ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του μετά την απαράδεκτη αναθεώρηση του 1985 απο τον Α. Παπανδρέου τότε με στόχο να δημιουργηθεί ένα πρωθυπουργοκεντρικό και ανεξέλεγκτο σύστημα εξουσίας χωρίς θεσμικά αντίβαρα καταργώντας την δυνατότητα του π.χ να προκαλεί εκλογές όταν διαπιστώνει προφανή δυσαρμονία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της κυβέρνησης έχει παρόλα αυτά ακόμη κάποιες αρμοδιότητες παρέμβασης κρίσιμες και δεν είναι μόνο εθιμοτυπικός ο ρόλος του όπως υποστηρίζουν κάποιοι ή θα ήθελαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα μή υπογραφής πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και προεδρικών διαταγμάτων όπως και η αναπομπή νόμων στην βουλή για λόγους νομιμότητας. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν όντως είχαν ασκηθεί με θάρρος και τόλμη οι αρμοδιότητες αυτές σε προφανώς αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση και πόσα απο τα μέτρα της τρόικα θα είχαν έστω έτσι μπλοκαριστεί αν ήθελε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ασκήσει ουσιαστικά τον ρόλο του χωρίς να περιορίζεται σε άχρωμες και άνευρες δηλώσεις και χωρίς να σιωπά. Άρα λοιπό δεν είναι και τόσο ανεύθυνος και αδύναμος ο ρυθμιστής του πολιτεύματος μας ούτε υπάρχει μόνο για να ακούει τα κάλαντα και να κάνει τον διαιτητή των πολιτικών κομμάτων δίνοντας μόνο διερευνητικές εντολές ή κανονικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης. Όλα εξαρτώνται απο το πόσο ισχυρή προσωπικότητα είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος και πόσο αποφασισμένος είναι να προασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την συνταγματική τάξη της χώρας όπως άλλωστε προβλέπει ο όρκος που δίνει κατα την ανάληψη των καθηκόντων του.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Ε΄ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 84

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ;

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΜΠΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΟΛΕΘΡΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΑΥΤΟ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος Πρόεδρος με 233 ψήφους

Ο Προκόπης Παυλόπουλος Πρόεδρος με 233 ψήφους


Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Με 233 ψήφους εξελέγη έβδομος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, με τον συνυποψήφιό του Νίκο Αλιβιζάτο να συγκεντρώνει τις 30 ψήφους του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ που τον πρότειναν, αλλά και με 32 «παρών» από τους βουλευτές του ΚΚΕ και της ΧΑ. Τους 300 συμπληρώνουν οι πέντε απόντες βουλευτές από τη διαδικασία.

Για την ύψιστη τιμή που του έκανε η εθνική αντιπροσωπεία, ευχαρίστησε λίγο αργότερα ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας όμως ότι αυτή μετατρέπεται σε «μέγιστο χρέος» για τον ίδιο. Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα ορκιστεί ενώπιον της Βουλής με το πέρας της θητείας του Καρόλου Παπούλια στις 12 Μαρτίου, δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί πάνω στους τέσσερις άξονες που προκύπτουν από τον όρκο του, για απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος, υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας, προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Τόνισε δε, την ανάγκη υπεράσπισης των θυσιών του λαού, προκειμένου «να βγούμε το γρηγορότερο δυνατόν από αυτόν τον εφιάλτη τον οποίο ζούμε τα τελευταία χρόνια», όπως είπε. Μίλησε μάλιστα για έναν αγώνα που δίνουμε από κοινού με όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, υπερασπιζόμενοι την Ευρώπη, όπως την φαντάστηκαν οι ιδρυτές της.


Real.gr ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ by realmedialive

Νωρίτερα, φτάνοντας ως επικεφαλής του Προεδρείου της Βουλής στο γραφείο του για να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η Πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, τόνισε το δημοκρατικό, πατριωτικό, δικαιοκρατικό και κοινωνικό καθήκον που καλείται να επιτελέσει από τη νέα του θέση.

«Ως Πρόεδρος της Βουλής είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα επιφυλάξετε στο Κοινοβούλιο αιφνιδιασμούς αποστέρησης του δημοκρατικού του ρόλου και ότι θα λειτουργήσετε σε αγαστή συνύπαρξη με τη Βουλή ως εγγυητής της Δημοκρατίας. Ότι θα επιδείξετε προσήλωση στη Δημοκρατία, στη λαϊκή κυριαρχία, στην εθνική ανεξαρτησία, στη συλλογική αξιοπρέπεια, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ότι θα έχετε το σθένος να πείτε “όχι” στο εξωτερικό και στο εσωτερικό όταν και όπου χρειασθεί και ότι δεν θα διστάσετε να ενεργοποιήσετε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες δημοψηφίσματος ή να αναπέμψετε αντισυνταγματικά νομοθετήματα», είπε μεταξύ άλλων.

Απουσίες και… δυσφορία

Μεταξύ των πέντε απουσιών από την ψηφοφορία, οι δύο ήταν «ηχηρές», δεδομένου ότι είχαν πολιτικές προεκτάσεις. Πρόκειται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη ΝΔ και την Ιωάννα Γαϊτάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που εξήγησαν αναλυτικά με δηλώσεις τους την πολιτική διαφωνία τους.

Δηλώσεις… δυσαρέσκειας όμως, υπήρξαν και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τον Προκόπη Παυλόπουλο, στηρίζοντας στην πράξη τελικά την πρόταση της ΚΟ του κόμματός του και εκείνης των Αν.Ελλ.

Δικαιολογημένα απόντες, ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και οι βουλευτές της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης.

«Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο. Πρόκειται για εξαίρετο νομικό με βαθιά επιστημονική κατάρτιση. Δεν έχω πειστεί, όμως μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας», υποστήριζε σε δήλωσή του λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι δεν θα ήταν παρών στην διαδικασία γιατί σε προσωπικό επίπεδο δεν ήθελε να τον καταψηφίσει.

«Για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε στη δική της δήλωση μετά το πέρας της διαδικασίας η Ιωάννα Γαϊτάνη, εξηγώντας πάντως ότι συνεχίζει να υποστηρίζει με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι μία σωστή επιλογή», δήλωσε μεταξύ άλλων η Ελένη Σωτηρίου (ΣΥΡΙΖΑ), «η μεγάλη αλλαγή που ποθεί ο λαός μας δεν βρίσκει δικαίωση στην επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στελέχους από το πολιτικό προσωπικό που για χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και κυβέρνησε την χώρα», υποστήριξε ο Δημήτρης Κοδέλας, ενώ ότι «ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στροφή προς τα αριστερά, την απόρριψη των μνημονίων και την απέχθεια προς το παλιό κατεστημένο σε συμφωνία με τη θέληση του λαού η οποία εκφράστηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Και οι τρεις πάντως, ψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ανάγοντας σε πολύ σημαντικότερο παράγοντα ένα «αρραγές μέτωπο» ενόψει της διαπραγμάτευσης της χώρας.

Εντυπώσεις

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, που ξεκίνησε με μισή και πλέον ώρα καθυστέρηση, αυτό που συζητείτο περισσότερο μεταξύ των βουλευτών ήταν η αναλυτική ενημέρωσή τους επί της διαδικασίας από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και –κυρίως- τα σαρδάμ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που φώναζε τα ονόματα των βουλευτών, Δημήτρη Γάκη.

Διαβάζοντας για πρώτη φορά τον νέο κατάλογο βουλευτών, με πολλά νέα ονόματα, ο κ. Γάκης, μπερδεύτηκε ουκ ολίγες φορές. Αίσθηση προκάλεσε ότι αγνοούσε ακόμα και πολλά ονόματα συναδέλφων του από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να τα αναγιγνώσκει λάθος, ενώ ως και το όνομα του δεύτερου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας χρειάστηκε να δικαιολογηθεί ότι το έκανε λάθος επειδή το επαναλάμβανε συχνά, όταν τον «διόρθωσε» ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας το «Αλιβιζάτος» αντί του «Αλεβιζάτος» που ακουγόταν από πολλούς πάντως ως εκείνη την ώρα στην αίθουσα.

Έξαλλος έγινε ο βουλευτής της ΧΑ Μιχάλης Αρβανίτης, όταν αναγνώσθηκε το όνομά του ως «Μιχαήλ Αβράμης Αρβανίτης», ενώ ο ίδιος είχε αποστείλει σημείωμα ζητώντας να αποσυρθεί το μεσαίο «Αβράμης». «Δεν είχα τίποτα άλλο να κάνω εδώ μέσα και έστελνα σημειώματα», είπε. Μόνο που για αυτό δεν έφταιγε ο κ. Γάκης, καθώς το όνομα θα πρέπει να αλλάξει στον κατάλογο.

Μεταξύ των σχολίων που ακούγονταν πάντως, από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ως επί το πλείστον, ήταν και ότι «από αλλού το περίμεναν και από αλλού τους ήρθε», αναφερόμενοι στις φημολογίες νωρίτερα ότι δεν θα ψήφιζαν τον Προκόπη Παυλόπουλο, η Ραχήλ Μακρή και ο Κώστας Ζουράρις, κάτι που διαψεύστηκε στην πράξη από εκείνους, όχι όμως και από την κ. Γαϊτάνη.

Δεν ήταν λίγοι, δε, και όσοι σχολίαζαν με νόημα την… έλλειψη ενθουσιασμού πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν έλεγαν «Προκόπης Παυλόπουλος», σε αντίθεση με το στεντόρειο προ εβδομάδων «παρών» τους στην ψηφοφορία για την εκλογή του Σταύρου Δήμα, που δεν ευοδώθηκε.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ευδιάθετος εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, συνομιλώντας με τις κυρίες Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Σοφία Βούλτεψη, ενώ δεν παρέλειψε να πάει προς τον Κώστα Καραμανλή και να τον χαιρετήσει.

Όσο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά την ψηφοφορία σχολίαζαν ότι είχαν καιρό να ψηφίσουν …με την καρδιά τους.
 
ΠΗΓΗ: REAL
 
 

Τι αναφέρει το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση

Τι αναφέρει το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση


Εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, με αίτημα που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ταυτόχρονα, τίθεται θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση.

Επίσης, από την κυβέρνηση τονίζεται ότι πιστή στις δεσμεύσεις της δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου, ότι στόχος είναι η συμφωνία-γέφυρα και ότι δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία.

Αναλυτικά τι αναφέρεται:

1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία.

Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019.

Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Νέο Eurogroup την Παρασκευή


ΠΗΓΗ: REAL

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ....ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ..

«Grexit σημαίνει διάσπαση της Ευρώπης»

Υπέρ συμφωνίας με την Ελλάδα

«Grexit σημαίνει διάσπαση της Ευρώπης» λένε 18 επιφανείς οικονομολόγοι

«Grexit σημαίνει διάσπαση της Ευρώπης» λένε 18 επιφανείς οικονομολόγοι
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Την ανησυχία τους, ότι οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup δημιουργούν κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας, κάτι που θα οδηγούσε σε σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό, αλλά και για όλους τους ευρωπαίους, εκφράζουν με κείμενό τους 18 επιφανείς οικονομολόγοι.

Με το κείμενό τους, που δημοσιεύεται στους Financial Times, οι νομπελίστες οικονομολόγοι Τζόζεφ Στίγκλιτς και Χρήστος Πισσαρίδης, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης και σειρά άλλων επιφανών οικονομολόγων προειδοποιούν ότι «Grexit σημαίνει διάσπαση της Ευρώπης».

Οι οικονομολόγοι ζητούν «κατάλληλους συμβιβασμούς» προκειμένου να μην σημειωθεί το απευκταίο: «Χωρίς αλλαγή, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει» σημειώνουν.

«Φοβούμαστε ότι η ανικανότητα επίτευξης θετικής συμφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της διάσπασης όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνεπακόλουθο πλήγμα θα οδηγήσει σε τάσεις πολιτικής αποσύνθεσης» υπογραμμίζουν.

Οι 18 οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ σημαντικής χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα, μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του χρέους και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης, καθώς και προώθηση μεταρρυθμίσεων, στις οποίες να συμπεριλαμβάνεται η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"