ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ






Τελεσίγραφο ΔΝΤ σε Αθήνα και Ευρωζώνη


Στόχος της Αθήνας είναι να αυξήσει η ΕΚΤ το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του κράτους.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Βόμβα» στη διαπραγμάτευση βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που θέτει θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων ή «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο από την αρχή των συζητήσεων προέβλεπε μεγάλο δημοσιονομικό εκτροχιασμό για φέτος, ενώ χθες οι Financial Times ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπός του, Π. Τόμσεν, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τελευταίο Eurogroup της Ρίγας ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα έως και 1,5% του ΑΕΠ φέτος. Στελέχη με γνώση της κατάστασης, που μίλησαν στην «Κ», επιβεβαιώνουν αυτή την πρόβλεψη του ΔΝΤ και μάλιστα εκτιμούν ότι πίσω από αυτή την κίνηση ενδεχομένως να υπάρχει στρατηγική του Ταμείου για να οδηγηθεί η χώρα σε στάση πληρωμών και στη συνέχεια σε «κούρεμα» του χρέους της.

Ο στόχος του Μνημονίου για το 2015 προβλέπει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να αναθεωρηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Ακόμα, όμως, και εάν ο στόχος μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ οδηγεί στην ανάγκη λήψης μέτρων άνω των 5 δισ. ευρώ. Εναλλακτικά, ο κ. Τόμσεν φέρεται να πρότεινε το «κούρεμα» του επίσημου ελληνικού χρέους, με τη θέση της Ευρωζώνης να είναι αρνητική, όπως είναι γνωστό. Στελέχη με γνώση των συζητήσεων «βλέπουν» μάλιστα πιθανή στρατηγική του Ταμείου και προσωπικά του κ. Τόμσεν να οδηγηθεί η χώρα στην περιπέτεια της αθέτησης κάποιας υποχρέωσής της και με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει ο δρόμος για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να πετύχει αυτό που δεν κατόρθωσε το 2010 και το 2012. Ετσι ερμηνεύουν τη σκληρή στάση που τηρεί το Ταμείο στη διαπραγμάτευση και ειδικά σε θέματα που έχουν βραχυπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική επίπτωση, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών και «οι πολιτικές προτεραιότητες για τη μελλοντική (τους) πορεία».

Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός που από το καταστατικό του ΔΝΤ αποτελεί εμπόδιο για την καταβολή των δόσεων που του αναλογούν προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι από τη δόση των 7,1 δισ. ευρώ που αναμένει η κυβέρνηση από την ολοκλήρωση του ελέγχου, τα 3,5 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΔΝΤ.

Επίσης, η διεύρυνση των ελλειμμάτων αυξάνει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί ένα νέο πακέτο δανείων της τάξης των 30-50 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί εάν δεν αντιμετωπισθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση επιδιώκει μια χαλάρωση των όρων παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της. Στόχος της Αθήνας είναι να αυξήσει η ΕΚΤ το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του κράτους.

Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος, η οποιαδήποτε χαλάρωση από πλευράς ΕΚΤ θα επέλθει μόνο αν διαπιστωθεί «αξιόπιστη προοπτική» έγκρισης κάποιας υποδόσης από το Eurogroup. Στις 12 Μαΐου, η Αθήνα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα έχει να πληρώσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις. Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group μέχρι σήμερα δεν έδειξαν ότι στο Eurogroup της 11ης Μαΐου θα εγκριθεί η εκταμίευση κάποιας υποδόσης προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση επιδιώκει μια συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο που θα αντιμετωπίζει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του κράτους.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, δήλωσε ότι οι συνομιλίες Αθήνας και δανειστών συνεχίζονται «εντατικά και εις βάθος», αλλά πρόσθεσε ότι «απομένει ακόμα δουλειά». Κάτι που επιβεβαιώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι ανέφεραν ότι «όλα τα θέματα είναι ανοιχτά». Πάντως, αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων δεν συμμερίζονται την εικόνα εμπλοκής στις συζητήσεις, κάνοντας λόγο για βελτίωση του κλίματος συνεργασίας με την καινούργια ομάδα διαπραγμάτευσης. Ομως, συμπλήρωναν ότι οι αποστάσεις σε όλα τα θέματα παραμένουν και είναι στο χέρι της κυβέρνησης το εάν θα καλυφθούν και πώς.

ΠΗΓΗ: Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΘΑΨΕ ΤΩΡΑ;  ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΒΙΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ. ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.

<< Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.>>

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

<< To δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μετά το επιθυμητό, αλλά ανεπαρκές κούρεμα (PSI) του 2012 και το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων (Δεκέμβριο 2012) μειωμένο από 367,9 δισ. ευρώ (ή 176,4% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2011 σε 305,5 δισ. ευρώ (ή 156,6% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2012. Αυτό και μόνο αποδεικνύει, ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει απολύτως μη βιώσιμο και ότι απαιτείται βαθύτερο και συνολικότερο κούρεμα του, για να επανέλθει άμεσα σε βιώσιμα επίπεδα, όπως κατ΄επανάληψη έχω γράψει αλλά και ζητήσει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου  από το 2011, όταν οι περισσότεροι δημοσιολογούντες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας τότε, ήταν αντίθετοι ακόμη και στο αρχικό κούρεμα (PSI), που τελικά έγινε και μετά πάλι λανθασμένα μας το παρουσίασαν ως τελική σωτηρία μας. Μια ματιά στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων τον Ιούνιο του 2011 είναι ενδεικτική.>>

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ:
<< Άποψη μου αμετακίνητη είναι, ότι το γρηγορότερο θα πρέπει, να διεκδικηθεί από την πλευρά μας με συνεχείς πιέσεις και να αποφασιστεί από τους δανειστές μας επιτέλους, ως μόνη διέξοδος, ένα νέο πραγματικό και εθελοντικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας, ένα Οfficial Sector Ιnvolvement ( OSI). Το κούρεμα αυτό πρέπει, να αφορά το σύνολο του χρέους, που έχουν στα χέρια τους οι επίσημοι δανειστές, δηλαδή οι χώρες οι  οποίες μας δάνεισαν μέσω του μηχανισμού στήριξης από τον Μάιο του 2010 με τα διακρατικά δάνεια , τα ποσά που μας δάνεισαν μέσω του EFSF αργότερα , καθώς και το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως και το ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα μας έχει δανείσει ένα ποσό περίπου 27 δις ευρώ.  
Όσο δύσκολα και αν είναι για την μεν  ΕΚΤ, να αποδεχθεί αλλαγή του καταστατικού της για κάτι τέτοιο και για δε το ΔΝΤ να αποδεχθεί  πρώτη φορά στην ιστορία  κούρεμα του δικού του ποσού, επειδή δεν θέλει, να χάνει τα χρήματα του, διότι θεωρεί, πως είναι δανειστής τελευταίου καταφυγίου και δεν πρέπει, να δημιουργηθεί προηγούμενο εις βάρος του, είναι απαραίτητο πάση θυσία, να το επιδιώξουμε συντονισμένα. Άλλωστε το ΔΝΤ για το επίσημο χρέος, που βρίσκεται στα χέρια των υπολοίπων δανειστών ορθά επιδιώκει και ζητά το κούρεμα, όπως έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα, άλλα παράλληλα  επιθυμεί, να εξαιρέσει τα χρήματα, που δάνεισε στην Ελλάδα το ίδιο. Το ύψος του κουρέματος αυτού απαιτείται , να φτάσει στο 50% του χρέους, που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας, να πέσει κάτω από το 80% του ΑΕΠ και να καταστεί πραγματικά βιώσιμο, διότι όπως έχω τοποθετηθεί με άρθρο μου το 2011, ο επιδιωκόμενος στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε καμία περίπτωση. Το δημόσιο χρέος της χώρας, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών μας ανέρχονταν  στο ύψος των 183 δις ευρώ στο τέλος του 2012 από το σύνολο των 305,5 δίς.
Επίσης το ποσό των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να επιδιώξουμε μετά από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, να προέλθει απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά το δημόσιο χρέος, με την βοήθεια ενός συνασπισμού επιτέλους  των πληττόμενων χωρών του Νότου με προεξάρχουσες τις Ιταλία και Ισπανία, που ήδη πέτυχαν για το μέλλον με την  απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Ιούνιο του 2012 για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των δικών τους τραπεζών, να προέλθουν τα απαραίτητα ποσά για αυτές απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όταν λειτουργήσει η τραπεζική ένωση.  Σε αυτό μας το αίτημα θα έχουμε συμπαραστάτη και το ΔΝΤ, το οποίο ήδη πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας διαρκώς σε αντίθεση με τις εμμονές των Ευρωπαίων, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλιώς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη μείωση του κατά 25% επι του ΑΕΠ, ακριβώς επειδή τα χρήματα, που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες, δεν θα επιβαρύνουν τελικά το ελληνικό δημόσιο. Αν μάλιστα υπάρξει συνδυασμός κουρέματος κατά 50% και ανακεφαλαιοποίηση απευθείας από τον ESM,  τότε θα έχουμε σωρευτικά μια μείωση του δημοσίου χρέους κατά 60% περίπου επι του ΑΕΠ.>>

Μητσοτάκης σε Κατρούγκαλο: Νόμος είναι το δίκιο του πελάτη - ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης σε Κατρούγκαλο: Νόμος είναι το δίκιο του πελάτη - ΒΙΝΤΕΟ


Μητσοτάκης σε Κατρούγκαλο: Νόμος είναι το δίκιο του πελάτη - ΒΙΝΤΕΟ
Δώσατε νέα διάσταση στο σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», είπε ο Κ. Μητσοτάκης στον Γ. Κατρούγκαλο, προκαλώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Βουλής
«Δώσατε νέα διάσταση στο σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», είπε. «Τώρα λέτε «νόμος είναι το δίκιο του πελάτη»… του πολιτικού και προσωπικού πελάτη», είπε προκαλώντας αντιδράσεις στην αίθουσα.
«Θέλετε ένα κράτος για τους πολλούς είπατε κ. υπουργέ. Αλλά στην πράξη θέλετε ένα κράτος από πολλούς», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας , Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην δημόσια διοίκηση, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ σήμερα, με εμβόλιμη πρωινή συνεδρίαση.
«Θέλετε ένα μεγάλο κράτος. Εκεί έγκειται η φιλοσοφική μας αντιπαράθεση… η ιδεολογική μας διαφωνία. Εμείς προχωρήσαμε σε πραγματικό εξορθολογισμό του κράτους».

ΠΗΓΗ: ΕΝΙΚΟΣ

O ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ-Ο ΕΝΦΙΑ ΜΕΝΕΙ

Τα 10 μέτρα και τα δύο σενάρια


Τα δύο σενάρια με το απλό και ενισχυμένο «πακέτο» μέτρων που θα ληφθούν στη διετία 2015-16 απέστειλε η διαπραγματευτική ομάδα στους τρεις θεσμούς (Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το πρώτο προβλέπει συνολικές παρεμβάσεις ύψους 13 δισ. ευρώ στη διετία με «καθαρό» αποτέλεσμα 6,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει κυρίως από τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και τον περιορισμό της παραοικονομίας.

Δηλαδή τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και το παρεμπόριο. Στον κατάλογο με τα μέτρα που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές, μόνον από τη «σύλληψη» κεφαλαίων, που ταξίδεψαν αφορολόγητα στο εξωτερικό ή βρίσκονται στο εσωτερικό αλλά δεν δικαιολογούνται προβλέπονται εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο και ακριβότερο σενάριο λαμβάνονται μέτρα κόστους 14,2 δισ. ευρώ με απόδοση 7,540 δισ. ευρώ τη διετία 2015-16. Είναι αυτό που προκρίνουν και το συζητούν οι δανειστές, χωρίς αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να σημαίνει ότι εγκαταλείπουν τις εμμονές τους για εργασιακό, ασφαλιστικό και συντάξεις.

Το όφελος για τον προϋπολογισμό από την εφαρμογή τής εν λόγω δέσμης μέτρων ανέρχεται σε 4,747 δισ. ευρώ φέτος και 2,793 δισ. ευρώ του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος πέφτει στα έσοδα, τα οποία φέτος αυξάνουν κατά 5,816 δισ. ευρώ, με όχημα και πάλι τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, διατηρείται και την τρέχουσα χρονιά.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών

ΠΗΓΗ: REAL

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ. Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΩ ΤΟ ΔΝΤ ΟΡΘΑ ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΘΑΨΕΙ  ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ. ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΑΤΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ....

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"