ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΔΝΤ: Μεγάλες οι διαφορές μας με την Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόοδος

«Βόμβα» από την Ουάσινγκτον

ΔΝΤ: Μεγάλες οι διαφορές μας με την Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόοδος

ΔΝΤ: Μεγάλες οι διαφορές μας με την Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόοδος
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Κλίμα ρήξης και σοβαρών αποκλίσεων στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα περιέγραψε σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, τονίζοντας από την Ουάσιγκτον πως οι μεγάλες διαφορές σε κρίσιμα θέματα όπως το Ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν και ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο να περιορισθούν.
Όπως αποκάλυψε, η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, κάτι που συνέδεσε με το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές συζητάνε σε πολιτικό επίπεδο.
«Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ράις χρησιμοποίησε πρωτόγνωρα σκληρή φρασεολογία και για πρώτη φορά έκανε συγκεκριμένες αναφορές στα ζητήματα που το ΔΝΤ θεωρεί πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην Ελλάδα. «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές (major differences) μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα και περιέγραψε τους λόγους που το ΔΝΤ επιμένει στο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στο ΦΠΑ, αλλά και διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.
Όπως τόνισε το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι «μη βιώσιμο», καθώς μεταξύ άλλων λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας. «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό», είπε και προσέθεσε πως παρά τα όσα διατυπώνονται πάγια επιδίωξη του Ταμείου είναι η προστασία των αδύναμων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ο κ. Ράις ερωτήθηκε για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές  τις περικοπές συντάξεων, αλλά δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.
Αναφερόμενος στους φόρους ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πως είναι σημαντικό να διευρυνθεί η φορολογική βάση και επεσήμανε πως το Ταμείο εξαρχής ζητούσε τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα κενά στην είσπραξη του ΦΠΑ στην Ευρώπη, κάτι που απέδωσε στην πολυπλοκότητα του συστήματος. Στη βάση αυτή ανέφερε πως απαιτείται απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.
Ο Ράις ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση του προγράμματος την συνέδεσε με τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων και των επιπέδων χρηματοδότησης», είπε, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί στους υπό συζήτηση στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο Ράις ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας πως το Ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο στο να δουλέψει με τους ευρωπαίους εταίρους και τις ελληνικές αρχές για μια λύση. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση» τόνισε.
Είπε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των συζητήσεων και αποσαφήνισε πως η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Εκτίμησε δε πως η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στους πιστωτές.
Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ είναι «εξοργισμένο» με τους Ευρωπαίους και για το εάν έχουν διαφορές μεταξύ τους οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις ο Ράις δεν επιβεβαίωσε σχετικά. «Θα επισημάνω ότι η πρόταση που κατατέθηκε προ εβδομάδος στις ελληνικές αρχές ήταν μια κοινή πρόταση των τριών θεσμών», είπε.
Ερωτηθείς για το εάν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ θα δώσει λεφτά στην Ελλάδα, είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να απαντηθεί αυτό.

Τέλος, αποκάλυψε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μετάσχει στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου όπου και θα παρουσιάσει την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για τη ζώνη του ευρώ.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ.

Reuters: To ΔΝΤ δεν ζήτησε ποτέ μείωση συντάξεων

Reuters: To ΔΝΤ δεν ζήτησε ποτέ μείωση συντάξεων

To ΔΝΤ ποτέ δεν ζήτησε από την Αθήνα να περικόψει τις συντάξεις, παρά το γεγονός ότι ζητούν από την Ελλάδα να μην δαπανάει περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους του ταμείου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, "το πώς θα το καταφέρουν οι Έλληνες είναι ένας στόχος που βρίσκεται στα χέρια τους. Το Ταμείο το μόνο που τους λέει είναι πως αν δεν θέλετε να κάνετε αποταμίευση με αυτό τον τρόπο, πρέπει να βρείτε έναν άλλο", σημειώνει πηγή του ΔΝΤ.

Πηγές του Ταμείου με γνώση των γεγονότων αναφέρουν πως το ΔΝΤ θα ήθελε πολύ να βγει από το ελληνικό πρόγραμμα οριστικά και διαπαντός, οι Ευρωπαίοι όμως δεν μπορούν να το αφήσουν απέξω.

Ήδη, από το 2013, το ΔΝΤ είχε κάνει την αυτοκριτική του για το πώς χειρίστηκαν οι εμπλεκόμενοι το ζήτημα της Ελλάδας. Τότε, το Ταμείο είχε επισημάνει το λάθος να μην επιμείνει το 2010 σε κούρεμα του χρέους προς τους ιδιώτες.

Αντ' αυτού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβήθηκαν την κατάρρευση της Lehman Brothers και ήθελαν να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες από τις απώλειες.

Τώρα, η Λαγκάρντ είναι και πάλι αυτή που μιλάει ανοιχτά για διαγραφή χρέους και ζητάει από την Ευρώπη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο που βρίσκει σε «τοίχο» – τη γερμανική αντίδραση.

ΠΗΓΗ: REAL


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟ ΧΡΕΟΥΣ. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΝΤ.

Μπενουά Κερέ: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού

«Θα εξαρτηθεί από τους όρους της συμφωνίας»

Μπενουά Κερέ: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού

Μπενουά Κερέ: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ   (Φωτογραφία:  Reuters )


Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα La Croix, ο κ. Κερέ δήλωσε: «Το ζήτημα (της αναδιάρθρωσης του χρέους) δεν είναι ταμπού, καθώς το ελληνικό χρέος έχει ήδη αναδιαρθρωθεί για τις ιδιωτικές τράπεζες. Όσον αφορά τους δημόσιους πιστωτές, έχουν ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές προσαρμογές σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το βάρος του ελληνικού χρέους να είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ».

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα; Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους της συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών και των ελληνικών αρχών. Αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης, με το οποίο θα επαναξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Τα χρήματα που διακυβεύονται ανήκουν στους φορολογούμενους των χωρών της Ευρωζώνης, επομένως είναι θέμα των κυβερνήσεων τους, όχι της ΕΚΤ, να αποφασίσουν γι' αυτό» πρόσθεσε.

Ο κ. Κερέ επανέλαβε, πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναδιαρθρώσει η ίδια τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, καθώς αυτό απαγορεύεται από τις Συνθήκες. «Οι απαιτήσεις της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας δεν προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν στη χώρα, αλλά από ομόλογα που αγοράσθηκαν στις αγορές κεφαλαίων στο αποκορύφωμα της κρίσης, για να βελτιωθεί ο μηχανισμός μετάδοσης των αποφάσεων της νομισματικής μας πολιτικής. Δεν επιτρέπεται σε εμάς να τα αναδιαρθρώσουμε, καθώς οι Συνθήκες μας απαγορεύουν να παρέχουμε οικονομική βοήθεια σε χώρες».

Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε: «Αρνούμαι να συζητήσω μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επειδή δεν εργαζόμαστε στο πλαίσιο αυτό. Χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία και εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουμε, με τον στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  Επιτελους αρχισατε να το καταλαβαινετε!

Ο ΛΕΥΤ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη στη Φλώρινα



Πέμπτη, 11/6/2015
12:45: Επίσκεψη στον Αντιπεριφεριάρχη Φλώρινας, κ. Στέφανο Μπίρο, Φλώρινα
13:15: Επίσκεψη στον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλο
13.45: Επίσκεψη στο εργοτάξιο του έργου «Kάθετος Άξονας της Εγνατίας Οδού, Φλώρινα- Νίκη », Φλώρινα
14:15: Επίσκεψη στο εργοτάξιο του έργου «Φράγμα Τριανταφυλλιάς», Φλώρινα
14:45: Επίσκεψη στα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Κοινότητα Αχλάδας
19:00: Συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο «ΦΑΙΔΩΝ HOTEL», Φλώρινα
19:30: Συνάντηση με τον Σύλλογο Κρητών και φίλων Κρήτης Νομού Φλώρινας οι «Ετεοκρήτες», Ξενοδοχείο ΦΑΙΔΩΝ HOTEL, Φλώρινα
20.00: Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Φλώρινας, Ξενοδοχείο ΦΑΙΔΩΝ HOTEL, Φλώρινα

Παρασκευή, 12/6/2015
10:00: Επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Υπέρτιμο και Έξαρχο Άνω Μακεδονίας κ. Θεόκλητο, Φλώρινα
11:00: Συνάντηση με την Ένωση Κρητών και φίλων Κρήτης Νομού Φλώρινας «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ» , Φλώρινα


ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
Ο ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις - 1,5 δισ. € το κόστος

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις - 1,5 δισ. € το κόστος


Αυξάνονται οι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση καθώς μεσούσης της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, δημοσιοποιήθηκε απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, που έγιναν λόγω Μνημονίου και διατάσσει την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012.

Η απόφαση της Ολομέλειας, η οποία είναι αμετάκλητη, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχει αναδρομική ισχύ με αποτέλεσμα, η κυβέρνηση για την εφαρμογή της να καλείται να καταβάλλει περίπου 1,5 δισ. (σ.σ. από τα 4,5 δισ. που εκτιμάται πως θα ήταν το ποσό σε περίπτωση αναδρομικότητας).

- Μητρόπουλος: Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Η απόφαση του δικαστηρίου ισχύει από χθες, όποτε και δημοσιεύθηκε, και ως εκ τούτου οι συντάξεις εφεξής θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012, χωρίς ωστόσο να πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους οι περικοπές που υπέστησαν.

Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα στα αναδρομικά είναι εκείνοι που προσέφυγαν στο δικαστήριο, οι οποίοι ωστόσο είναι ελάχιστοι.Σημειώνεται πως το ανώτατο δικαστήριο δεν εξέτασε το ζήτημα των «δώρων», καθώς η προσφυγή που κατατέθηκε αφορούσε μόνο τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ως εκ τούτου τα «δώρα» δεν επιστρέφουν.

- Γ. Ρωμανιάς: Σταδιακά οι αυξήσεις των συντάξεων μετά την απόφαση του ΣτΕ

Ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει η Ολομέλεια του Στε και για τις περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών τις οποίες επίσης είχε κρίνει αντισυνταγματικές χωρίς όμως να αναγνωρίζει αναδρομικά.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν για το θέμα πως περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση και να αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών, οπότε και θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια, υπογραμμίζουν.

Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ γίνεται αναφορά και στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.Όπως επισημαίνουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας δεν θα πρέπει να ισχύσει. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι όλες οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012, και το κράτος πρέπει να συνδράμει τα ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.

Το σκεπτικό

Η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως για τις περικοπές του 2012 δεν προηγήθηκε καμία επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχαν στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων οι περικοπές .

Σύμφωνα με την Ολομέλεια το Σύνταγμα επιβάλει στο κράτος όταν λαμβάνονται μέτρα περικοπής των συντάξεων να προβαίνει «σε ειδική και εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, από την οποία να προκύπτει αφενός μεν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα (σ.σ.: περικοπή συντάξεων) είναι πράγματι πρόσφορα αλλά και αναγκαία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εν όψει των παραγόντων που το προκάλεσαν, έτσι ώστε η λήψη των μέτρων αυτών να είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, αφετέρου δε ότι οι επιπτώσεις από τα μέτρα αυτά στο βιοτικό επίπεδο των πληττομένων προσώπων, συνδυαζόμενες με άλλα τυχόν ληφθέντα μέτρα (φορολογικά κ.ά.), αλλά και με το σύνολο των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών της δεδομένης συγκυρίας, δεν έχουν αθροιστικά αποτέλεσμα τέτοιο που να οδηγεί σε ανεπίτρεπτη, παραβίαση του πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος σε κοινωνική ασφάλιση».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν ότι παρεκκλίσεις ως προς την αναγκαιότητα της υπάρξεως ή ως προς το περιεχόμενο της επίμαχης μελέτης θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως είναι όταν συντρέχει άμεση απειλή κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας και τα συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται κατεπειγόντως για την αποτροπή του κινδύνου», οπότε η κυβέρνηση μπορεί με αιτιολογημένη εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης να προβεί σε περικοπές συντάξεων χωρίς να προηγηθεί μελέτη.

Σε άλλο σημείο των αποφάσεων αναφέρεται ότι η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει αυτό που αποτελεί τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, δηλαδή τη χορήγηση στο συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει, με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων) αλλά και της συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως, ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού βίου».

Ως προς τις περικοπές των συντάξεων του 2012, η Ολομέλεια σημειώνει ότι οι μειώσεις έγιναν όταν «είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσεως και αφού εν τω μεταξύ είχαν σχεδιαστεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της».

Επομένως, η για πολλοστή φορά περικοπή συντάξεων που έγινε το 2012, η κυβέρνηση δεν συνέταξε την σχετική έρευνα και εμπεριστατωμένη μελέτη που όφειλε, προκειμένου να αναδείξει «τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν συμβατή με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις, που απορρέουν από το θεσμό της κοινωνικής ασφαλίσεως, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας την προστασία της αξίας του ανθρώπου».

Καταρχάς όφειλε το 2012 η κυβέρνηση να προβεί σε συνολική εκτίμηση των παραγόντων που προκάλεσαν το πρόβλημα ως προς τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών, την αύξηση της ανεργίας, κ.λπ., πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τα μέχρι τότε μέτρα «δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα και ότι η οικονομική ύφεση είχε ενταθεί με ρυθμούς που είχαν ανατρέψει τις αρχικές προβλέψεις».

Ούτε όμως η κυβέρνηση πριν προβεί σε μειώσεις των συντάξεων του 2012 εξέτασε εναλλακτικές επιλογές.
Πέρα από όλα αυτά, η κυβέρνηση όφειλε να εξετάσει με τρόπο επιστημονικό αν οι επιπτώσεις των περικοπών των συντάξεων στο βιοτικό επίπεδο των απόμαχων της εργασίας μαζί με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, το κόστος αγαθών και υπηρεσιών, τις περικοπές παροχών υγείας, ανεργία, κλπ. «οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων κάτω του ορίου που συνιστά, τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού τους δικαιώματος».

Από κανένα στοιχείο, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι, δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση είχε προβεί σε παρόμοια επιστημονική μελέτη το έτος 2012.

Ως προς τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις το 2010 και το 2011, η Ολομέλεια έκρινε ότι είναι συνταγματικές καθώς έγιναν κάτω από την πίεση «όλως εξαιρετικών περιστάσεων» και ήταν επιβαλλόμενες κατά την εκτίμηση της τότε κυβέρνησης για «άμεση αντιμετώπιση της κρίσεως».

Κατά την οξύτατη δημοσιονομική κρίση στις αρχές του 2010, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «υφίστατο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας και χρεοκοπίας της χώρας» και η τότε κυβέρνηση προς αντιμετώπιση της κατάστασης έλαβε μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών, μεταξύ των οποίων ήταν και η μείωση των συντάξεων.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr και real.gr

Όταν το ΠΑΣΟΚ λογόκρινε την ΕΡΤ

Όταν το ΠΑΣΟΚ λογόκρινε την ΕΡΤ – Οι τηλεοπτικές σειρές που δεν προβλήθηκαν ποτέ

του Θωμά Σίδερη

Λίγο πριν μπει η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση στη νέα φάση της -κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ούτε παλιά ούτε νέα ΕΡΤ, αλλά απλά ΕΡΤ-, γυρίζουμε το χρόνο πίσω και θυμόμαστε τις τηλεοπτικές σειρές που τις πήρε ο πράσινος αέρας της αλλαγής, το 1981, και τις έσπρωξε στα αραχνιασμένα συρτάρια του Ραδιομεγάρου ή απλώς στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Πού να ήξεραν ο Θεοτόκης, ο Καραγάτσης και ο Αθανασιάδης ότι τα έργα τους θα γίνονταν αντικείμενο μιας προληπτικής σοσιαλιστικής λογοκρισίας και ότι ο περίφημος λογοκριτής παρελθόντων εποχών θα φορούσε τώρα ζιβάγκο και θα εγκαθίσταντο στα άδυτα της Κατεχάκη;

Τη διετία 1980-1981 γυρίζονται για λογαριασμό της ΕΡΤ τρεις τηλεοπτικές σειρές δραματουργίας: Κίτρινος ΦάκελοςΦρουροί της Αχαΐας και Σκλάβοι στα δεσμά τους. Και οι τρεις μάλιστα σειρές ήταν εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και είχαν γυριστεί σε φιλμ. Τότε, οι περισσότεροι σκηνοθέτες δημιουργούσαν τηλεοπτικές σειρές με κινηματογραφική αισθητική και χρησιμοποιούσαν κυρίως το κινηματογραφικό φιλμ, παρότι ήταν πολύ πιο ακριβό, τόσο κατά την αγορά του όσο και στη μετέπειτα επεξεργασία του. Για την ιστορία να πούμε, πως το ΠΑΣΟΚ έφερε μαζί του εκτός από το βίντεο και τη μεθοδολογία των εξωτερικών παραγωγών.

Και οι τρεις προαναφερθείσες σειρές μυθοπλασίας κόβονται από τους πράσινους επιτελείς της ΕΡΤ γιατί δε συνάδουν με το νέο προφίλ της κρατικής τηλεόρασης. Θεωρούνται ρομαντικές και θεματολογικά ξεπερασμένες, την ίδια στιγμή που ο λαός εγκαθίστανται στην εξουσία με την προτροπή του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.Οι συγκεκριμένες τηλεοπτικές σειρές δεν προβλήθηκαν ποτέ.

Και όμως, και οι τρεις σειρές βασίζονταν σε αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα “Σκλάβοι στα δεσμά τους” του Κωνσταντίνου Θεοτόκη θεωρείται ορόσημο και αφετηρία για το ρεαλιστικό σοσιαλιστικό μυθιστόρημα. Αλλά ο πράσινος λογοκριτής είχε άλλα στο μυαλό του. Το βιβλίο μεταφέρθηκε τελικά στην οθόνη το 2008 από τον Τώνι Λυκουρέση.

Το μυθιστόρημα “Οι φρουροί της Αχαΐας” του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη ξαναγυρίστηκε σε τηλεοπτική σειρά, κάποια χρόνια αργότερα, για λογαριασμό του Μεγάλου Καναλιού. Στη δεύτερη εκδοχή του τη σειρά σκηνοθέτησε ο Γιάννης Διαμαντόπουλος και έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούσε η Μιμή Ντενίση.

Τέλος, ο Κίτρινος Φάκελος του Μ. Καραγάτση, αρχικώς σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, ξαναγυρίστηκε ακριβώς δέκα χρόνια αργότερα για λογαριασμό του ΑΝΤ1, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη.

Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ με τη λογοκρισία δεν τελειώνει όμως εδώ. Το κυβερνών κόμμα κόβει στον αέρα την ταινία του Νίκου Αλευρά “Πέφτουν οι σφαίρες σαν χαλάζι”. Λίγα λεπτά από την έναρξη της προβολής, η ταινία αρχίζει και παίζει στο γρήγορο, ενώ είκοσι λεπτά αργότερα πέφτει μαύρο στην οθόνη με απόφαση του προέδρου της ΕΡΤ2, Σάκη Αποστολόπουλου. Σε κατάσταση πανικού, ο Αποστολόπουλος κατεβάζει τον διακόπτη, με αποτέλεσμα επί ώρες να παίζουν μονάχα «χιόνια»! Την ίδια ώρα εθνικόφρονες και λοιπές χριστιανικές δυνάμεις αρχίζουν να μαζεύονται έξω από το σταθμό για να διαμαρτυρηθούν. Η υπόθεση της “κομμένης ταινίας” γίνεται θέμα ακόμα και στους New York Times.

Την ίδια περίπου εποχή, ο Ηλίας Ανδριόπουλος (Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς), αξιοποιώντας την επιτελική θέση που του εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ, φτιάχνει τη δική του ραδιοφωνική λίστα του Σίντλερ με απαγορευμένα τραγούδια, τα οποία εξαφανίζονται από τα πικάπ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ένα συγκρότημα της εποχής “Οι Ξέμπαρκοι”, που μόλις έχουν μελοποιήσει εκπληκτικά ποιήματα του Νίκου Καββαδία -ήταν νομίζω και η μοναδική δισκογραφική έκδοση που έκαναν- αναρωτιούνται μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ αν ο Ηλίας Ανδριόπουλος έχει συμπεριλάβει τα τραγούδια τους στα απαγορευμένα.


πηγή: treno.gr ΚΑΙ http://www.ertopen.com

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"