρίτη υποστήριξε ότι μολονότι θεωρεί εξαιρετική περίπτωση τον Σταύρο Δήμα, δεν μπορεί να τον ψηφίσει καθώς ο τρόπος που η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία εκλαμβάνεται ως εκβιαστικός.

Με βάση τις μέχρι τώρα επίσημες τοποθετήσεις βουλευτών, τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» στην προεδρική εκλογή έχουν ως εξής:

Οι 9 βουλευτές που προσανατολίζονται να ψηφίσουν «ναι» είναι οι: Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός.

Οι 30 βουλευτές που προσανατολίζονται να ψηφίσουν «όχι» είναι οι:

Από τη ΔΗΜΑΡ: Φώτης Κουβέλης, Γιώργος Κυρίτσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη, Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης.
Από τους ΑΝΕΛ: Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ, Σταυρούλα Ξουλίδου, Γιάννης Δημαράς, Μαρίνος Ουζουνίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Ελενα Κουντουρά, Παύλος Χαϊκάλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Από τους ανεξαρτητους: Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μαρία - Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Βύρων Πολύδωρας, Κατερίνα Μάρκου

Οι 7 βουλευτές που δεν έχουν τοποθετηθεί είναι οι: Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Θωμάς Ψύρρας, Κώστας Δαμαβολίτης, Γαβριήλ Αβραμίδης
Newsroom ΔΟΛ

«Φίδια» για το χρέος

«Φίδια» για το χρέος
09.12.2014
 Καλέ, τα μάθατε τα νέα; Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι αυτό που νομίζουμε, κοντά δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας. Στο 60% βρίσκεται. Σημαντικά μικρότερο κι από της Γερμανίας. Γιατί δεν παίζει ρόλο το πραγματικό μέγεθός του. Ούτε το ποσοστό του ως προς την εθνική παραγωγική δυνατότητα. Σημασία έχει πώς το μετράμε. Αρα, με μια απλή λογιστική αναγωγή το «κουρεύουμε» περίπου στο ένα τρίτο του πραγματικού. Και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα…

 Τέτοιες ανοησίες αράδιαζε ακριβώς πριν από έναν χρόνο από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (που άγνωστο με ποια κριτήρια τον προσκάλεσε ως κεντρικό ομιλητή!) ένας εκκεντρικός τύπος με βλέμμα κουκουβάγιας, μέσα από βαριά κοκάλινα γυαλιά και φακούς «πατομπούκαλα». Ηταν ο Πολ Καζαριάν, επικεφαλής ενός fund με το επίσης παράξενο όνομα Japonica Partners.

 Πρώην investment banker της γνωστής και μη εξαιρετέας Goldman Sachs, ο αρμενικής καταγωγής Καζαριάν περιφέρει τα τελευταία χρόνια 3-4 δισ., τα οποία μοιράζει σε διάφορες «ριψοκίνδυνες» επενδύσεις αντλώντας κέρδη από προβληματικές καταστάσεις. Μέσα στα διάφορα κελεπούρια που… ξετρυπώνει δεν του ξέφυγε και το ελληνικό χρέος, με ομόλογα του οποίου «μπούκωσε» στην κυριολεξία την Japonica, διατυπώνοντας και επίσημη πρόταση επαναγοράς τους μετά το PSI.


 Κι επειδή κάποιοι από τους μετόχους του φοβήθηκαν προς στιγμήν ότι θα κλάψουν τα λεφτάκια τους, έφτασε στην Αθήνα για να διατυπώσει την απίθανη θεωρία ότι το ελληνικό χρέος δεν υπολογίζεται σωστά, γι' αυτό μοιάζει… βουνό. Αν υπολογιζόταν σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή λογιστικά πρότυπα που ακολουθούνται για επιχειρήσεις (σ.σ.: από πού κι ως πού;), θα έφτανε να είναι μικρότερο κι από αυτό πολλών χωρών που σήμερα μας δανείζουν!

 Και ο μεν Καζαριάν έχει τους λόγους του να λέει αυτούς τους… δράκους. Την επένδυσή του επιχειρεί να προστατέψει με παραμύθια.
 Ανάλογα όμως… παραμύθια ακούστηκαν προχθές και στη Βουλή των Ελλήνων. Από ποιον άλλον; Από τον εθνικό συνταγματολόγο, ο οποίος, στην προσπάθειά του να πείσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, είπε ως άλλος Καζαριάν ότι μας αδικούν και δεν το υπολογίζουν σωστά, αφού στην πραγματικότητα είναι στο 60% του ΑΕΠ!
 Αυτές τις βλακείες να πάνε να πουν στους δανειστές μεθαύριο και θα τους κοιτούν χειρότερα και από τους συριζαίους στο Λονδίνο, που αν μη τι άλλο ζήτησαν τη λογική λύση του (πραγματικού) «κουρέματος»…


Γιώργος Χαρβαλιάς

 ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"