ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ωρολογιακές βόμβες 9+15 δισ. «απειλούν» τα Ταμεία

Ωρολογιακές βόμβες 9+15 δισ. «απειλούν» τα Ταμεία


Μαύρη τρύπα σχεδόν 10 δισ. ευρώ απειλεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Οι τουλάχιστον έξι αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων δημιουργούν δημοσιονομική υποχρέωση που ενδέχεται να ξεπερνά τα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ οι σχεδόν 320.000 συντάξεις σε αναμονή "κρύβουν" πίσω τους έλλειμμα της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ.

Στο σκηνικό των ελλειμμάτων και των κρυφών χρεών, πρέπει να προστεθεί ένας ακόμη επιβαρυντικός της κατάστασης παράγοντας, τα συνεχώς αυξανόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη τρίτων προς τα ταμεία, που ξεπέρασαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών τα 15 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τρεις παράγοντες, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να εξελιχθούν στη θρυαλλίδα που θα τινάξει στον αέρα όχι μόνο την όποια προσπάθεια μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, αλλά και τα δημόσια οικονομικά και κατά συνέπεια το ίδιο το 3ο Μνημόνιο:

* Οι 320.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, που στοιβάζονται ακόμα και για τρία χρόνια στα συρτάρια των Ταμείων δημιουργούν «κρυφό έλλειμμα» της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ. Ακόμη και για την μερική αποσυμφόρηση της κατάστασης, εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν σχεδόν οι μισές από τις αιτήσεις.

* Το «γκρέμισμα» διατάξεων που αφορούν μειώσεις συντάξεων και μισθών και περιλαμβάνονται στα δύο προηγούμενα Μνημόνια, από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, οδηγούν σε μία επιπλέον "μαύρη τρύπα" τουλάχιστον 5,2 δισ. ευρώ.

* Την ίδια στιγμή, ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 15 δισ. ευρώ «πνίγουν» τα ταμεία, με αμφίβολο το εάν θα εισπραχθούν ποτέ.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες δημιουργούν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ δημιουργούν και προσκόμματα στην όποια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους πιστωτές για το ασφαλιστικό, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση από την ελληνική πλευρά για το πως θα αντιμετωπιστούν.

Η πρώτη δημοσιονομική βόμβα που αφορά τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων με τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2012 σε μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών οδηγεί μια πρόσθετη δημοσιονομική υποχρέωση της τάξης των 5,2 δισ. ευρώ, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να εκτελέσει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Μάλιστα, πληθαίνουν οι φωνές που εκτιμούν ότι και οι συνέχεια θα είναι ανάλογη καθώς και οι σχεδιαζόμενες νέες μειώσεις των συντάξεων θα κριθούν αντισυνταγματικές.

Εκκρεμούν συντάξεις

Ωρολογιακή «βόμβα» για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν και οι 330.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, που στοιβάζονται στα συρτάρια των Ταμείων στερώντας ακόμη και για τρία ή σε ορισμένες περιπτώσεις τέσσερα χρόνια τις συντάξεις από τους δικαιούχους τους. Πρόκειται για ένα "κρυφό" έλλειμμα της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει διαφύγει από το κουαρτέτο των πιστωτών.

Στο ΙΚΑ ξεπερνούν τις 79.000 οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη που είναι σε εκκρεμότητα, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει τους 12 μήνες (και να εκτινάσσεται στους 20 μήνες για τη διαδοχική ασφάλιση). Ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα με το υποκατάστημα, και μπορεί να ξεκινά από τους τρεις μήνες και να προσεγγίζει ακόμη και τα τρία χρόνια. Τις 7.700 φτάνουν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα, στο ΕΤΑΑ, με τον χρόνο της αναμονής να παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με τον τομέα ασφάλισης. Στον ΟΑΕΕ, εκκρεμούν 33.000 αιτήσεις (8.500 προσωρινές). Ο χρόνος της αναμονής κατά μέσο όρο είναι 12 μήνες όταν όλα τα ένσημα είναι στο Ταμείο, ωστόσο φτάνει τους 20 μήνες αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Αλλά και στον ΟΓΑ σε εκκρεμότητα είναι 30.000 αιτήσεις.

Στο υπερ-επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑ 122.000 αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα, με το χρόνο αναμονής κατά μέσο όρο να είναι 22 μήνες. Οι μισές από αυτές αφορούν το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).

Στάση πληρωμών έχει κηρύξει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς ακόμα αναζητείται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για όσους αποχωρούν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Σε εκκρεμότητα είναι περίπου 40.000 αιτήσεις, ωστόσο αν δεν υπάρξει νέος τύπος δεν πρόκειται να καταβληθούν τα χρήματα. Συνολικά, στα ταμεία πρόνοιας σε εκκρεμότητα βρίσκονται πάνω από 60.000 αιτήσεις.

Την κατάσταση επιδεινώνουν οι συνεχώς διογκούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς διαπιστώνεται ότι παρά τις συνεχείς ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών, με 24, 36 ή 100 δόσεις, η "τρύπα" ανέρχεται σε 15,3 δισ. ευρώ. Μόνο οι μεγαλοοοφειλέτες με χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου χρωστούν στο ΙΚΑ 5,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, κανείς δεν γνωρίζει πόσα μπορούν να εισπραχθούν καθώς από τους 1.468 οφειλέτες του συγκεκριμένου ποσού, μόνο οι 381 βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα.

ΠΗΓΗ: Euro2day KAI REAL

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΤΟ PSI KΛΠ. ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ. ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΡΥΘΜΙΣΗ 500 ΔΟΣΕΩΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΩΖΕΙ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΟΧΙ ΕΞΩΓΗΙΝΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ.

Κλείνουν τα σύνορα, «έμφραγμα» στη χώρα

Προσπάθεια διαχείρισης των ροών

Κλείνουν τα σύνορα, «έμφραγμα» στη χώρα με τους πρόσφυγες

Κλείνουν τα σύνορα, «έμφραγμα» στη χώρα με τους πρόσφυγες
  (Φωτογραφία:  Associated Press )
Το σταδιακό κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων στους πρόσφυγες δημιουργεί εμπλοκή στη διαχείριση των ροών από την Ελλάδα. Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, οι Αφγανοί μεταφέρονται στα Διαβατά, στο λιμάνι του Πειραιά -όπου φθάνουν καραβιές από τα νησιά- γίνεται διαχωρισμός προσφύγων, ενώ άλλοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, καθώς τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας γεμίζουν.

Εν μέσω αυτής της ασφυκτικής κατάστασης, σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα προσπαθεί να πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της συμφωνίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ωστόσο, η Αυστρία και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων που υποστηρίζουν το κλείσιμο των συνόρων, πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, Διάσκεψη για το προσφυγικό, παρά την αντίδραση της Αθήνας, και την ενόχληση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ και της Κομισιόν για τις κινήσεις αμφισβήτησης των συμφωνηθέντων σε επίπεδο ΕΕ.

Παράλληλα, η Τουρκία μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας για τις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, αρνούμενη να παραλαμβάνει πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζονται στη θάλασσα και ζητώντας τα νατοικά πλοία να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών περί τον 25ο μεσημβρινό, ο οποίος διχοτομεί το Αιγαίο.

Με το «σταγονόμετρο» περνούν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Τριακόσιοι πρόσφυγες -Ιρακινοί, Σύροι και λίγες οικογένειες Αφγανών- είχαν φτάσει έως τις 12 το μεσημέρι στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί, το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται άλλα περίπου 1.600 άτομα.

Διάσπαρτοι πρόσφυγες στην ΕΟ

Λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, εξαιτίας του «μπλόκου» στα σύνορα με τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στην ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια.

Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρήκαν κατάλυμα σε διάφορα ξενοδοχεία της εθνικής οδού ή ακόμη και σε βενζινάδικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με το σχεδιασμό της αστυνομίας θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα.

Ολόκληρη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Την ίδια ώρα, στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αιφνιδιαστικά, αργά χθες το βράδυ, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.

Χιλιάδες πρόσφυγες σε νησιά, Πειραιά, hot spots


Εν τω μεταξύ, στα νησιά συνεχίζουν να φθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες, γεμίζοντας τα hot spots, όπου γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίησή τους. Εν συνεχεία, προωθούνται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Οι νεοαφιχθέντες στο λιμάνι διαχωρίζονται, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ αρκετοί από αυτούς, που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο του Σχιστού, λίγες ώρες αργότερα το εγκατέλειψαν για να βρεθούν στην πλατεία Βικτωρίας, με την ελπίδα ότι θα βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη.

Τόσο τα hot spots στα νησιά, που μόλις έχουν τεθεί σε λειτουργία, όσο και τα νέα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Σχιστό και Διαβατά, καθώς και εκείνο του Ελαιώνα, θεωρείται βέβαιο πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Η κυβέρνηση, που προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση της εσωτερικής «κυκλικής» ροής προσφύγων -από τα νησιά στον Πειραιά και στην Ειδομένη και μετά πάλι πίσω, προς Θεσσαλονίκη ή Αθήνα ή Σχιστό- προαναγγέλλει την ανάγκη δημιουργίας κι άλλων κέντρων φιλοξενίας.

Θεωρείται βέβαιο, δε, ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί περαιτέρω, αν δεν ελεγχθεί η ροή προσφύγων από την Τουρκία και «σφραγίσουν» τα βόρεια σύνορα της χώρας.

ΠΗΓΗ:
Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΡΙΞΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΥΡΩΠΗ   ΜΕ ΑΠΕΙΛΗ ΑΜΕΣΩΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΧΑΟΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"