ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Wiener Zeitung: Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα

Wiener Zeitung: Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα


Wiener Zeitung: Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα
«Θα ήταν πολύ καλό να αποσαφηνιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, όπως θα ήταν πολύ ευφυές να δοθεί στην νέα κυβέρνηση, που είναι μόλις τρεις μήνες στην εξουσία, κάποιος χρόνος και στο κάτω της γραφής δεν χάθηκε ο κόσμος για μερικά δισεκατομμύρια», γράφει συμπερασματικά ο αρχισυντάκτης της αυστριακής εφημερίδας «Wiener Zeitung» Ράινχαρντ Γκέβαιλ, στο κύριο άρθρο της, στο οποίο ασκεί αυστηρή κριτική στο «παιχνίδι των εταίρων» με την Ελλάδα.
Ήδη, στην αρχή του άρθρου ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, τονίζοντας ότι «δεν είναι ντροπή η παραδοχή ότι στην υπόθεση της Ελλάδας έχει χαθεί ο μπούσουλας», παραθέτει έναν μακρύ κατάλογο με αντιφατικές δηλώσεις των «εταίρων», όπως :
«Η χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη της - Αυτή τη στιγμή μπορεί».
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι χρεοκοπημένες – Όχι, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι χρεοκοπημένες».
«Ένα Grexit δεν θα ήταν για την Ευρωζώνη ούτε ένα κάταγμα - Ένα Grexit θα αποτελούσε έναν μεγάλο κίνδυνο».
«Παρόλο το Grexit η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει το ευρώ - Όχι, μόνον με την επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε η χώρα να εξυγιανθεί».
«Η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι χωρίς σχέδιο - Όχι, οι συνομιλίες αποκτούν κινητικότητα».
«Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να υπάρξει λύση - Όχι, δεν αναμένεται λύση την Παρασκευή».
«Η Ρωσία δίνει στην Ελλάδα δισεκατομμύρια, ακόμη και για μη προγραμματισμένους αγωγούς – Όχι, η Ρωσία δεν δίνει χρήματα».
«Έτσι ακριβώς είναι η ευρωπαϊκή πολιτική», επισημαίνει ο Ράινχαρντ Γκέβαιλ για να συνεχίσει ότι η μόνη βεβαιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή τη στιγμή η συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ της Eurovision, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη.
«Να ελπίζουμε ότι στο Φεστιβάλ δεν θα νικήσουν οι Έλληνες, γιατί αυτό θα προκαλούσε ένα νέο πακέτο λιτότητας για το οποίο η Αθήνα θα έπρεπε να καταθέσει προηγουμένως ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, που θα οδηγούσε εκ νέου σε παιδαριώδεις αντιπαραθέσεις και σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα έπρεπε να πουλήσει τη μοτοσυκλέτα του», γράφει ο ίδιος με αρκετή δόση ειρωνείας απέναντι στους «εταίρους».
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, «όλα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την Ελλάδα, είναι πλέον μόνο γελοία και το να αντιμετωπίζονται με χιούμορ είναι μια δυνατότητα, όχι όμως όταν ζει κάποιος στην Ελλάδα και δεν είναι πάμπλουτος ολιγάρχης, ενώ το καταπληκτικό στην υπόθεση είναι πως κανένας στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να ανησυχεί για αυτά, ο καθένας φλυαρεί σαν να πρόκειται για ένα παιχνίδι στην Νομισματική Ένωση».
«Μόνον τα ζάρια λείπουν», προσθέτει, για να προειδοποιήσει ότι κι, όμως, η Νομισματική Ένωση δεν είναι παιχνίδι, αλλά συνιστά, μαζί με την Εσωτερική Αγορά, την καλύτερη έως τώρα απάντηση στην παγκοσμιοποίηση και αντί να παγιώνει κανείς την ισχύ της Ευρώπης στον κόσμο, διασπείρει φόβο και τρόμο, και από ότι φάνηκε από την παρέμβαση του επικεφαλής των οικονομολόγων του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδειξε και μεγάλη εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους κατά τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: ΕΝΙΚΟΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.

La Tribune: Πώς οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να πέσουν οι ίδιοι μέσα στο λάκκο που άνοιξαν για την Ελλάδα

Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ GREXIT ΟΣΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ

La Tribune: Πώς οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να πέσουν οι ίδιοι μέσα στο λάκκο που άνοιξαν για την Ελλάδα



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ


«Πίσω από τις δυνατές λέξεις, η ευρωπαϊκή στρατηγική αναφορικά με την Αθήνα δείχνει να καταρρέει» υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα La Tribune.
Ο δημοσιογράφος Ρομαρίκ Γκοντάν σε μακροσκελή ανάλυσή του υποστηρίζει ότι κατά το διάστημα που πέρασε από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα μοιάζει να μην έχουν γίνει και πολλά, ωστόσο τονίζει ότι «πίσω από αυτή την πόσοψη της ακινησίας, η κατάσταση εξελίσσεται» κι ας μη φαίνεται.
Επίσης, επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ πίσω» σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολλούς συμβιβασμούς, δεν θα κάνει άλλους
Χαρακτηριστικό είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα στις «πολλές υποχωρήσεις» που έχει κάνει, συγκαταλέγονται και αυτές του «να μην επαναδιαπραγματευτεί άμεσα το δημόσιο χρέος, να δεχθεί ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και να δεχθεί να υποβάλει ως τώρα τέσσερις διαφορετικές λίστες με μεταρρυθμίσεις έπειτα από απαίτηση των πιστωτών».
Ομως μέχρι εκεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να δώσει κι άλλα στους δανειστές, υποστηρίζει ο Γάλλος αναλυτής και αναφέρει ως ενδεικτική τη στάση της ελληνικής πλευράς μετά το Euro Working Group της 1ης Απριλίου, όπου «η Αθήνα εξακολούθησε να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση» έναντι των εταίρων της. Ετσι, «ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια διεμήνυσε πως δεν θα παρουσιάσει κι άλλη λίστα και πως θα αρνηθεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις λιτότητας».
Ετσι, κατά τον Γκοντάν, το Euro Working Group της 1ης Απριλίου είναι ο σημαντικός σταθμός στη διακοπή κάθε προόδου στις συνομιλίες. Αυτό το Euro Working Group αποτελεί «μια πραγματική ρήξη» μεταξύ Αθήνας και εταίρων.
Το Euro Working Group της 1ης Απριλίου αποτελεί την πραγματική ρήξη Αθήνας-δανειστών
«Με την a priori άρνησή της να προχωρήσει σε περισσότερες παραχωρήσεις, η Αθήνα αλλάζει σταδιακά το στρατόπεδο όπου υπάρχει πίεση», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος της La Tribune, καθώς «μέχρι σήμερα οι δανειστές εφάρμοζαν την τακτική της “θηλιάς” γύρω από το ελληνικό κράτος, μέσω της έλλειψης ρευστότητας, προκειμένου να αναγκάσει την Αθήνα να δεχθεί τα πάντα. Οσο περισσότερο πλησιάζαμε στη χρεοκοπία, τόσο πιο πιθανό ήταν η Αθήνα να δεχθεί τα πάντα. Ως εκ τούτου, το Eurogroup υιοθέτησε την τακτική της αναμονής. Αλλά τώρα, αυτή η στρατηγική μοιάζει να πέφτει έξω. Η “θηλιά” όσο περνάει ο καιρός σφίγγει όλο και περισσότερο, αλλά αυτό δεν οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρεί και να γίνεται πιο ευέλικτη - το αντίθετο μάλιστα».
Αυτό, κατά τον Γκτοντάν, έχει ως αποτέλεσμα, «σταδιακά, οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο που δημιούργησε η δική τους στρατηγική: αν η θηλιά γίνει τόσο σφιχτή, ώστε να στραγγαλίσει την Ελλάδα, αν δηλαδή η λογική τους είναι να φτάσουν μέχρι το τέλος, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ή ακόμη κι ενός Grexit».
Οι Ελληνες είναι έτοιμοι για χρεοκοπία και Grexit, οι Ευρωπαίοι όχι
Σύμφωνα, δε, με τον οικονομικό αναλυτή, «οι Ελληνες, από την άλλη πλευρά, είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο» κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως «έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες που τους κάνει να θεωρούν ότι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τις συνέπειες του κινδύνου της αδυναμίας πληρωμής».
Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσέγγιση με τη Ρωσία. Δεύτερο, τα σενάρια για πιθανό δημοψήφισμα ή νέες πρόωρες εκλογές που θα έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ μια νέα ακόμη πιο καθαρή εντολή. Τρίτο, οι πληροφορίες των New York Times πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ με τον δικηγόρο κι έναν εκ των ειδικών στις αναδιαρθρώσεις δημοσίων χρειών, τον Lee Buchheit της εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.
Ωστόσο, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, «είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια τέτοια ακραία εξέλιξη» υποστηρίζει ο Γάλλος δημοσιογράφος, ο οποίος θεωρεί ότι, «παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις» που δίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πως πλέον η Ευρωζώνη και η ΕΕ είναι θωρακισμένη και μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός Grexit, θα σημειωθεί ένα ντόμινο «τεράστιων και σοβαρών προβλημάτων στα κράτη, στους θεσμούς και τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ».
Σε αυτό το σημείο παραθέτει μια λίστα από επιπτώσεις οι οποίες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως το ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τις ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα, ζημιές τις οποίες δεν θα έχουν με ποιον να τις διαπραγματευτούν, αφού το ελληνικό κράτος θα έχει δηλώσει χρεοκοπία.
Εκτός από το πλήθος των επιπτώσεων στο νομισματικό, οικονομικό και τραπεζικό σύστημα, για το Βερολίνο ειδικά, μια ελληνική χρεοκοπία θα έχει και πολιτικό κόστος. «Το Βερολίνο θα πρέπει να εξαργυρώσει πολιτικά τις συνέπειες της ελληνικής χρεοκοπίας» αναφέρεται στο άρθρο της La Tribune.
«Είναι άραγε διατεθειμένο να δώσει περισσότερα για να σωθεί το ευρώ;» αναρωτιέται ο Γκοντάν και προσθέτει: «Ενα είναι βέβαιο: Η Μέρκελ θα προτιμούσε να μην πάρει το ρίσκο (σ.σ.: ενός Grexit)». Κι αυτό γιατί «εν τέλει, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα ισοπέδωνε τον μύθο του ευρώ: τη μη αναστρεψιμότητά του». Αλλωστε, αν καταρρεύσει το ευρώ, κατά τον Γάλλο αναλυτή, κινδυνεύει και η ΕΚΤ η οποία «είναι βασισμένη στον μύθο του ευρώ».
Ωστόσο, «στο μπρα ντε φερ Ελλήνων και Ευρωπαίων αυτός που φοβάται λιγότερο ή προσποιείται ότι φοβάται λιγότερο το Grexit τα παίρνει όλα».

ΠΗΓΗ: http://www.iefimerida.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΩΣΤΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ. 

ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος με την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και τους ερασιτεχνισμούς του Συριζα σχετικά με την διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές. Οι ώρες είναι κρίσιμες.

Handelsblatt: Η υπομονή του Ντράγκι εξαντλείται...


Τι αναφέρει αξιωματούχος της ευρωζώνης στη γερμανική εφημερίδα

Handelsblatt: Η υπομονή του Ντράγκι εξαντλείται...

Handelsblatt: Η υπομονή του Ντράγκι εξαντλείται...
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είναι «εξαιρετικά νευρικός» για την Ελλάδα, διότι ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι η ευθύνη για μια έξοδο της Ελλάδας θα μπορούσε να πέσει επάνω του, αναφέρει αξιωματούχος της ευρωζώνης στη γερμανική Hasndelsblatt.

Η ΕΚΤ βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί ότι στηρίζει τις αφερέγγυες ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι εναντίον των κανονισμών της ΕΚΤ, αλλά η διακοπή των κεφαλαίων (ELA) είναι ακόμη πιο δύσκολη διότι θα μπορούσε να επισπεύσει μια άτακτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Nτράγκι είναι στη χειρότερη θέση από όλους, δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα η ΕΚΤ παρέχει χρηματοδότηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τόση όσο χρειάζεται ώστε να επιβιώνει εβδομάδα την εβδομάδα. Ωστόσο η μοίρα των τραπεζών και του ελληνικού Κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και ο Ντράγκι γνωρίζει ότι εάν επιτρέψει να καταρρεύσουν οι τράπεζες αυτομάτως θα καταρρεύσει και η χώρα. Και το αντίθετο.

Την ίδια ώρα όμως οι διαβουλεύσεις εξελίσσονται με αργό ρυθμό. Μία συμφωνία στη Ρίγα δεν θα υπάρξει, απλά θα γίνει μία ενημέρωση για την πορεία των διαβουλεύσεων, όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας της Γερμανίας στην εφημερίδα. Όμως, όπως σημειώνει η Handelsblatt η υπομονή του κ. Ντράγκι εξαντλείται και σύμφωνα με την εφημερίδα ο ίδιος έχει αυξήσει την πίεση τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα μέχρι τις 11 Μαϊου πρέπει να υπάρξει μεγάλη πρόοδος, αφού ο βασικός στόχος είναι στο τέλος Ιουνίου όχι μόνο να δοθούν κεφάλαια απ' τους πιστωτές αλλά και να κλειδώσει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Οι... «κολλημένοι» κ.κ. Σκουρλέτης και Στρατούλης

Οι... «κολλημένοι» κ.κ. Σκουρλέτης και Στρατούλης

 
Τα νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι συγκεχυμένα: τη στιγμή που το Μαξίμου μεταδίδει ότι οι διαπραγματεύσεις «πάνε καλά», ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης δηλώνει ότι «αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι».

Όμως, όπως και να έχουν τα πράγματα, ένα είναι σίγουρο: ό,τι η κυβέρνηση με τις πράξεις της έχει υπονομεύσει τη θέση της χώρας και οδηγεί σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Διότι όταν εκδίδει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μεταφερθούν επειγόντως τα διαθέσιμα των ΟΤΑ, Ταμείων και όλων των κρατικών φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, το σήμα που στέλνει σ' αυτούς που κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο.

Τους φωνάζει σε όλους τους τόνους ότι «τα λεφτά τελειώνουν όπου νάναι».

Ποιος ο λόγος οι πιστωτές να κλείσουν σήμερα τη διαπραγμάτευση, όταν γνωρίζουν ότι αύριο ή μεθαύριο η χώρα θα βρίσκεται σε ακόμα πιο αδύναμη θέση;

Γιατί να μην «παίξουν καθυστέρηση», να περιμένουν να τελειώσουν τα λεφτά, ευελπιστώντας να αποσπάσουν περισσότερα;

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει στις 30 Ιουνίου». Δεν έχει λόγο να βιάζεται.

Ακόμα και αν τα λεφτά από τα ταμεία, τους κρατικούς φορείς και τα έσοδα φθάσουν μέχρι τότε, τι αντοχές θα έχει η κυβέρνηση να τραβήξει κόκκινες γραμμές;

Βεβαίως, μπορεί να παίξει το χαρτί της πτώχευσης. Όμως, αν είναι να έλθει σε ρήξη με τους πιστωτές, γιατί δεν το έκανε στις 20 Φεβρουαρίου;

Τουλάχιστον τότε θα είχε όλα αυτά τα λεφτά που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα ώστε να διαμορφώσει την επόμενη ημέρα με καλύτερες προϋποθέσεις.

Τώρα θα πάει σε ρήξη χωρίς σεντ στα ταμεία;

Δεν ήξερε ότι τα λεφτά τελειώνουν; Προχθές το κατάλαβε;

Βεβαίως και το ήξερε. Όμως επέλεξε τον άκομψο τρόπο να υποχρεώσει Ταμεία, ΟΤΑ και κρατικούς φορείς να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος εξαιτίας των ιδεολογικών αγκυλώσεων και εμμονών που τη χαρακτηρίζουν.

Διότι κάλλιστα θα μπορούσε να λύσει το θέμα ενδοκυβερνητικά, χωρίς να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και διαφωνιών.

Από τη στιγμή που το δημόσιο επιχορηγεί τα Ταμεία, θα μπορούσε να μην δώσει επιχορηγήσεις σε όσα έχουν διαθέσιμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αρκούσε μια απόφαση των αρμόδιων υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Στρατούλη για να λυθεί το θέμα χωρίς να γίνει γνωστό σε όλη την υφήλιο. Τα Ταμεία δεν είναι Δήμοι που έχουν κάθε λόγο να φωνάζουν.

Όμως η κυβέρνηση δεν το έκανε διότι βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στις ιδεοληψίες των στελεχών της, τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τα συντεχνιακά συμφέροντα από τη μία και τους πιστωτές από την άλλη.

Δυστυχώς, με την έκδοση της ΠΝΠ στην ουσία πυροβόλησε τα πόδια της και ενταφίασε τις όποιες ελπίδες για έντιμο συμβιβασμό.

Και όσο καθυστερεί τη συμφωνία υποδυόμενη ότι διαπραγματεύεται σκληρά, τόσο πιο επώδυνος θα είναι για τη χώρα ο συμβιβασμός. 
 
ΠΗΓΗ:  http://www.tovima.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ.

ΠΓΔΜ: Τσερβένκοφσκι καλεί σε διαδηλώσεις για την πτώση Γκρούεφσκι

ΠΓΔΜ: Τσερβένκοφσκι καλεί σε διαδηλώσεις για την πτώση Γκρούεφσκι

«Διεφθαρμένο και εγκληματικό καθεστώς» αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή
πΓΔΜ: Τσερβένκοφσκι καλεί σε διαδηλώσεις για την πτώση Γκρούεφσκι




 
Ο πρώην πρόεδρος της πΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι καλεί τους πολίτες της χώρας να κατέλθουν σε μαζικές, διαρκείς και ειρηνικές διαδηλώσεις για την απομάκρυνση από την εξουσία του «καθεστώτος του Νίκολα Γκρούεφσκι», στον απόηχο της πολιτικής κρίσης που συνταράσσει τη χώρα.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος προ διετίας αποσύρθηκε από την ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), έσπασε τη σιωπή του και σε ανοιχτή επιστολή του σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι «στον αγώνα κατά του εγκληματικού και ολοκληρωτικού καθεστώτος του Νίκολα Γκρούεφσκι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ενός ευρύτερου λαϊκού κινήματος, το οποίο θα συμπεριλάβει και θα συνενώσει όλους όσοι μπορούν και είναι πρόθυμοι να συμβάλουν».

Ο πρώην πρόεδρος της πΓΔΜ συγχαίρει τον αρχηγό του SDSM Ζόραν Ζάεβ «για το θάρρος του να αποκαλύψει τις εγκληματικές πράξεις του Νίκολα Γκρούεφσκι», σημειώνει όμως ότι είναι ψευδαίσθηση να θεωρεί κανείς ότι η κυβέρνηση αυτή θα αναγκαστεί να παραιτηθεί από μόνη της λόγω των αποκαλύψεων της αντιπολίτευσης ή ότι η διεθνής κοινότητα θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις προς τον Γκρούεφσκι να αποδεχτεί το αίτημα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διοργανώσει νέες εκλογές στη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος της πΓΔΜ σημειώνει, ότι «τη χώρα κυβερνά σήμερα ένα αυταρχικό, εγκληματικό και διεφθαρμένο καθεστώς» και υπογραμμίζει ότι η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, ως το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα, έχει την «ιστορική ευθύνη» να οδηγήσει τον λαό στον αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος αυτού. Ωστόσο, όπως αναφέρει, οφείλει πρώτα να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και τις όποιες διαφωνίες στο εσωτερικό της.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, παρά το γεγονός ότι έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή, θεωρείται από αρκετούς ως η «ιερή εικόνα» στον χώρο της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ. Είχε διατελέσει πρωθυπουργός της πΓΔΜ, το διάστημα από 1992-1998 και από 2002-2004, ενώ από το 2004 έως το 2009 ήταν πρόεδρος της πΓΔΜ.

Το 2013 αποσύρθηκε από την ηγεσία του SDSM και τον διαδέχτηκε ο Ζόραν Ζάεβ.

ΠΗΓΗ:  http://www.tovima.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΧΑΜΟΣ. ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ

ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Στη σκιά σκανδάλων και έντασης

Νέα δεδομένα για την ελληνική διπλωματία από την κρίση στα Σκόπια

πΓΔΜ: Τσερβένκοφσκι καλεί σε διαδηλώσεις για την πτώση Γκρούεφσκι


Η σοβούσα πολιτική κρίση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική διπλωματία, σε μία περίοδο που το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται πρόθυμο να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη γειτονική χώρα, αλλά και τις προοπτικές δημιουργίας ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Τουρκία και την Ελλάδα, μέσω Σκοπίων και Σερβίας προς την Ουγγαρία και την Κεντρική Ευρώπη.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο συμπεριελήφθη για πρώτη φορά σε κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου ένα λεκτικό που θα μπορούσε, αν όχι να ενταφιάσει, τουλάχιστον να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μελλοντική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φορά που η Κομισιόν συμπεριέλαβε σχετική σύσταση στην ετήσια έκθεση προόδου της για την πΓΔΜ ήταν το 2009 και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το Κείμενο Συμπερασμάτων, «το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, που συνιστούν δημοκρατικές αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της ΕΕ και της πολιτικής διεύρυνσης».

Η κατάσταση στα Σκόπια κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου έπειτα από το σκάνδαλο υποκλοπών και διαφθοράς που έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις του ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, τόσο ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι όσο - και κυρίως ο Σάσο Μιχάλκοφ, ξάδελφος του Γκρούεφσκι και επικεφαλής των κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας εμφανίζονται να αγνοούν τις νόμιμες διαδικασίες και να παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, προερχόμενος από το SDSM καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις για την ανατροιπή του καθεστώτος Γκρούεφσκι, ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό ακούγεται το γεγονός ότι περίπου 40 ένοπλοι Αλβανοί που φορούσαν στολές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) εισέβαλαν πριν από λίγες ημέρες σε αστυνομικό φυλάκιο στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, κρατώντας για αρκετές ώρες αστυνομικούς ως ομήρους.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν το τελευταίο διάστημα ερωτηματικά για την ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς της πρόθεσης για ΜΟΕ με την ΠΓΔΜ. Τα ερωτηματικά εστιάζουν πριν από όλα στην ύπαρξη ή μη αξιόπιστου συνομιλητή στη χώρα. Την ίδια στιγμή πάντως, υπάρχουν και άλλοι δύο παράγοντες που οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι στα Βαλκάνια διαφαίνεται αυτή την περίοδο μία υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας με έπαθλο την οικονομική επιρροή. Η έμφαση δίδεται στα Δυτικά Βαλκάνια.

Φαίνεται ότι η γερμανική πλευρά επιδιώκει, κυρίως μέσω επενδύσεων, να προσδέσει τις χώρες της περιοχής στο άρμα της και να μην επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει ή και να αυξήσει την επιρροή της - και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο μη προώθησης νέου κύματος διεύρυνσης, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει την Αθήνα να διαλέξει μεταξύ Βερολίνου - Μόσχας.

Το δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με αυτή καθ' αυτή την αστάθεια στην ΠΓΔΜ. Πιθανή διάχυση της σημερινής πολιτικής κρίσης σε εθνοτικό επίπεδο θα έθετε επιτακτικά ζήτημα διατήρησης της κρατικής υπόστασης (statehood) της ΠΓΔΜ. Σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος αστάθειας θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πιέσεις προς την Αθήνα να πάψει να τηρεί αρνητική στάση σε μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία.

Αγγελος Αθανασόπουλος

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ : ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕ. ΕΝΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΔΟΠΑΤΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ.

Γενική «έφοδος» για εξεύρεση ρευστού


Γενική «έφοδος» για εξεύρεση ρευστού

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

«Εφοδο» στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ (εισηγμένων και μη) και των φορέων του Δημοσίου (πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ.) πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσει την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Μάρδας, δήλωσε χθες το πρωί ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων τον Απρίλιο, ενώ λίγη ώρα αργότερα δήλωσε ότι τα κεφάλαια εντοπίστηκαν κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά όχι μόνο.

«Γίνεται μια προσπάθεια εφαρμογής του νόμου (σ.σ.: αναφέρεται στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ρευστότητα για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο κ. Μάρδας στην «Κ». Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει διαρκώς επαφές με διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων και ΔΕΚΟ για να διασφαλιστεί ότι θα μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, οι συζητήσεις αυτές γίνονται εδώ και καιρό και από «μία πρώτη προσέγγιση, εκτιμάται ότι μπορεί να εισρεύσουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ» από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει τις επαφές με τις διοικήσεις και των εισηγμένων ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ κ.λπ., αλλά και με άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΠΑ. Σήμερα αναμένεται να γίνει η συζήτηση με τη ΔΕΠΑ, ενώ κρούση έχει γίνει και στον ΔΕΣΦΑ. Ο τελευταίος έχει ταμειακά διαθέσιμα 20-30 εκατ. ευρώ, αλλά ορισμένα κεφάλαια χρειάζονται για την υλοποίηση έργων, ενώ πρέπει να συμφωνήσει για τη διάθεσή τους και η Socar.

Παράλληλα, η κατάσταση έχει φθάσει σε τόσο οριακό σημείο, που το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ρευστότητα ακόμα και από τα μερίσματα που διανέμουν οι ΔΕΚΟ. Ηδη έχει ζητήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ την καταβολή τριπλάσιου μερίσματος από τον ΟΛΘ (ώστε το ποσό να ανέλθει στα 15 εκατ. ευρώ, αντί 5 εκατ. ευρώ) και το ίδιο εκτιμάται πως θα γίνει και με άλλες επιχειρήσεις.

Πάντως, προς το παρόν οι αντιδράσεις των φορέων του Δημοσίου δεν εμπνέουν αισιοδοξία ότι τα κεφάλαια που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών θα κατατεθούν εν τέλει στην ΤτΕ. «Εχουμε λάβει υποσχέσεις και επιδιώκουμε να κατατεθούν ταχύτατα», δήλωσε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφορικά πρωτίστως με τα 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή μισθών και συντάξεων, καθώς και η επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων για την καταβολή των δικών τους συντάξεων, ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ και θα πρέπει οι πληρωμές να γίνουν από τις 24 Απριλίου έως και τις 30 του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του Μαΐου, ο κ. Μάρδας δήλωσε χθες ότι πρέπει να εξευρεθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η εξυπηρέτησή τους. Τον Μάιο, η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει συνολικά 1,3 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και για τόκους. Την 1η Μαΐου το Ταμείο θα πρέπει να εισπράξει 183 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 του μήνα θα πρέπει να εξοφληθεί δόση 700 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη, δήλωσε χθες στο RTE News ότι μία αθέτηση βραχυπρόθεσμων πληρωμών είναι «εκτός συζήτησης», γιατί «θα προκαλούσε τεράστια αστάθεια στην ελληνική οικονομία, όλοι οι θετικοί παράγοντες θα εξαφανίζονταν… Θα υπήρχαν πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες».

Επίσης τον Μάιο, το Δημόσιο θα πρέπει να εξυπηρετήσει και τις ανελαστικές υποχρεώσεις του για μισθούς και συντάξεις συνολικού ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΜΠΑ ΤΩΡΑ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΤΕ ΤΟ ΔΝΤ; ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΓΑΤΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΤΩΡΑ Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;

Νέος γύρος δηλώσεων για το σενάριο του δημοψηφίσματος

Νέος γύρος δηλώσεων για το σενάριο του δημοψηφίσματος


Ενα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Μητρόπουλου περί σκηνικού ρήξης και αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο αντιπρόεδρος της Βουλής συντήρησε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Εγώ αν δεν δω σε συμφωνία διαγραφής τμήματος του χρέους, αν δω μέτρα για μισθούς και συντάξεις θα επιμείνω σε δημοψηφισματική έκφραση του λαού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1.

Και πρόσθεσε:«Δεν διανοούμαι να υπάρξει συμφωνία χωρίς διαγραφή χρέους και χωρίς ακύρωση του μνημονίου κι αν έχει μέτρα σε βάρος μισθών, συντάξεων, φαρμάκων».




Στον... αφρό κράτησε το σενάριο του δημοψηφίσματος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος ο οποίος μιλώντας στον realfm 97,8 είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι: «δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες».

«Το δημοψήφισμα ούτως ή άλλως είναι ακραίο και απευκταίο ενδεχόμενο. Το βασικό σενάριο, το plan A είναι να συμφωνήσουμε σε κάτι το οποίο θα είναι βιώσιμο και για μας και για εκείνους, διότι αμοιβαίο θα είναι το όφελος για την Ελλάδα και τους δανειστές σε περίπτωση συμφωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.



Στο ερώτημα πότε βλέπει να διεξάγεται το δημοψήφισμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Εγώ θα το έβλεπα στη λήξη της διαπραγμάτευσης, η οποία λήξη πρέπει να γίνει όσο γίνεται συντομότερα, διότι όπως είπαμε το παράπλευρο κόστος για την οικονομία είναι σημαντικό. Αρα το αργότερο θα έλεγα στο Eurogroup της 11ης Μαΐου πρέπει να καταλήξουμε. Μέσα στον Μάιο πάντως. Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση».
 
ΠΗΓΗ: REAL
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΓΙΝΑΝ. ΕΙΠΑΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΔΙΟ.... ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ..ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΛΕΓΑΤΕ; ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Και εσείς με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου;

Και εσείς με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου;

  • photo: Nikos Libertas / SOOC
    photo: Nikos Libertas / SOOC

Έρχεται κάποτε μια στιγμή, αυτή η αμήχανη στιγμή, που ό,τι κορόιδευες το λούζεσαι. Κι η ώρα που νιώθεις τα νερά πάνω σου είναι μια ώρα δύσκολη. Παγωμένες οι σταγόνες και το σοκ μεγάλο. Μένεις με ανοιχτό το στόμα.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρεθεί σε αυτή τη στιγμή αρκετές φορές τελευταία. Το μπουγέλο έγινε συνήθεια.
Στην αρχή ήταν το πόσο συμφωνούμε με το Μνημόνιο. Ήταν 70% ή ήταν εξυπνάδες του Βαρουφάκη αυτές; Μετά ήταν η συμφωνία και τα κείμενα του Eurogroup. Δεχόμαστε πως παραμένουμε στο Μνημόνιο, αφού αναφέρεται current agreement (τρέχουσα συμφωνία), ή φύγαμε από το Μνημόνιο όπως παρουσίαζε το Μαξίμου; Μετά ήρθαν τα ΜΑΤ κι η καταπάτηση του ασύλου. Ξύλο και χημικά κι επί Αριστεράς, με τον μισό ΣΥΡΙΖΑ να τα βάζει με τον Πανούση. Και τώρα είχαμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία τα χρήματα που υπήρχαν στα ταμεία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων της γενικής κυβέρνησης περνούν στον έλεγχο της ΤτΕ. Στα χέρια του Στουρνάρα, δηλαδή, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε καν να βλέπει κι έλεγε πως θα αλλάξει.
Δεν είναι η πρώτη, είναι η δεύτερη ΠΝΠ του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες στην κυβέρνηση. Θυμάστε τι έλεγε ο Τσίπρας από το 2012 και μετά; Θα σας θυμίσω εγώ εδώ. Πως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι αντισυνταγματικές και πως καταλύουν το πολίτευμα. Τώρα είναι η ώρα αυτός να παρακάμψει τη Βουλή και να στείλει για υπογραφή στον Παυλόπουλο το... ραβασάκι. Ό,τι ακριβώς χρέωναν και στον Παπούλια. Ένα-ένα τα υπογράφει ο Πρόεδρος και τώρα.
Παλιά, τα «αγνά» χρόνια της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα μιλούσε για εσωτερικό δανεισμό για να αποπληρωθούν οι τοκογλύφοι του ΔΝΤ. Τώρα, ο ίδιος στεγνώνει την αγορά και αφήνει τους Δημάρχους με ανοιχτό το στόμα. Σκέψου να είσαι Δήμαρχος εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και να βλέπεις σε ένα βράδυ να χάνονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου σου. Τι θα πεις το επόμενο πρωί σε πολίτες, δημότες και υπαλλήλους; Να πάρουν ανάσα αξιοπρέπειας;
Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Γιατί την ώρα που εσύ, φίλε ψηφοφόρε του ΣΥΡΙΖΑ, βιώνεις αυτή την αμήχανη στιγμή που λέγαμε παραπάνω, απέναντί σου είναι κάποιοι άλλοι και γελούν μαζί σου. Και το πρόβλημα δεν είναι πως αυτοί οι άλλοι είναι ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος. Αυτοί χαμένοι και ξεχασμένοι από την ιστορία είναι. Το πρόβλημα είναι πως γελά μαζί σου από τώρα ο ιστορικός του μέλλοντος.

ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ. ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΙΑ. ΤΑ ΛΟΥΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΕΝΑ.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟΥ.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΤΙ ΛΕΙΠΟΥΝ 400 ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΟΛΙΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ. ΑΥΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣIΜΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"