ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Μπακογιάννη: Άγνοια και επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Θράκης

Μπακογιάννη: Άγνοια και επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Θράκης

Για άγνοια και επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της απόσυρσης της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον Βήμα 99,5. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι επέδειξε «μια εθνικά επιζήμια επιπολαιότητα», ενώ για τις δηλώσεις Χριστόπουλου σημείωσε: «Δεν έχει πει κανείς άνθρωπος τόσα χρόνια μια φράση τέτοια [σ.σ. ότι η μειονότητα της Θράκης είναι ένα τούρκικο πράγμα], η οποία όσα χρόνια ασχολούμαι με τη Θράκη και τις μειονότητες, δεν είναι τόσο ακραία. Ούτε ένας Τούρκος εθνικιστής! [...] Χρειάζεται μια σοβαρότητα το θέμα της Θράκης...».

Και συνέχισε: «Η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο τουρκικό μείγμα, παρά τις προσπάθειες που διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν επίσης λόγω άγνοιας ή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το ζήτημα είναι… τι να σας πω; Αυτά τα πράγματα δηλώνουν τόσο πολύ μεγάλη άγνοια του θέματος, που με προβληματίζει πάρα πολύ. Δεν είναι οι δύο γραμμές που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί της ουσίας.

» Δεν είναι εκ προθέσεως. Είναι χειρότερο από αυτό. Είναι από άγνοια, είναι λάθος και επιπολαιότητα. Δεν το κάνουν επίτηδες. Απλώς δεν ξέρουν! Δεν έχουν τη γνώση και δεν έχουν ασχοληθεί, δεν έχουν καθίσει να ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα της Θράκης και όσοι έχουν ασχοληθεί, ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν δηλώσεις με τέτοια επιπολαιότητα. Ξέρουν ότι της χρωστάμε της Θράκης ως χώρα».

Και συμπλήρωσε: «Η κ. Σουλεϊμάν είναι μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ως κανονική επιλογή και όχι ως αντιδραστική, επειδή προέκυψε αυτό το θέμα».
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΑΜΠΙΧΑ

Ο Χριστοπουλος των ΜΚΟ ανθρωπινων δηθεν δικαιωματων δεν ηταν αυτος ο τυπος που ζητουσε με προσχημα το αντιρατσιστικο νομοσχεδιο και την υποπτη διαταξη περι λογου που προκαλει μισος  να ποινικοποιηθει το κηρυγμα ακομη και των μητροπολιτων ο δηθεν δημοκραταρος; Ε τωρα με ενα ντελιριο μισαλλοδοξιας και ρατσισμου δραστηριοποιηθηκε για να αποβληθει απο την λιστα του Συριζα η συνυποψηφια του Ελληνιδα Ρομ μουσουλμανα γιατι ειχε το θαρρος να παει κοντρα στους μηχανισμους προπαγανδας της Τουρκιας στην Θρακη. Τι υποκρισια! Να τα χαιρεστε τα λουλουδια σας στον Συριζα.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΠΟΜΑΚΟΙ ΚΑΙ ΡΟΜ;

Αλήθεια η τοπική Ξάνθης του Συριζα τί γνώμη έχει απο ότι βλέπω στην ανακοίνωση της για την απομακρυνση απο το ευρωψηφοδέλτιο του Σύριζα της Σαμπιχα Ελληνιδας Ρομ της Θράκης. Μήπως πιστεύει πως δεν υπάρχουν Πομάκοι και Ρόμ αλλα μόνο τουρκογενείς όπως ο ανιστόρητος Χριστόπουλος ή μήπως θεωρεί ότι πρέπει, να υποκύπτει στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου Θρακης στην Κομοτηνη; Ε;

ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Μονόδρομος το 3ο μνημόνιο για την Ελλάδα


Μονόδρομος το 3ο μνημόνιο για την Ελλάδα
Μονόδρομος το 3ο μνημόνιο για την Ελλάδα
Της Στεφανίας Κασίμη
Η λύση της επιμήκυνσης των δανείων και των χαμηλών επιτοκίων που προκρίνει η Ε.Ε. για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τους διακεκριμένους οικονομολόγους Κλέμενς Φουστ,Ζακ ΝταρβάςΖακ ΝτελπλάΦρέντερικ Ερικσονκαι Αλεξάντερ Κρητικός, δεν είναι αποτελεσματική, «καθώς δεν καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε βάθος χρόνου».

Και οι πέντε Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, σύμβουλοι των κυβερνήσεων σε Γερμανία και Γαλλία, συμφωνούν ότι «η πλέον αποτελεσματική λύση είναι το “κούρεμα”, ωστόσο δεν προβλέπεται». Οι απόψεις, όμως, συγκλίνουν και στο ζήτημα του τρίτου μνημονίου. «Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί ακόμη ένα μνημόνιο, γιατί μόνον έτσι θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί», αναφέρουν.

ΠΗΓΗ ΕΝΙΚΟΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΓΩ ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.

<<Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.>>


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

<< To δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μετά το επιθυμητό, αλλά ανεπαρκές κούρεμα (PSI) του 2012 και το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων (Δεκέμβριο 2012) μειωμένο από 367,9 δισ. ευρώ (ή 176,4% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2011 σε 305,5 δισ. ευρώ (ή 156,6% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2012. Αυτό και μόνο αποδεικνύει, ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει απολύτως μη βιώσιμο και ότι απαιτείται βαθύτερο και συνολικότερο κούρεμα του, για να επανέλθει άμεσα σε βιώσιμα επίπεδα, όπως κατ΄επανάληψη έχω γράψει αλλά και ζητήσει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου  από το 2011, όταν οι περισσότεροι δημοσιολογούντες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας τότε, ήταν αντίθετοι ακόμη και στο αρχικό κούρεμα (PSI), που τελικά έγινε και μετά πάλι λανθασμένα μας το παρουσίασαν ως τελική σωτηρία μας. Μια ματιά στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων τον Ιούνιο του 2011 είναι ενδεικτική.>>

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ:
<< Άποψη μου αμετακίνητη είναι, ότι το γρηγορότερο θα πρέπει, να διεκδικηθεί από την πλευρά μας με συνεχείς πιέσεις και να αποφασιστεί από τους δανειστές μας επιτέλους, ως μόνη διέξοδος, ένα νέο πραγματικό και εθελοντικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας, ένα Οfficial Sector Ιnvolvement ( OSI). Το κούρεμα αυτό πρέπει, να αφορά το σύνολο του χρέους, που έχουν στα χέρια τους οι επίσημοι δανειστές, δηλαδή οι χώρες οι  οποίες μας δάνεισαν μέσω του μηχανισμού στήριξης από τον Μάιο του 2010 με τα διακρατικά δάνεια , τα ποσά που μας δάνεισαν μέσω του EFSF αργότερα , καθώς και το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως και το ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα μας έχει δανείσει ένα ποσό περίπου 27 δις ευρώ.  
Όσο δύσκολα και αν είναι για την μεν  ΕΚΤ, να αποδεχθεί αλλαγή του καταστατικού της για κάτι τέτοιο και για δε το ΔΝΤ να αποδεχθεί  πρώτη φορά στην ιστορία  κούρεμα του δικού του ποσού, επειδή δεν θέλει, να χάνει τα χρήματα του, διότι θεωρεί, πως είναι δανειστής τελευταίου καταφυγίου και δεν πρέπει, να δημιουργηθεί προηγούμενο εις βάρος του, είναι απαραίτητο πάση θυσία, να το επιδιώξουμε συντονισμένα. Άλλωστε το ΔΝΤ για το επίσημο χρέος, που βρίσκεται στα χέρια των υπολοίπων δανειστών ορθά επιδιώκει και ζητά το κούρεμα, όπως έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα, άλλα παράλληλα  επιθυμεί, να εξαιρέσει τα χρήματα, που δάνεισε στην Ελλάδα το ίδιο. Το ύψος του κουρέματος αυτού απαιτείται , να φτάσει στο 50% του χρέους, που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας, να πέσει κάτω από το 80% του ΑΕΠ και να καταστεί πραγματικά βιώσιμο, διότι όπως έχω τοποθετηθεί με άρθρο μου το 2011, ο επιδιωκόμενος στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε καμία περίπτωση. Το δημόσιο χρέος της χώρας, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών μας ανέρχονταν  στο ύψος των 183 δις ευρώ στο τέλος του 2012 από το σύνολο των 305,5 δίς.
Επίσης το ποσό των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να επιδιώξουμε μετά από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, να προέλθει απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά το δημόσιο χρέος, με την βοήθεια ενός συνασπισμού επιτέλους  των πληττόμενων χωρών του Νότου με προεξάρχουσες τις Ιταλία και Ισπανία, που ήδη πέτυχαν για το μέλλον με την  απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Ιούνιο του 2012 για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των δικών τους τραπεζών, να προέλθουν τα απαραίτητα ποσά για αυτές απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όταν λειτουργήσει η τραπεζική ένωση.  Σε αυτό μας το αίτημα θα έχουμε συμπαραστάτη και το ΔΝΤ, το οποίο ήδη πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας διαρκώς σε αντίθεση με τις εμμονές των Ευρωπαίων, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλιώς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη μείωση του κατά 25% επι του ΑΕΠ, ακριβώς επειδή τα χρήματα, που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες, δεν θα επιβαρύνουν τελικά το ελληνικό δημόσιο. Αν μάλιστα υπάρξει συνδυασμός κουρέματος κατά 50% και ανακεφαλαιοποίηση απευθείας από τον ESM,  τότε θα έχουμε σωρευτικά μια μείωση του δημοσίου χρέους κατά 60% περίπου επι του ΑΕΠ.>>

 

ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ;

Οι πιθανοι εταιροι του Συριζα σε περίπτωση που είναι πρώτος μετά τις βουλευτικές εκλογές τί γνωμη εχουν για την ακραία  ρατσιστικη σταση του στο θεμα της υποψηφιας του Σαμπιχα, που τολμησε να εχει αντιστασιακη δραση στο τουρκικο προξενειο; Θα συνεργαστουν μαζι του ως πατριωτικο μετωπο;

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΙΩΝ του Σήφη Πολυμίλη

Στην εποχή των μετρίων...



 
Πολυμίλης Σήφης
«Οι πολιτικοί είναι μέτριοι γιατί και οι ψηφοφόροι είναι μέτριοι» επιτίθεται στο πολυπληθές ακροατήριό του ο μανιοκαταθλιπτικός, υποτίθεται, δίδυμος αδελφός, που ανέλαβε να υποκαταστήσει τον «φυγά» αδελφό του στην ηγεσία του κόμματος στην ιταλική ταινία «Ζήτω η ελευθερία». Οποία ιεροσυλία, θα σπεύσουν να αναφωνήσουν οι προστάτες των λαϊκών συμφερόντων και του δόγματος «ο λαός έχει πάντα δίκιο», αλλά μήπως χρειάζεται και μια δόση «τρέλας» για να μας ταρακουνήσει κάποιος από τις σιγουριές και τις αυταπάτες μας;

Μήπως, λοιπόν, πρέπει κάποια στιγμή να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε αν και πόση ευθύνη έχουμε και εμείς για τις επιλογές μας; Τη μετριότητα, την αναξιοκρατία, την οικογενειοκρατία και την γκλαμουριά εμείς τη στέλναμε στη Βουλή τόσα χρόνια, εμείς την επιβραβεύαμε, ακόμη και όταν βλέπαμε ότι μας πάει στα βράχια. Αγανακτούμε, οργιζόμαστε, απαξιώνουμε, τιμωρούμε μερικές φορές - καθυστερημένα συνήθως - και μετά ξανά προς τη δόξα τραβάμε...

Διότι μέτριοι και ατάλαντοι μπορεί να είναι οι πολιτικοί μας, αλλά δεν είναι αφελείς. Γιατί νομίζετε ότι οι περισσότεροι γεμίζουν τα ψηφοδέλτιά τους με τηλεπερσόνες, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, τηλεδημοσιογράφους; Προφανώς όχι γιατί ανακάλυψαν τις δυνατότητές τους ή την ικανότητα προσφοράς τους, αλλά γιατί πιστεύουν - και η εμπειρία τους το έχει αποδείξει - ότι ένα μέρος του λαού θα σπεύσει να καταθέσει την ψήφο του σε αυτούς. Το γεγονός ότι τόσοι και τόσοι διάττοντες αστέρες, που μετατράπηκαν εν μιά νυκτί σε πατέρες του έθνους, έλαμψαν διά της αφωνίας ή διά των κραυγών τους, ελάχιστους φαίνεται να προβληματίζει.

«Τι είναι λάθος, ψέμα, στα όσα είπαμε; Κάτι; Τα πάντα; Σε τι μπορούμε ακόμη να βασιστούμε; Αυτό ρωτάς; Μην περιμένεις απάντηση, παρά μόνο τη δική σου»
λέει ο αντ' αυτού ο αρχηγός, στην ταινία, στο πλήθος που περιμένει την εξ ύψους σωτηρία. Ας αναστοχαστούμε, λοιπόν, κι εμείς μέρες που είναι για το πού θέλουμε να πάμε, πώς θέλουμε να ζήσουμε και ποιους αξίζει να εμπιστευθούμε. Και ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το μέλλον μας, σ' ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον, κρίνεται από τις επιλογές μας...
 
πηγη: http://www.tovima.gr

Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις αντιδράσεις

Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ


Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μουσουλμάνα Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν, το κόμμα αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά της και να την αντικαταστήσει με τον επίσης μουσουλμάνο Ουμίτ Μεστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του κόμματος, η οποία παρακάμπτει την διαδικασία της ΚΕ, που είχε εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν μόλις πριν από μία εβδομάδα, βασίστηκε σε αντιδράσεις τοπικών στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες η εκπρόσωπος των Ρομά είχε συνεργαστεί με υπηρεσίες και πρόσωπα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, με στόχο την αποτροπή του εκτουρκισμού της μειονότητας των Ρομά της Θράκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα Δ.Βίτσα, «αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ».

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ».
Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ για την απόσυρση της υποψηφιότητάς της, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν δήλωσε ότι η αποπομπή της ήταν πολύ ξαφνική και ότι «φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης».
«Ουδέποτε παραιτήθηκα (από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), ναι, με απέπεμψαν» είπε και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα το απόγευμα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας τής τηλεφώνησε και της ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς της, χωρίς να της εξηγηθεί ο λόγος.

«H Kεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού, ήταν πολύ ξαφνικό... ναι, με απέπεμψαν. Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης...» δήλωσε η κ. Σουλεϊμάν, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι «πριν από κάποια χρόνια δέχθηκα επίθεση από ανθρώπους τούρκικης καταγωγής».
«Θα το δούμε στην πορεία αν θα ξαναασχοληθώ με την πολιτική. Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν ελληνικά και να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία» υπογράμμισε.
Δ.Χριστόπουλος: Δεν θα μπορούσα να είμαι στο ίδιο ψηφοδέλτιο
Την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν σχολίασε ο υποψήφιος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος στο XanthiPress.gr, λέγοντας: «Δύσκολα θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ένα πρόσωπο που στο στο χώρο της μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκφράζει η υποψηφιότητα από το Δροσερό Ξάνθης που ευτυχώς αποσύρθηκε».
Το XanthiPress.gr σημειώνει ότι αναζήτησε τη γνώμη του κ. Χριστόπουλου, καθώς οι απόψεις του για τη μειονότητα και τη Θράκη είναι γνωστές εδώ και χρόνια, ενώ η συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο σηματοδοτεί την εγνωσμένη προσέγγιση του χώρου της Αριστεράς στο μειονοτικά ζητήματα.
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Στο ψηφοδέλτιο αυτό μπήκα με συγκεκριμένη αποσκευή στα μειονοτικά θέματα. Χαίρομαι διότι η αποσκευή αυτή εκτιμήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται σε: διμέτωπο αγώνα ενάντια στους εθνικισμούς -ελληνικό και τουρκικό-, αλλά πρωτίστως στο δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοδιατίθενται σε όποια εθνική κοινότητα θέλουν, χωρίς να αυτό να απειλεί τη θέση τους στην πολιτική κοινότητα του ελληνικού λαού.
»Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε "ισονομία – ισοπολιτεία" οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, "πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών". Με το "γένος" δεν τα πάω καλά, όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Έτσι νομίζω τουλάχιστον».
Ο Δ.Χριστόπουλος δηλώνει ότι δούλεψε για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα και εξηγεί: «Ένα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός της Θράκης ότι "δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος" και άλλο να λέει η κυρία ότι "με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός". Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει την απλή αλλά κρίσιμη διαφορά που καθιστά κάποιους μειονοτικούς σύμβολα έκφρασης συντροφικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης και κάποιους άλλους (κάποιες εν προκειμένω) δούρειους ίππους του ενός εθνικισμού στον άλλον».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις όχι με βάση της μεγιστοποίηση των ποσοστών του αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται» είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παππάς διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.
Παππάς: Η Θράκη είναι ευαίσθητη περιοχή

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς σημείωσε ότι η Θράκη είναι ευαίσθητη περιοχή και θα συνιστούσε και στα κυβερνητικά στελέχη να είναι προσεκτικοί για το πώς χειρίζονται κάποια θέματα.

«Είναι έτοιμοι να μας βρίσουν παντός καιρού» τόνισε στον ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Είπε μάλιστα ότι είναι γνωστό και έχει γραφτεί ότι θα υπάρξει μειονοτικό ψηφοδέλτιο.

«Οι ίδιοι κύριοι οι οποίοι ανέξοδα -όπως ο κ. Γεωργιάδης- έλεγαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί πολιτική τουρκικού προξενείου είναι εκείνοι που εξαπολύουν επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την συγκεκριμένη υποψηφιότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι σοβαρό θέμα η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Αυτος ειναι τελικα ο Συριζα. Εκδιωξε ρατσιστικα και μισαλλοδοξα την υποψηφια του εκπροσωπο της μουσουλμανικης μειονοτητας επειδη αντισταθηκε ως Ρομα Ελληνιδα στην τουρκικη καταπιεση και προπαγανδα του προξενειου Κομοτηνης . Σε ποιων τις πιεσεις υπεκυψε;; Εχει και υποψηφιο τον πολυ Χριστοπουλο που χρησιμοποιει το θεμα των ανθρωπινων δικαιωματων για αλλοτρια συμφεροντα. Ο οποιος με θρασος μιλα για Δουρειους Ιππους και συνεργασια με υπηρεσιες και  αντιδρά στην πραγματικότητα ότι οι μουσουλμάνοι δεν είναι όλοι τουρκογενείς. Αυτος αληθεια σίγουρα θα ξέρει απο Δούρειους Ίππους υπηρεσιών και μεγάλων ξένων δυνάμεων.  Ντροπη στον Συριζα για την ρατσιστικη και αντιδημοκρατικη του σταση. Ξυπνατε ολοι. Τελικα οποιος μουσουλμανος δεν επιθυμει να υποκυπτει στην τουρκικη προπαγανδα τον διαγραφουμε για να κανουμε και το κεφι των ξενοκινητων δυτικοφιλων δηθεν ανθρωπιστικων οργανωσεων; Τετοια στροφη προς Ουασιγκτων και Αγκυρα για να γινετε κυβερνηση;

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ποσο καλυτερο θα ηταν οι ακολουθιες και οι λειτουργιες της Ορθοδοξης Εκκλησιας μας να γινονται 9-12 το πρωι και οχι 7-10 πμ ειδικά τις Κυριακές και τις αργίες. Ποσος περισσοτερος κοσμος θα τις παρακολουθουσε και θα διευκολυνονταν; Ποσοι περισσοτεροι νεοι θα ερχονταν; Δεν ειμαστε πια σε εποχες που ισχυε ενα αγροτικο ωραριο και αυτο πρεπει να γινει αντιληπτο.Η εμμονη στους τυπους οδηγει σε απωλεια της ουσιας.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Τα κάλαντα για τις εκλογές θα σας τα πω μέσα στον μήνα και θα ειναι πολύ δυνατά για ορισμένους τοπάρχες του Αμυνταίου τρομάρα τους. Έχετε υπομονή, έφτασε η ώρα τους.

ΑΣΤΕΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Ειναι αστειες οι δικαιολογιες των προϋποθεσεων του κοινωνικου μερισματος και θα εξαγριωσουν ακομη πιο πολυ τον κοσμο. Οι δικαιολογιες ότι το μερισμα αφορα νοικοκυρια και οχι μοναδες και ότι οι φιλοξενουμενοι πρεπει να εξαιρεθουν ειναι προκλητικες. Επισης το επιχειρημα ότι δεν υπαρχει τελειο συστημα ειναι απλοϊκη και προκλητικη δικαιολογια των απαραδεκτων αδικιων που ηθελημενα θα προκληθουν. Ολα τα αλλα ειναι λογια του αερα.

Λανθασμένο το φάρμακο της ΕΕ για την κρίση, λέει πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο

«Κλίση προς μια αυτοκαταστροφική λιτότητα»

Λανθασμένο το φάρμακο της ΕΕ για την κρίση, λέει πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο

Λανθασμένο το φάρμακο της ΕΕ για την κρίση, λέει πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο
Σκληρή κριτική στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, ασκεί ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την κατηγορεί για λανθασμένη διάγνωση και τελικά παροχή ακατάλληλου φαρμάκου, και φέρνοντας παράδειγμα πρακτικές που ακολούθησαν οι πορτογάλοι υποδηματοποιοί αποδεικνύει ότι έπρεπε να γίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που εφαρμόστηκε.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Ευρωπαϊκή άνοιξη: Γιατί οι οικονομίες και οι πολιτικές μας είναι σε άσχημη κατάσταση» το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου, ο Λεγκρέν επισημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ ευθύνονται για την ανεργία -ρεκόρ και τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας και αυτός ότι «δημιουργείται μια χαμένη γενιά».

Σε ειδική αναφορά στην Ελλάδα λέει ότι αντί να αναδιαρθρώσουν από το 2010 το χρέος, υπήρξε μια κλίση στην αυτοκαταστροφική λιτότητα και η τρόικα προχώρησε σε δύο προγράμματα διάσωσης, πάνω από 200 δισ. ευρώ, που άφησαν την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη και εξίσου χρεωμένη.

Οι υποδηματοποιοί που έβαλαν τα γυαλιά στην ΕΕ

Στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με την οικονομία της Πορτογαλίας να κινδυνεύει με κατάρρευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στην κυβέρνηση της Λισαβόνας ότι πρέπει να μειώσει του μισθούς, αν θέλει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η οικονομία.

Οι Πορτογάλοι υποδηματοποιοί, ένας από τους κυριότερους εξαγωγικούς τομείς της χώρας, αγνόησαν τη σύσταση αυτή και βρήκαν τρόπο να ανακάμψουν, ενώ παράλληλα αύξησαν τους μισθούς των εργαζόμενων.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που αναφέρει ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο, στο καινούργιο του βιβλίο, με το οποίο ισχυρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέγνωσαν λάθος την κρίση και τελικά συνέστησαν το λάθος φάρμακο.

Ο Λεγκρέν ήταν από το 2011 ως τον Μάρτιο του 2014 σύμβουλος του Μπαρόζο, οπότε ήταν παρών σε κάποιες από τις πιο κρίσιμες στιγμές της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Οι Πορτογάλοι ουσιαστικά είπαν: 'Δεν θα το κάνουμε αυτό' και απευθύνθηκαν σε μια πιο ακριβή αγορά» δήλωσε ο Λεγκρέν. «Τώρα πουλάνε πιο ακριβά παπούτσια και οι εξαγωγές τους ανθούν, οι μισθοί και τα ποσοστά απασχόλησης έχουν αυξηθεί» σχολιάζει. «Αυτό μας δείχνει εν συντομία ότι η πολιτική είχε λάθος στόχευση».

Ευθύνη των ηγετών της ΕΕ η ανεργία

Με το βιβλίο του ο Λεγκρέν επισημαίνει ότι παρανοώντας το πρόβλημα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνονται για την ανεργία- ρεκόρ και τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης της ΕΕ.

Αντί να αναγνωρίσουν ότι για την κρίση ευθύνεται ο τραπεζικός τομέας, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στα υπερβολικά χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ως δημοσιονομικό και ως όχι οικονομικό.

Αυτό τους οδήγησε να επιβάλουν αυστηρά μέτρα περικοπών δαπανών, αυξήσεων φόρων και να μειώσουν τους μισθούς σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να κάνουν τις εξαγωγές πιο φτηνές.

«Μια κρίση που θα μπορούσε να είναι μια ενωτική δύναμη -η Ευρώπη να δρα συνολικά για να αντιμετωπίσει τις υπερδύναμες, δυσλειτουργικές διακρατικές τράπεζες- έγινε αντίθετα διχαστική βάζοντας τους πιστωτές αντιμέτωπους με τους οφειλέτες» σχολιάζει ο Λεγκρέν στο βιβλίο του.

«Σε όλη την Ευρώπη 15 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 30 ετών δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν. Δημιουργείται μια χαμένη γενιά» προσθέτει.

Αργησε το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Αν και ο Λεγκρέν παραδέχεται ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε κυρίως μια κρίση χρέους και όχι μια τραπεζική κρίση, επισημαίνει ότι η λύση που επέλεξε η Ευρώπη ήταν λανθασμένη.

«Αντί να επαναδιαπραγματευτούν ή να αναδιαρθρώσουν μεγάλο μέρος του χρέους, η Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν σε δύο προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας ύψους περισσότερων των 200 δισεκατομμυρίων ευρών, που άφησαν την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη και εξίσου χρεωμένη» σημειώνει.

«Τα χρέη της Ελλάδας θα έπρεπε να έχουν αναδιαρθρωθεί τον Μάιο του 2010. Αντ’ αυτού υπήρξε μια κλίση προς μια αυτοκαταστροφική λιτότητα» υπογραμμίζει ο Λεγκρέν.

«Η ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί»

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, αν και ήταν αυστηρά, έχουν επιτύχει τη σταθεροποίηση της κρίσης με τις τέσσερις αυτές χώρες να έχουν αρχίσει να επανακάμπτουν, αναφέρει το Reuters.

Ο Λεγκρέν αντιτείνει ότι η Ευρώπη θα είχε ανακάμψει πιο γρήγορα, αν είχε γίνει η σωστή διάγνωση από την αρχή.

Πάντως ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον της ΕΕ, αν δεν λάβει ριζοσπαστικά μέτρα για να αυξήσει την παραγωγικότητα και για να γίνει πιο δημοκρατικά υπόλογη, ενώ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την επιβίωση της νομισματικής ένωσης.

«Η ΕΕ θα επιβιώσει, αλλά πιστεύω ότι η ευρωζώνη ενδέχεται τελικά να διαλυθεί» λέει χαρακτηριστικά ο Λεγκρέν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΩ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ;

Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Ρεκόρ ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο, ευημερεί ο Βορράς

Ρεκόρ ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο, ευημερεί ο Βορράς


Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων αποτυπώνουν οι τεράστιες διαφορές στην οικονομική κατάσταση ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά που ευημερεί και τον Νότο που αναγκάζεται να εφαρμόζει σκληρά προγράμματα λιτότητας, πληρώνοντας το τίμημα της ύφεσης και των υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που παρουσιάζουν Τα Νέα, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες με την υψηλότερη ανεργία σε ολόκληρη ΕΕ. Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά, καθώς σε περιφέρειες των δύο χωρών ξεπερνούν ακόμη και το 35%.

Ειδικότερα, οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι: Ανδαλουσία (36,3%), Θέουτα (35,6%,) Μελίγια (34,4%), Κανάριοι Νήσοι (34,1%), Εστρεμαδούρα (33,7%), Δυτική Μακεδονία (31,8%), Κεντρική Μακεδονία (30%).

Παράλληλα, η ανεργία στους νέους σε περιοχές της Ισπανίας και της Ελλάδας έχει σπάσει όλα τα κοντέρ: Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Θέουτα της Ισπανίας με 72,7% και ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία με 70,6% και η Ήπειρος με 67%. Στην έβδομη θέση της λίστας της Eurostat βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία με 61,8% και στη δέκατη θέση η Αττική με 60,6%.

Αντίθετα, η κατάσταση σε περιφέρειες και περιοχές χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία μοιάζει με μαγική εικόνα. Στις χώρες αυτές η συνολική ανεργία ανέρχεται σε μόλις 3% περίπου, ενώ αυτή των νέων δεν ξεπερνά το 5,5%.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη κυρίως υπάρχουν 49 περιφέρειες και περιοχές όπου η ανεργία δεν ξεπερνά το 5,4%. Από αυτές οι 23 βρίσκονται στη Γερμανία, από 8 στην Αυστρία και τη Βρετανία και 3 σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Στη Γερμανία φέτος αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 240.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό ανάπτυξης σε υπερδιπλάσια επίπεδα από αυτά του 2013, χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε 0,4%. Ακόμη πιο θετικές είναι οι προβλέψεις για το 2015, αφού κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2% περίπου.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"