ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Άμεση και αυστηρή απάντηση Δ.Αβραμόπουλου στον Σόϊμπλε

Ανεβάζει τους τόνους η Αθήνα για το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων

Άμεση και αυστηρή απάντηση Δ.Αβραμόπουλου στον Σόϊμπλε



Άμεση και αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας, δια του αρμοδίου υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, στα όσα προκλητικά και (ελαφρώς) παραποιημένα υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόμπλε στη σημερινή του συνέντευξη σε Γερμανική εφημερίδα, αναφορικά με το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων από πλευράς Γερμανίας προς την Ελλάδα από την εποχή του Β’ΠΠ.

Ταυτόχρονα ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη δήλωσή του διαχώριζε πλήρως το θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει (και κάνει) η Ελλάδα, με αυτό των αποζημιώσεων, σημειώνοντας επίσης ότι αρμόδια για να κρίνουν το θέμα είναι τα Διεθνή Δικαστήρια.
Η επίσημη δήλωση του ΥΠΕΞ Δ.Αβραμόπουλου έχει ως εξής: «Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία.
Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.
Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού.»

Λ.Σ.Μ.
ΠΗΓΗ: http://www.parapolitika.gr

USA για Καραμανλή κ' Ανδρέα

USA για Καραμανλή κ' Ανδρέα


USA για Καραμανλή κ' Ανδρέα

Αρνητική ήταν η αρχική απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρόταση του Ευάγγελου Αβέρωφ, στις 23 Ιουλίου 1974, για άμεση επιστροφή του, μέσα σε λίγες ώρες, στην Αθήνα προκειμένου να ηγηθεί της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, σύμφωνα με αμερικανικό τηλεγράφημα.
Σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή Χένρι Τάσκα, ο Αβέρωφ εξιστόρησε όλο το παρασκήνιο της συγκρότησης της μεταβατικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (1974ATHENS05122), ο Αβέρωφ υποστήριζε αρχικά για τη θέση του πρωθυπουργού τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, «γιατί ο Καραμανλής απουσίαζε πολλά χρόνια από τη χώρα».
Τελικά ανέλαβε ο ίδιος να ειδοποιήσει τηλεφωνικά τον μετέπειτα ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Η αρχική αντίδραση του Καραμανλή ήταν αρνητική», είπε ο Αβέρωφ στον αμερικανό διπλωμάτη. «Ζήτησε τουλάχιστον ένα 48ωρο, αλλά του ξεκαθάρισα ότι η άμεση επιστροφή του ήταν απαραίτητη». Η πίεση είχε αποτέλεσμα, με τον Καραμανλή να φτάνει μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα, τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου.
Μία εβδομάδα αργότερα, σε άλλο τηλεγράφημα (1974ATHENS06369), οι Αμερικανοί σχολιάζουν τη δημοτικότητα του Καραμανλή έπειτα από ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα τον συγκρίνουν με τον Τζον Κένεντι για τις χειρονομίες του, οι οποίες «δεν θύμιζαν τη συνήθη τακτική ελλήνων πολιτικών που σφίγγουν τις γροθιές τους».
Οπως φαίνεται και από άλλα τηλεγραφήματα, για τους Αμερικανούς ο Καραμανλής είχε πλάι του έναν σημαντικό «γεφυροποιό», τον Αβέρωφ, ο οποίος μπορούσε να ενώσει Στρατό και πολιτικούς. Πριν από την επιστροφή Καραμανλή ο Αβέρωφ είχε έρθει σε επαφή με τους δικτάτορες ζητώντας μετάβαση στη δημοκρατία. Η Deutsche Welle είχε αποκαλύψει τον Μάρτιο του 1974 αυτήν του την κίνηση, αλλά ο Αβέρωφ είχε διαψεύσει τότε τον γερμανικό σταθμό με δηλώσεις του στον ελληνικό Τύπο.
Μητσοτάκης υπέρ Καραμανλή
Αμερικανικά τηλεγραφήματα όμως από τον Φεβρουάριο του '74 επιβεβαιώνουν τις επαφές του Αβέρωφ με τον Φαίδωνα Γκιζίκη, Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της χούντας (τηλεγραφήματα: 1974ATHENS01033, 1974ATHENS00445). Ο ίδιος ο Αβέρωφ μάλιστα, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, είχε μιλήσει για το σχέδιό του στον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Η προσέγγισή του απέτυχε τότε, καθώς η χούντα «ήθελε να παραμείνει κράτος εν κράτει» και ζητούσε μεταβατική περίοδο τεσσάρων ετών μέχρι τις εκλογές προκειμένου να οργανωθεί σε κόμμα και να εξασφαλίσει τη νίκη (1974ATHENS01321).
Εκείνη την περίοδο υπέρ της επιστροφής Καραμανλή είχε ταχθεί και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Για το «πολιτικό φλερτ» Μητσοτάκη - Καραμανλή γράφει τον Οκτώβριο του 1974 ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζακ Κιούμπις (1974ATHENS07413).
Οπως τονίζει ο διπλωμάτης, μετά τη φυγή του στο Παρίσι το 1968 ο Μητσοτάκης έγινε θερμός υποστηρικτής του Καραμανλή, παρότι ανήκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Μάλιστα σε άλλο τηλεγράφημα (1973STATE047603) γίνεται λόγος για την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 1973, όπου προσπαθούσε να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Καραμανλής αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη - για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τα συμφέροντα των ΗΠΑ - λύση. Ο Κιούμπις χαρακτηρίζει τον Μητσοτάκη δημοφιλή πολιτικό με μεγάλη αυτοπ εποίθηση, ο οποίος ωστόσο «έχει φήμη καιροσκόπου στην παλαιά φρουρά της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενωσης». Η τελική κρίση του διπλωμάτη είναι ότι ο Μητσοτάκης, «παρότι αμφιλεγόμενος, είναι ένας ασυνήθιστα αξιόλογος πολιτικός».
Παρακολουθούσαν τον Παπανδρέου
Στο αντίθετο άκρο είναι τα σχόλια του Κιούμπις για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε τηλεγράφημά του στις 15 Νοεμβρίου 1974 (1974ATHENS08235) περιγράφει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ως «πολιτικό που θυμίζει περισσότερο υποψήφιο για εκπρόσωπο φοιτητών στο Μπέρκλεϊ, με την επιλογή του να μη φοράει γραβάτα και με τα αραιά μαλλιά του να ανεμίζουν καθώς ξιφουλκεί κατά των ΗΠΑ και της οικονομικής ολιγαρχίας».
Αρκετό καιρό πριν από τις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Παπανδρέου. Ενδεικτικά, στις 15 Οκτωβρίου 1973 η αμερικανική πρεσβεία στη Γερμανία έστειλε τηλεγράφημα στην Ουάσιγκτον για ομιλία του Παπανδρέου στη Φρανκφούρτη, το περιεχόμενο του οποίου όμως παραμένει μέχρι σήμερα απόρρητο (1973FRANKF06630). Στις 30 Ιουλίου 1974, σε τηλεγράφημα με τίτλο «Η νέα πολιτική κατεύθυνση Παπανδρέου», ένας «στενός φίλος» του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, πληροφορεί αξιωματούχο της πρεσβείας για τις κινήσεις του έλληνα πολιτικού (1974ATHENS05209).
Λέει ότι ο Παπανδρέου υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος τελευταία, τηλεφωνώντας σε πρώην μέλη της Ενωσης Κέντρου και αναζητώντας συμμαχίες. Παράλληλα εκτιμά ότι θα παρατείνει για λόγους ασφαλείας την παραμονή του στη Σκανδιναβία, ενώ έχει ζητήσει να ετοιμαστεί το σπίτι του πατέρα του στο Καστρί για την επιστροφή του.

Πηγή: Τα Νέα

Eurogroup: Ετοιμάζουν επίσημη πρόταση για κούρεμα στις καταθέσεις

Eurogroup: Ετοιμάζουν επίσημη πρόταση για κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 €

Οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν στο Eurogroup αυτή την εβδομάδα την πρόταση περί επιβολής ζημιών στις τοποθετήσεις τραπεζών σε άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς προετοιμάζουν ένα σχέδιο νόμου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει επίσης την επιβολή ζημιών σε όσους διατηρούν μεγάλες αποταμιεύσεις σε "προβληματικές" τράπεζες.

Μια τέτοια ιδέα, εάν τελικά υιοθετηθεί από τους υπουργούς, θα θέσει εν αμφιβόλω ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες. Ήδη, οι αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τους σχεδιασμούς να επιβάλλονται ζημιές σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα,

Οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Δουβλίνο την Παρασκευή, θα συζητήσουν σχετικά με αυτό το νομοθέτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και θα διέπει την λεγόμενη διαδικασία είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και εκκαθάρισης τραπεζών.

Οι συνομιλίες αυτές ακολουθούν την πρόσφατη απόφαση να επιβληθούν μεγάλες ζημίες στους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων -μεγαλύτερων από 100.000 ευρώ- στην Κύπρο στο πλαίσιο της σύναψης μιας δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς πιστωτές. Αυτό δημιούργησε ένα προηγούμενο το οποίο είναι πιθανό να μεταφερθεί στους νέους κανόνες της ΕΕ, προσδίδοντας στην επιβολή ζημιών σε ανασφάλιστους αποταμιευτές μόνιμο χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων.

Ωστόσο οι υπουργοί θα πρέπει να χειριστούν πολύ προσεκτικά το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι πρόσφατα επισήμανε ότι η λύση που επελέγη στην Κύπρο δεν αποτελεί "πρότυπο", σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών ότι οι τραπεζικές καταθέσεις μπορεί στο μέλλον να μην είναι εγγυημένες σε περίπτωση που οι διεθνείς πιστωτές δανείζουν χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.

Σε ένα έγγραφο που προετοιμάζεται ενόψει του συμβουλίου των υπουργών στην Ιρλανδία -η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ- αναφέρεται επίσης ότι οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε "προβληματικές" τράπεζες, ακόμα και αυτές διάρκειας μικρότερης του ενός μήνα, θα μπορούσαν επίσης να υφίστανται ζημία.

Η πρόταση εντάσσεται στις ευρύτερες συζητήσεις για το πότε, για παράδειγμα, οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα, στο πλαίσιο διαδικασιών "εκ των έσω" διάσωσης (bail in). Οι μέτοχοι των τραπεζών θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίζουν ζημίες, ακολουθούμενοι από όσους διακρατούν αξιόγραφα των "προβληματικών" τραπεζών. Οι πελάτες των τραπεζών με καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένοι βάσει του υφιστάμενου δικαιικού πλαισίου στην ΕΕ. Οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν ποσά μεγαλύτερα από αυτό το όριο.

"Αν και αναγνωρίζεται πως η επιβολή ζημιών σε διατραπεζικές τοποθετήσεις μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους" αναφέρεται στο έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης των υπουργών και είδαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, "εντέλει, είναι προτιμότερο οι τοποθετήσεις αυτές να μην εξαιρούνται από μια ‘διάσωση εκ των έσω’ ".

Μια τέτοια θέση θα προκαλούσε αναστάτωση σε πολλούς, δεδομένου και του παγώματος του διατραπεζικού δανεισμού που η ΕΚΤ ακόμα πασχίζει να τερματίσει παρότι έχει ήδη διοχετεύσει φθηνό δανεισμό στα πιστωτικά ιδρύματα που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Στη συνάντηση αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών στις Βρυξέλλες νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία και η Ιταλία εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για αυτή την ιδέα.

Αν και αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής επιδίωξαν να εμφανίσουν την περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ζημιές των καταθετών σε δύο τράπεζές της ως κάτι που δεν θα επαναληφθεί, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι σηματοδότησε μια δραματική μεταβολή του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ χειρίζεται τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με γνώμονα να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες διαδικασίες "διάσωσης" με εξωτερικό δανεισμό.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, είχε δηλώσει ότι στο μέλλον, η ΕΕ θα ζητεί από τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται μόνες τους, κατόπιν θα εξετάζεται η συμμετοχή των μετόχων κι όσων διακρατούν αξιόγραφά τους, και μετά "εάν είναι απαραίτητο" και εκείνη των κατόχων ανασφάλιστων καταθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε το πρώτο προσχέδιο του νόμου αυτού, αλλά άφησε τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον και πότε οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.
 
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ερώτηση Νικολόπουλου για επαναπροσλήψεις στον ΟΠΑΠ


Ερώτηση Νικολόπουλου για επαναπροσλήψεις στον ΟΠΑΠ

Ερώτηση Νικολόπουλου για επαναπροσλήψεις στον ΟΠΑΠ

Eρώτηση προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού, με κοινοποίηση και στους οικονομικούς εισαγγελείς έκανε ο Βουλευτής Αχαιας Νίκος Νικολόπουλος, με θέμα: «Επαναπρόσληψη υψηλόβαθμων στελεχών της ΟΠΑΠ». Αναλυτικά:
Το τελευταίο οκτάμηνο τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΠΑΠ ΑΕ και ειδικότερα οι Γεώργιος Τσιλιβής, Μαρία Αλαχούζου, Σωτήριος Σπανίδης και Εμμανουήλ Τσιγκενές υπέβαλαν με επιστολές τους προς το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ ΑΕ τις παραιτήσεις τους, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, εισπράττοντας από 220.000 έως 480.000 Ευρώ ο καθένας.
Μία βδομάδα μετά την παραίτησή τους και οι τέσσερις γυρίζουν στην ΟΠΑΠ ΑΕ με περίεργες συμβάσεις έργου, που τους υπέγραψε το ΔΣ της ΟΠΑΠ ΑΕ εισπράττοντας από 3.000 έως 7.000 Ευρώ μηνιαίως ο καθένας!
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:
Εάν ήταν τόσο απαραίτητοι γιατί εγκρίθηκε από τα μέλη του ΔΣ η αποχώρησή τους δίνοντας μάλιστα και τέτοια υπερβολικά bonus;
Μήπως οι αποφάσεις αυτές υποκρύπτουν δόλο;
Μήπως οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν από αμέλεια;
Μήπως οι αποφάσεις αυτές ζημίωσαν την ΟΠΑΠ ΑΕ τους μετόχους και κυρίως μήπως πρέπει να διερευνηθεί και η περίπτωση της εξαπάτησης του μετόχου ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, με αυτές τις δήθεν συνταξιοδοτήσεις προκειμένου να ωφεληθούν κάποιοι που αποτελούν το «σκληρό πυρήνα» της διεύθυνσης «νυν και αεί».
Θα ζητήσετε από την Δικαιοσύνη και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να εξετάσουν, μήπως η ζημιά που προκλήθηκε εις βάρος του Δημοσίου εξ αιτίας των «μαϊμού αποχωρήσεων» όλα τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα διαρκές οικονομικό έγκλημα, που έστησαν οι γνωστοί άγνωστοι εγκέφαλοι και ηθικοί αυτουργοί
Γιατί επαναπροσλήφθηκαν αφού είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης;
Να κατατεθεί η απόφαση του ΔΣ και οι γνωματεύσεις των υπηρεσιών.
Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους;
Εχει ασχοληθεί η Δικαιοσύνη ή θα ασχοληθεί;
Να κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία.
Έχουν ασχοληθεί οι Οικονομικοί Επιθεωρητές, το ΣΔΟΕ η Επιθεώρηση Εργασίας;
Με ποιο μισθολόγιο αμείβονται οι εργαζόμενοι της ΟΠΑΠ ΑΕ και ποια η θέση των Υπ. Εργασίας και Οικονομικών;
Πηγη: http://www.pelop.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"