ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΞΕΧΥΛΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μετ’ εμποδίων το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων από ιδιώτες
Ποιες τράπεζες δεν έχουν αποφασίσει – Αποκλίνουσες εκτιμήσεις για τις ζημίες
Της Ευγενιας Tζωρτζη
Αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί σε σχέση με τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για απώλειες μεγαλύτερες του 21%, χωρίς ωστόσο να λείπουν και εκείνες που κάνουν λόγο για μικρότερες απώλειες. Την πιο αισιόδοξη άποψη διατυπώνει η Barclays, ενώ στον αντίποδα είναι η άποψη της Rabobank International που υπολογίζει τις απώλειες μεταξύ 40% και 50%, χαρακτηρίζοντας «μη ρεαλιστικές» τις εκτιμήσεις για το 21%. Ανω του 21% ανεβάζει άλλωστε τις απώλειες και η JP Morgan, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσουν έως και 34%.
Οι διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν σε σχέση με το θέμα δεν έχουν εξασφαλίσει προς το παρόν το επιδιωκόμενο ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών, που σύμφωνα με το IIF είναι το 90%. Μεταξύ των τραπεζών που δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμα τη στάση τους είναι η Marfin Popular Bank, η διοίκηση της οποίας αναμένει τις τελικές λεπτομέρειες για να καθορίσει τη στάση της. Υπενθυμίζεται ότι η Marfin έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας 3,4 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους περίπου 40 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων λήγει τους προσεχείς 24 έως 30 μήνες.
Απροθυμία σε σχέση με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εκφράζει και το FMS Wertmanagement, που έχει στην κατοχή του ομόλογα 7,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το FMS δεν ανήκει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς πρόκειται για τον φορέα που συστάθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση για να αναλάβει τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία των Hypo Real Estate και της Depfa, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές του ελληνικού Δημοσίου.
Το ίδιο άλλωστε ισχύει και στην περίπτωση των δύο ελληνικών τραπεζών, ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με ομόλογα αξίας 7,8 δισ. ευρώ και 5,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο τράπεζες δεν μπορούν να θεωρηθούν ιδιωτικός τομέας στον βαθμό που μέτοχός τους είναι το Δημόσιο.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Institute of International Finance, η συμμετοχή στο πρόγραμμα αριθμεί 33 τράπεζες και ασφαλιστικές του ιδιωτικού τομέα, που δεν έχουν στην κατοχή τους ομόλογα αξίας 135 δισ. ευρώ, όπως είναι ο στόχος του προγράμματος.
Αναλυτές της Barclays συγκρίνουν την περίπτωση της Ελλάδας με αυτή της Ουρουγουάης του 2003. Το ΔΝΤ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσαν όριο συμμετοχής των ιδιωτών το 80%, για το πρόγραμμα διακράτησης του χρέους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ως απαραίτητη προϋπόθεση, προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν μια ανεξέλεγκτη πτώχευση. Η Barclays επισημαίνει μάλιστα ως κοινό χαρακτηριστικό των δύο χωρών την πρόσληψη του νομικού γραφείου Gottlieb αλλά και την πρόσληψη από τη Lazard (επίσης συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου) του Μαρκ Γουόκερ που είχε εργαστεί για την Gottlieb.
Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι οι απώλειες για τους ιδιώτες είναι χαμηλότερες του 21%, συνεκτιμώντας τη μείωση στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο τίτλων όσο και στις νέες εκδόσεις, που οδηγεί σε απόδοση της τάξης του 10%. Το ενδεχόμενο αποτυχίας λόγω της περιορισμένης συμμετοχής ιδιωτών θα οδηγήσει σε μία ακόμα πιο επιβαρυντική αναδιάρθρωση, προειδοποιεί η Barclays και για αυτό είναι λάθος να θεωρηθεί ως μια καθαρά εθελοντική πρωτοβουλία ιδιωτών. Η προσφορά προϋποθέτει ελάχιστη συμμετοχή το 90% σε συνδυασμό με την απειλή ενός πιστωτικού κινδύνου για όσους τελικώς δεν θα συμμετάσχουν, καταλήγει.

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ. ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Βάζουν πλάτη οι Κινέζοι...


«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο νέο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία του, ισχυρίστηκε στο Ρόιτερ πως η Κίνα ενδιαφέρεται να βάλει ουσιαστικά πλάτη στην χώρα μας για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων η Κίνα προτίθεται να εγκρίνει δάνεια με αποδέκτη την Ελλάδα, έτσι ώστε να συμβάλει στην χρηματοδότηση για την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Αναφορά γίνεται μάλιστα στις συναντήσεις που είχε προ ημερών στην Ουάσιγκτον ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον εκπρόσωπο της Κίνας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες αποσκοπούσαν σύμφωνα με το πρακτορείο, στην κατεύθυνση της πρόθεσης της Κίνας να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος που σηκώνει η χώρα μας.

Στο μεταξύ και ανεξάρτητα των κινήσεων - που για την ώρα περιορίζονται σε παρασκηνιακό επίπεδο με την Κίνα - έντονο είναι το ενδιαφέρον των τραπεζών για συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει το όλο θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, ήτοι εντός του Αυγούστου με την συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο, ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία ομόλογα ονομαστικής αξίας 135 δισ. ευρώ, που λήγουν μέχρι το 2020, καθώς όσο αυξημένη είναι η συμμετοχή τόσο περισσότερα οφέλη θα αποκομίσει το ελληνικό Δημόσιο από τη μείωση του χρέους.

Πάντως, ακόμα και αν η συμμετοχή είναι μειωμένη, σε επίπεδα κάτω των 135 δισ. ευρώ, δεν σημαίνει αποτυχία του σχεδίου.

Να σημειωθεί, ότι το Υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ιδιαίτερα μετά την απόφαση των γαλλικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών να προτείνουν στα διοικητικά τους συμβούλια να συμμετάσχουν στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Απο το ΜΕΤΡΟ.


ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ:

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΠΑΡΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
Επίσης δεν χρησιμοποίησε διπλωματικά ως μέσο πίεσης την δυνατότητα προσφυγής σε δανεισμό από άλλες πηγές, που δεν ήθελε η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε, να αγοράζει ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, η Κίνα, γεγονός που αποδεικνύει, ότι υπήρχε η βούληση απο την μεριά των Κινέζων και τα απαραίτητα κεφάλαια, για να παρέμβουν στην κρίση χρέους της ευρώζωνης, αλλά δεν υπήρχε το αντίστοιχο θάρρος από ελληνικής πλευράς, η οποία στην πρώτη αντίδραση των αγορών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έθαψε αυτή την προοπτική. Αλήθεια, τι έπαθε σήμερα η Πορτογαλία, που καταφεύγει σε δανεισμό και απο την Κίνα; Δυστυχώς δεν τολμήσαμε, ούτε ως διαπραγματευτικό όπλο, να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την δυνατότητα, την οποία σπεύσαμε, να διαψεύσουμε κατά τη περίοδο πριν την κατάρτιση της συμφωνίας του μνημονίου. Έτσι καταλήξαμε στην αποδοχή χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση μιας συνταγής οικονομικής,  που από τότε δημόσια τόνιζα, ότι είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική και θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο χρεών και ύφεσης την αγορά, αφού τα έσοδα δεν θα βελτιωθούν και θα παρουσιάζουν υστέρηση συνεχώς, ακριβώς λόγω της ύφεσης, που θα προκαλούσε η εφαρμογή της.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"