ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Γιώργος Χαρβαλιάς: Καρπαζοεισπράκτορες

Γιώργος Χαρβαλιάς: Καρπαζοεισπράκτορες - Εκτός τόπου και χρόνου το «εγχείρημα» για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο 

ΑΡΘΡΟ: ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Οι δανειστές και οι αγορές δεν συγκινούνται από τις «εγγυήσεις» που μοιράζει ανέξοδα στους επενδυτές ο δημοσιοσχεσίτης διοικητής της ΤτΕ
Οικτρή εικόνα παρουσιάζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να πείσει την εσωτερική κοινή γνώμη ότι σύντομα θα απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο και την ξένη επιτήρηση.
Η προχειρότητα, η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, η τραγική πολυφωνία και οι διαγκωνισμοί των «αρμοδίων», κυρίως όμως η απουσία δημιουργίας ερεισμάτων στις τάξεις των δανειστών για μια τέτοια πρωτοβουλία, αποκαλύπτονται καθημερινά, με διαδοχικά «χαστούκια» και «ψυχρολουσίες».
Αυτό καθεαυτό το «εγχείρημα» είναι ανούσιο και εκτός τόπου και χρόνου. Όχι φυσικά επειδή μπορεί να υπάρχει Ελληνας που να επιθυμεί την παραμονή στο μνημόνιο, αλλά επειδή η όποια απεμπλοκή θα είναι ψευδεπίγραφη, πλασματική και ασφαλώς προσωρινή.
Υπάρχουν άνθρωποι στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά όχι μόνον, που προσπαθούν να πείσουν τον κ. Σαμαρά ότι είναι καλύτερα να αρνηθεί την υπόλοιπη χρηματοδοτική βοήθεια του ΔΝΤ, ύψους 12,5 δις και αντ’ αυτού να «απαλλοτριώσει» το σχεδόν ισόποσο(θεωρητικά) «μαξιλαράκι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η σύλληψη αυτή είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. Δανεικά και τα μεν, δανεικά και τα δε. Μόνο που τα τελευταία προορίζονται για την θωράκιση των ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι ανάγκες των οποίων δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει.
Μια ουσιαστική απεμπλοκή από το μνημόνιο και την ξένη δανειακή ομηρία θα συνδεόταν άμεσα με μια γενναία ρύθμιση(απομείωση)του χρέους. Χωρίς αυτήν η ελληνική οικονομία θα παραμένει πάντα εξαρτώμενη και εγκλωβισμένη.
Όταν επομένως ισχυριζόμαστε προς τα έξω, πώς μπορούμε πλέον να τα καταφέρουμε μόνοι μας, χωρίς «ούτε σέντς νέων δανεικών», είναι σα να εκπέμπουμε μήνυμα πλήρους παραίτησης από την διαπραγμάτευση για το χρέος, αφού θεωρούμε ότι με το σημερινό δυσθεώρητο ύψος του, είμαστε αυτάρκεις και μπορούμε εύκολα να δανειζόμαστε από τις αγορές. Είναι δηλαδή σαν να αποδεχόμαστε ότι ένα χρέος της τάξης του 170% του ΑΕΠ, είναι βιώσιμο και μπορεί η χώρα να πορεύεται με αυτό στην πλάτη της, επειδή θα έχει στο διηνεκές εντυπωσιακά πρωτογενή πλεονάσματα!
Το πόσο πειστική είναι αυτή η υπόθεση εργασίας το δείχνουν τα spreads στα ελληνικά ομόλογα. Οι δανειστές και οι αγορές δεν συγκινούνται από τα φαντασιόπληκτα μακροοικονομικά μοντέλα του κάθε Λαζαρίδη, ούτε από τις «εγγυήσεις» που μοιράζει ανέξοδα στους επενδυτές ο δημοσιοσχεσίτης διοικητής της ΤτΕ. Μέρα με τη μέρα, αυτό διαπιστώνει με απόγνωση και ο Χαρδούβελης που υπονομεύεται πανταχόθεν και στο τέλος θα κληθεί να λουστεί το ναυάγιο της…ηρωικής εξόδου.

Άρθρο στην Εφημερίδα Δημοκρατία του Γιώργου Χαρβαλιά, διευθυντικού στελέχους επί χρόνια σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ  ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.

«Φρένο» ΔΝΤ στα σχέδια της κυβέρνησης


«Φρένο» ΔΝΤ στα σχέδια της κυβέρνησης

 freno-dnt-sta-sxedia-tis-kubernisis

Η συζήτηση για προληπτική στήριξη ή για το «ελαφρύ» μνημόνιο, πήρε παράταση με άγνωστη ημερομηνία. Πρώτα θα εδραιωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και μετά βλέπουμε...
Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο από τον... πονοκέφαλο της Τρόικας, έβαλε εμμέσως πλην σαφώς το ΔΝΤ, η οποία έξοδος ωστόσο – όταν έλθει- δεν θα είναι τίποτε άλλο από ένα μνημόνιο light.
Το ΔΝΤ πάντα συνεχίζει να επιθεωρεί κάθε χώρα στην οποία έχει δανείσει χρήματα, ακόμη και όταν τελειώσει το πρόγραμμα προσαρμογής
Oπως επεσήμανε Ελληνας αξιωματούχος στο Reuters, «τα πάντα είναι στο τραπέζι, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Το ΔΝΤ είναι θετικό, διότι πιστεύει ότι έχει συμβάλει στην πρόοδο της Ελλάδας». Οπως ωστόσο πρόσθεσε, «το ΔΝΤ πάντα συνεχίζει να επιθεωρεί κάθε χώρα στην οποία έχει δανείσει χρήματα, ακόμη και όταν τελειώσει το πρόγραμμα προσαρμογής, έτσι και η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει σχέση με το Ταμείο αλλά όχι υπό τις ίδιες συνθήκες όπως σήμερα».
Το Reuters επισημαίνει πως ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά την έξοδό του, αναμένεται να έχειν πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να... απεικονίσει την αναχώρηση του Ταμείου ως το τέλος της εποπτείας που έχει στη χώρα. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση λέει ότι οποιαδήποτε σχετική έξοδος θα είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, καθώς στην ουσία δεν υπάρχει έξοδος.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη της ΕΕ, με τη μορφή μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή μία άλλη μορφή backstop, η οποία θα έρθει με το αντάλλαγμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Το θέμα της εξόδου απλά τέθηκε στο τραπέζι, δηλαδή ξεκίνησε να υπάρχει στα... σημειωματάρια των δανειστών της Ελλάδας, και δεν υπάρχει ούτε επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά ούτε φυσικά κάποιο...ok από την Τρόικα.
Το όλο θέμα θα μετατεθεί προφανώς για αργότερα και ίσως στις αρχές του 2015 και αναμένεται να συζητηθεί πιο επίσημα στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Το όλο θέμα θα μετατεθεί προφανώς για αργότερα και ίσως στις αρχές του 2015 και αναμένεται να συζητηθεί πιο επίσημα στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου
Ο λόγος είναι πως βασική προϋπόθεση για να δοθεί κάποια πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα, είναι ότι η χώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να βγαίνει άνετα στις αγορές, κάτι που δεν το έχει κάνει ακόμη. Αν και έχει βγει φέτος δύο φορές, η δεύτερη έξοδος δεν θεωρήθηκε και ιδιαίτερα επιτυχημένη. Το κλίμα αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για να κάνει και τρίτη προσπάθεια - αν και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, να βγει ξανά στις αγορές πριν το τέλος του έτους με 7ετή ομόλογα.
Επίσης βασική προϋπόθεση για να φτάσουμε στη στιγμή όπου οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και επίσημα, είναι η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την δημοσιονομική προσαρμογή, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, Πριν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και εδραιωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα επόμενο βήμα, όπως διαμήνυσε η Λαγκάρντ.
Το ότι το θέμα της εξόδου του ΔΝΤ είναι ακόμα εξαιρετικά πρόωρο φαίνεται και από το γεγονός του ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το εάν η προληπτική στήριξη θα δοθεί από το ΔΝΤ ή από την Ευρώπη.
Οπως αναφέραμε και την Παρασκευή, στην περίπτωση που η πιστωτική γραμμή δοθεί από τον ευρωπαϊκό ESM, ο ρόλος του ΔΝΤ θα υπάρχει, απλά τις διαπραγματεύσεις θα αναλάβει η Κομισιόν και δεν θα υπάρχει επικοινωνία Αθήνας - Ουάσιγκτον αλλά μόνο Ουάσιγκτον - Βρυξελλών και Βρυξελλών - Αθήνας.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η προληπτική στήριξη σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ δίνεται για έξι μήνες έως δύο χρόνια και αντίστοιχος είναι και ο μηχανισμός της στήριξης που δίνει ο ESM. Και οι δύο μορφές προληπτικής στήριξης συνοδεύονται από όρους και υποχρεώσεις, με αξιολογήσεις ανά εξάμηνο, άρα οδηγούν σε light μνημόνιο.

ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΤΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ; Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ..ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Σοκ! Δεν φεύγει το ΔΝΤ

Σοκ! Δεν φεύγει το ΔΝΤ

Σαφές μήνυμα ότι δεν βλέπουν κανένα περιθώριο αποδέσμευσης της Ελλάδας από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, αλλά και του ΔΝΤ έστειλαν στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη κατά το χθεσινό Eurogroup. Ακολουθώντας τα βήματα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι Ευρωπαίοι έδειξαν ότι η ένταξη ακόμα και σε «γραμμή προληπτική στήριξης» είναι μονόδρομος για τη χώρα μας και ξεκαθάρισαν ότι συνεπάγεται όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που θα «κλειδώσουν» αφού προηγουμένως η Ελλάδα εφαρμόσει τις τρέχουσες μνημονιακές υποχρεώσεις της και ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει έλεγχος της τρόικας. Με άλλα λόγια, ο στενός έλεγχος και ο «κορσές» της τρόικας, έστω και με διαφορετική μορφή, θα παραμείνουν για αρκετό καιρό.
Ολα αυτά φαίνεται ότι τα έχει αποδεχθεί ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε στους ομολόγους του την ανάγκη μιας «συνετής εξόδου» από το Μνημόνιο.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «πρόωρες» τις συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι «πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης για το επόμενο έτος και τα έτη που έπονται, και μετά θα δούμε τι είναι απαραίτητο... Είμαστε ακόμα στη μέση της αξιολόγησης του προγράμματος, που εκτείνεται ως το τέλος του χρόνου. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα». Σε ερώτηση για την πιθανότητα ένταξης της χώρας μας σε πρόγραμμα «προληπτικής στήριξης», απάντησε ότι «είναι μια πιθανότητα» και επιβεβαίωσε ότι «εάν υπάρξει πιστωτική γραμμή, θα υπάρξουν και όροι. Αυτό είναι δεδομένο, δεν είναι πρόταση».

Πρόοδος

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι το καλοκαίρι η χώρα μας σημείωσε πρόοδο, αλλά συμπλήρωσε ότι «απαιτείται πρόσθετη δουλειά σε αρκετούς τομείς» και ότι «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση του Μνημονίου, και στη βάση αυτήν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το μέλλον». Με αφορμή ερώτηση για το κατά πόσο η πιθανότητα εκλογών επηρεάζει τον προγραμματισμό για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «οι εκλογές βρίσκονται πάντα στο φόντο των αποφάσεων του συμβουλίου για κάθε χώρα. Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι πώς θα σχεδιαστεί η έξοδος ή οποιαδήποτε συνέχεια του προγράμματος».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ «προσγείωσε» τις προσδοκίες για άμεση αξιοποίηση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τις ελληνικές τράπεζες, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να περάσουν 6-9 μήνες μετά την ανακοίνωση των stress tests τη μεθεπόμενη Κυριακή ώστε να φανεί αν και κατά πόσο θα χρειαστεί μέρος των 11 δισ. ευρώ για τις τράπεζες ή θα μπορέσει να επιστραφεί στον ESM, εξασφαλίζοντας ισόποση μείωση του δημόσιου χρέους. Τόνισε, όμως, ότι για να αξιοποιηθούν τα χρήματα για οποιονδήποτε σκοπό πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα απαιτηθεί απόφαση των κοινοβουλίων της ευρωζώνης.

Για «εύθραυστη ακόμα κατάσταση» στην Ελλάδα μίλησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν, που υπογράμμισε ότι «απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».
Τέλος, με «κάποια περίσκεψη και ανησυχία» δήλωσε ότι βλέπει το ελληνικό αίτημα για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ ο νέος Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Αξιωματούχος στο Reuters: Εποπτεία θα υπάρχει πάντα

Υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα εξακολουθήσει να βρίσκεται η Ελλάδα, ακόμη κι αν καταφέρει να βγει από το Μνημόνιο στο τέλος του έτους, όπως παραδέχτηκε Ελληνας αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, μετά την προχθεσινή συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Το ΔΝΤ συνεχίζει με μια μεταμνημονιακή εποπτεία σε κάθε χώρα που δανείζει. Θα έχουμε μια σχέση με το Ταμείο, αλλά όχι με τους ίδιους όρους» ανέφερε ο αξιωματούχος. Η συνέχιση των τακτικών ελέγχων του Ταμείου αναμένεται να έχει πολιτικές επιπτώσεις στην κυβέρνηση, όπως παρατηρεί το Reuters. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι, σύμφωνα με αναλυτές, το πιθανότερο είναι η χώρα μας να συνεχίσει να στηρίζεται από την Ε.Ε. μέσω προληπτικής γραμμής πίστωσης ή άλλου μοντέλου, που θα συνοδεύεται όμως με την υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις.


Μάριος Ροζάκος

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΦΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"