ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 14,3 ΔΙΣ ΩΣ ΤΟ 2015. ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Πλεονάσματα από το 2013

Πρόσθετα μέτρα 14,3 δισ. ευρώ ώς το 2015, πάνω από 4% η ύφεση εφέτος


Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4% με 5% εφέτος, ωστόσο η τρόικα επιμένει στο πακέτο σκληρών μέτρων, παρά τους φόβους ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτροχιασμό
Aθήνα
Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ περίπου θα λάβει η κυβέρνηση εφέτος για τη μείωση του ελλείμματος, σε μία χρονιά που η ύφεση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 4%, σύμφωνα με τους στόχους που τίθενται για τα δημοσιονομικά στο νέο Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, ώς το 2015 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συνολικού ύψους 14,3 δισ. ευρώ.

Η τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 4% με 5%, ενώ στον προϋπολογισμό του 2012 η πρόβλεψη έκανε λόγο για συρρίκνωση 2,8%. Το 2011, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6% περίπου.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα (το δημοσιονομικό πλεόνασμα αν αφαιρεθούν οι δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους), μεταφέρεται για το 2013, καθώς εφέτος προβλέπεται ότι θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα, της τάξεως του 1% του ΑΕΠ.

Τα 3,3 δισ. ευρώ των εφετινών μέτρων, περιλαβάνουν περικοπές των δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. ευρώ, των αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Για το Δημόσιο προβλέπονται απολύσεις/αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων εφέτος και συνολικά 150.000 ευρώ έως το τέλος του προγράμματος, το 2015. Μειώσεις θα έρθουν και σε όσους υπαλλήλους ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.

Την περίοδο 2013 - 2015, προβλέπεται εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ από το κλείσιμο φορέων του Δημοσίουτ και άλλα τόσα από το «μαχαίρι» στις κοινωνικές δαπάνες που θα αποφασισθεί με βάση έκθεση που θα είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο.

Βαρύς είναι και ο «πέλεκυς» στο φορολογικό, καθώς προβλέπεται ουσιαστικά η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και δρομολογείται η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (στο 19% ή 21%), με τη μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή (όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, οι λογαριασμοί ρεύματος, φυσικού αερίου και ύδρευσης, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς) και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά του Αιγαίου.
ΠΗΓΗ  Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑ ΣΤΙΣ 25/10/2011:
<<Όσον αφορά το παταγωδώς αποτυχημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που επιβάλλει υπερφορολογήσεις και κεφαλικούς φόρους επι δικαίων και αδίκων όπως και άδικες οριζόντιες περικοπές, χωρίς να καταργεί την πραγματική και συνεχιζόμενη σπατάλη του δημόσιου τομέα και χωρίς να δίνει κίνητρα επενδύσεων και αναπτυξιακή προοπτική στην χώρα, αυτό είναι απαραίτητο τάχιστα, να εγκαταλειφθεί, γιατί ούτε την χώρα βοηθά ούτε και τους δανειστές μας, να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια, που μας δάνεισαν. Όσο συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός, τόσο η ύφεση όπως έχω ξαναγράψει, θα βαθαίνει και τόσο η ανεργία θα γίνεται ανεξέλεγκτη. Η πρόβλεψη της ημιθανούς κυβέρνησης και της τρόικας για αναθεωρημένο έλλειμμα 8,5% επι του ΑΕΠ θα έχει την τύχη όλων των αποτυχημένων προβλέψεων τους και προσωπικά πιστεύω, ότι το έλλειμμα το 2011 θα κλείσει πάνω από 9% ως ποσοστο του ΑΕΠ, ενώ τα περι πρωτογενούς πλεονάσματος στις αρχές Απριλίου του 2012 είναι όνειρα θερινής νυκτός μαθητευόμενων μάγων.>>

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΕΔΩ:
http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/10/blog-post_8107.html

ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Ανησυχητική υποχώρηση

Με το «αριστερό» έκανε ποδαρικό το 2012 στα δημόσια έσοδα τον Ιανουάριο


Καθρέφτης της ύφεσης η μείωση των δημόσιων εσόδων
Μειωμένα κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι εμφανίζονται τα δημόσια έσοδα τον Ιανουάριο, βάσει των προσωρινών στοιχείων, με ειδικά τα έσοδα από το ΦΠΑ να έχουν υποχωρήσει σημαντικά εξαιτίας της ύφεσης.

Η εικόνα προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τον Ιανουάριο συνεχιζόταν η πληρωμή τελών κυκλοφορίας και του «χαρατσιού» μέσω ΔΕΗ.

Ιδιαίτερα ανησυχητική όμως είναι η εικόνα του ΦΠΑ που οι εισπράξεις τον Ιανουάριο εμφανίζονται μειωμένες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο - εξίσου κακό εισπρακτικά - πρώτο μήνα του 2011 κατά 18,7%.

Πέραν της φοροδιαφυγής, η υποχώρηση των εσόδων σχετίζεται προφανώς με την ύφεση και το «κύμα» λουκέτων στην αγορά: Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το περασμένο έτος 110.000 επιχειρήσεις προχώρησαν σε διακοπή εργασιών ενώ 75.000 έκαναν έναρξη εργασιών.

ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011<<Δυστυχώς δεν τολμήσαμε, ούτε ως διαπραγματευτικό όπλο, να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την δυνατότητα, την οποία σπεύσαμε, να διαψεύσουμε κατά τη περίοδο πριν την κατάρτιση της συμφωνίας του μνημονίου. Έτσι καταλήξαμε στην αποδοχή χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση μιας συνταγής οικονομικής,  που από τότε δημόσια τόνιζα, ότι είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική και θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο χρεών και ύφεσης την αγορά, αφού τα έσοδα δεν θα βελτιωθούν και θα παρουσιάζουν υστέρηση συνεχώς, ακριβώς λόγω της ύφεσης, που θα προκαλούσε η εφαρμογή της.
Ο Ξ Ζολώτας ορθά έλεγε ότι<< αν αυξηθεί η φορολογία από ένα ποσοστό και πάνω οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους>> και είχε απολύτως δίκαιο.  Η Ιαπωνία, όταν το 1997 αύξησε τους φόρους, για να μειώσει το έλλειμμά της, οδηγήθηκε αμέσως στην ύφεση. Εμείς γιατί θα τα καταφέρναμε καλύτερα; Η ύφεση φυσικά σημαίνει, ότι ακόμη και με αυξημένους συντελεστές φορολόγησης, τα έσοδα μειώνονται, αφού περιορίζεται το ΑΕΠ, με τα χρέη σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, να αυξάνονται ραγδαία.  >>

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ 1 ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 

 

ΕΔΩ :  http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/03/1-19-2011_31.html

ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Το τέλος των συλλογικών συμβάσεων

Μείωση κύριων συντάξεων και μισθός πείνας για νέους στο νέο μνημόνιο


 
Σε επίπεδο σκουπίδια (junk) σαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με τα επώδυνα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο, βάσει του οποίου οι κατώτατοι μισθοί όλων των επιπέδων μειώνονται κατά 22%, ενώ οι νέοι έως 25 ετών, νομιμοποιείται να παίρνουν μισθό κατά 32% χαμηλότερο από το σημερινό κατώτατο.

Στην κλίνη του Προκρούστη μπήκαν και οι κύριες συντάξεις ορισμένων ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών και ΝΑΤ) αλλά και τα επιδόματα.

Το συνολικό ύψος των μέτρων που προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, φτάνει σε 13 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Από αυτά, τα 3 δισ. ευρώ πρέπει να εξαφαλιστούν φέτος.

Ακόμη παγώνουν οι ωριμάνσεις, περιορίζεται σε τρεις μήνες η ισχύς της μετενέργειας των συμβάσεων, ενώ καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τις συντάξεις, το μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση επιβάλλει -βάσει κειμένου που διέρρευσε και δημοσιεύεται από το Βήμα- μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, με ισχύ από 1/1/2012, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.

Ακόμη ζητά μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%, και επιβάλλει πάγωμα του κατώτατου σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος (2015).

Η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών.

Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται μέχρι τη σύναψη νέας σύμβασης (συλλογικής ή ατομικής).

Όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του προγράμματος.

Παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

Ακόμη προβλέπεται έως τα τέλη Ιουλίου 2012 να υπάρξει αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με ανταγωνιστικές χώρες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες θεωρούνται ως τέτοιες (δηλαδή η ευθυγράμμιση θα γίνει με την Ισπανία και την Πορτογαλία ή με τη Βουλγαρία;)

Καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και προβλέπεται επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 440 εκατ. ευρώ) σε ετήσια βάση.

Επαναβεβαιώνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015. Ζητείται μείωση των συμβασιούχων, διατήρηση της αναλογίας των προσλήψεων προς τις αποχωρήσεις στο 1:5 και επανέρχεται το καθεστώς μιας μορφής εργασιακής εφεδρείας για τους 15.000 υπαλλήλους που πρέπει να αποχωρήσουν μέσα στο 2012.

Ακόμη προβλέπεται περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.


ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΠΑΛΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. ΠΑΛΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. ΠΑΛΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΡΕ ΕΙΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΕΞΟΔΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΠΟΤΕ ΕΡΓΑΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΜΕΣΩΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"