ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Metron Analysis: Με 10,2% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση

Metron Analysis: Με 10,2% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

Metron Analysis: Με 10,2% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Προβάδισμα 10,2 ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 15,6%, η ΝΔ 25,8%, η Χρυσή Αυγή 5,6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,9%, το ΚΚΕ 5%, το Ποτάμι 1,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,1%, η Ένωση Κεντρώων 2,3%, η Λαϊκή Ενότητα 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,5%.

Με την αναγωγή στα έγκυρα, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, ΝΔ 36,9%, Χρυσή Αυγή 8%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 7%, ΚΚΕ 7,2%, Ποτάμι 2,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%, Ένωση Κεντρώων 3,2%, Λαϊκή Ενότητα 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,6% και Πλεύση Ελευθερίας 2,2%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 21% έναντι 12% του Αλέξη Τσίπρα. Εντούτοις, «κανένας» απαντά το 46%.

Κάνοντας τον απολογισμό της κυβέρνησης μέχρι τώρα, το 81% απαντά μάλλον αρνητικά και το 17% μάλλον θετικά.
Στη διαχείριση προσφυγικού ζητήματος, το 27% απαντά θετικά και το 68% αρνητικά, ενώ αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη, τα ποσοστά είναι: 18% θετικά και 78% αρνητικά.
Για το δημοψήφισμα και την επιλογή της στήριξης του «όχι» το 67% την εκτιμά αρνητικά. Το ίδιο (68%) και την 17ωρη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού μετά το δημοψήφισμα.
Σχετικά με την κυβερνητική προοπτική, η πλειοψηφία (67%) εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πάει χειρότερα ενώ το 12% πιστεύει ότι καλύτερα. Τέλος, το 60% θεωρεί ότι οι εξελίξεις το 2017 θα είναι μάλλον απρόβλεπτες.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Ο Τραμπ στέλνει τεθωρακισμένα στους Κούρδους – Ανησυχούν οι Τούρκοι

Ο Τραμπ στέλνει τεθωρακισμένα στους Κούρδους – Ανησυχούν οι Τούρκοι


Η αραβοκουρδική συμμαχία που μάχεται κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία γνωστοποίησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρέλαβε για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα με απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που υποσχέθηκε στις δυνάμεις της "περισσότερη υποστήριξη".

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) έλαβαν για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα. Αυτό έγινε μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε περισσότερη υποστήριξη στις FDS», ανέφερε ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος των δυνάμεων αυτών για τις οποίες ο Ερντογάν στο πρόσφατο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι τροφοδοτούν τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» των Κούρδων εντός Τουρκίας.



«Στο παρελθόν, παραλαμβάναμε όπλα, πυρομαχικά. Με τα τεθωρακισμένα, εισερχόμαστε σε μια νέα φάση υποστήριξης», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτή η πρώτη ίλη τεθωρακισμένων εγκρίθηκε από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ή από εκείνην του Μπαράκ Ομπάμα, ο Σέλο απάντησε πως ήταν η κυβέρνηση του Τραμπ που το αποφάσισε.

«Υπήρξαν συναντήσεις ανάμεσα στις FDS και εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης και μας υποσχέθηκαν περισσότερη υποστήριξη, κυρίως για τη μάχη στη Ράκα», κυριότερου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, διευκρίνισε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έδωσε περιθώριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου στους στρατιωτικούς αξιωματούχους του προκειμένου να του παρουσιάσουν ένα σχέδιο "για να νικήσουν" το Ισλαμικό Κράτος.

Οι FDS, στις οποίες κυριαρχούν οι δυνάμεις των Κούρδων, αλλά ανήκουν και Άραβες μαχητές, ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο την έναρξη μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα.

Σε μια Συρία ρημαγμένη από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011, η συμμαχία αυτή δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τη βόρεια Συρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ και REAL

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.

Σύμβουλος Τραμπ κατά Μέρκελ: Έχεις κάνει το Ευρώ κρυφό Μάρκο!

Σύμβουλος Τραμπ κατά Μέρκελ: Έχεις κάνει το Ευρώ κρυφό Μάρκο!


Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την κατηγορία συμβούλου του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορίου ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «υποτιμημένο» ευρώ για να αποκτήσει πλεονέκτημα, λέγοντας πως η κυβέρνησή της ανέκαθεν ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Και ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει την κατάσταση όπως έχει αυτή», πρόσθεσε.

Ο Πίτερ Ναβάρο, ο επικεφαλής του νέου Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου που δημιούργησε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είπε στην εφημερίδα Financial Times ότι το ευρώ είναι σαν ένα «έμμεσο Deutsche Mark», η χαμηλή αποτίμηση της ισοτιμίας του οποίου δίνει στη Γερμανία συγκριτικό πλεονέκτημα επί των κύριων εταίρων της.


ΠΗΓΗ: enikos.gr
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ. ΜΟΝΟ ΑΔΑΗΣ ΠΕΡΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ ΟΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ. ΑΠΛΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΕΥΘΕΩΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ Η ΚΙΝΑ. ΝΑ ΔΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ.

Βloomberg: Δεν έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 των προαπαιτούμενων, παραδέχεται η Αθήνα

Βloomberg: Δεν έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 των προαπαιτούμενων, παραδέχεται η Αθήνα


Περίπου τα δύο τρίτα των προαπαιτούμενων δράσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν έχουν υλοποιηθεί από την Ελλάδα, παραδέχεται σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα προς τους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Οπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, επικαλούμενο πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση, παρότι το σημείωμα περιείχε σειρά δεσμεύσεων για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων, οι πιστωτές εκτίμησαν ότι οι προτάσεις δεν ήταν επαρκείς.
Νωρίτερα, τη θέση ότι οποιαδήποτε δόση προς την Ελλάδα θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του για συμμετοχή η όχι στο τρίτο πρόγραμμα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας πως το Ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών.

ΠΗΓΗ: REAL.GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  Ξεφτιλα αν ισχυει αυτο. Συμπεριφερεστε απατεωνιστικα. Οδηγειτε την χωρα στα βραχια.

Ζητούν το αφορολόγητο και 10ετή λιτότητα

 Ζητούν το αφορολόγητο και 10ετή λιτότητα


Πρόταση με την οποία προσφέρουν τη λύση για το χρέος και ζητούν την άμεση μείωση του αφορολόγητου και 10ετή λιτότητα ετοιμάζουν να στείλουν σήμερα ή το αργότερο μέχρι και την Τετάρτη οι δανειστές ως τελευταία λύση, προκειμένου να προχωρήσει και ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Στην πρόταση στην οποία έχει συμφωνήσει και η Γερμανία οι δανειστές ζητούν την άμεση ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου με εφαρμογή από το 2018 (και όχι όπως συζητούνταν από το 2019), ώστε να καλύπτονται περισσότερο από τις μισές απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Παυλόπουλος - Τσίπρας κατά δανειστών: Παράλογες οι απαιτήσεις τους

Σκηνικό Grexit στήνει το Βερολίνο

Το Bloomberg αποκαλύπτει επιστολή Τσακαλώτου: Έχουμε εκτελέσει μόλις το 1/3 των δεσμεύσεών μας

Η Αθήνα συζητά την ψήφιση προληπτικών μέτρων 2,5 δισ. ευρώ

Αυτό σημαίνει το έμμεσο αφορολόγητο να μειωθεί στα 1.350 ευρώ διαμορφώνοντας το αφορολόγητο κοντά στα 6.000 ευρώ. Αυτό θα φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 2,8 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει μεγάλο μέρος από τη διαφορά μεταξύ του ΔΝΤ και ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Το μέτρο της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις μπορεί να μείνει ως προληπτικό αν υπάρξει μεγάλη απόκλιση από τον στόχο του προγράμματος.

Επίσης, θα ορίζουν και το μεσοπρόθεσμο διάστημα για το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η δοκιμασία για την ελληνική οικονομία θα παραμείνει δεκαετής. Τα πρώτα 5 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (2019 – 2023) η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και τη δεύτερη πενταετία (2024 -2028) ο στόχος μειώνεται ανεπαίσθητα στο 3% του ΑΕΠ.

Η πρόταση αυτή είναι πολύ μακριά από τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου που περίμενε ότι η μεσοπρόθεσμη διάρκεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ να μην ξεπερνά τα τρία χρόνια και στη συνέχεια να μειώνεται τουλάχιστον κατά 1% στο 2,5% του ΑΕΠ και να συνέχιζε να αποκλιμακώνεται και τα επόμενα χρόνια ανάλογα μα την πορεία της οικονομίας .

Δίνουν το χρέος

Η υποχώρηση θα συνοδευτεί από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με την αναλυτική περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα όποια, όμως, θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

Με το πακέτο αυτό θεωρείται ότι το ΔΝΤ θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι και τις αρχές Μαρτίου διμερή διαπραγμάτευση με στόχο την πλήρη ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η ΕΚΤ να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προχωρώντας και σε κάποια επιμέρους μέτρα, όπως το discount με το οποίο δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για δανεισμό από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

Σε εποχή ΔΝΤ

Από την άλλη, η διμερής διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ θα φέρει άλλα προβλήματα. Το Ταμείο θα πρέπει να συμφωνήσει στη λύση που θα δοθεί σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, όπου επίσης οι απόψεις του απέχουν σημαντικά από αυτές των Ευρωπαίων δανειστών και πολύ περισσότερο από τις επιδιώξεις της Αθήνας.

Επίσης, θα ασκήσει πιέσεις για απελευθερώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που θεωρούνται ταμπού για την σημερινή κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ. ΦΥΓΕΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ. ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ.

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ - Ερχεται υπερφόρος κατοχής περιουσίας

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ - Ερχεται υπερφόρος κατοχής περιουσίας


Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι από το 2018 θα αποτελέσει παρελθόν. Θα αντικατασταθεί από νέο φόρο ο οποίος μάλιστα θα έχει για την κυβέρνηση ακριβώς τον ίδιο εισπρακτικό στόχο, δηλαδή τα 2,65 του ΕΝΦΙΑ.

Στο νέο φόρο που έρχεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται εκτός της ακίνητης περιουσίας και η κινητή και θα φορολογείται συνολικά με προοδευτική κλίμακα. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα έχει εισπρακτικές επιπτώσεις για τον ΕΝΦΙΑ και έτσι η κυβέρνηση αναζητά όπως φαίνεται τη λύση στο σύνολο της περιουσίας των πολιτών.

Έτσι στον νέο φόρο θα υπολογίζονται:

-Κατοικίες
- Κτήρια επαγγελματικής στέγης
- Αποθήκες
- Οικόπεδα
- Αγροί
- Λοιπές εδαφικές εκτάσεις
- Αυτοκίνητα
- Μοτοσικλέτες
- Σκάφη αναψυχής
- Αεροπλάνα , ελικόπτερα
- Κινητά αντικείμενα αξίας
- Συμμετοχές σε επιχειρήσεις

Για τον υπολογισμό του νέου φόρου θα υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες σε ό,τι αφορά στα ακίνητα και οι τιμές αγοράς σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα. Θα εξαιρεθούν από τον νέο φόρο οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αμοιβαία, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια.

Ο,τι δηλώνεται

Ο,τι, λοιπόν, δηλώνεται στο περιουσιολόγιο θα μπορεί και να φορολογείται ενιαία. Ακίνητη περιουσία, μετοχές, ομόλογα, χρυσός, άλλα τιμαλφή αλλά και οι καταθέσεις στις τράπεζες θα μπορούν να αποτελούν την φορολογήσιμη ύλη.

Με κάποιους κλιμακωτούς συντελεστές και με εξαιρέσεις θα μπορούσε να επιβληθεί ένας φόρος επί της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας που δηλώνει κάποιος. Ακόμη και των καταθέσεων ή των χρημάτων στο στρώμα (που το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο απαιτεί να δηλώνονται).

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι το περιουσιολόγιο γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκτιμάται ότι γίνονται σκέψεις για έναν τέτοιο φόρο, κάτι που, όμως, θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους επενδυτές και να χειροτερεύσει το φαινόμενο της απόκρυψης κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι το περιουσιολόγιο σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, ακόμη και... ίππους που διαθέτει κάποιος.

Εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα, τα στοιχεία θα αποσταλούν από τις εταιρείες και τους οίκους στους οποίους έχει γίνει η ασφάλιση ή η εκτίμηση. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή.

Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών πέραν της φορολόγησής τους θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα γίνονται και οι σχετικές διώξεις.

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Ε ΒΕΒΑΙΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΥΣ THΣ ΠΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΗΝΑΣ ΜΠΕΙ ΜΗΝΑΣ ΒΓΕΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΙΑ.. ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΑΓΡΙΩΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ.

Δημόσιο άλλης εποχής στην Ελλάδα



Δημόσιο άλλης εποχής στην Ελλάδα

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Κάθε χρόνο δαπανώνται περί τα 400 εκατ. ευρώ σε χαρτί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου.

Γραφειοκρατία, πολύπλοκες διαδικασίες και αναποτελεσματικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού Δημοσίου. Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ιστορίες ταλαιπωρίας που υφίστανται πολίτες λόγω της γραφειοκρατίας, η οποία πολύ συχνά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού.
Ωρες στημένοι σε ουρές, κουβαλούν έγγραφα και φωτοτυπίες από υπηρεσία σε υπηρεσία και από υπουργείο σε υπουργείο, προκειμένου να επιλύσουν διαδικαστικά ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να διευθετηθούν «με το πάτημα ενός κουμπιού» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κατά καιρούς δημοσιεύονται έρευνες που αποτυπώνουν την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα. Ενδεικτική και πιο πρόσφατη, αυτή του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Ιούλιος 2016), σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο σημειώνει την 4η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως προς την αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο αποδοτικό Δημόσιο στην Ε.Ε. έχουν η Ολλανδία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Γερμανία, ενώ στις τελευταίες θέσεις μετά την Ελλάδα, ακολουθούν η Ρουμανία, η Κροατία και η Σλοβακία.
Σπατάλη χρόνου
Η διακίνηση εγγράφων διά ζώσης, αντί της «ηλεκτρονικής οδού», πέρα από την απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών συνεπάγεται σπατάλη εργατικού δυναμικού και εργατοωρών, καθώς και σημαντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο δαπανώνται περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ σε χαρτί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου. Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2017-2018 θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών.
Τα παραπάνω αποτελούν ζητούμενο για τους πολίτες και παγίως βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης. Ωστόσο παρά την παρέλευση δεκαετιών, η γραφειοκρατία καλά κρατεί και τα όποια εγχειρήματα βρίσκονται ακόμα σε... βρεφικό στάδιο.
Τα ΚΕΠ αποτέλεσαν μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις, καθώς έδωσαν διέξοδο σε έναν μεγάλο όγκο συναλλαγών μεταξύ του πολίτη και του Δημοσίου. Στην πάροδο των ετών, ωστόσο, τα ΚΕΠ ατόνησαν και κατέληξαν να υπολειτουργούν. Εσχάτως, επιχειρείται και πάλι η «αναβίωσή» τους, καθώς και η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η ψηφιακή υπογραφή και η ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων είναι δύο από τις μεταρρυθμίσεις που είχαν εξαγγελθεί, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν θα δώσουν μια σημαντική «ανάσα» στους πολίτες. Με την ψηφιακή υπογραφή θα μπορούν να διεκπεραιώνουν πολλές από τις συναλλαγές τους από τον προσωπικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Με την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών, αναμένεται να σταματήσει το φαινόμενο της «διά ζώσης» υποβολής –των ίδιων σε πολλές περιπτώσεις– εγγράφων μεταξύ υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τα έγγραφα θα διακινούνται ηλεκτρονικά και θα αρκεί η υποβολή τους άπαξ σε μία υπηρεσία.
Στην απλοποίηση των διαδικασιών μπαίνουν σταδιακά και τα νοσοκομεία. Ηδη 78 δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα είναι απευθείας συνδεδεμένα με το υπουργείο Υγείας και ζητήματα που αφορούν την τροφοδοσία, την κίνηση ασθενών, την αγορά φαρμάκων και άλλες λειτουργικές ανάγκες αντιμετωπίζονται online. Στόχος είναι άμεσα να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Μια άλλη διαδικασία, εξαιρετικά χρονοβόρα και γραφειοκρατική, είναι αυτή της αδειοδότησης ιδιωτικού επαγγέλματος και καταστημάτων από τις περιφέρειες. Μέχρι τώρα απαιτείτο η υπογραφή του περιφερειάρχη, ωστόσο η διαδικασία απλοποιήθηκε και απαιτείται μόνο η υπογραφή γενικού διευθυντή, γεγονός που πέρα από τον απαιτούμενο χρόνο, μειώνει και τις δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης.
Τέλος, απλοποιούνται οι μετατάξεις, καθώς με το νέο σύστημα κινητικότητας θα απαιτείται μόνο μία υπογραφή, αυτή του φορέα υποδοχής.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  Οριστε τι πληρωνουμε για να ταλαιπωρουμαστε. Αξιολογηση αμεσα. Κατεδαφιστε το και φτιαξτε το απο την αρχη χωρις υποχωρησεις.

Η ΑΔΙΚΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΩΝ



Υψηλοί φόροι, υπέρογκες εισφορές εξανεμίζουν τον μισθό

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ


Μπορεί στο Σύνταγμα της Ελλάδας να διατρανώνεται πως όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, αλλά πλέον μετά και τη βεβαίωση των νέων ασφαλιστικών υποχρεώσεων κάποιοι είναι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο ίσοι... Το παράδειγμα των κρατήσεων για 1.000 ευρώ είναι ενδεικτικό. Στο τέλος του μήνα κάποιοι μένουν με μόλις 400 ευρώ και κάποιοι άλλοι με 700 ή 800 ευρώ. Γιατί για την ίδια αμοιβή άλλος πληρώνει λιγότερο και άλλος περισσότερο φόρο και ασφαλιστικές εισφορές.
Η «Κ» απευθύνθηκε σε ειδικούς θέτοντας την εξής απλή ερώτηση, που απασχολεί, πλέον, εκατομμύρια εργαζομένους: Πόσα χρήματα τους μένουν για κάθε 1.000 ευρώ που εισπράττουν ως αμοιβή τον μήνα, ανάλογα με το καθεστώς που απασχολούνται; Η απάντηση είναι αποκαλυπτική: Εργαζόμενοι που εξαιτίας των αντικινήτρων που έχουν οι εργοδότες να τους προσλάβουν ως μισθωτούς, δεν μπορούν παρά να εργαστούν με μπλοκάκι, πληρώνουν τα διπλά σχεδόν λεφτά στο Δημόσιο. Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως στην περίπτωση των μισθωτών μεγάλο μέρος των εισφορών (25%) πληρώνεται από τους εργοδότες, για αυτό και το κόστος μισθοδοσίας είναι πολύ υψηλότερο των αποδοχών του εργαζομένου. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ενώ η απασχόληση έπρεπε να ενθαρρύνεται με κίνητρα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το θέμα δεν αφορά λίγους. Συνολικά εκτιμάται πως αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι με μπλοκάκια ή καθεστώς ατομικής επιχείρησης είναι 1,3 εκατομμύριο. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ένας μισθωτός για 1.000 ευρώ μεικτών μηνιαίων αποδοχών θα καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 160 ευρώ και φόρο 49, ένας αυτοαπασχολούμενος του ΕΤΑΑ θα καταβάλει για τις ίδιες αποδοχές 389,50 ευρώ εισφορές και 134 ευρώ φόρο. Ο πρώτος θα μείνει με 790 ευρώ στην τσέπη και ο δεύτερος με 476, από τα οποία πρέπει να χρηματοδοτήσει και το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ ετησίως) που του μειώνει τα «καθαρά» στα 422 ευρώ.
Προσφυγές
Τα παραπάνω αποτελούν βασικούς λόγους για τους οποίους έχει ήδη δρομολογηθεί μεγάλος αριθμός προσφυγών από επαγγελματικούς φορείς κατά της συνταγματικότητας του νέου ασφαλιστικού νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και σε διεθνή δικαστήρια και όργανα. Ας δούμε όμως λίγο προσεκτικότερα πόσο μεγάλες είναι οι ανισότητες που δημιουργούνται από τη διαφορετική φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση των εργαζομένων:
Ο συντελεστής των ασφαλιστικών εισφορών κυμαίνεται από 16% στους μισθωτούς (+25% που καταβάλλει ο εργοδότης) έως και 38,95% σε αυτοαπασχολούμενους που υποχρεούνται να ασφαλιστούν σε φορείς που έχουν και επικούρηση και εφάπαξ. Και αυτό χωρίς να υπάρχει είτε στην πράξη είτε έστω «στα χαρτιά» δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού προγράμματος, πόσο μάλλον επιλογή ασφάλισης σε ιδιωτικό οργανισμό που να απαλλάσσει από άλλες υποχρεώσεις. Διαφορετικοί συντελεστές υπάρχουν όμως και στη φορολόγηση του εισοδήματος.
Επιπλέον, τα 422 ευρώ, τα οποία μένουν από τα 1.000 ευρώ αμοιβής, είναι τόσα μόνον εφόσον μιλάμε για το δεύτερο ή και περισσότερο έτος εργασίας. Διότι στην εκκαθάριση του πρώτου έτους εργασίας με μπλοκάκι περιλαμβάνεται και επιπλέον προκαταβολή φόρου 100%, που διπλασιάζει τα φορολογικά βάρη και τείνει να περιορίσει το καθαρό μετά φόρων και εισφορών εισόδημα στο μηδέν!
Τι γίνεται όμως με τις ασφαλιστικές κρατήσεις και τη φορολογία των δημοσίων υπαλλήλων; Φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι εξηγούν πως κατά βάση είναι παρόμοιες με των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αλλά κάνουν δύο παρατηρήσεις:
Αφενός, υπάρχουν επιδόματα (ακόμα και μετά τον δραστικό περιορισμό τους κατά τα χρόνια των μνημονίων) που χορηγούνται ανάλογα με τον τομέα απασχόλησης, πολλά από τα οποία δεν υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα. Αφετέρου, θυμίζουν πως οι μισθοί αυτοί σε μεγάλο μέρος χρηματοδοτούνται κατ’ ουσίαν από τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα.
  ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Η αλητεια του κρατους και της κομματικης νομενγκλατουρας. Αντι να ξεσηκωθουμε οι ελευθεροι επαγγελματιες τους ανεχομαστε να μας φορολογουν βιαια και αντισυνταγματικα για να ταιζουν τα βολεμενα τους και να δημιουργουν υπηρεσια διαστηματος. Ξεσηκωθειτε.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"