ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Αντίθετη η ΟΒΕ σε ενδεχόμενη αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων

Αντίθετη η ΟΒΕ σε ενδεχόμενη αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων


Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι ήδη στη χώρα μας επιβάλλεται από τις υψηλότερες φορολογίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ που επικαλείται η ΟΒΕ, η φορολογία στην Ελλάδα είναι η 4η υψηλότερη στην αμόλυβδη και η 8η στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ η τελική τιμή της αμόλυβδης είναι η πέμπτη υψηλότερη και του πετρελαίου θέρμανσης η ένατη.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της 23ης Μαρτίου οι φόροι και τα τέλη στην αμόλυβδη-95 αντιστοιχούσαν στο 63,8% της τελικής τιμής και κυμαίνονταν στο 1 ευρώ.

«Είναι να απορεί κάποιος πως, ενώ η κυβέρνηση τόνιζε συνεχώς ότι θα μειώσει τους υπέρογκους φόρους των καυσίμων, τώρα στο υπουργείο Οικονομικών απεργάζονται σχέδια νέας αύξησης της φορολογίας, τη στιγμή που η οικονομική κρίση οξύνεται και είναι βέβαιο ότι θα έχουμε όπως και τις προηγούμενες φορές μεγάλη πτώση της κατανάλωσης»αναφέρει η ΟΒΕ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι μια αύξηση του φόρου στα καύσιμα, θα πλήξει τόσο τους ιδιώτες καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις και θα επιφέρει αύξηση τιμών σε πολλά προϊόντα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΚΑΙ REAL

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
NA MHN ΤΟΛΜΗΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΗΣΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΟ. ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΣΑ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΛΟΙΠΟΝ.

Υποχώρηση της Ελλάδας σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ


Υποχώρηση της Ελλάδας σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

Financial Times: Μένει ο φόρος ακινήτων και αυξάνεται ο ΦΠΑ σε νησιά

Για υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο Brussels Group κάνουν λόγο οι Financial Times, τονίζοντας πως ήδη η ελληνική πλευρά συμφώνησε στην αύξηση του ΦΠΑ σε τουριστικά νησιά και στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για ένα ακόμη χρόνο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές  ωστόσο παραμένουν διαφορές.

Οι Financial Times τονίζουν ότι οι πιστωτές απαίτησαν η Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πριν «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Και οι δύο πλευρές είχαν σχεδόν αδιάκοπες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο.

Αξιωματούχοι που είδαν τη λίστα είπαν πως αν και περιείχε παραχωρήσεις, δεν είχε λεπτομέρειες σε ορισμένα πεδία που είχαν δημιουργήσει προβληματισμό σε προηγούμενες συζητήσεις.

Η ελληνική πλευρά - σύμφωνα με το δημοσίευμα - έχει υποχωρήσει σε δυο κρίσιμες απαιτήσεις των πιστωτών. Την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο που νωρίτερα είχε αποκλείσει ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά και στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.

Η παραχώρηση για τον φόρο ακινήτων φαίνεται να αποτελεί κεντρικό σημείο του καινούργιου σχεδίου. Θα φέρει νέα έσοδα ύψος 2,5 δισ. ευρώ και θα ενισχύσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 σε σχεδόν 3,5 δισ., σύμφωνα με ελληνικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο στην λίστα δεν περιλαμβάνονταν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και το ασφαλιστικό σύστημα, δυο περιοχές που οι ελεγκτές επιμένουν ότι είναι κρίσιμες για το πρόγραμμα. «Παρέμειναν κόκκινες γραμμές», ανέφεραν οι Έλληνες αξιωματούχοι. 
 
ΠΗΓΗ: grafida.net

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ. ΠΑΝΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΘΟΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. ΚΑΛΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥΡΙΑ.

Πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους επιδιώκει ο πρωθυπουργός

Πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους επιδιώκει ο πρωθυπουργός


Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Σε μια διλημματικού τύπου ομιλία αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στη Βουλή που συγκαλείται εκτάκτως απόψε για να συζητήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους και να θέσει την αντιπολίτευση υπό πίεση, ώστε να αποσπάσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική στήριξη για τη διαπραγμάτευση.

Αυτό που επιδιώκει είναι μια πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη χρηματοδότηση της χώρας, όπως άλλωστε δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews:«το θέμα της Ελλάδας είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό και αφορά στην ενότητα της Ευρωζώνης. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να το διαχειριστούν αποκλειστικά οικονομολόγοι και τεχνοκράτες, αλλά οι ίδιοι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών».

Πράγματι, οι αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τους θεσμούς, αφού δεν περιλαμβάνουν κανένα «δύσκολο» μέτρο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο από το οποίο προσδοκά αύξηση εσόδων κατά 3 δισ. ευρώ και το οποίο επενδύει κυρίως στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και τα καύσιμα και την φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου. 200 εκ. ευρώ αναμένεται να αποδώσει η αλλαγή του τρόπου προμηθειών και άλλα 20 εκ. ευρώ η αύξηση του φόρου πολυτελείας, ωστόσο η λίστα δεν περιλαμβάνει ούτε την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ούτε κάποιον έκτακτο φόρο στα μεγάλα εισοδήματα, ενώ σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει ότι θα συζητηθούν.

Μόνον ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί ερωτηματικό, καθώς στον τομέα των ακινήτων δεν προβλέπονται αλλαγές στα προϋπολογισμένα έσοδα, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και το 2015.

Ταυτόχρονα, όμως, στις ελληνικές προτάσεις συμπεριλαμβάνονται και μέτρα που δημιουργούν επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η κατάργηση της υποχρέωσης μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και η διατήρηση του τρόπου χορήγησης του ΕΚΑΣ ως έχει.

Οι προτάσεις αντανακλούν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη Realnews, ότι δηλαδή η κυβέρνηση «δεν θα προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε οποιοδήποτε άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτά τα μέτρα γνωρίζοντας ότι εκ των προτέρων ότι δεν θα τα εγκρίνει το ΔΝΤ. Δεν προτίθεται ωστόσο να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θεωρεί ότι παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ είναι δυνατόν να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους εταίρους χρηματοδότηση χωρίς υφεσιακά μέτρα, καθώς αυτοί δεν θα επιλέξουν να «πνίξουν» την ελληνική οικονομία και να θέσουν σε κίνδυνο έτσι την ενότητα της Ευρωζώνης.

«Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι η δημοκρατική Ευρώπη θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Γνωρίζω ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιζητούν τη ρήξη. Υπάρχουν όμως και δυνάμεις – που θα κυριαρχήσουν – οι οποίες επιζητούν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα σταματήσει την κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε το μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός στη Realnews.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησής του και προπάντων η άρνηση της να αποδεχτεί υφεσιακά μέτρα και να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις θα κάμψουν τις αντιστάσεις και θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας, αλλά και μια καλή συμφωνία για το μέλλον.

Σε σχέση με τη διαπραγματευτική τακτική δήλωσε χαρακτηριστικά στη Realnews, ότι αντιλαμβάνεται, πως «υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης , ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του μνημονίου» και προσθέτει: «Αυτό το σενάριο είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία». Και ξεκαθαρίζει, ότι «από την πλευρά μας, δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου, ούτε τρίτου δανείου».
 
ΠΗΓΗ: REAL.
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΜΑΛΑ ΟΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥN  ΣΕ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ. ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ. ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΑΝΤΕΣ.

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ;

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΕΜΜΟΝΙΚΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ.

DW: Το πιστόλι της ΕΚΤ στον κρόταφο της Αθήνας

DW: Το πιστόλι της ΕΚΤ στον κρόταφο της Αθήνας


Η ΕΚΤ διατηρεί στη ζωή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με χορήγηση έκτακτης ρευστότητας. Παράλληλα όμως στερεί από την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες δυνατότητες χρηματοδότησης.

Η ΕΚΤ έδωσε εντολή στις ελληνικές τράπεζες να μην επιβαρυνθούν επιπλέον με αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, γνωστών και ως T-Bills.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Φάουστ, καθηγητή στο Frankfurt School of Finance, η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή για δύο λόγους. Όπως διευκρίνισε μιλώντας στη DW, «από τη μία η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκει λύσεις ώστε να θέσει τα προβλήματα υπό έλεγχο.

Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Από την άλλη η ΕΚΤ θέλει να αυξήσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή λείπει ένας σημαντικός αγοραστής εντόκων γραμματίων. Πολλοί άλλοι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να τα αγοράσουν εξαιτίας του υψηλού κινδύνου».

H EKT έκλεισε τη στρόφιγγα των εντόκων γραμματίων

Επομένως η ΕΚΤ στερεί από την Ελλάδα μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένου ότι η Αθήνα διασφάλιζε τη ρευστότητά της τους τελευταίους μήνες μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Όπως επισημαίνει ο Μάρτιν Φάουστ, «οι επενδυτές είναι ενδεχομένως πρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα χρήματα για έναν ή δύο μήνες.

Αλλά για ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης ανεβαίνει αισθητά και το επιτόκιο. Ή, σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον σε θέση να βρει επενδυτές».

Κάτοχοι των εντόκων γραμματίων είναι κατά κύριο λόγο οι ελληνικές τράπεζες. Ο Κρίστοφ Βάιλ, οικονομικός αναλυτής της Commerzbank, περιγράφει το μοντέλο αλληλοβοήθειας κράτους και τραπεζών ως εξής:

«Το ελληνικό κράτος εκδίδει T-Bills, τα οποία αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες και στη συνέχεια τα τοποθετούν ως εγγυήσεις στην κεντρική τράπεζα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα».

Αυτό το μοντέλο έχει όμως όρια. Συγκεκριμένα, και όπως προβλέπει σχετική συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ο δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 15 δις ευρώ.

Επιπλέον, συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ προβλέπει όριο 3,5 δισ. ευρώ για την ποσότητα των εντόκων γραμματίων που οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για τη λήψη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.

Άμεση συμφωνία για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Ο Κρίστοφ Βάιλ εκτιμά ότι και τα δύο όρια έχουν εξαντληθεί. Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τα αυξήσει έχουν έως τώρα αποτύχει, όπως αποδεικνύει και η τελευταία εντολή της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Με τις δυνατότητες δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν περιοριστεί δραματικά και τους επενδυτές να μην φαίνονται στον ορίζοντα, η μόνη λύση που απομένει στην ελληνική κυβέρνηση είναι η ταχύτατη δυνατή επίτευξη συμφωνίας.

Ειδάλλως η χρεοκοπία είναι ζήτημα ημερών, επισημαίνει ο Κρίστοφ Βάιλ, παραπέμποντας στο σχεδόν μισό δις ευρώ που καλείται να εξοφλήσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Προκειμένου να αποτραπεί η -με βάση τα σημερινά δεδομένα- διαφαινόμενη χρεοκοπία, θα πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη εντός των προσεχών ημερών.

Μέχρι τότε η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί «όρθιες» τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA, ο οποίος διασφαλίζει κεφάλαια μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αφότου η ΕΚΤ έκλεισε τη στρόφιγγα της χρηματοδότητησης, παύοντας στις αρχές Φεβρουαρίου να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για νέα δάνεια, το όριο παροχής ρευστότητας μέσω του ELA αυξάνεται σε βασανιστικά μικρές δόσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση.

Η τελευταία αύξηση, την προηγούμενη εβδομάδα, διαμόρφωσε το νέο πλαφόν στα 71 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle ΚΑΙ REAL.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"