ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΡΕΝΤΣΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΟΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΩΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ. Ο ΡΕΝΤΣΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣ. ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

Λάβρος ο Μίκης κατά Τσίπρα

«Καλή αντάμωση στα γουναράδικα»

Λάβρος ο Μίκης κατά Τσίπρα: Σε παραδέχομαι, γιατί είσαι μάγκας...

Λάβρος ο Μίκης κατά Τσίπρα: Σε παραδέχομαι, γιατί είσαι μάγκας...
Ο Μίκης Θεοδωράκης κατηγορεί, με περίσσευμα σαρκασμού, τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο Μίκης Θεοδωράκης με ανοικτή  επιστολή του στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Με σφοδρή ειρωνία, κατηγορεί τον Αλ.Τσίπρα για υποκρισία, με αφορμή τον επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο, και καταλήγει με τη φράση «καλή αντάμωση στα γουναράδικα».

Το κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη και η ανοικτή επιστολή που το συνοδεύει έχουν ως εξής:

    
Το πολίτευμά μας είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι Πυλώνες-Θεσμοί, είναι οι εξής:

  • Βουλή (νομοθετική εξουσία)
  • Κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία)
  • Δικαστική εξουσία
  • Πρόεδρος Δημοκρατίας- Ρυθμιστής του Πολιτεύματος.
Το Σύνταγμα είναι η βάση. Από αυτό πηγάζουν τα Δικαιώματα και οι Υποχρεώσεις των Πολιτών.

Ο Πρόεδρος πρέπει να είναι η ασφαλιστική δικλείδα. Να ελέγχει εάν ισχύει η Συνταγματική Αρχή ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει.

Και έχει την υποχρέωση-δικαίωμα, σε περίπτωση που εκείνος θεωρεί ότι παραβιάζεται αυτός ο κανόνας, να διαλύει τη Βουλή και να προκηρύσσει εκλογές.

Όμως, με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου αφαιρεί αυτό το κύριο και μοναδικό δικαίωμα από τον Πρόεδρο και το δίνει στον εαυτό του (στον Πρωθυπουργό).

Έτσι ο ελεγχόμενος ανακηρύσσεται σε ελέγχοντα. Το γεγονός αυτό παραμορφώνει το Σύνταγμα και από Προεδρευομένη Δημοκρατία την μεταβάλλει σε Παντοδυναμία της Εκτελεστικής Εξουσίας, δηλαδή του Πρωθυπουργού που αναδεικνύεται σε Απόλυτο Άρχοντα, εφ’ όσον ο μόνος που μπορεί να τον ελέγξει είναι ο εαυτός του. Δηλαδή ουσιαστικά έχει δικτατορικά δικαιώματα, γιατί η ουσιαστική Δημοκρατία έχει καταντήσει ένα άδειο πουκάμισο.

Το επιχείρημα, ότι η πλειοψηφία στη Βουλή είναι η βάση της ουσιαστικής δημοκρατικής νομιμότητας είναι σκέτη κοροϊδία! Μιας και αυτή η πλειοψηφία ταυτίζεται με τον πρωθυπουργό! Δηλαδή, είναι όργανο στα χέρια αυτού που μετά την συνταγματική αναθεώρηση του ’86, είναι όπως είπα ο απόλυτος Μονάρχης.

Από εκεί και πέρα, ο Τσίπρας με τις 153 έδρες και το 16% είναι ανεξέλεγκτος να κάνει ότι θέλει, έχοντας στο τσεπάκι την πλειοψηφία των εδρών, αδιαφορώντας αν έχει την Λαϊκή πλειοψηφία. Σχετικά, γράφει στα σημερινά ΝΕΑ, ο αρθρογράφος Ηλίας Κανέλλης (ΑΡΘΡΟ: Το τζάμπα πέθανε, στη στήλη Ενστάσεις)

Στην ίδια εφημερίδα, ο διαπρεπής δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου αποστομώνει με ατράνταχτα στοιχεία το Γραφείο του πρωθυπουργού, που αναφέρει πως τάχα το ταξίδι στην Κούβα κόστισε μόνο 22,900 ευρώ!

Σαν απλός πολίτης, τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ και τους δύο γι’ αυτό.

Σε αυτήν την ανοικτή πρόκληση, η Βουλή σιωπά, διότι μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης του ’86, είναι συνένοχη γι’ αυτή την παραμόρφωση της Αρχής της ουσιαστικής Λαϊκής Κυριαρχίας (σ.σ.: βλ. καταγγελίες Μίκη Θεοδωράκη, στο άρθρο Είμαστε θύματα μιας τραγικής φαρσοκωμωδίας/21.05.2016).

Άλλωστε, όλοι είναι ίδιοι: Εξουσιαστές, Σκληροί, Άπονοι. Ενώ ο λαός σέρνεται πάνω στη λάσπη της λιτότητας, αυτοί αγοράζουν πανάκριβα αεροπλάνα (βλέπε Σαμαράς 2013). Τι να κάνουν; Να τα πουλήσουν και να ταξιδέψουν όπως οι βλάκες ψηφοφόροι τους. Για 300.000 δολλάρια, μια οικογένεια με 1.000€ το μήνα θα έπρεπε να δουλεύει 300 μήνες, με 300€ το μήνα, 1000 μήνες… Πόσες ανθρώπινες κατοικίες για τους πρόσφυγες; Πόσα κρεβάτια νοσοκομείων;

Περικυκλωμένοι από εχθρούς. Σε κρίσιμη στιγμή. Απειλές. Κινδύνους. Γιατί το ταξίδι; Για να μιλήσει ένας προσκυνημένος, συμβιβασμένος από το βήμα ενός όρθιου, ασυμβίβαστου!

Ένας αληθινός Εθνικός Μάγκας. Γιατί, είναι μαγκιά να μπορείς να κοροϊδεύεις 10 εκατομμύρια υπηκόους για να κάνεις το κέφι σου. Πας και βρίζεις την Μέρκελ και μόλις ξαναγυρίσεις πίσω, της τηλεφωνείς και επαιτείς βοήθεια από τη Μέρκελ! Να ποια είναι η Μεγάλη, η Παγκόσμια Μαγκιά. Γιατί μπορείς και λες βλάκες τους έξυπνους Έλληνες κατάμουτρα, χωρίς ενδοιασμούς και ντροπές!

Τελειώνοντας, οφείλω να μιλήσω στον Αλέξη Τσίπρα στη γλώσσα που αποπνέουν οι πράξεις του. Δηλαδή στη γλώσσα του «μάγκα», για να με καταλάβουν όσοι φίλοι του απομείνανε, αλλά και όσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι ορισμένοι -δεν φτάνει ότι μας σπρώχνουν προς την καταστροφή- αλλά μας κοροϊδεύουν κι από πάνω!

Λοιπόν…

Ανοιχτή Επιστολή προς τον κ. Τσίπρα

«Σύντροφε Αλέξη, σε παραδέχομαι, γιατί είσαι μάγκας. Ο πιο μεγάλος μάγκας στην Ελλάδα από το 450 π.Χ. έως σήμερα. Γιατί κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να λογαριάσεις κανένα.

»Παίρνεις το προσωπικό σου αεροπλάνο, το γεμίζεις με φίλους και φίλες και πας στην Κούβα και αφήνεις τον λογαριασμό, 300.000 δολλάρια να τον πληρώσουν τα κορόιδα με τα 300 ευρώ το μήνα στην καλλίτερη περίπτωση. Κάνεις το κέφι σου.

»Μιλάς στην πλατεία της Επανάστασης όπου μιλούσε και ο Φιντέλ σαν ένας γνήσιος και σκληρός επαναστάτης. Υψώνεις το πελώριο ανάστημά σου ενάντια στον Καπιταλισμό-Ιμπεριαλισμό.

»Τρως τον αγλέορα (600 ευρώ για ένα γεύμα πληρωμένο από το Υπουργείο των Εξωτερικών, δηλαδή τα τσιράκια σου). Το διασκεδάζεις, το γλεντάς, την ώρα που τα κορόιδα οι Έλληνες κάθονται στις ουρές για σύνταξη, ΔΕΗ, τράπεζες, νοσοκομεία και προ παντός λιτότητα στη λιτότητα.

»Το παίζεις επαναστάτης κι όταν γυρίσεις, ξαναγίνεσαι αυτό που ήσουν, το παιδί που κάνει τα θελήματα της Μέρκελ, του Ομπάμα και του Γιούνγκερ που κατακεραύνωσες στην Αβάνα και πάλι σε βάρος του έξυπνου ελληνικού λαού, γιατί αυτός αποφάσισε να τον κυβερνούν άτομα χωρίς οπαδούς και φιλότιμο, που το παίζουν κυβέρνηση.

»Καλή αντάμωση στα Γουναράδικα».
Newsroom ΔΟΛ

ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ: ΦΑΙΔΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ 666

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΑΙ ΤΙ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΩΝ ΑΜΟΡΦΩΤΩΝ. Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ.



Γιατί ήταν μεγάλος ο Μακαριστός Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος Καλαμαράς.


Για τον αοίδιμο μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιο ήδη γράφτηκαν και θα γραφτούν ακόμη πολλά. Και δικαίως. Ότι υπήρξε ασκητής και νηστευτής, ότι αναδείχθηκε σοφός θεολόγος, ότι απετέλεσε εμπνευστή του μοναχισμού και της ενοριακής ζωής.

Όλοι αυτοί οι τίτλοι τιμής είναι αληθινοί. Αλλά στις ιδιότητές του αυτές ο μακαριστός δεν ήταν μόνος. Και άλλοι ποιμένες, επίσκοποι και πρεσβύτεροι, καλλιέργησαν την άσκηση, τη θεολογία, την εκκλησιαστική αναδιοργάνωση. Όχι όσοι θα θέλαμε, όχι όσοι θα είχαμε ανάγκη, αλλά πάντως και άλλοι.

Έχοντας για λίγο συναναστραφή με τον απελθόντα ιεράρχη και έχοντας γίνει κοινωνός του τρόπου σκέψης του, ας μου επιτραπή να διατυπώσω μιαν άλλη εκδοχή γιατί αυτός ο άνθρωπος υπήρξε μεγάλος. Υποκειμενική μεν, που όμως την πιστεύω ακράδαντα, γι' αυτό και ωθούμαι να τη μοιραστώ με το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Ο επίσκοπος Μελέτιος Καλαμαράς υπήρξε από τους ελάχιστους που συνέλαβε την οδυνηρή πραγματικότητα της ιδρυματοποίησης της Εκκλησίας μας. Είχε την οξύνοια να αντιληφθή ότι το βάρος μιας δήθεν 'παράδοσης' συνθλίβει το γνήσιο ευαγγελικό μήνυμα. Διέθετε τη διανοητική εντιμότητα να καταλάβει πως έχουμε δημιουργήσει μιαν "ατμοσφαιρική" Ορθοδοξία, κατάλληλη μόνο για ψυχολογική επανάπαυση ή για "ευλαβή" πολεμική. Υπήρξε τόσο διορατικός ώστε να επισημάνει ότι τελικά έχουμε δημιουργήσει μια Εκκλησία χωρίς Χριστό.
Γι' αυτό και οι θέσεις, τα κηρύγματα, τα γραπτά του, οι πρωτοβουλίες του, στόχευαν κυρίως στην επαναφορά της Χριστοκεντρικότητας. Απέβλεπαν στην υπονόμευση της σχηματικής, εξωραϊσμένης ως δήθεν "βυζαντινής", ευσέβειας, η οποία εν τέλει υποτάσσεται σε (ή και ταυτίζεται με) σχήματα "του αιώνος τούτου του καταργουμένου". Ακόμη και η θαρραλέα και ιστορικής σημασίας απόφασή του να προχωρήσει σε μετάφραση των λατρευτικών κειμένων στα νέα ελληνικά, στόχευε ακριβώς στην αποκατάσταση του πραγματικού νοήματος του Σώματος του Χριστού. Ήθελε να εντάξει και τη διάνοια στη δοξολογική και ικετευτική προσέγγιση του Θεού από τον πιστό, ώστε να μην παραδίδεται σε ομιχλώδεις "μεθέξεις" που γίνονται συχνά το άλλοθι της οκνηρής διαφυγής από την αλήθεια. Επιθυμούσε να "αιχμαλωτίζεται παν νόημα εις την υπακοήν του Χριστού".
Θα μπορούσα να αφιερώσω το σημείωμα ετούτο αποκλειστικά στην πρωτοβουλία του για τη μετάφραση, μια και πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο συμμερίζομαι και στηρίζω. Δεν το κάνω διότι το θεωρώ μέρος ενός γενικώτερου οράματός του που περιέγραψα πιο πάνω. Αποτελεί πολύτιμο και αναντικατάστατο βέβαια τμήμα, όμως τμήμα μόνο μιας σύλληψης η οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, αλλά που δυστυχώς καταντήσαμε να μάς φαίνεται παράξενη και τολμηρή μετά από τη σκουριά που οι αιώνες επισώρευσαν στις νοοτροπίες μας. Στις νοοτροπίες εκείνες οι οποίες χειρίζονται με άνεση και αυτοϊκανοποίηση τα προϊόντα της δήθεν 'παράδοσης' (προϊόντα πολιτισμικά, κατ' ουσίαν), ενώ κρατούν Εξόριστο τον Χριστό και τις εντολές Του.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι ο επίσκοπος Μελέτιος θα πιστωθή από τον ιστορικό του μέλλοντος με το στεφάνι της πρωτοπορείας. Σ' εμάς εναπόκειται τώρα να μην έχει κοπιάσει "εις κενόν". Παρηγοριά μας η πληθύς των ομοφρόνων του, "βλαστών κύκλω της τραπέζης του", κληρικών, στους οποίους ευχόμαστε αδελφικά και ολόψυχα να επαυξήσουν την κληρονομιά του.


του πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Θερμού

www.amen.gr

60 ΧΡΟΝΙΑ ΛΙΓΝΙΤΗΣ

60 ΧΡΟΝΙΑ ΛΙΓΝΙΤΗΣ, 60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΗ, 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

H μεγαλύτερη Επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας μας, η ΔΕΗ, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μια σειρά προβλημάτων τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την ίδια της την ύπαρξη. 

Κυρίαρχο θέμα είναι η μειωμένη παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, σε σχέση με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν συνυπολογίζεται στην διαμόρφωση  της τιμής και το κόστος των ρύπων.
Σήμερα η ΔΕΗ πληρώνει 8€ τον τόνο σε δικαιώματα ρύπων, αν όμως η τιμή του τόνου ανέβει στα 12 ή 14  ευρώ, η λιγνιτική παραγωγή θα γίνει απαγορευτική, με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον η ίδια η βιωσιμότητα της ΔΕΗ, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, της Αρκαδίας και κατ’ επέκταση της ίδιας της Εθνικής οικονομίας.
Η πρωτοβουλία του Προέδρου και Δ/ντα Συμβούλου της Επιχείρησης για την διεκδίκηση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, όπως άλλες χώρες της Ε.Ε έχουν επιτύχει, και η οποία σύντομα θα κριθεί, θα βοηθήσουν καθοριστικά στην συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών Μονάδων και στην βιωσιμότητα της Επιχείρησης.
Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε. πιστεύει ότι σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο τοπίο, οι Τοπικές Αρχές οφείλουν να συνεργαστούν με την ΔΕΗ, ώστε να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος, με στόχο να δημιουργηθεί Ενεργειακό Σχέδιο που να εξασφαλίζει:
  • Την βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
  • Τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.
  • Την χαμηλή τιμή για τον καταναλωτή.
  • Την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος.
Η παρουσία της μεγαλύτερης Επιχείρησης της χώρας στις περιοχές που δραστηριοποιείται με Ορυχεία και Σταθμούς, είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.  Πρέπει επιτέλους οι Τοπικές Αρχές να σταματήσουν μόνο να ζητάνε από την ΔΕΗ. Οι εποχές της νοοτροπίας " πάρε μου μια μπουλντόζα ή ένα απορριμματοφόρο", πέρασαν ανεπίστρεπτη. Οι Τοπικές Αρχές πρέπει να έχουν λόγο για το πώς θα αναπτύξουν δραστηριότητες παράλληλες με την ύπαρξη της ΔΕΗ, προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη στις περιοχές τους.    
Οι εργαζόμενοι μαζί με την κοινωνία επιβάλλεται να δώσουν αγώνα για να στηριχθεί η ΔΕΗ, για να στηριχθεί ο λιγνίτης (ο ρόλος του λιγνίτη στην παραγωγή της ΔΕΗ  και του Ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος εξακολουθεί να είναι κρίσιμος και καθοριστικός και το ρόλο αυτόν πρέπει να τον διατηρήσουμε), για να στηριχθεί η τοπική κοινωνία, για να στηριχθεί η Εθνική Οικονομία.
Στης 04 Δεκεμβρίου της Αγίας Βαρβάρας, Προστάτιδας των λιγνιτωρύχων, γιορτάζουμε τα 60 χρόνια λειτουργίας των Ορυχείων της ΔΕΗ.
Με αίσθημα ευθύνης, καλούμε τους εργαζόμενους αλλά και τις Τοπικές κοινωνίες σε επαγρύπνηση για τα δύσκολα που  θα αντιμετωπίσουμε σε σχέση με την Επιχείρηση και εργασιακές μας σχέσεις.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ   

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.Π.Μ.Τ.Ε.

ΠΗΓΗ: ΑΝΑΠΟΔΟΙ

Αποκάλυψη και δέος: Στο φως ο Πανάγιος Τάφος του Ιησού Χριστού από Έλληνες επιστήμονες - ΕΡΤ1

Αποκάλυψη και δέος: Στο φως ο Πανάγιος Τάφος του Ιησού Χριστού από Έλληνες επιστήμονες - ΕΡΤ1



ΠΗΓΗ: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ

Μέγα θαύμα στον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου

Μέγα θαύμα στον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου

ΠΗΓΗ: Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

  Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών; συ ει ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια μόνος.

4/12 γιορτάζει η αγία Βαρβάρα και το ένδοξο Πυροβολικο.

 4/12 γιορτάζει η αγία Βαρβάρα


Του Ηρακλή Κακαβάνη
Σήμερα 4 Δεκεμβρίου γιορτάζει η αγία Βαρβάρα, προστάτιδα του Πυροβολικού. Αυτό είναι μια ευκαιρία να δούμε ποια ήταν η αγία και πώς συνδέθηκε με το πυροβολικό.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Βαρβάρα ήταν πολύ όμορφη. Επειδή όμως ο πατέρας την πίεζε να παντρευτεί έναν ειδωλολάτρη, αυτή παρακάλεσε το θεό και προσβλήθηκε από ευλογιά. Εχασε την ομορφιά της, απέκτησε όμως το χάρισμα να προστατεύει τα παιδιά από την ευλογιά. Αν συλλογιστεί κανείς το κακό που προξενούσε άλλοτε η ασθένεια αυτή στα παιδιά (αυλάκωνε και ασχήμιζε το πρόσωπό τους για όλη τους τη ζωή), θα καταλάβει τι είδους λατρείες απολάμβανε η αγία στο παρελθόν, όταν το εμβόλιο ήταν ακόμη άγνωστο. Αντικατέστησε, η Αγία Βαρβάρα , ως βοηθός του ανθρώπου, την Εκάτη. Τα έθιμα με τις προσφορές προς την Αγία Βαρβάρα ταιριάζουν με τα Εκάταια ή Εκάτης δείπνον προς τιμήν της Εκάτης.
Την Αγία Βαρβάρα ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως «πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται». Τη στιγμή όμως που ολοκλήρωσε το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Αυτόν τον τιμωρό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και γι' αυτό καθιερώθηκε προστάτιδά του σε ανατολή και δύση. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ως Προστάτις του όπλου αυτού το 1828 όπου στη σχετική γιορτή προσφέρθηκαν λουκουμάδες, επειδή έμοιαζαν με τα τότε σφαιρικά βλήματα των πυροβόλων. Από τότε έχει γίνει παράδοση να προσφέρονται λουκουμάδες.
Δύο είναι οι ετυμολογικές εκδοχές ερμηνείας για την προέλευση του ονόματος Βαρβάρα : η σγουρομάλλα – από το σανσκριστικό barbaras. 'Η από το βαρ, βαρ (βάρβαρος ) ήχος με τον οποίο απέδωσαν οι αρχαίοι Ελληνες το ακατανόητο άκουσμα από τις γλώσσες άλλων λαών. Η αρχική σημασία της λέξης βάρβαρος δήλωνε αυτόν που μιλά ακατανόητη γλώσσα. Με το χρόνο άρχισε να χαρακτηρίζει μειωτικά τους μη Ελληνες.
Τέλος, το όνομα Βαρβάρα έχει ποσοστό εμφάνισης 0,56% (σε δείγμα περίπου 50 χιλιάδων γυναικείων ονομάτων). Σχετικά είναι και τα: Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα.

Η Βαρβάρα έζησε στη Νικομήδεια, κόρη τοπικού ειδολωλάτρη άρχοντα. Ηταν προικισμένη με σπάνια ομορφιά. Επειδή η φήμη της εξαπλωνόταν, ο πατέρας της για να προστατέψει την αγνότητά της την έκλεισε σε έναν πύργο ώστε να μην τη βλέπει κανείς.Ετσι ένα από τα εμβλήματα της αγίας είναι ο πύργος(έργο του Jan va Eyck, «grisaille» σε ξύλο, τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην Αναγέννηση με τη χρήση 7 στρωμάτων χρώματος για να αποδώσει το γκρίζο χρώμα).

Giovanni Antonio Baltraffio (1467-1515). Eλαιογραφία. Εικονίζεται όρθια μπροστά από πύργο και να κρατά δισκοπότηρο. Επειδή η αγία είχε βίαιο θάνατο προστατεύει τους ανθρώπους από κάτι αντίστοιχο. Το δισκοπότηρο που κρατά αυτό ακριβώς δηλώνει: Κανείς δε θα πεθάνει αν πρώτα δε μεταλάβει.

ΠΗΓΗ: http://www.thepressroom.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"