ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011


Π. Οικονόμου: «Δεν θα εισπραχθούν 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις»
«Στο τέλος θα πωληθούν πολύ λιγότερα και θα το δείτε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής
Π. Οικονόμου: «Δεν θα εισπραχθούν 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις»

 Την πρόβλεψη ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στο σύνολό του έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

«Στο τέλος θα πωληθούν πολύ λιγότερα και θα το δείτε» δήλωσε ο κ. Οικονόμου και έκανε λόγο για μειωμένο ενδιαφέρον σε τέτοιου είδους επενδύσεις. 

«Κανείς δεν διακινδυνεύει τα λεφτά του εκεί που υπάρχει ο παράγοντας εργασία, αφού αυτοί που έχουν λεφτά προτιμούν να επενδύουν σε αέρα, σε spreads και CDS» είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνομιλία που είχε λίγο αργότερα με δημοσιογράφους, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι εκτιμά πως δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί ολόκληρο το ποσό των 50 δισ. που έχει προϋπολογιστεί μόνον από τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι το ποσό που δεν θα καλυφθεί θα προέλθει από ένα πιο καίριο χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής.

Οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου στη Βουλή, έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα και Θανάση Παφίλη σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις του Οργασμού Λιμένα Θεσσαλονίκης και της ΛΑΡΚΟ.

Ειδικά για το θέμα της ΛΑΡΚΟ ο υπουργός ανέφερε ότι ο χαρακτήρας τέτοιου είδους επιχειρήσεων θα έπρεπε να είναι δημόσιος, ωστόσο -επισήμανε- η χώρα μας είναι στη δυσάρεστη θέση να εξεύρει χρήματα προκειμένου «να πιάσουμε τους στόχους στους οποίους έχουμε συμφωνήσει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πάντως πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει αγοραστής τόσο για την ΛΑΡΚΟ όσο και για τον ΟΛΘ.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΠΟΥ ΤΟΝΙΖΑ ΤΟ ΑΝΕΔΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ ΕΥΡΩ:Απαιτείται και η εντατικοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με την απαλλαγή του κράτους κατά προτεραιότητα από τις προβληματικές επιχειρήσεις του δημοσίου. Όμως ας έχουμε υπόψη, ότι η τρόικα αποτιμά την περιουσία των ΔΕΚΟ σε 44 δις ευρώ, ενώ οι κρατική συμμετοχή σε αυτές μόλις φτάνει τα 8 δις ευρώ. Άρα είναι ανεδαφικός ο στόχος, να συγκεντρωθούν 50 δις σε 5 χρόνια μόλις. Είκοσι χρόνια τώρα το θέμα το προβληματικών με την εξαίρεση της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη καμία άλλη δεν το προώθησε, όπως έπρεπε και ιδού σήμερα τα αποτελέσματα της αναβλητικότητας. Βεβαίως είναι απαραίτητο, να πάψει το κράτος, να κάνει τον επιχειρηματία ,διατηρώντας μόνο τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας ή ποσοστό, που θα του δίνει το δικαίωμα βέτο σε αυτές. Στόχος πρέπει, να είναι η αποτροπή δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων, που θα αντικαταστήσουν τα κρατικά και μια εύρυθμη και υγιής ελεύθερη αγορά, όπου οι κανόνες του ανταγωνισμού θα λειτουργούν πλήρως. Δεν πρέπει, να ξεχνάμε, ότι τα μονοπώλια είναι καταστρεπτικά για το συμφέρον των πολιτών, αλλά μεταξύ ενός κρατικού και ενός ιδιωτικού μονοπωλίου είναι πάντα προτιμότερο για ευνόητους λόγους ένα κρατικό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας, στο οποίο απαιτείται, να κινηθούμε εντατικά, ξεπερνώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά και προσέχοντας, να μην εκχωρηθεί ο πλούτος αυτός σε ιδιωτικά μονοπώλια και εταιρίες σκοτεινών συμφερόντων. Θυμίζω το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ορυχείων λιγνίτη και το θέμα της εκμετάλλευσης των πιθανών πετρελαϊκών κοιτασμάτων, που άπτεται και των εθνικών μας θεμάτων.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/03/1-19-2011_31.html

ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σε κίνδυνο ο προϋπολογισμός!

Μαύρη τρύπα 4,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, αυξήθηκε 1,3 δισ. σε ένα μήνα…

Ξεπέρασε τα 4,5 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» του τακτικού προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2011, καθώς, σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα καταγράφουν υστέρηση 3,26 δισ. ευρώ ενώ η μείωση των συνολικών δαπανών υπολείπεται κατά 1,27 δισ. ευρώ των στόχων.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους η «μαύρη τρύπα» του τακτικού προϋπολογισμού, είχε διαμορφωθεί στο 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή -μέσα σε ένα μονό μηνά- διερευνήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για τον τακτικό προϋπολογισμό, το πρώτο εξάμηνο του έτους:

- ο στόχος για τα έσοδα ήταν 25.081 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 21.814 εκατ. ευρώ

- οι συνολικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 33.155 εκατ. ευρώ ενώ δεν έπρεπε να ξεπεράσουν τα 31.880 εκατ. ευρώ

- σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12.781 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 10.374 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 9.997 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α’ εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.051 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21.814 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 κατά 8,3%. Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

- στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση,
- στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου,
- στη μείωση των εισοδημάτων,
- στη μετάθεση για τον Ιούλιο της καταβολής από τα πιστωτικά ιδρύματα του ποσοστού 10% επί της αξίας των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο
- και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 79,6% ή κατά 306 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί κατά το β’ εξάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα έσοδα του πενταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012 , ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 429 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.277 εκατ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.110 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ) λόγω μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και στα Νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,3% ή 1.563 εκατ. ευρώ.


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ
ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΤΥΠΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΦΩΝΑΖΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ. ΔΕΙΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.4,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ. ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΑ...

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"