ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΓΑΚΟΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΡΕΠΟΥΣΗ

Ιστορικοί απαντούν στη Ρεπούση


Ιστορικοί απαντούν στη Ρεπούση
Ιστορικοί απαντούν στη Ρεπούση

Ο ιστορικός-συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος σε άρθρο του στη Realnews υπό τον τίτλο «Στην κυρία Ρεπούση απαντά ο Δ. Σολωμός» αναφέρει: 

«Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ποιητής -αν ούτος δικαιούται να ονομάζεται ούτως- στο πολύστιχο ποίημα που έγραψε με τίτλο "Εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον" αφιερώνει 5 τετράστιχα στο χορό του Ζαλόγγου (101-105). 
Είναι τα εξής: 

Τὲς ἐμάζωξε εἰς τὸ μέρος
τοῦ Τσαλόγγου τὸ ἀκρινὸ
τῆς ἐλευθεριᾶς ὁ ἔρως
καὶ τὲς ἔμπνευσε χορό.

Τέτοιο πήδημα δὲν τὸ εἶδαν
οὔτε γάμοι, οὔτε χαρές,
καὶ ἄλλες μέσα τους ἐπήδαν
ἀθωότερες ζωές*.
(*Εννοεί τα παιδιά που οι γυναίκες είχαν μέσα στην κοιλιά)

Τὰ φορέματα ἐσφυρίζαν
καὶ τὰ ξέπλεκα μαλλιά,
κάθε γύρο ποὺ ἐγυρίζαν
ἀπὸ πάνου ἔλειπε μιά.

Χωρὶς γόγγυσμα κι ἀντάρα
πάρα ἐκείνη μοναχά,
ὁποῦ ἔκαναν μὲ τὴν κάρα,
μὲ τὰ στήθια, στὰ γκρεμά.

Στὰ ἴδια ὄρη ἐγεννηθῆκαν
καὶ τὰ ἀδάμαστα παιδιά,
ποὺ τὴν σήμερο ἐχυθῆκαν
πάντα οἱ πρῶτοι στὴ φωτιά.
Το ποίημα γράφτηκε 21 χρόνια μετά την τραγωδία του Ζαλόγγου. Ο Σολωμός άντλησε τις πληροφορίες από τους Σουλιώτες -κυρίως Σουλιώτισσες- που είχαν κατακλύσει τα Επτάνησα μετά το 1803. Το 1824 πολλοί ήσαν οι επιζήσαντες. Κάποιος ή κάποιοι θα μπορούσαν να διατυπώσουν ενστάσεις για τα λεγόμενα του Σολωμού. Ότι ήσαν παραμύθια. Δεν το έπραξαν. Έτσι τα παραμύθια (με την κακή σημασία του όρου) τ’ άφησαν για κάποιες σημερινές θορυβομανείς υπάρξεις τού σήμερα».

Ο καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, σε άρθρο του στη Realnewsυπό τον τίτλο «Περιμένω τη γραπτή συγγνώμη της κ. Ρεπούση!» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «θα της απαντήσω όχι για ένα Ζάλογγο αλλά για πολλά που υπάρχουν στην ένδοξη ιστορία μας τα πέτρινα χρόνια της οθωμανοκρατίας. Μόνο στον Πόντο, με βάση τις έγκυρες πηγές που διαθέτουμε έως σήμερα, έχουμε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις ανάλογων ηρωικών πράξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ

ΠΗΓΗ: ENIKOS.GR

Μίκης προς Ρεπούση: Είναι προνόμιο που ζεις στην Ελλάδα

Μίκης προς Ρεπούση: Είναι προνόμιο που ζεις στην Ελλάδα


Μίκης προς Ρεπούση: Είναι προνόμιο που ζεις στην Ελλάδα
Μίκης προς Ρεπούση: Είναι προνόμιο που ζεις στην Ελλάδα

Με δριμύτητα επιτίθεται ο Μίκης Θεοδωράκης στη Μαρία Ρεπούση, στο πλαίσιο συνέντευξής του για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει λόγο για «εθνομηδενισμό» και επισημαίνει στην κ. Ρεπούση ότι είναι προνόμιό της που ζει στην Ελλάδα.
Μιλώντας την Πέμπτη στους Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη με θέμα την «Ιστορία των Κρητικών Επαναστάσεων», με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε ότι είναι «ριζωμένος αριστερός» και ότι αυτή η ρίζα της αριστεράς που έχει μέσα του προέρχεται από τη ρίζα της ελληνικής επανάστασης.
Αναφερόμενος στον εθνομηδενισμό και ειδικότερα στην Μαρία Ρεπούση λέει μεταξύ άλλων: «Αν είχα δύναμη, θα έλεγα στη Ρεπούση, ‘είναι προσόν που ζεις στην Ελλάδα και είσαι Έλληνας. Αν δεν το καταλαβαίνεις πήγαινε αλλού, πήγαινε να ζήσεις στη Νιγηρία’».

ΠΗΓΗ: ΕΝΙΚΟΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΟΥΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ; ΜΠΡΑΒΟ ΜΙΚΗ!

Νέα πρόκληση από τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο

Νέα πρόκληση από τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο
 


 Νέα πρόκληση από τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο Φωτό αρχείου
Δυο τουρκικά πολεμικά πλοία παραβίασαν το Σάββατο τα ελληνικά χωρικά ύδατα, διαπλέοντας τις Κυκλάδες. Πρόκειται για την πυραυλάκατο «ZIPKIN» και τη φρεγάτα «YILDIRIM», που εισήλθαν στα εθνικά χωρικά ύδατα, στις 9.40 και στις 13.15 αντίστοιχα, ανατολικά της Αμοργού.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, στη συνέχεια τα δύο τουρκικά πλοία κινήθηκαν μεταξύ Μυκόνου και Νάξου, νότια της Σύρου, με βορειοδυτική πορεία μεταξύ Κέας και Γυάρου και εξήλθαν στις 21:20 από τα εθνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Ν. Ευβοίας και Ν. 'Ανδρου (Στενό Καφηρέα).
Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα εν λόγω πολεμικά πλοία καθ' όλη την διάρκεια του πλου τους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μαίου μία τουρκική πυραυλάκατος είχε παραβιάσει τα εθνικά χωρικά ύδατα στις Κυκλάδες προκειμένου να φτάσει στον προορισμό της.

ΠΗΓΗ: http://www.ert.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟ ΛΕΝΕ....

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΠΟ ΙΣΛΑΜΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΑΠΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗΣ. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΛΙΦΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΙΦΗ Ο ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙEΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΒΡΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΩΝ. EΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΛΑΙΝΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΨΕΥΤΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ <<ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ>> ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ. ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΖΕΜ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΤΟ 2001 ΚΑΤ΄ ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ….Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΤΑΝ ΠΛΗΓΩΝΕΤΑΙ...

Πλατεία Ταξίμ: Τα παιδιά με τα κόκκινα μάτια

Πλατεία Ταξίμ: Τα παιδιά με τα κόκκινα μάτια

Αποστολή της Athens Voice στην Κωνσταντινούπολη

n



Είναι η τρίτη νύχτα που η Εμινέ παραμένει στο οδόφραγμα στην Πλατεία Ταξίμ, στην πλευρά που ξεκινά ο εμπορικός πεζόδρομος της Ιστικλάλ, ακριβώς εκεί που συνεργεία του Δήμου είχαν κρεμάσει τις προηγούμενες μέρες κόκκινα και μπλε σημαιάκια για να καλοδεχτούν τους τουρίστες. Μόνο που τώρα το πιο κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης δεν είναι πια τουριστική ατραξιόν, αλλά μια μαύρη τρύπα για χιλιάδες νέους, που διαδηλώνουν με μανία εναντίον του «εφέντι Ερντογάν» -όπως ειρωνικά γράφουν για τον Τούρκο πρωθυπουργό τα συνθήματα στις κατάστικτες βιτρίνες– και βέβαια εναντίον της Αστυνομίας, που έπνιξε με χημικά την πλατεία, ποδοπάτησε τους διαδηλωτές, για άλλη μια φορά σημάδεψε κατευθείαν στο ψαχνό.
Η Εμινέ είναι ένα κορίτσι με σγουρά μαλλιά, φοιτήτρια Μαθηματικών, που φορά την τσάντα χιαστί σαν σακίδιο κι έχει κατακόκκινα μάτια. Από την αϋπνία και τα χημικά. Όλοι εδώ έχουν κόκκινα μάτια. Η μυρωδιά από το καμένο σού φράζει τον λαιμό. Η άσφαλτος και οι πλάκες του πεζοδρομίου σε ολόκληρο το κέντρο της Κωνσταντινούπολης ξερνούν δακρυγόνα κι εκείνο «το πορτοκαλί χημικό», όπως λένε οι διαδηλωτές. Οι περισσότεροι φορούν χειρουργικές μάσκες και μαντήλια. Και βήχουν ασταμάτητα.
n
Δεν υπάρχει υποκατάστημα τράπεζας, κτίριο δημόσιας υπηρεσίας, μπουτίκ ρούχων δυτικής φίρμας και ακριβό κοσμηματοπωλείο πέριξ της Ταξίμ που να μην έχει καταστραφεί, μετά τη δολοφονική επέμβαση της Αστυνομίας. Στα οδοφράγματα σιγοκαίνε σκουπίδια και τραπέζια από καφετέριες. «Δολοφόνοι», «Ταγίπ, δολοφόνε», «Εμείς, Ταξίμ», «Πωλούνται σφαίρες», «Το σπρέι πιπεριού τσιτώνει το δέρμα» γράφουν τα συνθήματα στις στάσεις των μέσων μεταφοράς και στις θρυμματισμένες τζαμαρίες των τραπεζών, δίπλα σε διαφημιστικά μπάνερ καταναλωτικών δανείων. Κάθε τόσο ακούγεται ο υπόκωφος ήχος του σπασίματος, πολλοί τρέχουν προς τα εκεί, άλλοι χειροκροτούν κι ύστερα το βουητό κοπάζει. Κάποιοι άλλοι στήνουν κυκλικό χορό, κουνώντας κόκκινα μαντήλια και φωνάζοντας «ελευθερία». Τα παιδιά με τα κόκκινα μάτια ξαγρυπνούν στα οδοφράγματα. «Η Τιτίκα και ο Μάριος στα οδοφράγματα».
Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αποτραβηχτεί στις παρυφές της Πλατείας Ταξίμ, μακριά από τα βλέμματα των διαδηλωτών. Αστυνομικοί στέκονταν όρθιοι πίσω από σιδερένια κάγκελα, που έκοβαν την πρόσβαση στους κάθετους δρόμους. Κάποιοι κοιμούνταν κάτω στο δρόμο, μετά από τις τυφλές επιχειρήσεις κατά των διαδηλωτών.
n
«Γράψτε ό,τι περισσότερο μπορείτε. Μεταδώστε ότι η αστυνομία ρίχνει στο ψαχνό» λέει η Εμινέ. «Το φίλο μου τον έριξαν κάτω αστυνομικοί και τον χτυπούσαν στο πρόσωπο με τα κοντάκια των τουφεκιών που εκτοξεύουν δακρυγόνα. Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες, κάποιοι τυφλώθηκαν», ο Χουσέν. Περιγραφές απανωτές, σαν πολυβόλο, «κάντε ό,τι μπορείτε», ξανά και ξανά. Τις πρώτες ώρες των ταραχών, το πρωινό της Παρασκευής, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης είχε πέσει το δίκτυο του ίντερνετ, σε ορισμένες γειτονιές κόπηκε ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανάλια και εφημερίδες στην αρχή υποβάθμισαν τη στάση της αστυνομίας. Το ίδιο απόγευμα δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να το κάνουν.
«Η επανάσταση δεν θα μεταδοθεί στην τηλεόραση» γράφουν τώρα οι τοίχοι στην Ταξίμ. Καφετέριες και μπαράκια στην Ιστικλάλ και το Πέραν αναρτούν πινακίδες με κωδικούς ασύρματου ίντερνετ. Τα κοινωνικά δίκτυα παίρνουν φωτιά, οι περισσότεροι είναι με ένα κινητό στο χέρι.
n
Στην Ταξίμ διαδηλωτές έχουν ανάψει μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μια μεγάλη φωτιά για να διαλυθεί το νέφος των χημικών. Το εργοτάξιο από όπου ξεκίνησαν όλα, ένα μικρό πάρκο που πρόκειται να ξηλωθεί για να χτιστεί στη θέση του εμπορικό κέντρο, είναι λεηλατημένο. Η πιο μικρή αφορμή για το πιο μεγάλο ξέσπασμα. Βανάκια κρατικών υπηρεσιών είναι αναποδογυρισμένα και καμένα. Ορισμένοι προσπαθούν με σχοινιά να τα φέρουν ακόμη μία τούμπα. Πολλοί διαδηλωτές κοιμούνται εξουθενωμένοι μετά από τρεις μέρες βίαιων επεισοδίων. Χαμίνια με καροτσάκια κάνουν πλιάτσικο στα καλώδια των κατεστραμμένων αυτοκινήτων και τα μέρη που μπορούν πρώτα να αφαιρεθούν. Ένα μικρό πλακάτ αποτυπώνει το σπαρακτικό σπιράλ της οργής: Ταχρίρ-Σύνταγμα-Ταξίμ.
Στην Ταξίμ το πλήθος δεν είναι παντού και πάντα ομοιογενές, αντίθετα ορισμένες σκηνές είναι μάλλον αλλόκοτες. Κυματίζουν σημαίες με το σφυροδρέπανο και απέναντι εθνικιστικά σύμβολα. Συνθήματα φωνάζουν γυναίκες με μουσουλμανικές μαντήλες και άλλες που κρατούν σημαίες με τη φωτογραφία του Κεμάλ…
n
Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, που αντλεί δύναμη από τους μικρομεσαίους συντηρητικούς μουσουλμάνους στα αστικά κέντρα, αποπληρώνει τα τελευταία δάνεια προς το ΔΝΤ και εμφανίζει ανάπτυξη κοντά στο 5%. Βρίσκεται, ωστόσο, στο μάτι του κυκλώνα. Ανταποκριτές ξένων μέσων στα λινκ που στήνονται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και αναλυτές μεταδίδουν ότι η εύφλεκτη ύλη για το προχθεσινό ξέσπασμα ήταν πρωτίστως ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και ακολούθως η διαφθορά σε όλες τις βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού. Στο εκρηκτικό μείγμα προστέθηκαν τελευταία μια σειρά από νομοθετικά μέτρα κατά του αλκοόλ και του καπνίσματος – ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αλκοολικούς» όσους πίνουν αλκοόλ. Και την ίδια ώρα, αυξάνονται οι καταγγελίες για λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης και προσβολή της κοινωνικής θέσης των γυναικών.
Ξημερώνει Κυριακή στην Πλατεία Ταξίμ και οι διαδηλωτές βρίσκονται ακόμη εδώ. «Η Τιτίκα και ο Μάριος στα οδοφράγματα». Η πιο μικρή αφορμή για το πιο μεγάλο ξέσπασμα. Και την πιο βίαιη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Τα παιδιά με τα κόκκινα μάτια και τα ανοιγμένα κεφάλια είναι ξάγρυπνα στην αρχή ενός γρανιτένιου καλοκαιριού.

ΠΗΓΗ: http://www.athensvoice.gr/

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"