ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Ναυάγιο στο διαγωνισμό της ΔΕΗ, στα χέρια της Κομισιόν η επόμενη μέρα

Ναυάγιο στο διαγωνισμό της ΔΕΗ, στα χέρια της Κομισιόν η επόμενη μέρα



Ναυάγιο στο διαγωνισμό της ΔΕΗ, στα χέρια της Κομισιόν η επόμενη μέρα
Του Γιώργου Φιντικάκη 
Στα χέρια της Κομισιόν βρίσκεται πλέον η τύχη της ΔΕΗ μετά και το ναυάγιο στην υπόθεση «λιγνίτης» και ενώ το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας αναζητά από χθες τη λύση της επόμενης ημέρας.
Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, η Μυτιληναίος δεν κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά για τη μονάδα της Μελίτης, που σημαίνει ότι παραμένει μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στην αρχική του πρόταση και την αποτίμηση του ανεξαρτήτου αποτιμητή της ΔΕΗ.
Μετά και από τη σημερινή εξέλιξη πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα στις 4 το απόγευμα το Δ.Σ. της ΔΕΗ προκειμένου να αποφανθεί για το εάν αποδέχεται ή όχι την προσφορά που είχε κατατεθεί την Τετάρτη από τη Μυτιληναίος.
Στην πράξη, τα παραπάνω δείχνουν ότι η υποχρέωση της χώρας έναντι της Κομισιόν δεν εκπληρώθηκε. Δηλαδή δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του διαγωνισμού να μειωθεί κατά 35,6% το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά λιγνίτη, με βάση τη συμφωνία Αθήνας- Βρυξελλών, που συντάχθηκε κατ’ εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου.
Το ερώτημα επομένως που απασχολεί τις τελευταίες ώρες τη κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι κατά πόσο η Κομισιόν θα ανοίξει άμεσα τη συζήτηση για το εναλλακτικό μέτρο της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων ή λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών, θα αφήσει την παρέμβασή της για μετά το Μάιο.
Το περιβάλλον πάντως του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη δεν κρύβει την ανησυχία του, γι’ αυτό και διαμηνύει πως η πώληση "νερών" αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον ίδιο και τη κυβέρνηση.
Τούτο σημαίνει ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με τη Κομισιόν παραμένουν ορθάνοιχτοι, γι αυτό και στο ΥΠΕΝ εξετάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα. Τέτοια σενάρια αφορούν, όπως λένε, την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις ίδιες λιγνιτικές μονάδες, με βελτιωμένους όρους, παρόμοιους με εκείνους που είχαν ζητήσει οι επενδυτές. 
Αιχμές από ΥΠΕΝ στον Παναγιωτάκη
Το εύλογο βέβαια ερώτημα εδώ είναι, για ποιο λόγο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των παραπάνω σε ένα νέο, επαναληπτικό διαγωνισμό, όταν δεν ικανοποιήθηκαν στον τωρινό. Αν και πραγματική απάντηση δεν υπάρχει, πηγές του ΥΠΕΝ φωτογραφίζουν ως υπεύθυνο για την αποτυχία τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, υποστηρίζοντας ότι με τη συνολική του στάση και με δηλώσεις τύπου «η ΔΕΗ πουλάει, αλλά δεν ξεπουλάει», υπονόμευσε το διαγωνισμό, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως το υπουργείο εξετάζει σοβαρά να διεξάγει άλλος φορέας τον επαναληπτικό διαγωνισμό, και όχι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Αν και όλα αυτά μοιάζουν ανεδαφικά και δείχνουν περισσότερο την αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στο ναυάγιο, παρά ένα επεξεργασμένο «Plan B», εντούτοις το μόνο βέβαιο είναι ότι το υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα πως θα κινηθεί, δίχως περιθώρια για κωλυσιεργία.
Το ίδιο μπορεί να ήθελε να παίξει «καθυστερήσεις», ωστόσο το εγχείρημα πώλησης του 35,6% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αποτελούσε και αποτελεί μια από τις εκκρεμότητες της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η αποτυχία του διαγωνισμού θα μπορούσε να επηρεάσει, μαζί με άλλες υποχρεώσεις που καθυστερούν, την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών ύψους 750 εκατ. ευρώ των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs).
Τα σχετικά καμπανάκια είχαν χτυπήσει κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων και των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι είχαν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη του διαγωνισμού της ΔΕΗ, όπως και για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο ρεύμα, που επίσης καρκινοβατεί, και βρίσκεται εκτός των συμφωνηθέτνων μνημονιακών στόχων.
Το χειρότερο μάλιστα για τη κυβέρνηση σενάριο θα ήταν, να δουν οι δανειστές ως «πακέτο» το ναυάγιο του διαγωνισμού για τους λιγνίτες με το αργό άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο ρεύμα, και να ζητήσουν μια κοινή λύση και στα δύο θέματα.
Σε αυτό το σημείο κάποιοι θυμίζουν με νόημα ότι εδώ και μήνες εκκρεμεί και η έρευνα που διεξάγει η DG Comp σχετικά με τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων και μονάδων της ΔΕΗ, μετά από την «έφοδο» που είχαν κάνει απροειδοποίητα στελέχη της, το 2017, στα γραφεία της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και του ΑΔΜΗΕ.
ΠΗΓΗ: LIBERAL

Δείτε πόσο αυξήθηκε το δημόσιο χρέος χρέος αντί να μειωθεί

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε λέει ο φιλόσοφος λαός όπου στην περίπτωση του ελληνικού χρέους συμβαίνουν και τα δύο.
Η απορία βέβαια είναι γιατί ο Τσίπρας πανηγυρίζει λέγοντας ότι πλέον η χώρα έχει «πρόσωπο», και μπορεί να βγει στις αγορές ενώ έχει αποδεχθεί και το επιχείρημα ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Το 2009 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Γ. Παπανδρέου και μας οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο αμέσως μετά το δημόσιο χρέος ανέρχονταν στα 301 δις ευρώ. Στο τέλος του 2017 παρά τις απομειώσεις και το κούρεμα, που είχε κάνει ο Βενιζέλος το χρέος ήταν 328,7 δις. Στο τέλος του 2018, το ΥΠΟΙΚ μας ενημερώνει ότι το χρέος έχει φτάσει στα 358,98 δις ευρώ, μια αύξηση κατα 30,2 δις ευρώ. Δηλαδή πάμε μια χαρά(!)
Αν μέχρι τώρα χρειάστηκαν 4 μνημόνια που ξεκίνησαν με τα 301 δις τώρα με τα 358,98 πόσα θα χρειαστούν;
Μια απλή μέθοδος των τριών θα σας βοηθήσει.

ΠΗΓΗ: 

Ζάεφ : «Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ότι είμαι Μακεδόνας»


Ζάεφ : «Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ότι είμαι Μακεδόνας»

Ο

Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ότι είμαι «Μακεδόνας» που ζω σε αυτή την περιοχή. Επιτέλους έχουμε μια χώρα που κανείς δεν αμφισβητεί, αυτό για το οποίο πάλεψαν οι πρόγονοί μας» είπε σε κανάλι της Βοσνίας, ο πρωθυπουργός της πΓΜΔ, Ζόραν Ζάεφ.
Επανέλαβε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως «κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος».
Είπε ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων» ως “Μακεδόνες” που μιλούν “μακεδονική” γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία.
Δήλωσε υπερήφανος πως έχει «μία χώρα, για την οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό», αποτυπώνοντας ως το μόνο εκκρεμές πρόβλημα είναι αυτό της σχισματικής εκκλησίας.
Είπε επίσης ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών συντέλεσε η επιμονή πολιτικών και από τις δύο χώρες,η μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε., ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις της Ρωσίας στο γεγονός πως δεν θέλει να δει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. »Θέλουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία. Κατανοούμε τη στάση της αλλά πάνω από το 80% των “Μακεδόνων” πολιτών θέλουν η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».
Σχολιάζοντας τα προβλήματα σε άλλες βαλκανικές χώρες ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε της λογικής των «ανοιχτών» συνόρων, λέγοντας πως «στα Βαλκάνια όλα τα κράτη είναι πολυεθνικά και θα ήταν ιδανικό να υπάρχουν ανοιχτά σύνορα, συνεργασία μεταξύ των λαών, εύκολη ροή ανθρώπων και αγαθών».
Ο Ζάεφ διατύπωσε, τέλος, την άποψη ότι δεν θα είναι αυτός που θα λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (σ.σ. μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα) προσθέτοντας ότι «από μόνη της η υποψηφιότητα είναι τιμή για τη «Μακεδονία»».

ΠΗΓΗ:  https://www.grevenalike.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ; ΕΧΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΧΩΡΑ. ΠΡΟΔΟΤΕΣ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"