ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Υφέρπουσα ένταση στις σχέσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου

Εγκλωβισμένος μεταξύ Μαξίμου και 53+

Υφέρπουσα ένταση στις σχέσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου

Υφέρπουσα ένταση στις σχέσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η αποστροφή, αλλά κυρίως ο τόνος του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν εκείνος που κατά πολλούς επιβεβαίωσε την υφέρπουσα ένταση στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η βαριά ατμόσφαιρα μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου προμηνύει μια συνέχεια με πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό. Και αυτό κυρίως επειδή ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει μόνος το πολιτικό βάρος της επώδυνης συμφωνίας.

Το πώς θα εκδηλωθεί η υφέρπουσα προς το παρόν ένταση μένει να φανεί, αφότου ολοκληρωθεί η συμφωνία και στον βαθμό που αυτό θα συμβεί.

Την παγωμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε με μια λεκτική αποστροφή του την Τετάρτη το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όταν ρωτήθηκε κατά την παρουσία του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που φανέρωσαν βαθιά ύφεση της οικονομίας το 2016, απάντησε: «Πώς είναι δυνατόν; Η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της χωρίς να συζητά με την ελληνική κυβέρνηση».

Πολύ διαφορετική ήταν όμως η απάντησή του όταν ρωτήθηκε αν ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ότι η κρίση λίγο - πολύ έχει ξεπεραστεί και ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. «Ο υπουργός Οικονομικών δεν το γνώριζε ούτε αυτός;» ήταν η ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος απάντησε με έναν τρόπο που προκάλεσε αίσθηση. «Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν το ξέρω εγώ αυτό» απάντησε ο Τζανακόπουλος.

Το περιεχόμενο και το ύφος της απάντησης ήλθε να επιβεβαιώσει ότι μεταξύ Ηρώδου Αττικού και Πλατείας Συντάγματος υπάρχει μεγάλη πολιτική απόσταση. Ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κάποιοι σημείωσαν ότι στην ουσία η ηγεσία της κυβέρνησης εκφράζει τη δυσφορία της προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, υπαινισσόμενη έως και ότι δεν ενημερώνει τον πρωθυπουργό.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης προχωρεί σε ναρκοθετημένο πεδίο. Αφενός μεν όλα τα σκληρά και δύσκολα σημεία φαίνεται πως παραμένουν σε εκκρεμότητα για έναν επόμενο κύκλο συζήτησης, αφετέρου δε, η βαριά ατμόσφαιρα μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου προμηνύει μια συνέχεια με πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό.

Ο Τσακαλώτος είναι γνωστό ότι εντάσσεται σε μια εσωκομματική φράξια που στα λόγια τουλάχιστον δεν εμφανίζεται να ικανοποιείται από τη λογική τής «πάση θυσία συμφωνίας» και πάντως ζητεί πολιτική κάλυψη από τον πρωθυπουργό για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα, δε, με στέλεχος των «53+» που μίλησε στον ΣΚΑΙ, το επόμενο βήμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει «μετέωρο».

Όπως τόνισε, ο υπουργός Οικονομικών ένιωσε δυσαρέσκεια μετά το Eurogroup, καθώς «η τακτική υψηλών τόνων που ακολούθησε το Μαξίμου δεν βοήθησε ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό».

«Το απεύχομαι να φύγει», είπε επίσης για το μέλλον υπουργού Οικονομικών ευελπιστώντας ότι το κλίμα θα αλλάξει.

Επιπλέον, μεταφέροντας ένα διάλογο που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εξήγησε ότι του είπε ότι «πρέπει να το πάει μέχρι το τέλος του προγράμματος», δηλαδή τουλάχιστον έως τον Αύγουστο του 2018.

Πάντως, σε στελέχη της κυβέρνησης υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι τη συμβίωση των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή δένει η διαπραγμάτευση και εκτιμούν ότι οι δρόμοι Τσίπρα –Τσακαλώτου ενδεχομένως να χωρίσουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Newsroom ΔΟΛ

TO ΣXOΛIO MOY: ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΙΩΜΑ

Επιχείρηση αποδόμησης Καμμένου με υπογραφή Καραμανλή

«Καραμανλικός ευκαιρίας»

Επιχείρηση αποδόμησης Καμμένου με υπογραφή Καραμανλή

Επιχείρηση αποδόμησης Καμμένου με υπογραφή Καραμανλή
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα   (Φωτογραφία:  Intime )

Η γαλάζια επιχείρηση αποδόμησης του Π.Καμμένου ξεκίνησε με καραμανλική υπογραφή. Για λόγους ισχυρού συμβολισμού, ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής ενεργοποιήθηκε πρώτος από τη λίστα των επιτελικών στελεχών της ΝΔ, με στόχο όχι μόνο να ακυρώσει πολιτικά τον υπουργό Άμυνας ως βασικό παίκτη στην ευρύτερη Δεξιά, αλλά και να εκπέμψει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν καραμανλικοί δίαυλοι που συνδέουν ΝΔ με ΑΝΕΛ.

Η παρέμβαση του συνονόματου εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος συνεχίζει στις Σέρρες την πολιτική κληρονομιά του πατρός του, Αχιλλέα Καραμανλή, αποτελεί την αφετηρία μιας συντονισμένης αντεπίθεσης της ΝΔ κατά Καμμένου, η οποία θα κλιμακωθεί από πλειάδα στελεχών.

Η ανάγκη στοχοποίησης του υπουργού Άμυνας αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, με αφορμή και τις δηλώσεις Καμμένου για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας στην Κύπρο.

Είχε προηγηθεί η έντονη ενόχληση της Λευκωσίας για την υπουργική προειδοποίηση, η οποία αντιμετωπίστηκε από τη ΝΔ ως «εθνικά επικίνδυνη παρέμβαση» και «πράξη ανευθυνότητας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μάλιστα, μέσω του ΒHMA 99,5, στηλίτευσε τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα «να τον μαζέψει ή, εάν αδυνατεί να τον μαζέψει, να τον αποπέμψει» από το νευραλγικό υπουργείο που του ανέθεσε.

Τα ομαδικά πυρά που ετοιμάζει η ΝΔ είχαν ως μόνη αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις. Ωστόσο η αιτία για τη στοχοποίηση Καμμένου συσχετίζεται περισσότερο με την προσπάθεια των ΑΝΕΛ να εμφανιστούν ως αξιόπιστος και προνομιακός συνομιλητής γαλάζιων στελεχών και της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ, στο όνομα μιας καραμανλικής κληρονομιάς. Η τακτική Καμμένου κρίθηκε ότι προκαλούσε σύγχυση σε ένα, μικρό έστω, τμήμα των συντηρητικών ψηφοφόρων, ενώ επέτρεπε και σε κομματικά στελέχη να ευνοούν μια μελλοντική συνάντηση της ΝΔ με τους ΑΝΕΛ.

Την εικόνα αυτή έκρινε σκόπιμο να διαγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της σκιώδους κυβέρνησης της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι «για τον Πάνο Καμμένο δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής ούτε επιτρέπονται γέφυρες επικοινωνίας μαζί του».

Ο υπουργός Άμυνας στοχοποιήθηκε από ορισμένους τομεάρχες και για «εθνολαϊκιστική, ακροδεξιά ρητορική», ενώ εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη, λάβρος κατά Καμμένου παρουσιάστηκαν και ο Αδωνις Γεωργιάδης όπως και ο τομεάρχης Άμυνας Γιώργος Κουμουτσάκος. Σε αυτό το κλίμα, ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε να αρχίσει τον δημόσιο λιθοβολισμό του υπουργού Άμυνας ώστε να αναδείξει και την αποστροφή του λεγόμενου καραμανλικού συστήματος για τα έργα και τις ημέρες τόσο του Πάνου Καμμένου όσο και των ΑΝΕΛ.

«Βλέπω τώρα τελευταία διάφορους εκτός ΝΔ να παριστάνουν τους αυτόκλητους υπερασπιστές του καραμανλισμού και οι περισσότεροι το κάνουν απλά για να αλιεύσουν ψήφους. Ο κ. Καμμένος, λυπάμαι που το λέω, είναι 'καραμανλικός ευκαιρίας', είναι καραμανλικός a la cart» σχολίασε ο βουλευτής Σερρών (στον Παραπολιτικά FM) και πρόσθεσε:

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό συμφέρον, χωρίς μεγάλα λόγια και χωρίς λαϊκισμούς. Αν κάτι σημαίνει να πιστεύεις στις αρχές αυτές, σημαίνει να πιστεύεις στη δωρικότητα, στο μέτρο και τη σοβαρότητα. Λυπάμαι, αλλά ο αρχηγός των ΑΝΕΛ απέχει από αυτές τις αρχές. Και με τον κ. Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται! Δεν μπορούμε να είμαστε εκτός ΝΔ, δεν μπορεί να ανεβαίνουμε στις καλένδες της τρέλας και μετά να λέμε ότι είμαστε υποστηρικτές του καραμανλισμού, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Διονύσης Νασόπουλος
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"