ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΑΓΟΔΡΟΜΕΙ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΑΓΟΔΡΟΜΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ. H ΑΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΕΝΩ Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΟΠΩΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΟΤΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.

«Δεν θα υπάρξει λύση στο Eurogroup»

«Δεν θα υπάρξει λύση στο Eurogroup»

Βερολίνο: Μη περιμένετε χρηματοδότηση εντός του Απριλίου

Βερολίνο: Μη περιμένετε χρηματοδότηση εντός του Απριλίου
  (Φωτογραφία:  Associated Press )


«Μη ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το να αναμένει κανείς καταβολή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα εντός του Απριλίου η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Κανένας στο Eurogroup δεν περιμένει ότι τα θέματα στήριξης της Ελλάδας θα λυθούν έως τις 24 Απριλίου» συμπλήρωσε, ενισχύοντας την άποψη -που εκφράστηκε και από επίσημα χείλη της Κομισιόν- ότι η δυνατότητα για συμφωνία στις 24 Απριλίου έχει χαθεί.

Το επόμενο ορόσημο για απελευθέρωση κεφαλαίων είναι πλέον το Eurogroup της 11ης Μαΐου, αν και ο ξένος Τύπος βρίθει μαύρων προβλέψεων και «ενοράσεων» ότι έρχεται το τέλος, μιλώντας για σενάρια χρεοκοπίας εντός ή εκτός ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα. Αν υπάρξει λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος στήριξης. Αυτή είναι περίπλοκη δiαδικασία και ουδείς στο Eurogroup περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και συμπλήρωσε:

«Από τη στιγμή που θα έχουμε αυτή τη Συμφωνία σε Επίπεδο Εμπειρογνωμόνων, στη συνέχεια πρέπει να έχουμε εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ' αυτή τη βάση θα μπορούσε να εκταμιευθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, πιστεύω πως αυτό είναι λάθος».

Σημειώνεται ότι μιλώντας στη Handelsblatt και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, είπε πως δύσκολα θα υπάρξει απόφαση στο Eurogroup για εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα. Ο ίδιος είπε πως είναι πιθανότερο, στο Eurogroup που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας, να γίνει «απολογισμός της προόδου» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, η απόφαση για απελευθέρωση των κεφαλαίων ενδέχεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Ο λόγος για τις καθυστερήσεις είναι η απροθυμία της Αθήνας να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, ενώ δεν υπάρχει και δείγμα γραφής για πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Β. Ντομπρόφσκις κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση για άμεση δράση. «Περιμένουμε από την Ελλάδα αξιόπιστη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις. Επειγόντως», τόνισε.


ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  Η ΧΩΡΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΣΕ ΑΣΧΗΜΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.

Δηλώσεις για δημοψήφισμα - Σενάρια για χρεοκοπία

Δηλώσεις για δημοψήφισμα - Σενάρια για χρεοκοπία


Συνεχίζεται το «μπαράζ» δηλώσεων και δημοσιευμάτων γύρω από το ελληνικό ζήτημα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

«Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν είναι κακό να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Πήραμε εντολές πριν από δύο μήνες, αυτές θα υλοποιήσουμε, δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές» είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος έκανε λόγο για «σκληρή μάχη, η οποία θα κερδηθεί» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω «στα ζητήματα τα οποία συνέβαλαν στο να φτάσει η χώρα σε αυτό το τραγικό σημείο που βρίσκεται».

«Το θέμα δεν είναι αν θα καθυστερήσει μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, αλλά να υπάρξει συμφωνία» είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των συζητήσεων με τους δανειστές.

Τσακαλώτος: Δεχόμαστε άδικη κριτική

Στο ίδιο μήκος κύματος, Σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές στο Eurogroup εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, επιφορτισμένος με το χαρτοφυλάκιο διεθνών οικονομικών σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε ευθέως για το καλό σενάριο. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου. Οι συμφωνίες πάντα γίνονται λίγο πριν από τη λήξη των περιθωρίων, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στην Guardian.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η κριτική είναι εντελώς άδικη, ενώ η εφημερίδα ανέφερε ότι πολλά από τα δημοσιεύματα προέρχονται από τη Γερμανία, το βασικό πιστωτή της Ελλάδας, και από άλλες χώρες που υιοθετούν την πολιτική σκληρής λιτότητας.

«Υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα περίμενε κανείς από μια νεαρή κυβέρνηση χωρίς εμπειρία, αλλά ανησυχούμε για το ότι εκφράζεται άδικη κριτική για την προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητά της να παρέχει λεπτομέρειες για το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», επεσήμανε ο υπουργός.

Λαπαβίτσας: Πάμε για ρήξη

Στο μεταξύ, ο Κώστας Λαπαβίτσας εκτίμησε πως οδηγούνται σε ρήξη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

«Οι δανειστές μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, η χώρα αντιμετωπίζει μια εξαιρετική πίεση και η κυβέρνηση δεν πρέπει να λυγίσει», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm», ενώ διεμήνυσε πως μια υποχώρηση θα ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

«Να μην κάνουμε πίσω και να έχουμε ρήξη. Το θέμα της ρήξης το έχουν θέσει και υπουργοί της κυβέρνησης», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, πρότεινε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης όπως την Ρωσία, οι συζητήσεις με την οποία για θέματα ενέργειας έχουν μεγάλη προοπτική και θα μπορούσαν να δώσουν μια πολύ σημαντική ανάσα.

Κ. Καραγκούνης: Δεν γίνεται καμία απολύτως διαπραγμάτευση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.  Κ. Καραγκούνης, μιλώντας στον realfm 97,8 αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν γίνεται καμία απολύτως διαπραγμάτευση. Η μόνη διαπραγμάτευση που έγινε ήταν για τις ονομασίες. Αν θα λέγονται θεσμοί ή τρόικα. Δεν βλέπουμε καμία άλλη».

Και σημείωσε: «Εμείς τι λέμε; Να κλείσουν τη διαπραγμάτευση, γιατί 2,5 μήνες τώρα δεν κάνουν καμιά διαπραγμάτευση, απλά συζητάνε για τα ονόματα. Γιατί παράλληλα η οικονομία εξαϋλώνεται. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο μια οικονομία σε εξαΰλωση. Εχουν πάρει μια εντολή να κάνουν διαπραγμάτευση και να δούμε τα αποτελέσματά της».

«Οχι να μην κάνουν καθόλου διαπραγμάτευση και να λένε: “τώρα έχουμε βρεθεί σε ένα αδιέξοδο ας πάμε σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα”. Δημοψήφισμα για να πάμε στη δραχμή, αυτό καταλαβαίνουμε. Ε, λοιπόν αν νομίζετε εσείς ότι αυτό είναι διαπραγμάτευση εγώ δεν το πιστεύω. Αλλη εντολή πήραν και δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο να εφαρμόσουν την εντολή την οποία πήραν πριν από 2,5 μήνες», τόνισε.

ΠΑΣΟΚ: Κρυφό χαρτί της κυβέρνησης το Grexit αν χρειαστεί

Die Zeit: Γερμανικό σχέδιο για «σωσίβιο» ΕΚΤ σε περίπτωση default

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στην Αθήνα να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμα και αν χρεοκοπήσει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπό συζήτηση σχέδιο έχει στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα στην περίπτωση χρεοκοπίας, ενώ θα υπάρξει αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της Κεντρικής Τράπεζας ακόμα και μετά την χρεοκοπία του κράτους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ως αντάλλαγμα, η Αθήνα θα πρέπει να δείξει ετοιμότητα για συνεργασία και για εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεών της.

Πάντως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Spiegel: Πέντε χρόνια είναι αρκετά

Με ένα απαισιόδοξο άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Spiegel, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Νικολάους Μπλόμε υποστηρίζει ότι «είναι η ώρα της λήξης» του προβλήματος με την Ελλάδα.

Υπό τον τίτλο «πέντε χρόνια είναι αρκετά», ο αρθρογράφος ξεκινά λέγοντας πως «παρά τους 60 μήνες και τα 240 δισ. ευρώ που δόθηκαν, η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, ακριβώς όπως πριν από πέντε χρόνια».

«Το μοναδικό που κρατά την Ελλάδα και την αμφιταλαντευόμενη κυβέρνησή της στο ευρώ είναι πιθανότατα το ότι κανείς δεν τολμά να τελειώσει αυτό το παιχνίδι» γράφει, λέγοντας πως «ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ντράγκι, ούτε ο Γιούνκερ δεν θέλουν να γίνουν εκείνοι που η ψήφος τους πέταξε μία ολόκληρη χώρα από το ευρώ».

Ο αρθρογράφος αναφέρει πως «στην ΕΕ δεν πρέπει να έχει όρια η υπομονή και η αλληλεγγύη, εκτός από τα όρια που προκύπτουν από τις αποδεδειγμένες προηγούμενες άσχημες εμπειρίες και την κοινή λογική». «"Call it a day", λένε σε αυτές τις περιπτώσεις οι Βρετανοί, δηλαδή ας λήξει» καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: REAL.GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ. ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ. ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ.

Σενάριο χρεοκοπίας εντός ευρώ

«Ουδέν σχόλιον» από Σόιμπλε

Σενάριο χρεοκοπίας εντός ευρώ φέρεται να εξετάζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Σενάριο χρεοκοπίας εντός ευρώ φέρεται να εξετάζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Σενάριο για μη αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα σε περίπτωση χρεοκοπίας φέρεται να εξετάσει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ   (Φωτογραφία:  Reuters )


Η γερμανική Zeit υποστηρίζει πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάριο που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει χωρίς να βγει από την Ευρωζώνη. Ως βασική προϋπόθεση αναφέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, η τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις -σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, η Γερμανία «είναι διατεθειμένη» να αναλάβει το ρίσκο εξόδου από το ευρώ.

Κληθέν να σχολιάσει το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο περιορίστηκε στο «ουδέν σχόλιον».

Η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές στο Βερολίνο, αναφέρει πως ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός ανησυχεί πως η Αθήνα δεν θα μπορέσει τις επόμενες εβδομάδες να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει η ΕΚΤ να αναλάβει να εφοδιάσει τη χώρα με ευρώ» αναφέρει η Zeit.

Tο φερόμενο σενάριο που εξετάζεται στο Βερολίνο στοχεύει στο να δώσει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να μην αποκλειστεί το ελληνικό σύστημα από πράξεις χρηματοδότησης. «Οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθώνονταν, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις πράξεις της ΕΚΤ ακόμη και μετά από χρεοστάσιο» αναφέρεται.

«Προϋπόθεση για αυτήν την υποχώρηση όμως θα είναι η Ελλάδα να φανεί επί κατ' αρχήν συνεργάσιμη και πρόθυμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις» συνεχίζει.

«Εάν όχι, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση» υποστηρίζεται.

Β.Ψ

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"