ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Deutsche Bank: Νέο κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 2013

Deutsche Bank: Νέο κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές

Μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα αφορά στον επίσημο τομέα, σημειώνει έκθεση της Deutsche Bank.

Deutsche Bank: Νέο κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές
Στην έκθεση επαναλαμβάνεται και πάλι η εκτίμηση του οίκου για ύφεση στην ελληνική οικονομία και κατά το 2013.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος υποβαθμίζει τον κίνδυνο για διάσπαση της Ευρωζώνης τουλάχιστον μέσα στο 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προκαλέσει εντός του νέου έτους την αβεβαιότητα που δημιούργησε το 2012, ωστόσο η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να είναι αδύναμη.

Ο οίκος τοποθετεί στο 4,2% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 και προειδοποιεί πως η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με ένα συνδυασμό γεγονότων, όπως περιορισμένες επενδύσεις, περιορισμένη ανάπτυξη, αλλά και εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του χρέους της.

Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν και για τον κίνδυνο νέας πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα.

'Οπως όμως ο οίκος υποστηρίζει στην εν λόγω έκθεσή του, ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης εντός του τρέχοντος έτους έχει μειωθεί σημαντικά. Χαρακτηριστικά, εξηγεί πως η διάσπαση του ευρώ δεν αποτελεί το βασικό του σενάριο.

Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, η Ευρωζώνη θα εξέλθει της ύφεσης από τα μέσα του 2013, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, οι οποίοι τοποθετούν μάλιστα στο 1,1% την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης το επόμενο έτος, 2014.

Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι προσπάθειες με στόχο τη μεγαλύτερη ενοποίηση συνεχίζονται -και θα συνεχιστούν- αλλά σίγουρα η κρίση δεν έχει τελειώσει.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως σε άλλη έκθεσή της η Deutsche Bank εξετάζει την ανταγωνιστικότητα των χωρών GIIPS (των χωρών δηλαδή που έχουν μπει σε πρόγραμμα λιτότητας: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) συν τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα σκορ στην περιοχή, έχει δηλαδή καταφέρει σημαντική βελτίωση στη θέση της ανταγωνιστικότητάς της.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

 ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΩ; ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΟΜΕΑ(OSI) ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΥΦΕΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ:

 ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β. ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ

http://vaggelisioannidis.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4511.html

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΘΕΜΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.


ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΗΔΗ ΤΗΝ 

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

Kρίση χρέους. Υπάρχει λύση.
Εφημερίδα Πτολεμαίος
Kρίση χρέους. Υπάρχει λύση.

Δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων στιγμών, που περνά η Ελλάδα αλλά και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η Ευρώπη στο σύνολο της και ενώ βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι πολύ σημαντικών αποφάσεων, τόσο για την δύσμοιρη χώρα μας, όσο και για την πορεία της ευρωζώνης και του κοινού μας νομίσματος, κρίνω σκόπιμο, να κοινοποιήσω στο ευρύ κοινό για άλλη μια φορά τις απόψεις μου, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και δανεισμού, η οποία μας εξουθενώνει τα τελευταία δύο χρόνια και έχει οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.
Έχω τονίσει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, ποια είναι η λύση, που θεωρώ εφικτή και βιώσιμη ενώ και μετά την απόφαση της 21 Ιουλίου είχα ξεκαθαρίσει αμέσως, ότι δεν είναι επαρκής αυτή , δεν δίνει βιώσιμη λύση αν και άρχιζε η Ευρώπη, να κινείται στην σωστή κατεύθυνση επιτέλους και ότι δεν εξασφάλιζε, ούτε την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μας, ούτε την σταθεροποίηση της ευρωζώνης απέναντι στις κατά κύματα επιθέσεις των αγορών.
Υποστήριξα από το 1ο προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας με σχετική εισήγηση μου τον Μάρτιο, επισημοποιώντας ήδη πολύ παλαιότερη θέση μου, ότι η λύση πρέπει, να στηρίζεται στην επιμήκυνση του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας, σε εθελοντική βάση πάντα , για να μην δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός χρεοκοπίας. Στην επιμήκυνση αυτή απαιτείται, να επιδιωχθεί η ένταξη του συνόλου των ομολόγων, που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές με εξαίρεση τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης αν συμμετάσχουν, αλλά και καταβολής των συντάξεων και όχι μόνο τα ομόλογα τα οποία λήγουν μέχρι το 2020, όπως λανθασμένα προβλέφθηκε στην απόφαση της 21 Ιουλίου 2011. Είναι μάταιο να ενταχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας στην ρύθμιση και μετά να πρέπει, να δανειστούμε πάλι, για να τα στηρίξουμε. Στην μακρόχρονη αυτή επιμήκυνση θα έπρεπε, να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας, ότι είτε θα συρρικνωνόταν το επιτόκιο, ειτε κατά την γνώμη μου πια δεν θα έπρεπε, να υπάρχει επιτόκιο δεδομένου, ότι απειλείται η μη πληρωμή μεγάλου μέρους του κεφαλαίου και συζητούν ήδη αναγκαστικό κούρεμα του, με δυσμενέστατες επιπτώσεις και για εμάς και για την Ευρώπη. Ακόμη είναι απαραίτητο για μια οριστική και σταθερή λύση, να αναθεωρηθούν οι ειδικές συμφωνίες και στην επιμήκυνση με μηδενισμό του επιτοκίου, να συμμετάσχει η ΕΚΤ οπωσδήποτε με τα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται στα χέρια της ύψους 60 δις ευρώ και αν είναι δυνατόν να περιληφθεί και το ποσό 65 δις, που μας δάνεισε μέχρι σήμερα ο μηχανισμός της ΕΕ-ΔΝΤ. Ένα μέρος των κεφαλαίων, τα οποία θα εξοικονομούνται από τόκους και χρεολυσία με αυτόν τον τρόπο, θα επενδύονται, στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού προγράμματος, που θα εκπονηθεί από κοινού με την τρόϊκα, σε παραγωγικά έργα.
Τόνιζα δε από τον Ιούλιο, ότι η λύση, που επελέγη στις 21/7, ενώ άρχιζε πια να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η ευρωζώνη , ήταν άτολμη και δεν καθιστούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ενώ ήταν προϊόν ανύπαρκτης και πάλι διαπραγμάτευσης από την μοιραία και άβουλη ελληνική κυβέρνηση. Η λύση αυτή ξεκαθάρισα από τότε, ότι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα αναθεωρηθεί, γιατί δεν λύνει το πρόβλημα όπως και αποδεικνύεται περίτρανα πια σήμερα. Αυτό συνέβη, διότι άφηνε μεγάλο μέρος των ομολόγων αλλά και του χρέους εκτός ρύθμισης , δηλαδή όλα τα ομόλογα που έληγαν μετά το 2020 ύψους 40 δις ευρώ περίπου όπως και το υπόλοιπο χρέος που ήταν στα χέρια της ΕΚΤ και διατηρούνταν παράλογα ένα υψηλότατο επιτόκιο την στιγμή μάλιστα, κατά την οποία ήταν απολύτως φανερό, πως υπάρχει αδυναμία κάλυψης από την Ελλάδα ακόμη και του κεφαλαίου. Το επιτόκιο αυτό είναι υψηλό, διότι μπορεί μεν να μειώθηκε στο 3,5 – 4% σε σχεση με το 5% της πρώτης δανειακής σύμβασης, αλλά ήταν πολύ υψηλότερο σε σχέση με το επιτόκιο των ομολόγων κατά την χρονική στιγμή έκδοσης τους, πράγμα που είναι παντελώς παράλογο υπο τις σημερινές μάλιστα ακραίες συνθήκες.
Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντίκης συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.
Εκείνο όμως, που απαιτείται, είναι να σταματήσει άμεσα κάθε κίνηση για επιστροφή στην δραχμή και έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα όπως και κάθε πρόθεση για αναγκαστικό κούρεμα του χρέους και χρεοκοπία κατά συνέπεια της χώρας. Το μέλλον της Ελλάδας μας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη και μία αντίθετη εξέλιξη θα οδηγήσει σε εξαθλίωση τον λαό και σε αδυναμία εισαγωγής ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης, αφού έχουμε καταφέρει, να εισάγουμε ακόμη και σιτάρι ή κρέας από το εξωτερικό. Το υποτιμημένο και ανυπόληπτο νόμισμα μας τότε δεν θα μπορεί, να μας εξασφαλίσει ούτε την στοιχειώδη εισαγωγή πρώτων υλών όπως πχ πετρέλαιο, δεδομένου και του μεγάλου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Όσον αφορά το παταγωδώς αποτυχημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που επιβάλλει υπερφορολογήσεις και κεφαλικούς φόρους επι δικαίων και αδίκων όπως και άδικες οριζόντιες περικοπές, χωρίς να καταργεί την πραγματική και συνεχιζόμενη σπατάλη του δημόσιου τομέα και χωρίς να δίνει κίνητρα επενδύσεων και αναπτυξιακή προοπτική στην χώρα, αυτό είναι απαραίτητο τάχιστα, να εγκαταλειφθεί, γιατί ούτε την χώρα βοηθά ούτε και τους δανειστές μας, να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια, που μας δάνεισαν. Όσο συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός, τόσο η ύφεση όπως έχω ξαναγράψει, θα βαθαίνει και τόσο η ανεργία θα γίνεται ανεξέλεγκτη. Η πρόβλεψη της ημιθανούς κυβέρνησης και της τρόικας για αναθεωρημένο έλλειμμα 8,5% επι του ΑΕΠ θα έχει την τύχη όλων των αποτυχημένων προβλέψεων τους και προσωπικά πιστεύω, ότι το έλλειμμα το 2011 θα κλείσει πάνω από 9% ως ποσοστο του ΑΕΠ, ενώ τα περι πρωτογενούς πλεονάσματος στις αρχές Απριλίου του 2012 είναι όνειρα θερινής νυκτός μαθητευόμενων μάγων.
Χρειάζεται πλέον αξιοπιστία και σοβαρότητα τόσο από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που δεν την έχει, γιατί φέρεται με απίθανη ανωριμότητα και ανικανότητα όσο και κάλυψη του δραματικού ελλείμματος ευρωπαϊκής ηγεσίας, που είναι πλέον πασιφανές, διότι ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφουν σε έναν μυωπικό οικονομικό εθνικισμό, καταστρέφοντας δυστυχώς την ιδέα της ΕΕ και της ευρωζώνης, όπως την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές -προπάτορες της και οδηγώντας σε μία αδιέξοδη γερμανική Ευρώπη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
 ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα

Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα


Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα που θα φτάσει και το 11,5% το 2014, ανεργία 34,8% και εκτίναξη του χρέους στο 408,3% του ΑΕΠ προβλέπει στην τελευταία της έκθεση η Citigroup ενώ πιθανολογεί ότι η χώρας μας θα βγει εκτός Ευρωζώνης το 2014.
Την ώρα που οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει στα τέλη της χρονιάς η Citigroup προβλέπει ύφεση για το 2013 παρόμοια της περσινής και βουτιά 11,5% του ΑΕΠ για το 2014.
Παράλληλα, επιμένει ότι η Ελλάδα θα φύγει κάποια στιγμή από το ευρώ, πιθανολογώντας πως αυτό θα συμβεί το 2014.
Η Citigroup προβλέπει επίσης αύξηση της ελληνικής ανεργίας στο 28,8% φέτος και στο 34,8% το 2014, με το χρέος να αυξάνεται στο 408,3% του ΑΕΠ το 2014.
Ο οίκος εκτιμά ότι η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμη και σημειώνει πως μόνο μια μεγάλη διαγραφή στα δάνεια διάσωσης που έδωσαν οι χώρες της Ευρωζώνης θα καθιστούσε το χρέος της βιώσιμο.

ΠΗΓΗ: http://www.dealnews.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  Να πω οτι δεν σας προειδοποιουσα; Ακουει το κεντρο ή  κοιμάται;
 
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ:

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ ΤΟ 2013



Να τα αφήσουν αυτά για το ότι τα 9,3 δις των μαζεμένων από χρόνια οφειλών του δημοσίου θα αναστρέψουν την ύφεση των 9,3 δις νέων μέτρων σε μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι οφειλές του δημοσίου θα καταβληθούν εφάπαξ και δεν είναι πάγιο έσοδο ρευστότητας για την οικονομία ενώ τα 9,3 δις φόρων και περικοπών είναι πάγιας και μόνιμης απόδοσης μέτρα που θα συνεχίσουν το υφεσιακό τους  έργο και τα επόμενα χρόνια και σε αυτά θα προστεθούν και τα υπόλοιπα 4,5 δις του 2014 συν τα αλλά 15 δις για το 2015-16. Από που θα εξισορροπήσετε την ύφεση τότε δεδομένου, ότι δεν θα υπάρχουν άλλες οφειλές του δημοσίου; Από το Εσπα και τις τράπεζες; Α καλά. Το ανέκδοτο με τον Τοτό το ξέρετε; Επίσης σημαντικό μέρος των οφειλών θα πάει στα ταμεία ξένων φαρμακευτικών εταιριών,  χώρια που θα πρέπει, να έχουμε κατά νου, πόσα από αυτά θα πάνε σε τράπεζες της Ελβετίας και αλλού από Έλληνες εργολάβους.  Εδώ χρειάζεται σχέδιο Μάρσαλ απο την Ευρώπη άμεσα μαζί με κούρεμα του χρέους, που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα κατα 50%. Αν περιμένετε, να έρθει η ανάπτυξη απο το άνοιγμα του επαγγέλματος του κομμωτή σε 4 χρόνια να μου γράψετε....Κόψτε τα ιδεοληπτικά παραμύθια.
 
 ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ:
  

Τσίπρας: Εμεις δεν θα σκίσουμε τις δανειακές συμβάσεις!

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τσίπρας: Εμεις δεν θα σκίσουμε τις δανειακές συμβάσεις!


Ένα ρεαλιστικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί μία αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα ελληνικά το βράδυ της Τρίτης στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας μία στροφή προς την πολιτική μετριοπάθεια «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα και θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τούς σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης» υπογράμμισε όμως ταυτόχρονα.

Για την δανειακή σύμβαση, τόνισε ότι θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, ξεκαθάρισε όμως ότι θεωρεί το μνημόνιο της λιτότητας «ήδη νεκρό».

Διευκρίνισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου και επενδύσεων.

Παράλληλα επιτέθηκε κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που με την πρόσφατη έκθεσή του εξέφρασε άποψη για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές».

Η ομιλία του κ. Τσίπρα έκανε ιδιαίτερη αίσθηση καθώς ήταν διανθισμένη με τεχνικά στοιχεία, αναφορές στην Μεγάλη Κρίση του 1929 και παραπομπές στον Φρανγκλίνο Ρούζβελτ, τον Χέρμπερτ Χούβερ και τον Μπεν Μπερνάνκε, διοικητή της FED και γενικά έδωσε την εντύπωση ότι θέλησε να καθησυχάσει το αμερικανικό κοινό.

Χαρακτηριστικά και μάλλον εν είδει «απολογίας» και διευκρινιστικών επισημάνσεων είπε ότι «οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει τίποτα από αυτά». Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ανέδειξε το γεγονός ότι «το πιστωτικό σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το κράτος αντί να βοηθά υπονομεύει δυνατότητες ανάπτυξης. «Οι τράπεζές μας δεν μπορούν ούτε να δανειστούν ούτε να δανείσουν.

Την ίδια στιγμή, το χρεοκοπημένο κράτος μας δανείζεται χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εκ μέρους των τραπεζών, αλλά αυτά τα κεφάλαια εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των τραπεζών… βιομηχανία μας και ο τομέας των υπηρεσιών μας κείται σε ερείπια ενώ το κράτος επιτίθεται στα μειωμένα εισοδήματα εκείνων που ακόμα εργάζονται για να καλύψουν τα ελλείμματα του».

Τι απάντησε σε ερωτήσεις

«Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των απεργιών στην Ελλάδα, μετά τη χθεσινή ομιλία του στο Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον, με θέμα: «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης στο «Μπρούκινγκς» πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τσίπρα με στελέχη του Ιδρύματος και με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως τον Πολ Τόμσεν, κατά την οποία ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους συνομιλητές του.

Στο μεταξύ, μετά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις, τόσο του διευθύνοντος συμβούλου του «Μπρούκινγκς» Γουίλιαμ Άνθολις και του οικονομικού αναλυτή Ντομένικο Λομπάρντι, όσον και αρκετών προσκεκλημένων.

Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του κ. Τσίπρα σε αρκετές ερωτήσεις ήταν:

- Μπορεί να προσπαθούμε, μερικές φορές με ανορθόδοξο τρόπο, να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη χώρα μας, αλλά ανορθόδοξη είναι και η κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα.

- Οι απεργίες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι μια όψη του νομίσματος. Ίσως, είναι το πιο πρόσφορο μέσον, το πιο δημοκρατικό. Η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη των εργαζομένων να διεκδικήσουν, διότι τους αμφισβητούν βασικά τους δικαιώματα. Κανένας δεν θέλει να χάνει μεροκάματο. Κανένας δεν θέλει χάος. Πρέπει να ψάξουμε τις πολιτικές αιτίες που αντιδρούν οι πολίτες.

- Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα, μπροστά σε πολιτικές που συνέτριψαν αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη. Ο βασικός μας εχθρός είναι η λιτότητα που φτωχοποιεί τον μέσο Έλληνα. Η Ελλάδα, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πίσω σε εθνικό σχεδιασμό. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό, τις ομορφιές και τις δυνατότητές της.

- Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο, τόνισε. Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές.

- Απαντώντας σε ερώτηση τι θα πράξει αν μια μέρα το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Είμαστε προετοιμασμένοι για σύγκρουση». Υπάρχουν συμφέροντα που διακυβεύονται, αλλά γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ανέφερε.

- Εκτίμησε επίσης ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρωζώνη, κανένας δεν θα ασχολείτο μαζί της. Η Ελλάδα, είπε, αποτελεί το κέντρο αναφοράς, γιατί είναι ένας από τους κρίκους που αποτελούν την αλυσίδα που συνθέτουν την Ευρωζώνη. Η ΕΕ και το ευρώ δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την Ελλάδα.

- Επανέλαβε εξάλλου, ότι το κόμμα του προτείνει μια ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε το 1953 στη Γερμανία με τη διαγραφή του 60% του δημόσιου χρέους της χώρας. Ανάπτυξη όχι για τους λίγους, αλλά για όλους. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα με δίκαιη κατανομή του πλούτου.

- Προσδιόρισε ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας τη γραφειοκρατία, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

- Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η άποψη του κόμματός του είναι πως μια χώρα πρέπει να έχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική. Θα ακολουθήσουμε πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, ανέφερε. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί πόλο σταθερότητας και συνεργασίας. Πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία αποδοχή των κανόνων του διεθνούς δικαίου (αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις). Πρέπει, τόνισε, να υπάρξει μια δίκαιη βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια. Πρέπει να έχουμε σχέσεις συνεργασίας (με τα Σκόπια) και να επιλυθεί η διαφορά με το όνομα με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό. Εκείνο που μας ανησυχεί δεν είναι σε σχέση με το όνομα, αλλά μας ανησυχεί ο εθνικισμός που αναπτύσσεται στη γειτονική χώρα.

- Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι γέφυρα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι να έχουμε αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, αλλά να έρθει ένα καθεστώς που θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θρησκευτικοί πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να επιβιώσουν. Και, ίσως, η πρώτη χώρα που θα συναντούν θα είναι η Ελλάδα. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει; Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνη της αυτό το πρόβλημα.

- Για το μνημόνιο, είπε ότι όντως είναι ένας μονόδρομος, αλλά στην καταστροφή. Πιστεύουμε ειλικρινώς ότι οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην καταστροφή. Το μνημόνιο έχει ήδη αναθεωρηθεί δυο φορές, Όχι γιατί δεν εφαρμόστηκε, αλλά επειδή εφαρμόστηκε. Εκτίμησε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, θα γίνει νέο «κούρεμα». Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, είπε.

- Τόνισε επίσης, ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχτεί την αποτυχία της πολιτικής της και ανέφερε ότι προσπαθούν να κουκουλώσουν το επόμενο «κούρεμα».

- Βλέπουμε, είπε, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία σε Σκανδιναβικές χώρες ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΟΤΙ Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΛΟΥΜΠΑ ΑΚΟΥΓΕ ΚΑΝΕΙΣ; ΑΝΤΕ ΚΑΛΕΣ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΤΩΡΑ.... ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ  ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΘΕΙ ΜΕ OSI ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ. ΑΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ. ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΙ ΟΜΩΣ;;;

ΟΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΚΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Να δηλωνουν λεει ο Κουρακης το θρησκευμα στην φορολογικη δηλωση. Δηλαδη ξεχασατε την θεση σας για μη αναγραφη του θρησκευματος στις ταυτοτητες; Ανεκδοτο εχετε γινει.

ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Οι χειροτεροι απο ολους ειναι οι μεταλλαγμενοι δεξιοι και αριστεροι που χαριν της εξουσιολαγνειας τους μπορουν να συνεργαστουν και με τον διαβολο ακομη προσποιουμενοι ο,τι το κανουν για λογους πατριωτισμου και ευθυνης δηθεν....Μαυριστε τους αλυπητα

ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΩΝ

Αν δηλαδη μετακινησεις εναν αργοσχολο τεμπελη απο μια θεση χωρις αντικειμενο στην οποια μπηκε λογω συναλλαγης κομματικης για να κανει συναλλαγες προσωπικες περα απο την παγια μισθοδοσια σε μια θεση ευθυνης ασχετη με αυτα που ξερει θα κανεις το δημοσιο καλυτερο η θα προστατεψεις για αλλη μια φορα παρασιτουντες κοπριτες που σε ψηφισαν;;

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Ειμαι καθετα αντιθετος στην ταυτοχρονη διεξαγωγη τριπλων εκλογων δηλαδη ευρωεκλογων δημοτικων και περιφερειακων τον Ιουνιο του 2014. Οι ευρωεκλογες εχουν το δικο τους νοημα και καποτε πρεπει να ασχοληθουμε σοβαρα με αυτες αναδεικνυοντας το. Επισης θεωρω καταχρηστικο να εκλεγονται οι τοπικοι αρχοντες για διαστημα 5 ετων. Αποτελει πολυ μεγαλο διαστημα εξουσιας και θα τους καταστησει ανεξελεγκτους. Και οι δυο ρυθμισεις αποτελουν μια ακομη ανοησια του Γιωργακη. Καταργειστε τις αμεσα.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΟΛΥΣΤΑΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Να καταργηθει με τον νεο νομο η πολυσταυρια για την εκλογη βουλευτων στις μεγαλες περιφερειες της χωρας. Μεχρι δυο σταυροι να επιτρεπονται. Ετσι θα σταματησει το αθλιο φαινομενο οι κομματικοι σωληνες να επανεκλεγουν τελειωμενους πολιτικους με πριμοδοτηση απο τους σταυρους που πλεοναζουν. Επισης θα πρεπει οι μεγαλες περιφερειες της χωρας να διασπαστουν σε πολλες μικροτερες για να περιοριστει η ισχυς και η χρηση του πολιτικου χρηματος.Αυτο δεν σημαινει ομως οτι πρεπει να παμε σε μονοεδρικες με λιστα για να επιλεγουν οι ηγετικες καστες τους εκλεκτους υπηρετες τους.

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Μαθετε σωστα γιατι μιλατε ολοι οι δημοσιολογουντες. Δεν ειναι επιταξη η οποια γινεται επι αντικειμενων αλλα επιστρατευση ο σωστος ορος κυριοι διοτι αφορα ανθρωπους. Να γιατι μιλω για ανεπαρκεια του πολιτικου προσωπικου.

Σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή

Σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΙΟΝΗ

Ενδιαφέρουσα η συζήτηση σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή. Ανακύπτουν όμως σημαντικά ερωτήματα. Πού βρήκε την τιμή 0,5 το ΔΝΤ. Ας μας δείξει μια μελέτη ή μια δημοσίευση που να έχει την εκτίμηση 0,5. Αντίθετα μπορούμε να βρούμε πολλές που υποστηρίζουν ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης μπορεί να ανέλθει ακόμα  και στο 2. Το αστείο είναι ότι ορισμένες από αυτές τις μελέτες έγιναν από τον ίδιο τον δ/ντη μελετών του ΔΝΤ καθ. O. Blancard ή στενούς του συνεργάτες. Αρα μάλλον δεν πρόκειται περί λάθους. Για του λόγου το αληθές παραθέτω τις δημοσιεύσεις που τεκμηριώνουν αυτά που ισχυρίζομαι. Ειναι εμφανές ότι ο ίδιος ο Blancard στην αντίστοιχη μελέτη που έκανε για την Πορτογαλία το 2007 υπολόγισε τον πολλαπλασιαστή στο 1,3-1,7

ΠΗΓΗ: http://dchionis.blogspot.gr

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν το πιάτο είναι άδειο...

Όταν το πιάτο είναι άδειο...


Όταν το πιάτο είναι άδειο...

ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑεκ των ηγετικών κλιμακίων της κυβέρνησης αναπτύσσεται τελευταία η θεωρία ότι μια ελεγχόμενη σκλήρυνση της πολιτικής της γραμμής σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του οξυμένου μεταναστευτικού προβλήματος και των πάσης φύσεως φαινομένων ανομίας, θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα στην προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας της. Ιδίως μάλιστα αν συνοδεύεται και από μια καλά σχεδιασμένη και επαρκώς προβεβλημένη καθημερινή επίδειξη πυγμής στα ανοικτά μέτωπα που προαναφέρθηκαν. Τα στελέχη που εισηγούνται ένθερμα τη νέα αυτή τακτική πιστεύουν ότι αν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς υιοθετήσει και καλλιεργήσει επίμονα και συστηματικά το επόμενο διάστημα ένα «συγκρουσιακό» προφίλ αλά Σαρκοζί, σε όλα τα ανοικτά μέτωπα, θα οδηγήσει την παράταξή του σε εντυπωσιακή ανάκαμψη των δημοσκοπικών και αργότερα -όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης- των εκλογικών της ποσοστών. Και βέβαια επικαλούνται κυρίως τις μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων που επανέφεραν τη Ν.Δ. στην πρώτη θέση, έστω και με οριακή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας την άνοδο του κόμματός τους ως αποτέλεσμα της πολιτικής ατζέντας που επέλεξε και προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο κ. Νίκος Δένδιας.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με την αξιωματική αντιπολίτευση στα θέματα αυτά, λένε οι εισηγητές της σκληρής γραμμής, δίνει πόντους στην κυβέρνηση, καθώς αποδυναμώνει τη σχετική επιχειρηματολογία της επικίνδυνα ανερχόμενης Χρυσής Αυγής και ευνοεί την επάνοδο στη Ν.Δ. παραδοσιακών αστών ψηφοφόρων της, που την εγκατέλειψαν στο πρόσφατο παρελθόν, θεωρώντας -δίκαια κατά βάση- ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της άφησαν τις μεγάλες πόλεις παντελώς ανοχύρωτες και ανυπεράσπιστες απέναντι σε κάθε λογής εγκληματική δράση και παράνομη συμπεριφορά. Παράλληλα οι θιασώτες του «μοντέλου» Σαρκοζί προτείνουν στο Μέγαρο Μαξίμου να επιδείξει ανάλογη αποφασιστικότητα και πυγμή και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων που γεννά η εφαρμογή της σκληρής οικονομικής πολιτικής που επέβαλαν στη χώρα οι δανειστές της. Η πρόσφατη πολιτική επιστράτευση των απεργών του Μετρό έδωσε ένα πρώτο σαφές δείγμα της νέας αντίληψης που, προς στιγμήν τουλάχιστον, φαίνεται να επικρατεί στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής...

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, η τακτική αυτή έφερε ήδη στη Ν.Δ. κάποια πρώτα, ορατά πολιτικά κέρδη. Επανασυσπείρωσε σε σημαντικό βαθμό την εκλογική της βάση του Ιουνίου, επανέκαμψαν ορισμένοι από τους παλαιούς της ψηφοφόρους που την είχαν εν τω μεταξύ εγκαταλείψει και ενισχύθηκε η δημοσκοπική εικόνα του αρχηγού της. Το ουσιαστικό ερώτημα, όμως, είναι αν τα κέρδη αυτά θα διατηρηθούν και στο μέλλον. Αν, δηλαδή, η σκληρή γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης και ιδίως στα θέματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας μπορεί και να έχει διάρκεια και να είναι πολιτικά αποτελεσματική. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Η πολιτική αυτή μόνο πρόσκαιρα μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και αυτά θα αφορούν αποκλειστικά το πεδίο της επικοινωνίας και των εντυπώσεων. Η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται πολιτική ή ιδεολογική σημαία, γιατί απλούστατα αυτό ενέχει τον κίνδυνο της υπερβολής. Και η υπερβολή συχνά οδηγεί στην εκτροπή. Ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης, όπως η σημερινή, που οι όποιοι «ζηλωτές», «εικονολάτρες» ή «εικονομάχοι», θα μπορούσαν με ένα απλό φραστικό λάθος ή με έναν ερασιτεχνικό χειρισμό να ανάψουν άθελα ή ηθελημένα το φυτίλι της κοινωνικής έκρηξης...

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙξεπερνούν σήμερα το 1,5 εκατομμύριο και περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες τα βγάζουν πέρα δύσκολα, είναι φανερό ότι η ελληνική κοινωνία έχει μεταβληθεί σε... μπαρουταποθήκη. Οταν το πιάτο είναι άδειο ή μισοάδειο, τα παιγνίδια με τη φωτιά δεν μπορεί παρά να είναι επικίνδυνα. Και επομένως όσοι εισηγούνται στην κυβέρνηση υψηλούς τόνους και πολιτική «πυγμής» και «σύγκρουσης» ας το ξανασκεφτούν. Πυγμή πρέπει να δείξει απέναντι στη φτώχεια και την ανεργία, αλλά και απέναντι στη διαφθορά, τη διαπλοκή, την προκλητική φοροδιαφυγή κάποιων πλουσίων, που βάζουν την τσέπη τους πάνω από την πατρίδα. Σύγκρουση πρέπει να επιλέξει και να πραγματοποιήσει με τον κομματισμό και με τις συνδικαλιστικές συντεχνίες που έχουν καταλάβει και λυμαίνονται το κράτος, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει βαρύ τίμημα ανεργίας και λουκέτων, χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται ή να κινητοποιείται... Σύγκρουση, και μάλιστα με πυγμή, πρέπει να επιλέξει και να πραγματοποιήσει με όσους στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΔΝΤ, επιμένουν στην εφαρμογή μιας πολιτικής που οδηγεί μόνο στην ύφεση και την ανέχεια, ενώ ήδη παραδέχθηκαν ότι ήταν λάθος... Σε αυτά θα κριθεί η κυβέρνηση. Η εφαρμογή του νόμου είναι στοιχειώδης και αυτονόητη υποχρέωσή της. Και θα πρέπει να γίνεται σε χαμηλούς τόνους και με υψηλή αποτελεσματικότητα, όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Δύσης.

ΠΗΓΗ: ENIKOS.GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ. ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Διον. Χιόνης: Αλλάζει η οικονομία, να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα

Διον. Χιόνης: Αλλάζει η οικονομία, να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα


Το πώς θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη δεν είναι κατ’ εξοχήν θέμα ελληνικό κι όχι των δανειστών μας επεσήμανε ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διονύσης Χιόνης, μιλώντας στην fmvoice.gr.
Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται ρεαλιστικές προτάσεις,  καθώς η ανάπτυξη δε θα έρθει ούτε από το Κατάρ, ούτε από ξένες επενδύσεις, όπως ποτέ δεν έγινε στην ελληνική ιστορία. Η ανάπτυξη θα προέλθει από την ενεργοποίηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό προς το παρόν είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας.
Το πρόβλημα αφορά στο πως διαμορφώνεται η κυρίαρχη αντίληψη και η ιδεολογία όσον αφορά στην ανάπτυξη, γιατί μέχρι τώρα κυριαρχούσε η κρατικοκεντρική αντίληψη. Επειδή η εποχή αυτή τελείωσε, πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική αντίληψη, που να είναι στραμμένη προς τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα. Η κατάσταση είναι μονόδρομος κι αν δεν έχουμε εκείνον τον ιδιωτικό τομέα που χρειαζόμαστε, θα πρέπει να τον δημιουργήσουμε, σημείωσε ο καθηγητής.
Τα σκληρά προγράμματα με τόσο μεγάλη ένταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας προϋποθέτουν ευρύτερο βαθμό κοινωνικής συναίνεσης και αποδοχής, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν, επεσήμανε ο κ. Χιόνης, τονίζοντας ότι δεν μιλάμε για έναν ορίζοντα ενός έτους, για να βγούμε από την ύφεση, αλλά θα χρειαστούμε πολλά χρόνια έως ότου υλοποιήσουμε τα όσα έχουμε συμφωνήσει και να μπει σε τροχιά η οικονομία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΔΠΘ, η ανάπτυξη μπορεί να προκληθεί από συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Στο παρελθόν υπήρχε ο δημόσιος τομέας που παρήγαγε το 57-60% του ΑΕΠ, χωρίς να κάνει κανείς κάτι, ενίσχυε την ιδιωτική κατανάλωση και την ενεργό ζήτηση, προκαλώντας ανάπτυξη. Αυτό δεν υπάρχει πια, άρα πρέπει να δούμε πως ο ιδιωτικός τομέας θα προκαλέσει ανάπτυξη, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε ποια πρέπει να είναι η κυβερνητική κλαδική πολιτική.
Σύμφωνα με τον κ. Χιόνη, το ΔΝΤ δεν έχει κάποια αναπτυξιακή προϋπηρεσία, ούτε στο καταστατικό του, αλλά και ούτε από εκεί που πέρασε, καθώς οδήγησε σε δημοσιονομική σταθεροποίηση και την ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά δημιούργησε και μεγάλη ύφεση.
Τόνισε επίσης πως το πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι δομικό, καθώς στηρίχθηκε στο Μάαστριχτ, όπου στη συμφωνία δεν υπάρχει η λέξη «κρίση», όλοι πίστευαν ότι ξεπεράστηκαν οι κρίσεις, ασκώντας μία αυστηρή αντιπληθωριστική πολιτική. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή οικονομία στηριζόταν στις αποκλίσεις κι όχι στις συγκλίσεις, αλλά η ΟΝΕ δεν μπορεί να στηριχθεί σε ένα τέτοιο φαινόμενο, καθώς ένα διεθνές χρηματοοικονομικό σοκ έχει ασύμετρα αποτελέσματα στη ζώνη του ευρώ. Αυτό σημαίνει πως τη Γερμανία θα την αγγίξει πολύ λίγο, ενώ την ελληνική οικονομία θα τη διαλύσει.
«Έχουμε δει πολλά πράγματα στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία. Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτε, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα, διότι αλλάζουν οι δομές, οι μορφές της οικονομικής συνεργασίας κι όσοι δεν είναι προετοιμασμένοι για την νέα εποχή, θα έχουν πρόβλημα», επεσήμανε ο καθηγητής του ΔΠΘ.
Παράλληλα σημείωσε πως το ΔΝΤ τον απογοήτευσε με το πόσο εύκολα χειρίζεται το λάθος, όπως αυτό με τον πολλαπλασιαστή, το οποίο δεν είναι ένα απλό λάθος, τη στιγμή που είναι γνωστό πως εκεί εργάζεται οι καλύτεροι πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι του κόσμου. Επιπλέον, το ΔΝΤ συνεχίζει τη λογική της μονομερούς δημοσιονομικής σταθεροποίησης, όπως προκύπτει και από την τελευταία έκθεση, όπου για την ανάπτυξη υπάρχουν ελάχιστα πράγματα.
«Εάν συνεχίσει η ελληνική οικονομία και το 2013 να έχει ύφεση της τάξεως του 6,5-7%, τότε έχει χαθεί κάθε έλεγχος», κατέληξε ο κ. Χιόνης.

ΠΗΓΗ: http://fmvoice.eu

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΑΡΘΡΟ. ΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. Η ΥΦΕΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΠΙΑ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"