ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΣτΕ: Συνταγματική η διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς, όταν οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν

 

ΣτΕ: Συνταγματική η διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς, όταν οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η συνταγματική δημόσιου σκοπού πρόβλεψη του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία επιτρέπει να διαγράφονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία τα παιδιά, σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν.

Συγκεκριμένα, από δήμο της Ανατολικής Μακεδονίας διαγράφηκαν τέσσερα παιδιά από ισάριθμους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς οι γονείς αρνήθηκαν να τα εμβολιάσουν για τις γνωστές παιδικές ασθένειες, παρότι είχαν ειδοποιηθεί οι γονείς. Ένας από τους γονείς, η κόρη του οποίου διαγράφηκε από τον παιδικό σταθμό, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.1.2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι γονείς υποστήριξαν ότι το παιδί τους «τιμωρείται», επειδή δεν έχει δεχθεί κάποια εκ των πολλών εμβολίων και «τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από τα συνομήλικα παιδιά και συμμαθητές της, χωρίς να υφίσταται λόγος, ενώ περιορίζεται ουσιωδώς η συμμετοχή της στην κοινωνική ζωή εν γένει, καθώς ο παιδικός σταθμός αποτελεί σημείο κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νηπίων και επιβάλλεται σε βάρος της ένα επαχθές μέτρο, το οποίο δεν είναι αναγκαίο, αφού το παιδί είναι υγιές, δεν συντρέχει περίπτωση πανδημίας και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό έχουν λάβει τα προβλεπόμενα εμβόλια».

Το ΣτΕ (απόφαση 2387/2020) αναφέρει ότι στην κάρτα υγείας του νηπίου αναφερόταν ότι η ανήλικη ήταν «ανεμβολίαστη» και ότι έπρεπε να ολοκληρώσει την τέταρτη δόση εμβολιασμών για κοκκύτη, πολυομμετίδα, πνευμονιόκοκκο, κ.λπ., ενώ δεν έχει λάβει καμία δόση από τα εμβόλια μηνιγγιτιδόκοκκου, ιλαράς- παρωτίτιδας - ερυθράς, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α΄ και ροταϊού.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των γονέων και έκρινε συνταγματική και νόμιμη την απόφαση του δήμου για διαγραφή της ανήλικης από τον παιδικό σταθμό, υπογραμμίζοντας ότι «θα αντέκειτο στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί, επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του έχουν εμβολιαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ ΚΑΙ ΕΝΙΚΟΣ


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ : ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ

Ο αριθμός διασωληνωμένων καθυστερεί την άρση του lockdown

 

Ο αριθμός διασωληνωμένων καθυστερεί την άρση του lockdown

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο αριθμός των διασωληνωμένων θα πρέπει να είναι διψήφιος για να ανοίξει η αγορά, τονίζουν οι ειδικοί, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων που πωλούν εποχικά είδη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έκρουσε για άλλη μία φορά το καμπανάκι του κινδύνου, αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας ότι αν γίνει πρόωρα η άρση των περιορισμών, το δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να φουσκώσει και οι διασωληνωμένοι να αγγίξουν εύκολα τους 900. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος».

«Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Συμπλήρωσε δε ότι «αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μια χώρα που έχει στήριξη από τις γειτονικές χώρες, «ώστε να βάλουμε στο τρένο κάποιους ασθενείς και να τους στείλουμε να νοσηλευτούν πχ στη Γερμανία». 

Ο κ. Εξαδάκτυλος επανέλαβε ότι η διάδοση του ιού είναι τεράστια, η κοινωνία έχει κουραστεί πολύ, είναι στα όρια της υπερκόπωσης και για αυτό υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων και δεν μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Aπό την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας, τόνισε ότι «η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού» και θα αργήσει το άνοιγμά της. «Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας», σημείωσε.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους δεν βλέπουμε να πέφτουν τα κρούσματα: «Στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το lockdown που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν».

Για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου. «Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms».

Σημείωσε εξάλλου ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το «lockdown – ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην Άνοιξη χωρίς απώλειες.

Αδ. Γεωργιάδης: Σύντομα η λειτουργία των εποχικών καταστημάτων – Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν τον ρυθμό της πανδημίας

«Με 2000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η δημόσια υγεία. Με αυτά τα νούμερα του κορωνοϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «θα εξαιρεθούν τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη για τα οποία υπάρχει πρόθεση για λειτουργία τους σύντομα, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση, όλα τα υπόλοιπα θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας».

«Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η να πέσει η πανδημία, 2ος το ομαλό άνοιγμα της αγοράς, 3ος ο εμβολιασμός, ακόμα είμαστε στον πρώτο στόχο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει μια πρωτη συζήτηση για τα εποχικά και ίσως και σήμερα θα ληφθεί η τελική απόφαση. Όποιο κατάστημα επιλέγουμε να λειτουργήσει, το ίδιο προιόν θα απελευθερώνεται και για τα υπόλοιπα καταστήματα, διευκρίνισε.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν: Ο πρόεδρος με το εκσυχρονιστικό όραμα

 


Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν: Ο πρόεδρος με το εκσυχρονιστικό όραμα - ΦΩΤΟ

Ο νεότερος πρόεδρος της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας όταν εξελέγη, το 1974, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που πέθανε χθες Τετάρτη στα 94 του χρόνια εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, ήθελε να γίνει η ενσάρκωση του εκσυγχρονισμού, που πίστευε ακράδαντα πως θα θριάμβευε, όπως πολλοί στα φιλελεύθερα κεντροδεξιά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα που οικοδόμησαν τη μεταπολεμική Ευρώπη.

Διαπρεπής οικονομολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ο Ντ’ Εστέν ήταν από το 2003 μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

«Προσωπικός φίλος» του Κωνσταντίνου Καραμανλή — του διέθεσε το προεδρικό αεροσκάφος του για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1974 — ο Ντ’ Εστέν δήλωνε το 2019 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ότι χάρη σε εκείνον «η Ελλάδα μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τη δημοκρατία και να γίνει, το 1981, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Γεννημένος τη 2η Φεβρουαρίου 1926, μέλος της γαλλικής αντίστασης και από τα 18 του χρόνια, το 1944, μέλος της πρώτης στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν έλεγε πως θαύμαζε δύο άνδρες: τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ και τον Ζαν Μονέ, πατέρα της Ευρώπης.

Δεν ήταν παρά 48 ετών όταν εξελέγη πρόεδρος το 1974, επικρατώντας του Φρανσουά Μιτεράν, σε μια Γαλλία που ενταφίαζε τριάντα χρόνια οικονομικής ακμής και προσπαθούσε ακόμα να χωνέψει τον Μάη του ’68. Ήταν ο πρώτος μη γκολικός πολιτικός που αναδείχθηκε στην προεδρία της Γαλλίας έπειτα από δεκαετίες.

Το πρώτο διάστημα μετά την επικράτησή του, έπνευσε άνεμος ελευθερίας στη Γαλλία, έπειτα από τα χρόνια του Ντε Γκολ και του Πομπιντού. Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε — ενηλικίωση στα 18, αποποινικοποίηση της άμβλωσης — είχαν φόντο το, χωρίς προηγούμενο για τη χώρα, προσωπικό του στιλ, τις φωτογραφήσεις ενώ έκανε σκι ή στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, τις προεκλογικές αφίσες στις οποίες εικονιζόταν με την κόρη του, τις τηλεοπτικές ευχές για το νέο έτος μαζί με τη σύζυγό του.

Ο πολιτικός με την λεπτή σιλουέτα που δεν δίσταζε να παίξει ακορντεόν στην τηλεόραση τα πρώτα χρόνια επέλεγε να αψηφά συμβάσεις και τυπικότητες, καλώντας απλούς Γάλλους για δείπνο μια φορά την εβδομάδα, ανοίγοντας τις πόρτες της προεδρίας σε εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων, μετανάστες από το Μαλί, για να πάρουν μαζί χριστουγεννιάτικο πρόγευμα — μεταμορφώνοντας την πολιτική επικοινωνία, που ήταν ακόμα πολύ άκαμπτη. Το γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (Office de Radio et Télévision françaises, ORTF) καταργήθηκε τέσσερις μήνες αφού ανέλαβε την εξουσία.

Ο Ντ’ Εστέν, καθαρό προϊόν της γαλλικής ελίτ, έγινε για πρώτη φορά μέλος της κυβέρνησης το 1959· ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Δήμαρχος της Σαμαλιέρ, του πολιτικού οχυρού του στην Ωβέρνη, επισκίασε τον Ζακ-Σαμπάν Ντελμάς για να μετατραπεί σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη της γαλλικής δεξιάς ως την εκλογική του νίκη το 1974.

Έπειτα από την πολλά υποσχόμενη αρχή της προεδρίας του, ο Ντ’ Εστέν, στον οποίο ο γαλλικός Τύπος αναφερόταν συχνά με το ακρώνυμο VGE, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την πρώτη του κρίση το 1976, όταν ο πρωθυπουργός του, ο γκολικός μετέπειτα πρόεδρος Ζακ Σιράκ, παραιτήθηκε.

Ήταν ο ηγέτης που ανέλαβε την πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί η G7, το κλαμπ των ηγετών των πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, ενώ συνέβαλε καθοριστικά να εδραιωθεί ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας, μαζί με τον καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ.

Η επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας μετά την πετρελαϊκή κρίση, τα σκάνδαλα — η ύποπτη αυτοκτονία του υπουργού του Ρομπέρ Μπουλάν, τα διαμάντια που του πρόσφερε ο ηγέτης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Ζαν-Μπεντέλ Μποκασά — και η στροφή του σε πιο συντηρητικές πολιτικές θέσεις και στη λιτότητα έπληξαν τη δημοτικότητά του.

Τη 10η Μαΐου 1981, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, ηττήθηκε με διαφορά ενός εκατομμυρίου ψήφων από τον Φρανσουά Μιτεράν, που θα γινόταν ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας, που εγκαθιδρύθηκε το 1958. «Δεν είχα φανταστεί ποτέ την ήττα», θα παραδεχόταν αργότερα.

Έπειτα από μια αποχώρηση που έχει μείνει στη μνήμη πολλών για την άδεια καρέκλα που απέμεινε στο πλάνο μετά το τελευταίο του προεδρικό διάγγελμα, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν πέρασε βαθιά κατάθλιψη. Αυτό που θυμόταν περισσότερο, θα έγραφε το 2006, δεν ήταν «η ταπείνωση», αλλά κάτι πολύ πιο οδυνηρό: «η απόγνωση του να αφήνεις το έργο σου ανολοκλήρωτο».

Σιγά-σιγά, το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, ο VGE — ή, κατά το πολύ λιγότερο κολακευτικό προσωνύμιο της εφημερίδας Le Canard Enchaîné, «ο πρώην» (L’Ex) — και οι πολιτικές του ιδέες άρχισαν να χάνονται από το πολιτικό τοπίο.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, ευρωβουλευτής από το 1989 ως το 1993, πεπεισμένος ευρωπαίος, θα επιδίωκε μολαταύτα να επιτύχει έναν τελευταίο μεγαλεπήβολο στόχο: να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρώπης. Το 2001, ονομάστηκε πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, που επιφορτίστηκε με την κατάρτιση ευρωπαϊκού συντάγματος — που όμως θα απορριπτόταν στο δημοψήφισμα του 2005 (το όχι επικράτησε με το 55%).

Πηγή: ΑΠΕ, AFP ΚΑΙ ΕΝΙΚΟΣ. 


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΕΦΥΓΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"