ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ.... ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ


ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΜΕΓΑΛΗΣ  ΠΑΡΑΛΥΣΗΣ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝΕ ΑΛΛΟΥ. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ. ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΔΗΘΕΝ ΟΝΤΩΣ ΥΠΗΡΧΕ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ  ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ; ΔΕΝ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΥΤΑ. Η ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ Η ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.O ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.

Πάγκαλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Πάγκαλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Πάγκαλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το πρωί της Τρίτης ο Θεόδωρος Πάγκαλος από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ τρομοκρατική οργάνωση.
Επίσης μίλησε για το ΠΑΣΟΚ και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις
«Παντού στην Ευρώπη οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο: μυστική ψηφοφορία, με κάλπη και πρέπει να υπάρχει απαρτία των εργαζομένων και από αυτήν να υπάρξει πλειοψηφία. Υπήρξε συζήτηση να γίνει νόμος τέτοιος στην Ελλάδα και δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ, που είναι υπεύθυνο για την κατάσταση που ζει η χώρα, αυτή τη διάλυση της χώρας, δηλαδή, τον απέσυρε το νόμο. Διότι στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι ήταν φιλολαϊκοί και ήθελαν να πηγαίνουν οι οργανωμένες και κραυγαλέες μειοψηφίες να κάνουν συνελεύσεις με το 16 και το 20% ενός κλάδου, να παίρνουν αποφάσεις μ’ αυτήν την πλειοψηφία, να τρομοκρατούν μετά τους υπόλοιπους με το ηθικό δίλημμα αν απεργούν ή όχι».

Για την απεργία των εκπαιδευτικών και το αν υπάρχει υποκίνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν υπάρχει 90%. Πουθενά στη χώρα. Ούτε σε ένα σχολείο. Μετέχουν πολλοί, αλλά το 90% συμμετοχής το έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς όλοι οι δημοσιογράφοι το αντιγράψατε. Πού υπάρχει; Στον Άλιμο; Του Κορτζίδη; Στο προπύργιό του, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξουσία και την κυριαρχία και την καπηλεύεται και τρομοκρατεί τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει στη μάχη της εφεδρείας του τους μαθητές. Ο εγκληματίας πολέμου Τέιλορ, ο οποίος τώρα είναι στη φυλακή στη Χάγη, όταν είδε ότι έχανε τον εμφύλιο στη Λιβερία, στρατολόγησε όλα τα παιδιά από 9 ετών και πάνω. Τους έδωσε ένα καλάσνικοφ και τους έβαζε να πολεμάνε. Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει στη μάχη τους μαθητές. Πρώτα του Λυκείου, φαντάζομαι, και ύστερα του Γυμνασίου και πιθανόν να πάει και στο Δημοτικό».

Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ
«Ο κ. Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος χωρίς σπουδές. Αυτό φαίνεται κάθε φορά που τον ακούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί τρομοκρατία σε όλο το βάθος της κοινωνίας. Είναι τρομοκρατική οργάνωση. Και αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά, αλλά ιδίως όταν ο κ. Καμμένος πήγε και είπε: λιντσάρετε – σκοτώστε, δηλαδή – τον εκλεγμένο δήμαρχό σας. Και δεν βγήκε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ «αίσχος, διώξτε αυτόν το φασίστα από τη Βουλή». Σας θυμίζω ότι ο κ. Πάχτας εξελέγη δήμαρχος στην περιοχή με αυτό το θέμα, αυτό ήταν το θέμα (στις εκλογές), για τα ορυχεία χρυσού και αν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και είπε ναι και γι’ αυτό εξελέγη. Η πλειοψηφία θέλει να δουλέψουν τα ορυχεία στην περιοχή. Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού το θέλει και πήγε ο Τσίπρας εκεί και είπε να τον σκοτώσουν (τον Πάχτα) και βγάνει ο Καμμένος και λέει (τα ίδια). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλληλέγγυος με τον Καμμένο. Είναι οι ίδιοι που έβαζαν βενζίνη να κάψουν τους εργαζομένους στο ορυχείο. Είναι οι ίδιοι που πήραν τα όπλα και πυροβολούσαν. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός. Στην Ελλάδα, οι νεοκομμουνιστές και οι φασίστες, οι ναζιστές – ο Στάλιν και ο Χίτλερ, δηλαδή – έχουν πείσει τον ελληνικό λαό σε ποσοστό 40% να τους ψηφίσει. Είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και μη μου πείτε ότι δεν είμαστε. Διότι εγώ έλεγα την παραμονή της 21ης Απριλίου του ’67 ότι δεν πρόκειται να γίνει δικτατορία, ως στέλεχος του ΚΚΕ και ορθής αντιλήψεως άνθρωπος, όπως πίστευα τότε. Και τελικώς έγινε δικτατορία και πάθαμε αυτά που πάθαμε.
Ο Τσίπρας μπορεί να κάνει κυβέρνηση μόνο με τον Καμμένο αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι τραγικό για την Ελλάδα (ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα). Δηλαδή, όταν ανέβηκε ο Χίτλερ με 35%, έπρεπε να πούμε ότι δεν αμφισβητούμε την πρωτιά; Ούτε να θέσω όρους και προϋποθέσεις να μην είναι πρώτο κόμμα; Ο Τσίπρας μπορεί να μην είναι Χίτλερ, αλλά οι εταίροι του είναι. Είναι υπέρ της δημοκρατίας ο Τσίπρας; Επανειλημμένα έχει πει – και στη Θεσσαλονίκη – ότι δεν θα σεβαστεί το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Είπε ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση στο δρόμο. Εσείς, γνωρίζετε δημοκράτη να θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση στο δρόμο; Η κυβέρνηση ανατρέπεται μέσα από τις εκλογές και στη Βουλή.
Θέλει τώρα να είναι αυτοδύναμος. Να πάρει 40%, να μείνουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ, αλλά να πάμε και να τους πούμε «δεν σας πληρώνουμε το χρέος, το χωρίζουμε σε δύο μέρη. Το ένα δεν το πληρώνουμε καθόλου και το δεύτερο το πληρώνουμε με καλύτερους όρους. Διαφορετικά, σας τραβάμε και μονομερείς ενέργειες». Και βεβαίως μονομερείς ενέργειες σημαίνει μποϊκοτάζ, σαμποτάζ και αναρωτιέμαι πώς μπορεί η ελληνική οικονομία να τα κάνει αυτά στους εταίρους μας. Αυτή είναι η κατάστασή μας.
Εγώ δεν θα είχα καμία αντίρρηση να σχολιάσω και να συζητήσω σοβαρά, στα πλαίσια ενός σοβαρού διαλόγου, την αντίθετη άποψη. Αυτή η άποψη, όμως, είναι η εξωφρενική, η λαϊκίστικη. Ένας εξωφρενικός, λαϊκίστικος παροξυσμός, όταν λέει ότι θα αυξήσει όλες τις παροχές και θα μειώσει τις υποχρεώσεις. Λέει «Έλληνες, αυτό που κάναμε τόσα χρόνια και την πατήσαμε, ελάτε να το κάνουμε τώρα ξανά σε έναν παροξυσμό». Δεν μπορώ να το σχολιάσω όμως αυτό (ότι ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μεγάλο ποσοστό). Είναι πολιτιστικό πρόβλημα. Ξεπερνάμε το πολιτικό πρόβλημα. Είναι θέμα διανόησης, είναι θέμα νοημοσύνης. Είναι θέμα πολιτισμού. Αυτοί είμαστε. Ένας στους πέντε Έλληνες, συγγενείς μας, συνάδελφοί μας, φίλοι μας, σκέπτεται αυτά τα πράγματα που δεν μπορεί να διανοηθεί. Δεν θέλει να ακούει αυτά που δεν γουστάρει. Θέλει να ακούει αυτά που γουστάρει και να μην κάνει τίποτα που δεν γουστάρει. Θέλει και να ακούει και να κάνει αυτά που γουστάρει».


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΞΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ.

ΒΙΝΤΕΟ/ ΚΑΒΓΑΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ - ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ

Δείτε τον άγριο καυγά της δημοσιογράφου με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, o οποίος έφυγε από το στούντιο (Vid)

Καλεσμένος στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ήταν ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Κεντρικό θέμα της συζήτησης φυσικά ήταν η δήλωση του περί λιντσαρίσματος  του δημάρχου Αριστοτέλους Χρήστου Πάχτα.
Όπως δήλωσε αρχικά ο κ. Καμμένος: " Δεν υιοθετούμε τη βία ως κόμμα. Κατά τη δική μας άποψη το σύνταγμα έχει καταλυθεί. Οι νόμοι περνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Καλούμε το λαό να κατέβει στους δρόμους για μια εθνοσυνέλευση χωρίς βία. Τη βία την τροφοδοτεί η κυβέρνηση με τα ΜΑΤ και η Χρυσή Αυγή".
Αναφερόμενος στους διαλόγους που είχε  έξω από τη ΔΕΘ όπου στη συνομιλία τους με κατοίκους από τις Σκουριές  αναφέρθηκε και στο λιντσάρισμα του Χρήστου Πάχτα υποστήριξε:
"Οι μανάδες των παιδιών που πίνουν αρσενικό ήρθαν και με βρήκαν έξω από τη ΔΕΘ και μου είπαν ότι και εγώ δεν μιλάω. Τους είπα ότι κάναμε  προσφυγές στη δικαιοσύνη και τους είπα ότι δεν πρέπει να κυκλοφορεί ο Πάχτας ελεύθερος. Μου είπαν  τι να κάνουμε να τον λιντσάρουμε και τους είπα να τον λιντσάρετε πολιτικά ".
Μάλιστα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχετικά με την παρέμβαση του Εισαγγελέα, δήλωσε:
"Παραιτούμαι κάθε ασυλίας και καλώ τον Εισαγγελέα να με συλλάβει αλλά να ασκήσει έλεγχο και για όσους ευθύνονται για το αρσενικό που πίνουν τα παιδιά στις Σκουριές. Ο κ. Παχτας είναι το παιδί του Σημίτη, που προστατεύει τώρα η Ν.Δ είναι αυτός που έφερε την τροπολογία για το Πόρτο Καράς και την τροπολογία για τον Ελληνικό Χρυσό.Δεν έχω μετανιώσει καθόλου και επιμένω στη δήλωση  μου".
Ο κ. Καμμένος, υποστήριξε ότι κάποιοι βάζουν κάμερες στημένες σε ιδιωτικές συζητήσεις. Όπως υποστήριξε το πολιτικό λιντσάρισμα  δεν έχει καμία σχέση με τη βία: "Ζήτησα να μην το αφήνουν να κυκλοφορεί στο δρόμο . Να είναι πάντα μπροστά του να τον καταγγέλλουν, να τον μηνύσουν."
Αναφορικά με το γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τις δηλώσεις του τόνισε:"Με το ΣΥΡΙΖΑ αυτό που μας χωρίζει μέχρι τώρα και μακάρι να καλυφθούν είναι τα εθνικά θέματα. Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει είμαστε ένα πατριωτικό κίνημα " ενώ αποκάλεσε τη Χρυσή Αυγή νεοναζιστικό κόμμα".
Και ακολούθησε ο τηλεοπτικός καυγάς που οδήγησε στην αποχώρηση του κ. Καμμένου  από το στούντιο.
Όταν η κα  Τσαπανίδου χαρακτήρισε δήλωση την προτροπή του κ. Καμμένου για λιντσάρισμα , ο ίδιος επέμεινε για ιδιωτική συνομιλία και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Καμμένος: "Είστε αστεία και ψεύτρα δεν έκανα δήλωση ήταν μια συνομιλία με πολίτες
Τσαπανίδου: "Κανονικά θα έπρεπε να σας είχα πετάξει έξω από το στούντιο"
Τότε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων  αποχώρησε και η παρουσιάστρια εμφανώς εκνευρισμένη, διέκοψε για διαφημίσεις.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:  http://news247.gr
ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ ZOUGLA

Παραίτηση -βόμβα Κώστα Μωυσιάδη

Παραίτηση -βόμβα του δημοτικού συμβούλου Αμυνταίου Κώστα Μωυσιάδη




Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου Κώστας  Μωυσιάδης, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αμυνταίου, την οποία και δημοσιεύουμε πιο κάτω, δηλώνει πως εμμένει στην  παραίτηση, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Αμυνταίου, επειδή θεωρεί πως δεν εξαλείφτηκαν οι λόγοι για τους οποίους παραιτήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου εξαιτίας των γεγονότων για το στρατόπεδο Παπαπέτρου.

Είναι η πρώτη απώλεια της πλειοψηφούσας παράταξης στο δήμο Αμυνταίου και οι γνωρίζοντες λένε πως θα ακολουθήσουν και άλλες.


Κύριε Δήμαρχε Αμυνταίου,

     μετά τις διευκρινήσεις που μας δώσατε κατά την συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2013 σχετικά με την πορεία των παραιτήσεών μας που υποβάλαμε, λόγω της απομάκρυνσης των στρατιωτικών μονάδων από το στρατόπεδο Αμυνταίου, θεωρώ ότι υποτιμάται την νοημοσύνη των Δημοτικών Συμβούλων και των συμπολιτών μας. Αναρωτιέμαι άραγε που πήγαν εκείνες οι ρητορικές και θορυβώδεις «κορώνες» περί παραιτήσεων όλων και μάλιστα πλειοδοτώντας παροτρύνατε και απαιτούσατε να συμμορφωθούν με την δική μας απόφαση μέλη Διοικητικών Συμβουλίων άλλων φορέων, επεμβαίνοντας αναρμοδίως στην λειτουργία θεσμικών οργάνων.

Κύριε Δήμαρχε, πιστεύω ότι αν οι παραιτήσεις, η δικής σας και όλων μας, έφθαναν στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, θα δημιουργούσαν θετικές προϋποθέσεις και θα ενίσχυαν την διαπραγματευτική μας θέση και θα αποδείκνυε ότι δεν αντιμετωπίζουμε με απάθεια την συνεχή υποβάθμιση της παρουσίας Δημοσίων υπηρεσιών.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι επειδή δεν εξαλείφτηκαν οι λόγοι τους οποίους επικαλεστήκαμε στο έγγραφο μας, εμμένω στην αρχική μου παραίτηση από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Αμυνταίου.

                                                                               

Αμύνταιο, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Με τιμή,                                                                              

Μωϋσιάδης Κωνσταντίνος
ΠΗΓΗ:http://lexovitis.blogspot.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΜΥΛΟΣ ΕΓΙΝΑΝ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ. ΑΠΟ ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ. ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΤΩΡΑ. Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΥΤΕΛΙΙΖΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.

Handelsblatt: Οι Ελληνες δεν είναι τεμπέληδες

 Handelsblatt: Οι Ελληνες δεν είναι τεμπέληδες
 
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt απαντά στο ερώτημα «Ποιο έθνος της ΕΕ είναι το πιο εργατικό;», μεταδίδει η Deutsche Welle. Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας επικαλείται σχετική έρευνα της ΕΕ και επισημαίνει: «Οι Έλληνες είναι κατά την αντίληψη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων ιδιαίτερα τεμπέληδες.

Μία έρευνα της ΕΕ καταδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει. Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι γερμανοί υπάλληλοι δεν είναι οι πιο εργατικοί». Την πρώτη θέση στη λίστα των πιο εργατικών Ευρωπαίων καταλαμβάνουν οι Ρουμάνοι με μέσο όρο 41,2 ώρες εβδομαδιαίως.

Τα στοιχεία του ευρωπαϊκού ερευνητικού ινστιτούτου Eiro κατατάσσουν τους Γερμανούς στην 4η θέση με μέσο όρο 40,5 ωρών την εβδομάδα. Το δημοσίευμα κλείνει με την εξής διαπίστωση: «Στην Ελλάδα της κρίσης οι υπάλληλοι είναι προφανώς πιο εργατικοί από ό,τι λέει η φήμη τους. Με 40 ώρες την εβδομάδα τοποθετούνται στη μέση της λίστας και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 39,6 ωρών εβδομαδιαίως».

Ερχεται το... αδιαφανές ομόλογο

Από την άλλη πλευρά, ο αρθρογράφος του Spiegel σημειώνει πως «η νέα κυβέρνηση θα κάνει αρχικά το αναπόφευκτο. Αυτό για το οποίο στην αρχή δεν ήθελε κανείς να κάνει λόγο κατά τον προεκλογικό αγώνα, αλλά στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέχεια ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Τα προγράμματα για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία θα υποστούν διορθώσεις και σύντομα θα διαπιστωθεί ότι ούτε αυτό δεν είναι αρκετό.

Ειδικά το επίπεδο του ελληνικού χρέους - αυτήν την ώρα στο 170% του ΑΕΠ- δεν είναι βιώσιμο ακόμη και στη βάση των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων. Καμία εταιρία, κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα για όσο καιρό υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου κουρέματος χρέους».

Ο σχολιαστής του Der Spiegel αναφέρεται στο σενάριο μίας απομείωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), που θα συνεπαγόταν επιβάρυνση των φορολογουμένων. «Το OSI δεν θα έρθει όμως» εκτιμά ο αρθρογράφος, καθώς δεν θα έχει την έγκριση ούτε της κυβέρνησης ούτε της αντιπολίτευσης. Όπως εκτιμά τέλος, αντί ενός «διαφανούς» κουρέματος, θα έρθει το «αδιαφανές» ομόλογο με μηδενικό κουπόνι.

ΠΗΓΗ: REAL

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΓΑΛΟΥΧΗΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΠΕΡΙ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ OSI ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ 50% ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΣΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

«Βόμβα» Κομισιόν για τον ΟΛΠ

«Βόμβα» Κομισιόν για τον ΟΛΠ
Ρεπορτάζ: Του Σωτήρη Καψώχα


Στον «αέρα» βρίσκεται η νέα σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση με την Cosco για την επέκταση των δραστηριοτήτων των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να ακυρώσει την καινούργια συμφωνία των δύο πλευρών.

Η Επιτροπή αμφισβητεί ευθέως τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, δηλώνει ότι πληροφορήθηκε ατύπως και μέσω φημών το θέμα και ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση εντός 20 εργάσιμων ημερών. Ταυτόχρονα, «ναρκοθετεί» εκ των προτέρων την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του κεντρικού λιμανιού της χώρας, κάνοντας λόγο για «μεροληπτικές» κινήσεις που δημιουργούν συνθήκες μονοπωλιακών καταστάσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Σχετικό υπόμνημα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα που φέρει την υπογραφή του Αλέν Αλέξις, επικεφαλής του Τμήματος Ανταγωνισμού (όπου προΐσταται ο Χοακίν Αλμούνια), επισημαίνει:

«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν γνώση της επιστολής σας της 17ης Ιουλίου 2013, με την οποία οι Αρχές σας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την εκκρεμούσα υπόθεση και ότι οι Αρχές της χώρας σας θα ενημερώνουν την Επιτροπή εν ευθέτω χρόνω, σε περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση.

Πρόσφατα μάθαμε για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, θυγατρικής εταιρείας της Cosco Pacific Ltd, σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης. Φαίνεται ότι μια νέα, δηλαδή τροποποιημένη, σύμβαση παραχώρησης μπορεί να έχει υπογραφεί από τα κόμματα τις τελευταίες ημέρες.

Εν όψει των εξελίξεων αυτών, θα επικροτούσαμε μια δήλωση αναπαραγωγής πληροφοριών εξηγώντας όλα τα ζητήματα που διακυβεύονται. Ειδικότερα, ζητάμε ευγενικά από τις Αρχές σας να επιβεβαιώσουν ότι μια νέα σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη και να υποβάλουν αυτή τη νέα σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων όλων των τροποποιήσεων και παραρτημάτων της Επιτροπής. Εάν νέα σύμβαση δεν υπογράφηκε ακόμη, ζητάμε από τις Αρχές σας να υποβάλουν στην Επιτροπή την τελική έκδοση του σχεδίου της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης ώστε να υπογραφεί.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή των ελληνικών Αρχών στο αίτημα παροχής πληροφοριών με ημερομηνία 1η Ιουλίου 2013, έως την οποία οι Αρχές σας δεν έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει πραγματικές απαντήσεις. Παρακαλούμε να βρείτε την αίτηση παροχής πληροφοριών την 1η Ιουλίου 2013 ως παράρτημα της παρούσας επιστολής.

Θα εκτιμούσα να λάβω διευκρινίσεις για τα παραπάνω ζητήματα εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της παρούσας επιστολής».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η επιστολή της Κομισιόν εστάλη τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ η συμφωνία υπεγράφη την Παρασκευή 30 Αυγούστου και μάλιστα έγινε με πλήρη επισημότητα, αφού στον Πειραιά κατέβηκε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά. Της κινεζικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Μα Ζε Χούα, επικεφαλής της Cosco στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ  ΟΠΩΣ ΕΚΑΝE H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΗΝ GASPROM ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ. ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΒΛΕΨΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

ΕΡΕΥΝΑ:ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Οι Ελληνες θεωρούν βουλευτές, εφοριακούς και δημάρχους αρχιερείς της διαφθοράς

Διαφθορά παντού: Οι Ελληνες γυρνούν την πλάτη σε πολιτική ηγεσία και κόμματα
Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης δείχνει εμφανώς απογοητευμένη από την κατάσταση που επικρατεί στον κοινό βίο της χώρας χαρακτηρίζοντας βουλευτές, εφοριακούς, δημάρχους αδιακρίτως ως τους «βασικούς υπόπτους» για διαφθορά στην Ελλάδα.
Η έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και παρουσιάζει το vima, είναι αποκαλυπτική.
Με βάση τα όσα κατέγραψαν οι ερευνητές « Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εκτιμά ως εκτενή τη διαφθορά σε όλα τα κλιμάκια δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, με κορυφαία ωστόσο την περίπτωση των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η εικόνα της κοινής γνώμης για τα επίπεδα διαφθοράς των πολιτικών επιδεινώθηκε κατά την περίοδο 2009-2013».
Πάνω από το 80% της κοινής γνώμης τονίζει, ακόμη, ότι η δράση της πολιτικής εξουσίας απέναντι στη διαφθορά είναι αναποτελεσματική, προσθέτοντας ότι ούτε οι συλλήψεις είναι αρκετές ούτε οι ποινές που έχουν επιβληθεί αντίστοιχες των αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατατάσσουν κατά σειρά βουλευτές, εφοριακούς και δημάρχους στην κορυφή της λίστας με τους «βασικούς υπόπτους» για διαφθορά, γεγονός στο οποίο επηρέασαν και οι πολύκροτες δίκες τόσο του Ακη Τσοχατζόπουλου όσο και του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Μάλιστα από την έρευνα καταδεικνύεται πως η δυσαρέσκεια των πολιτών, αναφορικά με τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων, έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στο 2013, όπου, αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση και δικαιοσύνη προσπαθούν να παρουσιάσουν έμπρακτες ενέργειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ως κυριότερη αιτία άνθησης της διαφθοράς στην Ελλάδα προκρίνεται (περίπου από το 80%-85% της κοινής γνώμης) και πάλι η αναποτελεσματικότητα ή απροθυμία της πολιτικής εξουσίας, όπως αυτές αποτυπώνονται είτε στην επιβολή ελαφρών ποινών είτε στη διατήρηση καθεστώτος αδιαφάνειας στις δημόσιες δαπάνες. Βεβαίως μέρος της ευθύνης αποδίδεται (περίπου από το 60%-65%) και στους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους, η μη αξιοκρατική επιλογή των οποίων καθιστά πιθανότερη τη μη άρτια άσκηση των καθηκόντων τους ή την εκμετάλλευση της νομοθεσίας για προσωπικό τους όφελος κατά τις συναλλαγές τους με τους πολίτες.
Καθαρή έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς
Το ζήτημα της διαφθοράς είναι δεδομένο ότι συνδέεται άμεσα με την έννοια της πολιτικής εμπιστοσύνης και σε αυτόν τον τομέα η κοινή γνώμη δείχνει σαφώς ότι δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο κάτι που αντικατοπτρίζει και την γενικότερη άποψη για τα πολιτικά κόμματα.
Στο γράφημα 1, όπως το παρουσιάζει το vima, οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 58% ότι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και τη μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι πολιτικοί διαχειριστές της οικονομικής κρίσης φαίνονται να χάνουν το στοίχημα κατάκτησης της πολιτικής εμπιστοσύνης μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο η ήττα αυτή δεν είναι καθολική, καθώς τα επίπεδα εμπιστοσύνης φαίνονται να παραμένουν υψηλότερα εντός συγκεκριμένων τμημάτων του πληθυσμού. Το Κοινοβούλιο λαμβάνει ελαφρώς υψηλότερα – σε σύγκριση με τη μέση κατανομή – ποσοστά εμπιστοσύνης στις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 45 ετών και η Ευρωπαϊκή Ενωση λαμβάνει ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στις ηλικιακές κατηγορίες κάτω των 45 ετών, καθώς και στους μισθωτούς του δημοσίου τομέα.
Οι διαφοροποιήσεις στα επίπεδα εμπιστοσύνης έναντι του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντικατοπτρίζονται και σε διαφορετικές επιλογές ψήφου στις εκλογές του 2012. Η μηδενική ή χαμηλή εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται να συνδέεται με την ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά αντιμνημονιακά κόμματα στις εκλογές του 2012, ενώ η υψηλότερη εμπιστοσύνη προς τους δύο θεσμούς, ιδιαιτέρως την Ευρωπαϊκή Ενωση, συνδέεται εμφανώς με την ψήφο προς τη ΝΔ, κατά πρώτο λόγο, και το ΠαΣοΚ, κατά δεύτερο.
Η καχυποψία απέναντι στους θεσμούς, πάντως, επεκτείνεται και εκτός της κεντρικής εξουσίας με τους πολίτες με το κύρος της αστυνομίας και της δικαιοσύνης να καταβαραθρώνεται, ενώ σε άλλες παλαιότερες έρευνες οι θεσμοί αυτοί απολάμβαναν υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης.

Το Γράφημα 3 μαρτυρεί υψηλά επίπεδα καχυποψίας έναντι του κοινωνικού περιβάλλοντος του μέσου πολίτη. Το ποσοστό μάλιστα εκείνων που δήλωσαν ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα ή συνήθως καχύποπτοι με τους περισσότερους ανθρώπους ξεπέρασε το 76% του δείγματος, όταν σε έρευνα του 2011 είχε μετρηθεί στο 69%. Η κοινωνική εμπιστοσύνη πάντως δεν φαίνεται να διατηρεί υψηλή συσχέτιση με την πολιτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας έρευνας, καθώς τα ποσοστά καχυποψίας έναντι των πολιτικών θεσμών ήταν εξίσου υψηλά σε όλο το δείγμα, ανεξάρτητα από το καταγραφόμενο επίπεδο κοινωνικής εμπιστοσύνης κάθε ερωτωμένου.

Το 89% θεωρεί ότι οι βουλευτές είναι διεφθαρμένοι
Η έρευνα κατέγραψε και τις εντυπώσεις της ελληνικής κοινής γνώμης για τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών στις οποίες εντοπίζονται εκτενή (σύμφωνα με τη λεκτική διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε) φαινόμενα διαφθοράς. Το υψηλότερο ποσοστό εκτιμήσεων για εκτεταμένη διαφθορά συγκεντρώνουν οι βουλευτές (89%), ακολουθούμενοι από τους εφοριακούς (82%) και τους δημάρχους (81%) (βλ. Πίνακα 1). Τα ποσοστά είναι υψηλά για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων και λειτουργών, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η ερώτηση ουσιαστικά πρότεινε το σύνολο της λίστας και δεδομένης της τάσης επιλογής θετικών απαντήσεων σε τέτοιου τύπου ερωτήσεις (δηλαδή ύπαρξης διαφθοράς στη συγκεκριμένη περίπτωση) δεν θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα ποσοστά που συγκέντρωσε η κάθε κατηγορία αλλά στη σύγκριση μεταξύ των κατηγοριών.
Οι ερωτώμενοι, μάλιστα, δηλώνουν σε ποσοστό 42% πως έχει δωροδοκήσει στο παρελθόν κάποιο δημόσιο υπάλληλο, ενώ οι περισσότεροι αναφέρουν ότι έχουν γίνει δέκτες τέτοιων αιτημάτων από λειτουργούς. Σε όσους από τους ερωτωμένους απάντησαν ότι έχουν γίνει δέκτες αιτημάτων δωροδοκίας κατά το παρελθόν τέθηκε το επιπρόσθετο ερώτημα του χρονικού σημείου στο οποίο συνέβη αυτό για τελευταία φορά.
Στο Γράφημα 4 αποτυπώνεται η σχετική κατανομή των απαντήσεων στο ερώτημα αυτό. Το 17% του δείγματος απάντησε ότι αυτό συνέβη για τελευταία φορά μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, το 25% απάντησε ότι συνέβη πριν από ένα ως τρία χρόνια και οι περισσότεροι (58%) απάντησαν ότι αυτό συνέβη παραπάνω από τρία χρόνια πριν. Η κατανομή δείχνει ότι η συχνότητα εκδήλωσης αιτημάτων δωροδοκίας από την πλευρά δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών ελαττώνεται.

Από την έρευνα προκύπτουν και ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την επιλογή ψήφου στις εκλογές του 2012, καθώς, όσοι απάντησαν θετικά στο ερώτημα εάν τους έχει ζητηθεί να δωροδοκήσουν στο παρελθόν, φαίνεται πως προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, ενώ εκείνοι που δήλωσαν ότι δεν έχουν γίνει δέκτες τέτοιων αιτημάτων, ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ποιες είναι οι αιτίες διαφθοράς των δημοσίων υπαλλήλων
Αναφορικά με τις αιτίες που δημιούργησαν και άφησαν τη διαφθορά να γιγαντωθεί σε ολόκληρο το φάσμα του ελληνικού δημόσιου βίου οι περισσότεροι από τους ερωτώμενους εκτιμούν ότι η πολιτική εξουσία δεν κάνει πολλά για να σταματήσει το φαινόμενο.
Αλλες αιτίες είναι:
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιλέγονται αξιοκρατικά και συνεπώς δεν είναι αξιόπιστοι στην άρτια άσκηση των καθηκόντων τους
  • Δεν υπάρχει διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες και συνεπώς το δημόσιο χρήμα μπορεί εύκολα να καταχραστεί
  • Τα παραθυράκια στους νόμους δίνουν στους υπαλλήλους την ευκαιρία να ζητήσουν από τους πολίτες χρήματα προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν
  • Η τιμωρία για τη δωροδοκία δεν είναι σκληρή
  • Η τιμωρία για την κατάχρηση δημοσίου χρήματος δεν είναι σκληρή
  • Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα αποδέχονται τη διαφθορά ως κομμάτι της καθημερινής τους ζωής
  • Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες ευνοούν τη δωροδοκία ή την κατάχρηση δημοσίου χρήματος
    ως μέσο αύξησης του εισοδήματος των υπαλλήλων
Σημειώνεται, τέλος, ότι την ερμηνεία που συνδέει τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα με την πολιτική κουλτούρα αποδέχθηκαν σε μεγαλύτερα ποσοστά οι ελεύθεροι επαγγελματίες (άνω του 80% αυτών σε σχέση με τα δύο τρίτα του συνολικού δείγματος και στις δύο περιπτώσεις), ένδειξη ότι αυτή η κατηγορία του δείγματος αποδίδει εμμέσως ευθύνη για τη διαφθορά στη δική της επαγγελματική τάξη και όχι αποκλειστικά στους υπαλλήλους.

ΠΗΓΗ: http://www.pressgr.info

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ  ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΣΚΟΥΠΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΕΤΕ.

Η χαμένη τιμή της πολιτικής...

Η χαμένη τιμή της πολιτικής...

ΑΡΘΡΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ


Η χαμένη τιμή της πολιτικής...
Η χαμένη τιμή της πολιτικής...
Τα δεκάδες σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, με πρωταγωνιστές διεφθαρμένους και διαπλεκόμενους πολιτικούς που πλούτισαν σε βάρος του κρατικού κορβανά, συνετέλεσαν κατά κοινή παραδοχή σε σημαντικό βαθμό όχι μόνο στην οικονομική, αλλά και στην πολιτική και ηθική χρεωκοπία της χώρας. Οι κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα υπερτιμολογούνταν με τρόπο προκλητικό, συχνά μάλιστα έφθαναν στο διπλό ή το τριπλό κόστος, προκειμένου να εξασφαλίζουν τις παχυλές μίζες τους οι αρουραίοι της εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι εκ των ταγών μας, που εισήλθαν πάμπτωχοι στον πολιτικό στίβο, διαθέτουν σήμερα τόσο μεγάλες περιουσίες που θα τις ζήλευαν ακόμη και μεγαλοεπιχειρηματίες με πολυετή οικονομική δράση. Σημειώστε ότι οι περισσότεροι από αυτούς όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά και συνεχίζουν να παρεμβαίνουν στον δημόσιο διάλογο, με απύθμενο θράσος και ύφος χιλίων καρδιναλίων!

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί, άλλοτε από αδράνεια και άλλοτε από συνενοχή, να καλύπτει πολλούς από τους επίορκους πολιτικούς και να συγκαλύπτει τα σκάνδαλά τους, που απαξίωσαν και εξακολουθούν να απαξιώνουν επικίνδυνα την πολιτική μας ζωή. Και βέβαια η συγκάλυψη αυτή είναι στη συνείδηση των πολιτών το σκάνδαλο των σκανδάλων. Διαβρώνει ακόμη περισσότερο την ήδη νοσηρή και εν πολλοίς απωθητική εικόνα του δημόσιου βίου και διαμορφώνει στην κοινωνία ένα ισοπεδωτικό κλίμα συνολικής αμφισβήτησης του πολιτικού κόσμου, που οδηγεί μερίδα των πολιτών σε ακραίες πολιτικές επιλογές, συχνά και εκτός συνταγματικού τόξου. Τροφοδοτείται με τον τρόπο αυτό, για παράδειγμα, η γιγάντωση του νεοφασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, που εμφανίζεται πλέον εξόχως απειλητική σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Και παράλληλα οι νέοι άνθρωποι νοιώθουν απέχθεια και απομακρύνονται από την πολιτική, με οδυνηρές συνέπειες για τη δημοκρατία μας, που είναι βέβαιο ότι θα φανούν πολύ σύντομα.

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ σε βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Τάσου Μαντέλη δεν είναι αρκετές. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχαν γίνει ούτε αυτές αν δεν υπήρχε η επίμονη, μαχητική και διεισδυτική δημοσιογραφική έρευνα της αείμνηστης Αριστέας Μπουγάτσου, της Realnews και δύο-τριών ακόμη εφημερίδων. Μπορεί ο Ακης να έχασε τον λογαριασμό στις μίζες, όπως εύστοχα είπε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του, αλλά κανείς δεν κατάλαβε γιατί δεν εκλήθησαν στη δίκη του ούτε καν ως μάρτυρες οι υπουργοί που μετείχαν στο ΚΥΣΕΑ της εποχής και ιδίως ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Μπορεί ο Μαντέλης να παραδέχθηκε τον χρηματισμό του από τη Siemens και ο Τσουκάτος ότι η γερμανική εταιρεία έστειλε μια βαλίτσα μάρκα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κανείς δεν κατάλαβε γιατί δεν εκλήθη από τη Δικαιοσύνη να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις ο πρόεδρος του Κινήματος την περίοδο εκείνη Κώστας Σημίτης, του οποίου στενοί συνεργάτες και προσωπικές επιλογές ήταν οι δύο πολιτικοί. Οπως πάνδημη απορία είναι γιατί δεν γίνεται επιτέλους ουσιαστικός έλεγχος και καταλογισμός ευθυνών για το απίστευτο πάρτυ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και για το μέγα σκάνδαλο του χρηματιστηρίου...

Η ΕΚΤΑΣΗ της διαφθοράς στον δημόσιο βίο είναι τόση ώστε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου στο πόρισμά της για την υπόθεση Καρούζου, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα μας, δικαιολογεί την πρόσφατη σύλληψη της συζύγου και συνεργάτιδάς του Ρεβέκκας Σκαφτούρα λέγοντας ότι φοβάται τις σχέσεις του ζεύγους με «υψηλόβαθμους παράγοντες της χώρας», που θα μπορούσαν να συνδράμουν στη διακίνηση και απόκρυψη των τεράστιων χρηματικών ποσών που έχει μεταφέρει η συμμορία στο εξωτερικό, αλλά και στη συσκότιση ή έστω στην επιβράδυνση των δικαστικών ερευνών. Και βέβαια έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι αναφορές της γενναίας δικαστικού στις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην άκαρπη μέχρι σήμερα προσπάθειά της να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς και offshore, προκειμένου να διαπιστωθεί πού κατέληξε ο πακτωλός των μαύρων χρημάτων που ξέπλυνε και στη συνέχεια «έκρυψε» σε εξωτικούς προορισμούς η εγκληματική αυτή οργάνωση με τις υψηλές διασυνδέσεις. Μήπως, λοιπόν, είναι επιτέλους τώρα η ώρα να εκφρασθεί πραγματική και ισχυρή πολιτική βούληση για τη διερεύνηση των μεγάλων σκανδάλων των τελευταίων ετών και για την τιμωρία των πρωταγωνιστών τους; Μήπως είναι επιτέλους τώρα η ώρα η πολιτική να διεκδικήσει την αποκατάσταση της χαμένης τιμής της; Αύριο θα είναι αργά...

ΠΗΓΗ ΕΝΙΚΟΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ  ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗ ΚΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΛΗΘΕΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"