ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΤτΕ: Στα 6,4 δισ. ευρώ οι ανάγκες των τραπεζών

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα

ΤτΕ: Στα 6,4 δισ. ευρώ οι ανάγκες των τραπεζών βάσει των stress test

ΤτΕ: Στα 6,4 δισ. ευρώ οι ανάγκες των τραπεζών βάσει των stress test
Στα 6,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών βάσει των stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας και ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, παρά τη διχογνωμία με την τρόικα.

Το ζήτημα των τραπεζών έχει αναδειχθεί σε μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με την ελληνική κυβέρνηση να παραπάμπει το θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως αναφέρει η Κεντρικη Τράπεζα «οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για το σύνολο των ελληνικών εμπορικών τραπεζών εκτιμήθηκαν σύμφωνα με το Βασικό σενάριο σε 6,4 δισεκ. ευρώ».

Η Τράπεζα της Ελλάδος «θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (Ιούνιος 2013-Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.»

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος «ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα».

Στο εισαγωγικό σημείωμα η ΤτΕ ξεκαθαρίζει ότι «υιοθέτησε μια αυστηρή προσέγγιση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ευρήματα θα είναι επαρκώς συντηρητικά, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα όπως προέκυψαν από την ανεξάρτητη διαγνωστική μελέτη της BlackRock Solutions στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη της BlackRock ήταν πιο διευρυμένη, σε όρους μεθοδολογίας, δειγμάτων και ανάλυσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη άσκηση του 2011.»

» Η σχετική έκθεση, που βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος, περιγράφει αναλυτικά την επίδραση που προβλέπεται ότι θα ασκήσουν στις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την περίοδο 2013-2016: (i) οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου του συνόλου των τραπεζικών δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και (ii) η εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών, βάσει μιας συντηρητικής θεώρησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2013. Στην εκτέλεση της άσκησης, την Τράπεζα της Ελλάδος συνέδραμαν κορυφαίες συμβουλευτικές και ελεγκτικές εταιρίες και συγκεκριμένα η BlackRock Solutions, η Rothschild και η ΕΥ».
Newsroom ΔΟΛ

«Πρωταθλητές» οι δήμαρχοι στη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα

«Πρωταθλητές» οι δήμαρχοι στη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα

Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη της «λίστας Νικολούδη» από το protothema.gr που εμφανίζει τους δημάρχους ως «πρωταθλητές» στο «σπορ» της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.
Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και
Διαφάνειας της Βουλής φέρονται να ζητούν άμεση συνεδρίαση προκειμένου ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της Αρχής  για την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος- και συντάκτης της σχετικής έκθεσης  - Παναγιώτης Νικολούδης να αποκαλύψει ποιους ακριβώς αφορούν τα «καυτά» ευρήματα των ερευνών του.
Βουλευτές μιλώντας στο protothema.gr σημείωναν ότι «σύμφωνα με την έκθεση Νικολούδη, 75 Δήμαρχοι και 6 Περιφερειάρχες φέρονται να έχουν κάνει ανειλικρινή δήλωση πόθεν έσχες. Ενόψει τον αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει ο εισαγγελέας να μας πει ποιοι είναι αυτοί».
Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων δημάρχων, περιφερειαρχών και συμβούλων περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ή άλλα σοβαρά ποινικά αδικήματα, ζητούν επίσης 20 βουλευτές της Ν.Δ., ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Όπως αναφέρουν σε σχετική ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη και Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου στην επίμαχη έκθεση που αφορά το έτος 2013, εντοπίζονται 413 περιπτώσεις ανειλικρινών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) μεταξύ των οποίων «πρωταθλητές» αναδεικνύονται δήμαρχοι, διευθυντές του ΕΣΥ κ.ά. Από αυτές τις 413 βεβαιωμένες παραβάσεις, οι 75 αφορούν Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους έχοντες θέσεις ευθύνης και 6 Περιφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους. Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη πριν φτάσει στην κάλπη να γνωρίζει κάθε στοιχείο που αφορούν το ήθος, την ειλικρίνεια, την πρότερη διαχείριση δημόσιου χρήματος και εν γένει την τυχόν παράνομη δραστηριότητα των υποψηφίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές». Έτσι, υπογραμμίζουν ότι «αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώσει τους πολίτες πριν από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δίδοντας τα ονόματα και ποιές είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν δημάρχους, περιφερειάρχες και συμβούλους οι οποίοι πιθανόν να είναι πάλι υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».
Πηγές: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=569247
http://www.protothema.gr/politics/article/354659/protathlites-oi-dimarhoi-sti-forodiafugi-kai-to-mauro-hrima/ ΚΑΙ florine@

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΩΡΑ

Το Ποτάμι είναι ξερό...

Το Ποτάμι είναι ξερό...


Το Ποτάμι είναι ξερό...



Τι είδους πολιτικό κόμμα είναι «Το Ποτάμι»; Ποια είναι η ιδρυτική του διακήρυξη, σε τι πρεσβεύει, ποιοι το απαρτίζουν, ποιες είναι οι θέσεις του στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τόσα χρόνια τους Έλληνες; Ούτε ο ιδρυτής του και μοναδικός ηγέτης του (κατά δήλωσή του) κ. Σταύρος Θεοδωράκης δεν μπορούσε να δώσει έναν συγκεκριμένο χαρακτηρισμό του κόμματός του: «Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα διαφορετικά. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που κάνουμε κόμμα» παραδέχτηκε όταν ρωτήθηκε σχετικά στη διαρκείας δύο ωρών συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη το μεσημέρι στον πολυχώρο «Hub» στα Κάτω Πετράλωνα.

Το τι είναι όμως αυτό το διαφορετικό δεν το διευκρίνισε, μιλώντας απλώς γενικόλογα για το πώς πρέπει να καθιερωθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και στους 18άρηδες ή για το ότι πρέπει οι εκλογές να διεξάγονται αυστηρά κάθε τέσσερα χρόνια ή για ότι η Βουλή θα πρέπει να είναι μικρότερη: «Το Ποτάμι υπερασπίζεται το διαφορετικό» έλεγε και ξανάλεγε σ΄ένα ακροατήριο στο οποίο παρέστησαν και οι «συνήθεις πρόθυμοι νέων κομματικών σχηματισμών», όπως έχουν χαρακτηριστεί, δηλαδή οι κκ. Απ. Δοξιάδης, Άρης Δαβαράκης, Ν. Δήμου, αλλά και ο περιβόητος ναύαρχος ε.α. Ναξάκης, γνωστός για την υπόθεση του Οτσαλάν.

Επί δύο ώρες ο ηγέτης του κόμματος «Το Ποτάμι», όρθιος πηγαίνοντας πέρα δώθε γεγονός που πρόδιδε τη νευρικότητά του, δεν είπε τίποτα το διαφορετικό από αυτά που λένε ή από αυτά που υπόσχονται τα άλλα κόμματα, είτε αυτά έχουν δοκιμαστεί στην εξουσία είτε προσβλέπουν σε αυτή. «Το Ποτάμι» άρχισε προτού καν να ιδρυθεί καλά - καλά να... θολώνει, αφού παρουσιάστηκε χωρίς προτάσεις, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς στρατηγική, παρά μόνον ο ιδρυτής του αρκέστηκε να πει ότι το κόμμα του «είναι ένα κίνημα που... κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις». Δηλαδή κοντολογίς οι προτάσεις του (όποτε αυτές υπάρξουν) θα προέρχονται από προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει η Αριστερά και η Δεξιά, αφού δεν είναι άγνωστο στο πολιτικό σύστημα ότι τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά θέλουν μικρότερη Βουλή, θέλουν να απεμπλακούν από την κρίση, εφαρμόζουν προγράμματα για την ανεργία και αντιμετωπίζουν με το δικό τους τρόπο την έξοδο από το Μνημόνιο.

Ο κ. Θεοδωράκης μάλιστα όταν ρωτήθηκε εάν είναι με το Μνημόνιο ή όχι, τι νομίζετε ότι απάντησε: «Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ερωτήματα από αυτό. Το Μνημόνιο τελειώνει τον Μάιο. Άρα ανήκει στο παρελθόν. Το μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή της χώρας δεν είναι να συζητά για τις μεγάλες αποφάσεις του παρελθόντος. Η μεγάλη ανάγκη είναι αν θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο για να βγούμε από την κρίση. Και όταν λέμε εθνικό σχέδιο, υπάρχει μια μικρή διαφορά. Τα εθνικά σχέδια δεν είναι κομματικά κιτάπια» είπε αποφεύγοντας να αναφερθεί στο τι θα περιλαμβάνει επιτέλους αυτό το περίφημο εθνικό σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση: «Θα δημιουργηθεί από την κοινωνία. Από τους ανθρώπους που έχουν ζήσει το αδιέξοδο και θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο» εξήγησε αόριστα και γενικόλογα και όποιος κατάλαβε - κατάλαβε για το πώς η χώρα θα βγει από την κρίση.

Ήδη ο κ. Θεοδωράκης εξήγγειλε περιοδεία στην περιφέρεια «από χωρίου εις χωρίον», όπως είπε, προφανώς για να μεταλαμπαδεύσει τις θολές χωρίς σαφήνεια θέσεις και απόψεις του κόμματός του, που ακόμα και οι πιο δύσπιστοι κατάλαβαν από τη συνέντευξη τύπου ότι πρωτίστως είναι δικές του ιδέες και απόψεις. Δεν έχει ακόμα, βλέπετε, συγκροτηθεί ούτε πολιτικό συμβούλιο, ούτε πολιτική γραμματεία, ούτε κεντρική επιτροπή. Όλα αυτά θα υπάρξουν όταν και όποτε γίνει το συνέδριο του κόμματος (οπωσδήποτε μετά τις ευρωεκλογές).Έως ότου όμως συγκροτηθούν τα κομματικά όργανα, ποιος και πώς θα λαμβάνει τις αποφάσεις;

Πάντως όπως εξήγησε με σαφήνεια ο κ. Θεοδωράκης στο κόμμα του δεν μετέχουν πολιτικοί: «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα είναι και ευθύνη των πολιτικών. Όταν αυτός που με έχει οδηγήσει σε τόσα αδιέξοδα λέει ότι θα με οδηγήσει σε καλό δρόμο έχω αμφιβολία. Εγώ δεν νιώθω αυτή τη στιγμή μεγάλη συγγένεια με τους πολιτικούς. Πρέπει να δώσω αφορμή στον κόσμο, στον απλό πολίτη».
Λόγια απλά, που ακούς συνήθως σε παρέες (και όχι σε κομματικά επιτελεία), χωρίς καμία επεξεργασία, χωρίς σχεδιασμό. Ίσως να είναι και η πρώτη εξαγγελία νέου πολιτικού σχηματισμού, που ο ιδρυτής του, μίλησε εκτός χειρογράφου και χωρίς να περιστοιχίζεται από κάποιο επιτελείο, παρά μόνον από μία δημοσιογράφο, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο, που ο ίδιος έδωσε, των υποστηρικτών του.

Ούτε καν σε ποια ομάδα του ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί γνώριζε (εάν βεβαίως εκλεγούν υποψήφιοι του κόμματός του): «Κοιτάξτε θα το αποφασίσουμε όταν θα πάμε στις Βρυξέλλες», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα βρει «συμμάχους για τα μεγάλα ζητήματα».

Δύο ώρες χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς να πει το παραμικρό για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων για τα χαράτσια, για τις απαιτήσεις ης τρόικας, για το πώς θα διαπραγματευθεί με την τρόικα για το θέμα Υγείας, για το χρέος και για το 28% της ανεργίας που ταλανίζει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια. Όλα αυτά τα προσπέρασε, λέγοντας ότι το μνημόνιο τελειώνει και ότι πρέπει να υπάρξει στη μεταμνημονιακή εποχή «εθνικό σχέδιο». Ίσως ορισμένοι στη συνέντευξη τύπου να είχαν την εντύπωση ότι βρίσκονταν στο πλατό μίας τηλεοπτικής εκπομπής. Άλλωστε και ο κ. Θεοδωράκης έδωσε κάποια στιγμή αυτή την εντύπωση όταν είπε μία λάθος έκφραση και «έδωσε εντολή» να διορθώσουν το λάθος στο... μοντάζ. Ακόμα και μία εφημερίδα της Αριστεράς έστειλε να καλύψει το νέο κόμμα τη συντάκτρια που καλύπτει το... τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Το ευρωψηφοδέλτιο του «Ποταμιού» είναι υπό διαμόρφωση. Θα ανακοινωθεί αργότερα, είπε και διάβασε ένα κατάλογο τριάντα ατόμων που στηρίζουν, όπως είπε, την προσπάθειά του. Ήδη ένας απ αυτούς, ο συγγραφέας κ. Αύγουστος Κορτώ, έσπευσε, μία ώρα μετά την ανακοίνωση του ονόματός του να το διαψεύσει, λέγοντας: «Ήμουν και παραμένω αφοσιωμένος - ταγμένος - σε δύο μόνο πράγματα σ΄αυτή τη ζωή: στον άντρα μου και στα βιβλία μου. Δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο».
 
Πηγη: http://www.tovima.gr

Ακλόνητη η ανεργία στην Ελλάδα, στο 27,5%

Από 27,6% το Νοέμβριο

Ακλόνητη η ανεργία στην Ελλάδα, στο 27,5% τον Δεκέμβριο

Ακλόνητη η ανεργία στην Ελλάδα, στο 27,5% τον Δεκέμβριο
Στο 27,5% ανήλθε η ανεργία το Δεκέμβριο του 2013, ενώ σε  ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 27,3%. Πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα τοποθετούσε την ανεργία το 2013 στο 26,4% σε μέσα επίπεδα, ωστόσο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι εκτιμήσεις της δεν επιβεβαιώθηκαν.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2013 ανήλθε σε 27,5% έναντι 26,3% το Δεκέμβριο του 2012 και 27,6% το Νοέμβριο του 2013.
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβριο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.555.034 άτομα.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.349.495 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.388.927 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 99.226 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (μείωση 2,7%) και κατά 5.418 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (μείωση 0,2%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 48.551 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (αύξηση 3,7%) και μειώθηκαν κατά 10.864 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (μείωση 0,8%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 47.229 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (αύξηση 1,4%) και κατά 4.453 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (αύξηση 0,1%).
Στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,5%, στις γυναίκες 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 55,5%.
Γεωγραφικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας κατεγράφησαν σε Ήπειρο-Δυτική Μακεδονία (30,4%), σε Μακεδονία-Θράκη (28,8%) και στην Αττική (27,9%).

Η εξέλιξη της ανεργίας το 2013 (εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα)

2013
Απασχολούμενοι
Άνεργοι
Ποσοστό ανεργίας
Ιανουάριος
3.616,0
1.306,9
26,5
Φεβρουάριος
3.600,8
1.308,5
26,7
Μάρτιος
3.601,2
1.320,1
26,8
Απρίλιος
3.619,4
1.351,2
27,2
Μάιος
3.614,4
1.371,3
27,5
Ιούνιος
3.618,8
1.371,4
27,5
Ιούλιος
3.613,7
1.373,9
27,5
Αύγουστος
3.630,0
1.375,8
27,5
Σεπτέμβριος
3.607,2
1.385,8
27,8
Οκτώβριος
3.592,2
1.365,6
27,5
Νοέμβριος
3.560,5
1.360,4
27,6
Δεκέμβριος
3.555,0
1.349,5
27,5
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΤΟΠΑΡΧΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ; ΤΙΠΟΤΑ. ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ.

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ»

«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ»


Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Ο Κάρολος Παπούλιας έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στον Γερμανό ομόλογό του Γιόακιμ Γκάουκ.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο προέδρων ο κ. Παπούλιας είπε: «Εθεσα στον κ. Γκάουκ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη των συνομιλιών».

Ο κ. Γκάουκ αναφερόμενος στο θέμα αυτό είπε: «Μου θέσατε κ. Πρόεδρε, κ. Παπούλια, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Εγώ δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω το δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».

Σε λίγο περισσότερα...

Ο διάλογος των δύο προέδρων

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε η υποδοχή του Γερμανού προέδρου Γιόακιμ Γκάουμ από τον Έλληνα ομόλογό του. Αγημα της προεδρικής φρουράς απέδωσε τιμές, ενώ η φιλαρμονική της Αεροπορίας παιάνισε τους δύο εθνικούς ύμνους την ώρα που Παπούλιας-Γκάουκ βάδιζαν στο κόκκινο χαλί.

Μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απευθύνθηκε στον Γερμανό ομόλογό του λέγοντας: «Καλώς ορίσατε, σας υποδέχομαι εγκάρδια ως πρόεδρο μίας φίλης χώρας που πάντα έχουμε στενούς φιλικούς δεσμούς. Είναι κοινό το μέλλον των δύο χωρών εντός του κοινού ευρωπαϊκού χώρου. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Παρακολούθησα όσα είπατε στη διάσκεψη στο Μόναχο, αναφερθήκατε στα νέα καθήκοντα που έχουμε για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην Ευρώπη. Η Γερμανία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο όπως κάνει και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στην προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γερμανίας είπε: «Σας ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή. Εχω πολλούς στόχους με τη σημερινή μου επίσκεψη. Ο πρώτος στόχος είναι ότι θέλω να επιβεβαιώσω τη φιλία των δύο χωρών η οποία είναι διαχρονική και αν και έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Δεύτερος στόχος να σημειώσω και να επιβεβαιώσω την αλληλεγγύη προς τους Έλληνες. Είναι άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί πολύ ενάντια στην παλιά κακή μορφή της Γερμανίας, έχουν αγωνιστεί απέναντι σε μία χούντα –κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, εσείς κ. πρόεδρε ξέρετε καθώς φιλοξενηθήκατε, ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ελλάδα ήταν δηλωμένες- και ακριβώς αυτό ήλθα να παρουσιάσω. Οτι τώρα υπάρχει μία άλλη Γερμανία».

Και πρόσθεσε: «Έλληνες και Γερμανοί έχουν πολλά που τους συνδέουν, έχουν γίνει γάμοι, υπάρχουν φιλικές σχέσεις και Έλληνες που έχουν διαπρέψει στη Γερμανία. Στόχος μας είναι η αλληλεγγύη. Με χαροποιεί που βρέθηκα σε έναν χώρο με βαριά ιστορία, καθώς χθες επισκέφθηκα την Ακρόπολη, 15χρονος εγώ σε ένα άλλο καθεστώς (στο καθεστώς της κομμουνιστικής και δικτατορικής Αν. Γερμανίας) έμαθα Αρχαία Ελληνικά. Δεν είχα έρθει τότε. Είχα χθες την ευκαιρία. Ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα».

Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γερμανίας στην οποία έδωσε το παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γκάουκ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:  «Είναι βαθιά η σχέση των δύο χωρών. Εχω μαζί μου δύο ανθρώπους μη πολιτικούς, ο ένας έχει ενασχόληση με την υπόθεση του Διστόμου».

Ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία Γερμανών τουριστών επισημαίνοντας: Θέλω να τονίσω τον ανθρώπινο παράγοντα, 2.5 εκατ. Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και αναμένεται αύξηση 10%-14% για να προσθέσει ο Γερμανός ομόλογός του: «Μου αρέσει που αναφερθήκατε στους τουρίστες γιατί χωρίς να τρομοκρατηθούν απ’ όσα γράφτηκαν στον τύπο δεν πτοήθηκαν και ήρθαν στη χώρα σας».


ΠΗΓΗ: REAL


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΩΣΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ! ΤΕΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.

Την αντιπολίτευση για τους ελεύθερους σκοπευτές «δείχνει» ο εσθονός ΥΠΕΞ

Σε συνομιλία με την Άστον

Την αντιπολίτευση για τους ελεύθερους σκοπευτές «δείχνει» ο εσθονός ΥΠΕΞ

Την αντιπολίτευση για τους ελεύθερους σκοπευτές «δείχνει» ο εσθονός ΥΠΕΞ
Αντιδράσεις προκάλεσε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον εσθονό υπουργό Εξωτερικών και την Κάθριν Άστον, η οποία υπεκλάπη και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε αυτή, ο εσθονός ΥΠΕΞ αφήνει να εννοηθεί ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών και αστυνομικών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ενδέχεται να έπαιρναν εντολές από κάποιο ηγετικό στέλεχος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Πάετ λυπάται πολύ για τη διαρροή αυτής της συνομιλίας με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, όμως επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά της» δήλωσε η εκπρόσωπός του, Μίνα-Λίνα Λιντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πάετ και της Άστον έγινε στις 26 Φεβρουαρίου. Την προηγούμενη ημέρα, ο Πάετ είχε επισκεφθεί το Κίεβο για να συναντηθεί με μέλη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, μετά τις βίαιες ταραχές στην πλατεία Ανεξαρτησίας.
Ο εσθονός υπουργός είπε στην Άστον ότι, σύμφωνα με τις πηγές του στο Κίεβο, «οι ίδιοι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν ανθρώπους και από τις δύο πλευρές» -δηλαδή τόσο τους διαδηλωτές, όσο και τους αστυνομικούς.
«Εκεί πέρα (σ.σ. στην Ουκρανία) πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι δεν κρυβόταν ο Γιανουκόβιτς πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές αλλά κάποιος από το νέο συνασπισμό. Είναι πολύ ανησυχητικό που ο νέος συνασπισμός δεν θέλει να ερευνήσει για το τι συνέβη πραγματικά» πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι πρέπει να το ερευνήσουμε. Εγώ δεν ξέρω. Δεν άκουσα κάτι τέτοιο» του απάντησε η Άστον.
Σύμφωνα με την Λιντ, στην επικοινωνία αυτή ο Πάετ εξέφρασε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που διαμορφωνόταν στην Ουκρανία και δεν έκανε κάποια εκτίμηση για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στα βίαια επεισόδια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  Δεν αποκλειεται. Εκει ολοι επαιξαν σκοτεινους ρολους ματωνοντας την Ουκρανια

Γλέζος για γερμανικές οφειλές: Τι θα πει ηθικό χρέος;

Απάντηση στον Γ.Γκάουκ

Γλέζος για γερμανικές οφειλές: Τι θα πει ηθικό χρέος;

Γλέζος για γερμανικές οφειλές: Τι θα πει ηθικό χρέος;

«Τι θα πει ηθικό χρέος;» ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου στις δηλώσεις του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, παρά μόνο ηθικό θέμα.

Σε δηλώσεις του στον Real FM, ο κ. Γλέζος τόνισε: «Το ηθικό χρέος της Γερμανίας απέναντι σε άλλες χώρες μεταφράστηκε έμπρακτα με το να δώσουν αυτά που κατελόγισαν οι άλλοι. Δεν το καταλόγισα εγώ. Δεν το καταλογίσατε εσείς οι δημοσιογράφοι. Είναι καταλογισμένο, είναι καταγραμμένο. Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Ούτε το αναγκαστικό δάνειο... Μιλάνε μερικοί για το ύψος του. Το θέμα είναι, υπάρχει αναγκαστικό δάνειο ή δεν υπάρχει; Το ύψος θα το βρούμε».

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα θέσει στον γερμανό ομόλογό του το θέμα των αποζημιώσεων, ενώ ζήτησε να τεθεί και από την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση του Μ. Γλέζου με τον Ευ. Βενιζέλο, την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε προφορικά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του πορίσματος της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τις γερμανικές οφειλές και στη συνέχεια συζήτησαν για τα επόμενα βήματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΩΣΤΟΣ!

Μια Βενεζουέλα απαισιόδοξη

12 διαφορετικοί μήνες

Ένας χρόνος χωρίς τον Τσάβες σε μια Βενεζουέλα απαισιόδοξη

Ένας χρόνος χωρίς τον Τσάβες σε μια Βενεζουέλα απαισιόδοξη
Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Τετάρτη από την ημέρα που ο Ούγκο Τσάβες άφηνε ορφανή την βολιβαριανή επανάσταση που ο ίδιος ονειρεύτηκε για τη Βενεζουέλα.

Αρκετούς μήνες προτού χάσει τη μάχη με τον καρκίνο, ο Τσάβες είχε δώσει το χρίσμα στον Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους οπαδούς του -κυρίως όμως τα στελέχη του Στρατού και του κόμματος- να τον στηρίξουν.

Οι δώδεκα μήνες που πέρασαν από την ημέρα του θανάτου του ήταν ίσως οι πιο «γεμάτοι» της τελευταίας δεκαετίας στη Βενεζουέλα.

Η αρχή έγινε από τις εκλογές του Απριλίου του 2013, όταν οι πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν για τον νέο πρόεδρο. Θα ήταν ο Μαδούρο ή ο «αιώνιος δεύτερος» Ενρίκε Καπρίλες;

Ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές, αλλά με μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά. Οι μισοί πολίτες της χώρας τού γύρισαν την πλάτη. Δεν ήταν και το καλύτερο ξεκίνημα.

Ακολούθησαν ακόμα περισσότερα προβλήματα: Ελλείψεις βασικών αγαθών από τα σούπερ μάρκετ, ακόμα και χαρτιού τουαλέτας γεγονός που έγινε ανέκδοτο στα κοινωνικά δίκτυα.

Ύστερα ήρθε η «άλωση» γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, προκειμένου ο κόσμος να αποκτήσει φθηνά είδη. Υποτίθεται ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα έδινε ένα μάθημα στους επιχειρηματίες που δεν εννοούν να κατεβάσουν τις τιμές.

Επί ώρες χιλιάδες πολίτες περίμεναν υπομονετικά έξω από τα καταστήματα για να πάρουν σε «λογικές τιμές» τηλεοράσεις plasma, ηλεκτρικές συσκευές και ό,τι άλλο είχε μείνει στα ράφια.

Δεν έλειψαν φυσικά και τα παρατράγουδα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν λεηλασίες. Έγιναν και συλλήψεις, καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε με κανέναν τρόπο τρόπο να ακουστεί η λέξη «πλιάτσικο» που θα θυμίσει τις λεηλασίες στα καταστήματα του Καράκας το Φεβρουάριο του 1989, όταν ο τότε πρόεδρος προσπαθούσε να σώσει τη χώρα με τη βοήθεια του ΔΝΤ...

Ο Μαδούρο απέκτησε υπερεξουσίες προκειμένου να ελέγξει την οικονομική κρίση. Αν υποτεθεί ότι η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός που τρέχει με 57% τιθασεύονται με υπερεξουσίες.

Από κοντά το τέρας της εγκληματικότητας: η Βενεζουέλα είναι μία από τις πιο βίαιες χώρες του πλανήτη με σχεδόν 25.000 δολοφονίες το 2013. Οι περισσότερες δολοφονίες γίνονται από ένοπλες ομάδες που κυκλοφορούν με μοτοσικλέτες.

Η χώρα σοκαρίστηκε ακόμα περισσότερο πριν από μερικούς μήνες, όταν η 29χρονη Μόνικα Σπίαρ έπεφτε νεκρή από τα πυρά ληστών στο αυτοκίνητό της. Οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον βρετανό σύζυγό της, ενώ το 5χρονο κοριτσάκι τους τραυματίστηκε.

Το γεγονός οδήγησε τον πρόεδρο στην απόφαση να πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με όλους τους κυβερνήτες της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα της βίας και να αναζητηθούν λύσεις. Στο προεδρικό μέγαρο βρέθηκαν σύμμαχοι και αντίπαλοι, έδωσαν τα χέρια, συζήτησαν και αποχώρησαν.

Το αποκορύφωμα ήταν οι φοιτητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ της πολιτείας Τάτσιρα με αφορμή την απόπειρα βιασμού μιας φοιτήτριας.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Για την ιστορία, η συγκεκριμένη πολιτεία βρίσκεται στα σύνορα με την Κολομβία και συχνά αποτελεί πέρασμα ναρκωτικών και παραστρατιωτικών. Η Τάτσιρα είναι το λίκνο της αντίστασης στον Μαδούρο, τον οποίο «μαύρισε» στις προεδρικές εκλογές του 2013 με ποσοστά υψηλότερα από τον μέσο όρο στην επικράτεια.

Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις και ήδη κλείνουν έναν μήνα. Οι νεκροί έφτασαν τους 17, εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες -μεταξύ αυτών και αστυνομικοί.

Στη φυλακή βρίσκεται και ένας από τους σκληρούς της Αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης είναι υπό διωγμό. Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Ο πρόεδρος μιλά για απόπειρα πραξικοπήματος, θυμίζοντας τις μέρες του 2002, όταν κάτι ανάλογο αντιμετώπισε και ο προκάτοχός του.

Ο Τσάβες μιλούσε ανέκαθεν για την «όμορφη επανάσταση» (la revolución bonita). Οι πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος (χάρη στο πετρέλαιο) έκλεισαν ανισότητες, μείωσαν τη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό.

Ο ίδιος είχε και ένα μοναδικό επικοινωνιακό χάρισμα για να στηρίξει το το όραμά του. Δημιούργησε φανατικούς εχθρούς, αλλά και πολλούς φίλους. Ορισμένοι ήταν και επώνυμοι: ο Όλιβερ Στόουν και ο Σον Πεν δεν έκρυψαν ποτέ το θαυμασμό τους στο έργο του.

Ο Μαδούρο ήρθε στην εξουσία χωρίς αυτό το χάρισμα, χωρίς καν την περίοδο χάριτος, που απολαμβάνει ο εκάστοτε πρόεδρος.

Επιπλέον, κλήθηκε να διαχειριστεί τις διαφορετικές «συνιστώσες» στο κυβερνών κόμμα. «Εντός υπάρχουν προσωπικές πολιτικές, κάθε ηγέτης προσπαθεί να ενδυναμώσει τη θέση του, διατηρώντας συμμαχίες με άλλες τάσεις» λέει στην El País η Κολέτ Καπρίλες, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Σιμόν Μπολίβαρ του Καράκας.

Η ίδια σημειώνει ότι ο Μαδούρο έχει ακουμπήσει στην αριστερή τάση, αυτή που βλέπει με μεγαλύτερη συμπάθεια το κουβανικό μοντέλο. Δεν έχει άλλη επιλογή, αλλά δεν έχει και τη λάμψη του Τσάβες να αλλάζει ενδεχομένως απόψεις χωρίς συνέπειες.

Μέχρι τις διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου, η «συνύπαρξη» εντός της κυβέρνησης λειτουργούσε με κάποια συνέπεια, ιδίως μεταξύ του Μαδούρο και του ισχυρού προέδρου της Βουλής Ντιοσντάδο Καμπέγιο.

Όμως η «γκρίνια» έχει αρχίσει να ακούγεται και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, ιδίως σε σχέση με τους χειρισμούς στις βίαιες και πολύνεκρες διαδηλώσεις.

«Κέρδος», πάντως, για τον Μαδούρο είναι οι διαφορετικές τάσεις που εμφανίζονται στους κόλπους της Αντιπολίτευσης. Από τη μία ο σκληροπυρηνικός Λόπες ζητά συνέχιση των διαδηλώσεων και από την άλλη ο Καπρίλες, ο οποίος ποντάρει στη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης.

Ακόμα μεγαλύτερο «κέρδος» για τον ίδιο είναι η αμηχανία με την οποία η Νότιος και Κεντρική Αμερική παρακολουθούν τις εξελίξεις. Κάποιοι ανησυχούν περισσότερο, κάποιοι λιγότερο, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να μην μιλούν.

Όπως παρατηρεί η El País, o χρόνος θα κρίνει αν τα χρόνια του Τσάβες στην προεδρία χώρισαν την ιστορία της Βενεζουέλας σε ένα «πριν» και ένα «μετά» την παρουσία του από αυτή τη γη.

Προς το παρόν, πάντως, αυτό το «μετά» δεν μοιάζει να είναι τόσο ελκυστικό... 

Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΑΚΟΥΣ ΤΑ ΝΕΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ;

Κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του Γιανουκόβιτς

Στις Βρυξέλλες οι «28»

Κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του Γιανουκόβιτς, Σύνοδος με στόχο τη Ρωσία

Κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του Γιανουκόβιτς, Σύνοδος με στόχο τη Ρωσία
Τα περιουσιακά στοιχεία 18 ουκρανών αξιωματούχων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, παγώνουν οι χώρες της ΕΕ ενώ οι ηγεσίες των «28» προσέρχονται την Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, στο τραπέζι της οποίας δεν αποκλείεται να τεθούν και κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τις εξελίξεις στην Κριμαία.

Νέα συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στη Ρώμη, συνάντηση Κέρι με ευρωπαίους ΥΠΕΞ πριν τη Σύνοδο. «Επίθεση πληροφόρησης» των ΗΠΑ για τις «μυθοπλασίες του Πούτιν», νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντεπιτίθεται η Μόσχα, «δεν βοηθά η στάση των εταίρων μας» λέει ο Λαβρόφ.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη ο Αρσένι Γιατσένιουκ, μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας. Τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι στο κτίριο της Συνόδου Κορυφής ενώ σε σύντομες δηλώσεις του με τον Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής τόνισε η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία.

Οι βασικότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης τη λίστα των Ουκρανών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παγώνουν με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κεφαλαίων. Οι κυρώσεις στοχεύουν, σύμφωνα με την ΕΕ, στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χρημάτων.

Ανάμεσά στα πρόσωπα της λίστας βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι δύο γιοι του Ολεξάντερ και Βίκτορ, o τέως πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Σαχαρτσένκο, ο τέως γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο τέως αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Ολεξάντερ Γιακιμένκο.

Οι «28» καταδικάζουν μεν ομόθυμα με υψηλούς τόνους τη ρωσική κατάληψη της Κριαμίας, αλλά εμφανίζονται διχασμένοι για την επιβολή κυρώσεων. Ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες χώρες εμφανίζονται διστακτικότερες σε ευρείες κυρώσεις, δεδομένης και της σημαντικής ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τζον Κέρι θα συναντήσει στη Ρώμη τους ΥΠΕΞ Ιταλίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας για να συζητηθεί το θέμα της Ουκρανίας πριν τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αρχηγός των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών -του δεύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο- μεταβαίνει την Πέμπτη στη Μόσχα, για προγραμματισμένη επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα. Δεν θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ψυχρός άνεμος στις συνομιλίες με τον Λαβρόφ


Οι μέχρι τώρα επαφές μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ρωσίας και χωρών της Ευρώπης δεν φαίνεται να έχουν ανοίξει το δρόμο για γεφύρωση του χάσματος σχετικά με την Κριμαία.

Το πρωί της Πέμπτης, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι κινήσεις των δυτικών κυβερνήσεων μέσω του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ «δεν βοηθούν» το διάλογο.

«Θέλω σύντομα να πω πως συναντήθηκα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για την κατάσταση στην Ουκρανία σε σχέση με τις δράσεις που οι εταίοοι μας προσπαθούν να αναλάβουν μέσω του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και άλλων διεθνών οργανωνισμών, δράσεων που δεν βοηθούν στην καλλιέργεια ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας» είπε ο Λαβρόφ.

Ανάλογη εικόνα του κλίματος στις συνομιλίες στο Παρίσι έδωσε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σχετικά με την απόπειρα σύστασης ομάδας επαφής για την Ουκρανία, ο Στάινμαϊερ ανέφερε πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να συμφωνήσουμε για τη μορφή των συζητήσεων με στόχο μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις».

«Αντεπίθεση πληροφόρησης» από τις ΗΠΑ

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε κείμενο στο οποίο μιλά για «μυθοπλασίες» του ρώσου προέδρου, δίνοντας σε σημεία τους «δέκα ψευδείς ισχυρισμούς του Πούτιν για την Ουκρανία».

Το κείμενο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφραστεί και στα ρωσικά. Σε αυτό απορρίπτεται πρώτη η αναφορά ότι «δεν έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κριμαίας, αλλά "ομάδες αυτοάμυνας πολιτών"».

Η λίστα απορρίπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία γίνονται στη βάση των διμερών συμφωνιών με το Κίεβο, ότι η νέα ουκρανική αντιπολίτευση είναι παράνομη ή ότι ρωσόφονοι πολίτες ή οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία απειλούνται.

Την ίδια ώρα, η Χίλαρι Κλίντον παρείχε «διευκρινίσεις» για σχόλιά της σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν που σημείωναν τις «αναλογίες» της ρωσικής δραστηριότητας στην Κριμαία με την κατοχή της Τσεχοσλοβακίας από τους ναζί.

Σχετικά με την επίκληση από τη Μόσχα των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων στην Κριμαία, η Κλίντον είχε πως «είναι αυτό που είχε κάνει και ο Χίτλερ τη δεκαετία του '30». «Ο Χίτλερ έλεγε ότι πρέπει να προστατεύσει όλους τους εθνοτικά Γερμανούς σε μέρη όπως η Τσεχοσλοβακία και Ρουμανία όπου είχαν προβλήματα».

Σε εμφάνισή της την επόμενη ημέρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η Κλίντον εξήγησε ότι «ήθελα απλά να δώσω μία ιστορική διάσταση». Σίγουρα δεν κάνω καμία σύγκριση, απλά επισημαίνω πως μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτήν την τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και πριν» είπε.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ

Επισπεύδει η Κριμαία το δημοψήφισμα

Στις 16 Μαρτίου οι κάλπες

Επισπεύδει η Κριμαία το δημοψήφισμα για απόσχιση, ερώτημα «Ουκρανία ή Ρωσία»

Επισπεύδει η Κριμαία το δημοψήφισμα για απόσχιση, ερώτημα «Ουκρανία ή Ρωσία»
Στις 16 Μαρτίου θα στηθούν οι κάλπες στην Κριμαία για να το καθεστώς της επαρχίας και τη σχέση της με το Κίεβο, ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.

Το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, θα γίνει με ερώτημα την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση που είχε ψηφίσει το Κοινοβούλιο του Κιέβου.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"