ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Σάλος για τις offshore των βουλευτών

Σάλος για τις offshore των βουλευτών

Το δημοσίευμα  που άναψε φωτιές. Τι φέρονται να ψήφισαν οι βουλευτές. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Τι απαντά η Κυβέρνηση.

Αναβρασμό στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στο πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνεται ρύθμιση που επιτρέπει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, βουλευτές και υπουργούς, να διαθέτει offshore εταιρείες!
Σύμφωνα με το άρθρο, πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε - προφανώς χωρίς να έχει κατανοηθεί από τους βουλευτές, τουλάχιστον της αντιπολίτευσης - και προβλέπει ότι βουλευτές και υπουργοί θα μπορούν στο εξής να μετέχουν σε εταιρίες, αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» με την Ελλάδα χώρες.
Παράλληλα, πάντοτε βάσει του δημοσιεύματος του Πρώτου Θέματος, η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι όσοι αξιωματούχοι κινδύνευαν με αυστηρές συνέπειες, λόγω μη νόμιμων ενεργειών τους κατά το παρελθόν, θα έχουν πλέον "άφεση αμαρτιών", αρκεί να δηλώσουν εκ των υστέρων την συμμετοχή τους σε αυτές..

ΝΔ: Ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτει το Μαξίμου;

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το δημοσίευμα. Μάλιστα, με ανακοίνωσή της η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να απολογηθεί, τονίζοντας ότι οι «πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού  τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία", αναφέρει η ΝΔ σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε.
Συγγρού  - ΓΡΑΦΕΙΑ - ΚΤΙΡΙΟ - Νέα Δημοκρατία
"Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore. Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους. Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως", καταλήγει η ΝΔ.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Τέρμα στα παραμύθια
Για μια ακόμη σκανδαλώδη διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα, κάνει λόγο ο Υπεύθυνος του  ΚΤΕ Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.
Γιάννης Κουτσούκος - Βουλή - ΠΑΣΟΚ
Πρόκειται για "μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν «όχι». Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά", τονίζει ο κ. Κουτσούκος και προσθέτει ότι οι  υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες, που είχαν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

KKE: εμείς το είχαμε καταδικάσει και καταψηφίσει

«Το ΚΚΕ απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.
Όπως τονίζει ο Περισσός, πρόκειται για «ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!».

Ποτάμι: Ξεπλένει τους πολιτικούς των offshore ο ΣΥΡΙΖΑ

"Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
4ο Συνέδριο - ΔΡΑΣΗ - Στ. Θεοδωράκης
Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση", αναφέρει το Ποτάμι.

Ένωση Κεντρώων: Η κυβέρνηση εγκληματεί για άλλη μια φορά

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.  

Μαξίμου: παραπλανητικός ο θόρυβος για το πόθεν έσχες

Πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει βάσει του εν λόγω δημοσιεύματος, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες», αναφέροντας δηκτικά «φωνάζει ο κλέφτης…».
Μέγαρο Μαξίμου - κτήριο - εξωτερικό
«Για την ουσία του ζητήματος», έλεγαν οι ίδιες πηγές, «τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Κάνοντας εκ νέου αναφορές στις υποθέσεις Παπασταύρου και του κυκλώματος εκβιαστών δημοσιογράφων, οι πηγές του Μαξίμου καταλήγουν στον σχολιασμό τους με την φράση «τους  χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα».

ΝΔ: Κατέρρευσε ο μύθος του ηθικού πλεονεκτήματος

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Στην υπόθεση των offshore που δόλια νομοθέτησε και μόνη ψήφισε η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Κυρίτση και Καμμένου, κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Τώρα ήρθε η ώρα της απολογίας. Γιατί το ψήφισαν; Για ποιους το ψήφισαν; Ποιούς δικούς τους θέλουν να αθωώσουν αναδρομικά; Όσο και να υβρίζουν, όσο και να διχάζουν, θέλουν δεν θέλουν θα απαντήσουν. Να είναι βέβαιοι».

Τι απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Απάντηση στο δημοσίευμα δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια, ο έλεγχος, η δημοσιοποίηση και η ελαχιστοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων και διευκρινίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας το περιεχόμενο των δηλώσεων που πλέον εμπεριέχει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, "κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα με τις γνωστές συνέπειες για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος".
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, " η κυβέρνηση με το νέο νόμο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») προσπαθεί να διορθώσει και να καλύψει τα κενά και τα «παραθυράκια» που δημιουργήθηκαν με την κακή νομοθέτηση των τελευταίων δεκαετιών. Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο ενίσχυσε την αδιαφάνεια, την φοροδιαφυγή και την ανομία, με την δημιουργία νομοθετικών κενών που εν τέλει κατέτεινε στην μη απονομή δικαιοσύνης".
Παράλληλα, ασκεί αυστηρή κριτική στη ΝΔ, αναφέροντας ότι "επανειλημμένως η Κυβέρνηση κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και την ελάσσονα αντιπολίτευση να συστρατευθούν στον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία, επέλεξε όχι μόνο να σταθεί απέναντι στην Βουλή και να καταψηφίσει τις διατάξεις για την αλλαγή στο νόμο του Πόθεν Έσχες που ενίσχυαν τη διαφάνεια, αλλά επιπλέον εξέδωσε την 28/5/2016 μια απαράδεκτη ανακοίνωση εναρμονιζόμενη πλήρως με τα υβριστικά, χυδαία και λασπώδη δημοσιεύματα της ίδιας ημέρας".
Η ανακοίνωση συνεχίζει: "Ειδικότερα και σε ότι αφορά το θέμα της αλλαγής του νόμου περί πόθεν έσχες η Κυβέρνηση νομοθέτησε προκειμένου επιτέλους να καθορίσει με απόλυτη σαφήνεια το θεσμικό πλαίσιο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις αρχές και τον τρόπο ελέγχου, καθώς και το χρόνο δημοσιότητας ορισμένων κατηγοριών των υπόχρεων. Η αποσυμφόρηση της επιτροπής του άρθρου 3Α, η ανασύνθεσή της με την αύξηση και συμμετοχή νέων μελών, η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής και η μακροχρόνια ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων, η υποχρέωση των ελεγχόμενων για την άμεση υποβολή τυχόν διορθώσεων ή συμπληρωματικών στοιχείων, η επέκταση δηλώσεως επί  των  κινητών, θυρίδων, αλλά και  των δανειακών υποχρεώσεων και η άμεση κοινοποίηση στον εισαγγελέα για τη μη υποβολή, η πρόβλεψη ειδικών τμημάτων  στις Εισαγγελίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης που θα επιλαμβάνονται  των σχετικών αδικημάτων οδηγούν στον αυστηρότερο έλεγχο και αποτρέπουν τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης".
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Συγκεκριμένα ως προς τις εξωχώριες εταιρείες.
1) Ο όρος «offshore» εταιρείες είχε ατυχώς αποδοθεί σε «εξωχώριες» εταιρείες στο νόμο 3213/2003 («περί πόθεν έσχες»). Ο όρος αυτός είναι εντελώς αόριστος και νομικά έωλος. Ο ΚΦΕ που τον χρησιμοποιούσε καταργήθηκε το 2013. Σημειώνεται ότι ακόμη και η έκθεση της επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το αρ. 6 του Ν. 3849/2010 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) με το οποίο προστέθηκε το αρ. 8 στον Ν. 3213/2003 αναφέρει ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι: «εξωχώρια εταιρεία» και «παρένθετο πρόσωπο», καθώς χωρίς ειδικότερους προσδιορισμούς αντίκεινται στην αρχή της νομιμότητας.
2) Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αν και περιλάμβανε  δρακόντεια και πανηγυρική διατύπωση, στην πράξη ήταν ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εν τέλει ακολουθούσαν τους ορισμούς που προβλέπονταν στις διεθνείς συμβάσεις και  οι κατηγορούμενοι ως παραβάτες απαλλάσσονταν ως επί το πλείστον γιατί επικαλούνταν ότι οι κατηγορίες βασίζονταν σε αόριστες νομικά έννοιες. Η πρόσφατη νομοθέτηση έρχεται να καλύψει αυτή την πολύ σοβαρή αστοχία, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο τι κατέχει κάθε υπόχρεος και να διενεργείται ενδελεχής έλεγχος για την προέλευσή του. Σε περίπτωση δε παράβασης οι κυρώσεις είναι ιδιαιτέρως αυστηρές.
3) Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους είναι μέλος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η GRECO (Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης) στον 4ο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις που καθιστούν το πλαίσιο ασαφές, επισφαλές  και αντιπαραγωγικό. Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υπερψηφίσει πολλάκις διατάξεις που υποχρεώνουν την Ελλάδα να συμμορφώνεται στις συστάσεις της GRECO (π.χ. αρ. 3 παρ. Γ, υποπαρ. 5.3 Ν. 4336/2015).
Θεσσαλονίκη - εφορία - κουκουλοφόροι - ζημιές - φθορές
4) Η νομοθεσία περί πόθεν έσχες πρέπει να έχει συνοχή και συνέπεια με τη φορολογική νομοθεσία, ώστε να υπάρχει δομημένο καθεστώς ελέγχου και κυρώσεων. Δεν είδαμε κανένα πρωτοσέλιδο όταν ο όρος εξωχώριες εταιρείες καταργήθηκε ήδη από το 2010 και εν τέλει το 2013 με το αρ. 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
5) Η έννοια των μη φορολογικά συνεργάσιμων κρατών είναι μια διεθνώς απολύτως αποδεκτή και πλήρως ορισμένη νομικά έννοια. Κάθε χρόνο εκδίδεται από τον ΟΟΣΑ κατάλογος με όσα κράτη διατηρούν αδιαφανές φορολογικό περιβάλλον, ήτοι δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες με φορολογικές αρχές άλλων κρατών. Στο τέλος κάθε έτους ο Υπουργός Οικονομικών εκδίδει μια Υπ. Απόφαση που επικυρώνει τον κατάλογο αυτόν με βάση τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.
6)  Από καμία διάταξη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν προκύπτει αναδρομική ισχύς, όπως ψευδώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Αντιθέτως, διασφαλίζεται πλήρως η ποινική ευθύνη υπόχρεων προσώπων που υπέβαλαν ανακριβή ή ψευδή δήλωση ή δεν υπέβαλαν καθόλου, αν και ήταν υπόχρεοι. Συγκεκριμένα εάν ένας υπόχρεος σήμερα δηλώσει ότι είναι ιδιοκτήτης εταιρείας στα νησιά Κέυμαν, που από το 2016 έπαψαν να είναι μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος, τότε η δήλωσή του θα ερευνηθεί και θα ερωτηθεί από πότε κατέχει μετοχές ή συμμετέχει σε αυτή την εταιρεία. Εάν διαπιστωθεί ότι η συμμετοχή του είναι παλαιότερη τότε διώκεται ποινικά για ανακριβή δήλωση. Με βάση εξάλλου το νόμο, εάν η διαφορά υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ τότε η πράξη έχει κακουργηματικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των Βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο".

Τζαβάρας: προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα

Προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα καταλογίζει στην Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας.
Κατά τον κ. Τζαβάρα «με την τροποποίηση που έκανε στη σχετική νομοθεσία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (…) μας λένε: μπορείτε να κάνετε άγρια φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, αρκεί να είστε βουλευτές ή Υπουργοί! Οι υπόλοιποι, βολευτείτε με τα μνημόνια!»

ΠΗΓΗ: http://www.antenna.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"