ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Λίγες εβδομάδες ζωής δίνει στο ευρώ ο Economist

«Ήρθε στ' αλήθεια το τέλος;»

Λίγες εβδομάδες ζωής δίνει στο ευρώ ο Economist αν δεν ληφθούν τολμηρές αποφάσεις


«Είναι στ' αλήθεια το τέλος;», ρωτά ο Economist
Λονδίνο
Το ευρώ οδεύει με ταχύτητα προς την κατάρρευση του, εκτιμά ο Economist στο κύριο άρθρο του, και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να την αποτρέψουν. Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, αλλά οι λύσεις υπάρχουν: ο Economist τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια για τις οποίες «ήδη δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις».

Έχοντας στο εξώφυλλο ένα ευρώ που πέφτει σαν φλεγόμενος μετεωρίτης, ο Economist εκτιμά πως η κατάρρευση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη αυτή του 2008-2009, χρεοκοπίες, καταρρεύσεις τραπεζών, σπάσιμο της Ευρωζώνης στα δύο απειλώντας ακόμα και την ίδια της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πιθανότητες για μία ασφαλή έξοδο από τη διογκούμενη κρίση μειώνονται με ταχύτητα, επισημαίνει ο Economist.

Μέσα ένα περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας, αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας και πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το 2012 μπορεί να φέρει την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση. Αυτό θα τροφοδοτήσει ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, λιτότητας και όλο και μεγαλύτερης δυσαρέσκειας.

Μόνο οι τολμηρές πολιτικές μπορούν να βγάλουν την Ευρώπη από αυτόν τον κύκλο, λέει ο Economist, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες «φαίνονται ανίκανοι ή απρόθυμοι να είναι αρκετά τολμηροί» και δεν έχουν ιδέες πώς να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση.

Αν δεν δοθούν λύσεις, «το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε εβδομάδες» αλλά, όπως προειδοποιεί ο Economist, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο τολμηρές αποφάσεις πρέπει να πάρουν οι ηγέτες.

Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να παράσχει μία λύση που θα ανακουφίσει άμεσα το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ο πιστωτής έσχατης ανάγκης ή –αν δεν συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις για αυτό– να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα κυρίως της περιφέρειας, να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να εγκαινιάσει πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης όπως έπραξε η Fed.

Αναγκαίο είναι ακόμη να καθιερώσει ένα είδος ευρωομολόγου όπως αυτό που πρότεινε η Κομισιόν. Η άρνηση της Γερμανίας να δεχτεί και αυτήν την πρόταση, χωρίς αλλαγή στάσης εκ μέρους της, εκτιμά το περιοδικό, θα φέρει σύντομα την καγκελάριο Μέρκελ μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
H EYΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ. ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΙΣ 26/10:<<Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης>>

Η διακοπή ηλεκτροδότησης παραβιάζει κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την Κομισιόν

«Δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα η ΔΕΗ»

Η διακοπή ηλεκτροδότησης παραβιάζει κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την Κομισιόν


Αθήνα
Η διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων παραβιάζει σχετική κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, τονίζει πως η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το τέλος, αλλά πληρώνει κανονικά το λογαριασμό του ρεύματος.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο», αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν.

Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.

Απαντώντας στον κ. Χουντή, ο Γερμανός Επίτροπος δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών, τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών και την καθολική υπηρεσία».

Όπως επισημαίνει, «οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια», ενώ η «Οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

«Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών», τέλος, ο Γερμανός επίτροπος, τονίζει πως «η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές».

Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη

Να διορθωθούν άμεσα τα σφάλματα στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων αναφορικά με την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά ζητά η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού.

Ταυτόχρονα ζητά να επανεξεταστεί η επιβολή του τέλους σε εργοταξιακές παροχές, να απαλλαγούν όσα άτομα αποδεδειγμένα αδυνατούν να το καταβάλουν με βάση το προσωπικό τους εισόδημα και να επεκταθεί ο μειωμένος συντελεστής και σε άτομα με κάθε είδους αναπηρία.

Υπογραμμίζει, επίσης, πως παραβαίνει το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των πολιτών η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος.

Η κ.Σπανού γνωστοποιεί, τέλος, πως έχει ενημερώσει για το θέμα τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Newsroom ΔΟΛ

ΟΛΙ ΡΕΝ: "Η ευρωζώνη είτε θα ενισχυθεί ή θα αποσυντεθεί "



"Η ευρωζώνη είτε θα ενισχυθεί ή θα αποσυντεθεί "

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, από την οποία είτε θα ενισχυθεί είτε θα αποσυντεθεί προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν. «Μπροστά μας έχουμε τώρα ή τη βραδεία αποσύνθεση της ευρωζώνης ή μια σημαντική ενίσχυση της νομισματικής ένωσης» τόνισε ο Επίτροπος, από το Ελσίνκι. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή αποτυχημένη δημοπρασία γερμανικών ομολόγων. «Συνηθίζουμε να μην σχολιάζουμε ημέρα με τη ημέρα τις εξελίξεις στις χρηματαγορές» ανέφερε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους έπληξε τον πυρήνα όλης της ΕΕ».

Όπως επεσήμανε ο Όλι Ρεν, η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα, επεκτάθηκε σε κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ τώρα μεταδόθηκε στον σκληρό πυρήνα του ενιαίου μπλοκ.

Γι αυτό, ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών, να λάβουν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου να λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ενίσχυση της νομισματικής πολιτικής και τη διόρθωση των ανισορροπιών.

«Αν όλα αυτά δεν γίνουν, ούτε τα ευρωπαϊκά, ούτε άλλα κράτη θα θελήσουν τα ευρωομόλογα», κατέληξε ο Επίτροπος.

Oικονομικός Αρμαγεδδώνας θα σαρώσει την Ευρωζώνη


Oικονομικός Αρμαγεδδώνας θα σαρώσει την Ευρωζώνη, προβλέπουν τα ξένα ΜΜΕ


 
Αθήνα
Με πρόδηλη ανησυχία και μαύρες σκέψεις για το μέλλον υποδέχθηκαν οι αναλυτές των ξένων μέσων ενημέρωσης την επιβεβαίωση, την Πέμπτη, του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένες οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης, που αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική υπέρβασης της κρίσης με αποτέλεσμα να απειλείται η μακροημέρευση του ευρώ.

Παρατηρώντας τις πρωτοφανείς επιθέσεις των αγορών κατά των ευρωπαϊκών ομολόγων και του ευρώ, οι αναλυτές των ΜΜΕ διαπιστώνουν ότι έχουν πλέον ενεργοποιηθεί οι αυτοματισμοί που επιταχύνουν την περιδίνηση ολόκληρης της Ευρώπης προς το βυθό.

«Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν έναν επερχόμενο Αρμαγεδδώνα» αναφέρει το Bloomberg, ενώ οι Financial Times παρατηρούν ότι «το ευρώ βυθίζεται καθώς γίνεται φανερό ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται πιέσεις για να παρέμβει στις αγορές».

Οι New York Times παρατηρούν ότι «η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της για την έκδοση κοινού ομολόγου από τις χώρες της Ευρωζώνης και για μια διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να δοθούν γρήγορες απαντήσεις στην κρίση χρέους».

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «οι ηγέτες των τριών μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να προωθήσουν την στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία και ολοκλήρωση» και προσθέτει ότι «το μεγαλύτερο ερώτημα δεν είναι αν μόνο αν κάποια από τις 17 κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει αλλά αν η Ευρωζώνη στο σύνολό της θα διατηρήσει τη σημερινή μορφή της».

Ο Guardian, αναφερόμενος στη συνάντηση της Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο, διαπιστώνει ότι «η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία διαψεύδουν τις ελπίδες της αγοράς για παρέμβαση της ΕΚΤ». Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «η Μέρκελ αποκλείει διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αντιπροτείνει αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ για να προωθηθεί η οικονομική σύγκλιση».

Ο Guardian υπογραμμίζει, τέλος, ότι για πρώτη φορά εδώ και μια τριετία το κόστος δανεισμού της Γερμανίας ξεπέρασε αυτό της Βρετανίας (η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 2,26%, ενώ του αντίστοιχης διάρκειας βρετανικού κυμάνθηκε στο 2,18%).

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι «η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν την Πέμπτη να σταματήσουν τους δημόσιους διαπληκτισμούς για το αν θα πρέπει η Ευρωτράπεζα να πράξει περισσότερα για τη διάσωση της ευρωζώνης από την επιδεινούμενη κρίση χρέους».

Σκληρός στις διαπιστώσεις του εμφανίζεται ο γαλλικός Τύπος. «Το Βερολίνο, διακεκριμένος τενόρος εδώ και χρόνια της οικονομικής αρετής και πειθαρχίας, δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο των επιπτώσεων από την κρίση της ευρωζώνης» γράφει ο Monde αναφερόμενος κυρίως στο σφυροκόπημα που υφίσταται η γερμανική αγορά ομολόγων εξ αιτίας της αποτυχίας στην έκδοση 10ετών ομολόγων που επιχείρησε την Πέμπτη η κυβέρνηση Μέρκελ.

«Αν και το γαλλογερμανικό τετ-α-τετ διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και της Ιταλίας, η Γερμανία εξακολουθεί να καθορίζει και τον τρόπο και τον χρόνο για την έξοδο από την κρίση» διαπιστώνει η οικονομική Les Echos, ενώ η Liberation τονίζει ότι «στο Στρασβούργο η Ένωση εξελίχθηκε σε φάρσα».

Αίσθηση προκαλεί η αισιοδοξία του Figaro, που θεωρεί ότι «το Βερολίνο αρχίζει να σκέπτεται τα ευρωομόλογα», καθώς ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Βερολίνο Πατρίκ Σεν-Πολ διαπιστώνει ότι «το μέτωπο της κατηγορηματικής άρνησης της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων αρχίζει κάπως να κάμπτεται».

Στη Γερμανία οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν τον έντονο σκεπτικισμό τους για την στάση που κρατά η κυβέρνηση Μέρκελ στη σοβούσα κρίση.

Η Sueddeutsche Zeitung  γράφει: «Η Ευρώπη διασώζει και διασώζει και διασώζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα δεν είναι πλέον επαρκή... Η κρίση έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης... Έχει πέσει η ζήτηση ακόμα και για τα γερμανικά ομόλογα».

Η Frankfurter Allgemeine αναφέρεται στην «ολοένα και πιο δύσκολη σχέση» της Μέρκελ με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η πρόταση του Μπαρόζο για την εισαγωγή του ευρωομολόγου αποκαλύπτει ρήξη του με τη Μέρκελ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ουδείς θα φανταζόταν πριν από επτά χρόνια» αναφέρει η εφημερίδα.

Τέλος, η Handelsblatt δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις εξελίξεις στις αγορές. «Οι επενδυτές φοβούνται μια δίνη που θα παρασύρει τους πάντες... Αναρωτιούνται για πόσο καιρό ακόμη η γερμανική οικονομία μπορεί να αντέξει το κακό αυτό περιβάλλον» γράφει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα, που θεωρεί ότι «η κρίση χρέους έχει δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο με αβέβαιη έκβαση για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον Dax», το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης δηλαδή.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ : ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΙΣ 26/10/2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
<<Όσο συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός, τόσο η ύφεση όπως έχω ξαναγράψει, θα βαθαίνει και τόσο η ανεργία θα γίνεται ανεξέλεγκτη. Η πρόβλεψη της ημιθανούς κυβέρνησης και της τρόικας για αναθεωρημένο έλλειμμα 8,5% επι του ΑΕΠ θα έχει την τύχη όλων των αποτυχημένων προβλέψεων τους και προσωπικά πιστεύω, ότι το έλλειμμα το 2011 θα κλείσει πάνω από 9% ως ποσοστο του ΑΕΠ, ενώ τα περι πρωτογενούς πλεονάσματος στις αρχές Απριλίου του 2012 είναι όνειρα θερινής νυκτός μαθητευόμενων μάγων.
Χρειάζεται πλέον αξιοπιστία και σοβαρότητα τόσο από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που δεν την έχει, γιατί φέρεται με απίθανη ανωριμότητα και ανικανότητα όσο και κάλυψη του δραματικού ελλείμματος ευρωπαϊκής ηγεσίας, που είναι πλέον πασιφανές, διότι ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφουν σε έναν μυωπικό οικονομικό εθνικισμό, καταστρέφοντας δυστυχώς την ιδέα της ΕΕ και της ευρωζώνης, όπως την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές -προπάτορες της και οδηγώντας σε μία αδιέξοδη γερμανική Ευρώπη.>>


ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/10/blog-post_8107.html

Έρχεται η μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ελλάδα: Έρχεται η μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ανεργία και ελλείμματα στα ύψη προβλέπουν έως και το 2014 για την Ελλάδα οικονομολόγοι. Προβλέπουν τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου


Τουλάχιστον ως το 2014 θα παραμείνει η "βαρυχειμωνιά" στην οικονομία της Ελλάδας και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, στην οποία συμμετείχαν τριάντα οικονομολόγοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα πάρει περισσότερα χρόνια από όσο εκτιμούσαν μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, για το 2012 και 2013 προβλέπονται χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, με το ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται το 2012 κατά 3%, ενώ για το 2013 δεν βλέπουν καθόλου ανάπτυξη.
Ακόμη, προβλέπουν ότι η επίσημη ανεργία θα ξεπεράσει το 18% το 2012, ενώ στους νέους θα εκτοξευθεί αντίστοιχα ως το 44%.
Ος υπογραμμίζουν, αυτή η παρατεταμένη καθίζηση της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως αποτέλεσμα των τεράστιων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, των σημαντικών απωλειών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και της αύξησης των φόρων.
Εξίσου απογοητευτικές είναι, όμως, οι προβλέψεις των οικονομολόγων και για τις υπόλοιπες χώρες.
Για την Πορτογαλία βλέπουν ότι η οικονομία της θα βιώσει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '70. Εκτιμούν ότι, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, το πορτογαλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,6% φέτος, κατά 2,9% το 2012 και 0,9% το 2013.
Για την Ιρλανδία προβλέπουν ανάπτυξη 1,6% φέτος, 0,7% το 2012 και 2% το 2013. Θεωρούν, όμως, το στόχο της κυβέρνησης για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% από το 2013 ώς το 2015 υπεραισιόδοξο και προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη της προσανατολισμένης στις εξαγωγές οικονομίας η επιβράδυνση της ευρωζώνης.
Τέλος, για την Ισπανία προβλέπουν ανάπτυξη 0,7% φέτος, αλλά καθόλου ανάπτυξη για το 2012 -έναντι της εκτίμησης της κυβέρνησης για 0,8% και 2,3% αντίστοιχα. Για το 2013 βλέπουν 1,2%. Ωστόσο, βλέπουν ότι η ανεργία θα παραμείνει ώς τότε πάνω από το 20%.

ΠΗΓΗ: News247.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΑΣ  ΤΑ ΕΙΠΑ ΝΩΡΙΣ

 ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ : ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΙΣ 26/10/2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
<<Όσον αφορά το παταγωδώς αποτυχημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που επιβάλλει υπερφορολογήσεις και κεφαλικούς φόρους επι δικαίων και αδίκων όπως και άδικες οριζόντιες περικοπές, χωρίς να καταργεί την πραγματική και συνεχιζόμενη σπατάλη του δημόσιου τομέα και χωρίς να δίνει κίνητρα επενδύσεων και αναπτυξιακή προοπτική στην χώρα, αυτό είναι απαραίτητο τάχιστα, να εγκαταλειφθεί, γιατί ούτε την χώρα βοηθά ούτε και τους δανειστές μας, να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια, που μας δάνεισαν. Όσο συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός, τόσο η ύφεση όπως έχω ξαναγράψει, θα βαθαίνει και τόσο η ανεργία θα γίνεται ανεξέλεγκτη. Η πρόβλεψη της ημιθανούς κυβέρνησης και της τρόικας για αναθεωρημένο έλλειμμα 8,5% επι του ΑΕΠ θα έχει την τύχη όλων των αποτυχημένων προβλέψεων τους και προσωπικά πιστεύω, ότι το έλλειμμα το 2011 θα κλείσει πάνω από 9% ως ποσοστο του ΑΕΠ, ενώ τα περι πρωτογενούς πλεονάσματος στις αρχές Απριλίου του 2012 είναι όνειρα θερινής νυκτός μαθητευόμενων μάγων.>>

ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/10/blog-post_8107.html

NTOΡA MΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Ντόρα: Πάρτε πίσω το φόρο στα ακίνητα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟ ΤΑ NEA.GR
Την κατάργηση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ προτείνει η Ντόρα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για άδικο μέτρο, που έχει δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στις οικονομικά αδύναμες τάξεις.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας αντιπροτείνει το κονδύλι που προβλέπεται ότι θα εισπραχθεί συνολικά μέσω της επίμαχης εισφοράς, να συγκεντρωθεί με επιπλέον φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων.
Επικαλούμενη και τις πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της Οµάδας ∆ράσης της Κοµισιόν κ. Χορστ Ράιχενµπαχ, η κ. Μπακογίαννη ανέφερε ότι πρόκειται για θέμα «πολιτικής βούλησης» και εμφανίστηκε πεπεισμένη, ότι η νέα κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας αν αντικαταστήσει την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα με άλλο αντισταθμιστικό φορολογικό μέτρο. 

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"