ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ο Τσίπρας πέρσι «γκρέμιζε» τον ΟΟΣΑ, τώρα υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις του

Μαύρη Βίβλο του Νεοφιλελευθερισμού» αποκαλούσε ο πρωθυπουργός τις προτάσεις του Οργανισμού

Διαβάστε στον ΕΤ: Ο Τσίπρας πέρσι «γκρέμιζε» τον ΟΟΣΑ, τώρα υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις του

Διαβάστε στον ΕΤ: Ο Τσίπρας πέρσι «γκρέμιζε» τον ΟΟΣΑ, τώρα υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις του

Τα… φώτα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προκειμένου να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, ζήτησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, η νέα ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου «θα προχωρήσει, με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, σχέδιο εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για τον ίδιο Οργανισμό που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, με δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών του, έριχνε στην «πυρά» και ο τότε συντονιστής του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης, υπολόγιζε το κόστος του στα 600.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για τον ίδιο Οργανισμό τον οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε πριν λίγους μήνες ότι «παίζει με τις λέξεις» και «εξαπατά τον κόσμο», χαρακτηρίζοντας την έκθεσή του περί λειτουργίας του ανταγωνισμού ως «τη μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού».

Το περιεχόμενο

Η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» αφορούσε σε τέσσερις κλάδους: οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή τροφίμων και τουρισμό. Οι συντάκτες της εντόπισαν 555 εμπόδια και έκαναν 329 προτάσεις για κατάργηση χιλιάδων διατάξεων και όφελος 5 δισ. ευρώ για τον καταναλωτή, από αλλαγές σε μόλις τέσσερις τομείς της αγοράς, με 21% συμμετοχή στο ΑΕΠ και τζίρο 44 δισ. ευρώ. Οσον αφορά στον επικεφαλής γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, κ. Ανχελ Γκουρία, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης το 2012 στην Ολομέλεια της Βουλής τον αποκάλεσε «νεοφιλελεύθερο πρώην υπουργό Οικονομικών του Μεξικό», χρεώνοντάς του «συντηρητικές απόψεις».  
Η στροφή 90ο, που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της συνεργασίας της με τον ΟΟΣΑ, δεν είναι η μοναδική. Το ίδιο επικριτική στάση είχε ως αντιπολίτευση και στην περίπτωση της Lazard, της εταιρίας που ανέλαβε το 2010 να αξιολογήσει τις ελληνικές τράπεζες και εν συνεχεία το PSI, που οδήγησε σε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Από το 2012 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σειρά ερωτήσεων στη Βουλή για την ίδια και τις αμοιβές της, οι οποίες για το PSI έφτασαν τα 25 εκατ. ευρώ.

Την αποκαλούσαν «μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού»

1
«Η πρόταση περί κατάργησης της ενιαίας τιμής αποτελεί οργανικό στοιχείο της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ, αλλά, πέρα από τη διεθνή εμπειρία, αγνοεί την ανάγκη για την πολυφωνία και πλουραλιστική παραγωγή – διάδοση και αναπαραγωγή της γνώσης. Είναι πρόταση που περιλαμβάνεται στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αυτή τη μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού. Οπως σε όλα τα θέματα, παίζοντας με τις λέξεις και εξαπατώντας τον κόσμο, ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί τον όρο “απελευθέρωση της τιμής” και όχι τον όρο “κατάργηση της τιμής προστασίας της εγχώριας παραγωγής και διακίνησης βιβλίων”. Είναι μία πολύ συνηθισμένη πρακτική και στρατηγική από τη μεριά του νεοφιλελεύθερου ιερατείου, που βαφτίζει μεταρρύθμιση κάθε βάρβαρη απορρύθμιση».
17/03/2014 - Αλέξης Τσίπρας
Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου

2
«Προβλέπει ακόμα να μας αποσυναρμολογήσουν με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που θα καταστρέψει μερικές ακόμα χιλιάδες μικρομεσαίους».
21/03/2014 - Αλέξης Τσίπρας
Ομιλία στα Γιάννενα

3
«Επομένως, έχουν πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί είδαν ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις -οι κυβερνήσεις είτε του Γιώργου Παπανδρέου είτε του κ. Παπαδήμου είτε των Σαμαρά-Βενιζέλου- τέσσερα χρόνια τώρα ό,τι ζητούσε η τρόικα, ό,τι ζητούσαν οι δανειστές, ό,τι ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ, ενώ στην αρχή φαίνονταν ότι είχαν κάποιες λεκτικές αντιστάσεις, όταν τέλειωναν οι δήθεν διαπραγματεύσεις, τα έδιναν όλα για την τρόικα, με αποτέλεσμα να χαθούν πόροι, ύψους περίπου 5,67 δισ. ευρώ από τις τσέπες και κυριολεκτικά από το τραπέζι, από το ψωμάκι και το γιαούρτι των συνταξιούχων».
03/10/2014 - Δημήτρης Στρατούλης
Ομιλία κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή

4
«Μετά τη μελέτη-εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έρχεται και η μελέτη McKinsey να αποτελειώσει την ελληνική αγροτική οικονομία. Η ελληνική αγροτική οικονομία, όμως, δεν αντέχει άλλη μία μελέτη, όπως αυτή του ΟΟΣΑ».
04/06/2014 - Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

5
«Η ελληνική Βουλή δεν μπορεί να συνεχίσει να νομοθετεί χωρίς την κοινωνία και σε βάρος της, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε επικυρωτή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και των υποδείξεων των μεγάλων συμφερόντων».
02/05/2014 - Δημήτρης Κοδέλας
Βουλευτής Αργολίδας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο Σχέδιο Νόμου για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο

6
«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ διέπεται από μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία οδηγεί προς την αποδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και την απελευθέρωση των αγορών σε πλειάδα κλάδων. Η κατεύθυνση αυτή είναι ξένη με τις αναγκαιότητες της ελληνικής οικονομίας σήμερα και με αυτά που θα όφειλε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή την προώθηση της εγχώριας παραγωγής και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στην περίπτωση των τραπεζών».
30/03/2014 - Γιώργος Σταθάκης
Ομιλία από την επιτροπή της Βουλής

7
«Νομίζω ότι τώρα η συζήτηση ξεφεύγει από μία κλασικού τύπου αντιπαράθεση. Σήμερα, ουσιαστικά, πάει να ψηφιστεί, πέραν όλων των υπολοίπων διαρθρωτικών μέτρων, που έχουν βγει από την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ένα νέο μνημόνιο για τα εργασιακά».
24/03/2014 - Παναγιώτης Σκουρλέτης
Συνέντευξη στον Real fm


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ 

Πηγη: Ελεύθερος Τύπος

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΙΑ ΚΑΝΕΙΣ;

Μέρκελ: «Διαπραγματεύσεις εντός του ισχύοντος προγράμματος»

Η καγκελάριος ζήτησε από την Ελλάδα να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας

Μέρκελ: «Διαπραγματεύσεις εντός του ισχύοντος προγράμματος»

Μέρκελ: «Διαπραγματεύσεις εντός του ισχύοντος προγράμματος»

Μια ημέρα πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο έκτακτο Eurogroup η καγκελάριος Μέρκελ, από την Οττάβα, έθεσε το πλαίσιο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τη συνάντησή της με τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ το πρωί (ώρα Γερμανίας), η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας.

«Συγκεκριμένες προτάσεις»
 «Η συνεργασία μας στην ΕΕ βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι αυτή η αρχή θα συνεχίσει να υφίσταται. Τάχθηκε και πάλι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η γερμανική πολιτική προσανατολίζεται προς τα εκεί. «Κι αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, και η πλειοψηφία των Ελλήνων το επιθυμεί», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την αυριανή διαπραγμάτευση και το μεθαυριανό συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, η Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα». Λίγες ώρες πριν το πρώτο crash test στο Eurogroup έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα, το ευρώ, την ευρωζώνη, γενικότερα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με τους αναλυτές να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη κι αυτό του να μην βρεθεί κοινός τόπος. Ενδεικτική η θέση του Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδαHandelsblatt.

Σε πνεύμα συμβιβασμού
Ο Χορν προαναγγέλλει στην ουσία το τέλος της ευρωζώνης σε περίπτωση που οι Eυρωπαίοι εταίροι παραμείνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους έναντι της Ελλάδας. «Εάν εμμείνει στη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τότε η ευρωζώνη υπό την νυν μορφή της έχει τελειώσει και οι πιθανότητες να οδηγηθεί σε χρεοκοπία η Ελλάδα ανέρχονται στο 100%».

Ο Γερμανός οικονομολόγος κάνει έκκληση και προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν αύριο πνεύμα συμβιβασμού. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα έχει όλα. Και να ξοδεύει περισσότερα και παράλληλα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της σε βάρος των ευρωπαίων φορολογουμένων.

 Αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να παραδεχθούν ότι η μέχρι τώρα στρατηγική τους έχει αποτύχει και ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας οδήγησε στη φτώχεια τις χώρες σε κρίση και όχι στην ανάπτυξη».
Στον αντίποδα αυτής της θέσης βρίσκεται η άποψη του Λαρς Φελντ, ενός εκ των σοφών της γερμανικής οικονομίας, ο οποίος, μιλώντας επίσης στη Handelsblatt, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη σκληρή της στάση.

 «Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης δεν είναι ο συμβιβασμός, αλλά απλά η τήρηση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είτε θα συνεχίσει τη μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης ή θα πρέπει να αναζητήσει δικούς της χρηματοδοτικούς πόρους».

Πηγή: Deutsche Welle ΚΑΙ Ελεύθερος Τύπος.

ΠΑΣΟΚ για Βαρουφάκη:Πολύ καλή η επιλογή Lazard

ΠΑΣΟΚ για Βαρουφάκη:Πολύ καλή η επιλογή Lazard

«Είναι καιρός να παραδεχθεί ο κ. Τσίπρας την σημασία που είχε η δραστική παρέμβαση στο χρέος»

Είναι τώρα καιρός να αντιληφθεί και να παραδεχθεί ο κ. Τσίπρας και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης του την σημασία που είχε η δραστική παρέμβαση στο χρέος που συντελέστηκε στις 9 Μαρτίου 2012 με το δραστικό κούρεμα και τη ριζική αναδιάρθρωση του» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης προσέλαβε τη Lazard.

«Είδαμε ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης επέλεξε ως σύμβουλό του για θέματα δημοσίου χρέους τη Lazard που είχε αξιοποιηθεί ως σύμβουλος του τότε Υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του ΟΔΔΗΧ την κρίσιμη περίοδο των μεγάλων παρεμβάσεων στο χρέος (Ιούλιος 2011 – Μάρτιος 2012). Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή.

Είναι τώρα καιρός να αντιληφθεί και να παραδεχθεί ο κ. Τσίπρας και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης του την σημασία που είχε η δραστική παρέμβαση στο χρέος που συντελέστηκε στις 9 Μαρτίου 2012 με το δραστικό κούρεμα και τη ριζική αναδιάρθρωση του. Αναδιάρθρωση που εμπεριέχει και τη δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω μείωση, μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των κρίσιμων παραμέτρων, μόλις διαπιστωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος.

Είναι επίσης ευκαιρία να ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του για την προετοιμασία που έχει γίνει και τα επεξεργασμένα σχέδια που υπάρχουν για τη περαιτέρω μείωση και την ευνοϊκότερη αποτύπωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τώρα που κανονικά πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ειλημμένες σχετικές αποφάσεις του Eurogroup. Αρκεί να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η μόνη υπάρχουσα και η μόνη ασφαλής εθνική στρατηγική» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ. 
 
ΠΗΓΗ:  http://www.newsbeast.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΟΤΑΝ ΕΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΖΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΙΔΙΑ

ΕΜΕΝΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ...

ΕΜΕΝΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ ΜΕ ΠΕΙΘΟΥΝ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΑΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΙΣΑ ΙΣΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΗΔΗ ΔΙΟΤΙ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΝΩΡΙΣ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΟΠΩΣ ΠΡΑΞΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ ΔΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ....

ΣΑΛΟΣ ΑΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

ΑΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΠΩΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΣΑΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΟΣΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΤΕ

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ..

ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΠΩΣ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ;

ΔΗΛΑΔΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΑΝ ΩΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΗ;

Πιγκάς: Η τρόικα στην Ελλάδα τα έκανε όλα λάθος

Επικριτικός ο επικεφαλής της Lazard

Πιγκάς: Η τρόικα στην Ελλάδα τα έκανε όλα λάθος

Πιγκάς: Η τρόικα στην Ελλάδα τα έκανε όλα λάθος
Ο Ματιέ Πιγκάς, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard   (Φωτογραφία:  Reuters )


Ο Ματιέ Πιγκάς, επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Lazard στο Παρίσι η οποία συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε σήμερα Τρίτη πως η τρόικα που επέβαλε λιτότητα στην Ελλάδα έκανε εντελώς λάθος και έχει οδηγήσει την οικονομία της χώρας στον τοίχο.

«Πιστεύω πως οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι εσφαλμένες και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν τοίχο και μπορεί ακόμη να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν τοίχο», δήλωσε ο Πιγκάς στον ραδιοσταθμό France Inter. «Ναι, πιστεύω πως η τρόικα τα έκανε όλα λάθος», πρόσθεσε.
Ο Πιγκάς επανέλαβε επίσης πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και πως το συνολικό χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει μια αποδεκτή αναλογία χρέους προς Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Σημειώνεται πως ο Ματιέ Πιγκάς είχε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο ξενοδοχείο Baltimore των Παρισίων την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, ενώ κλιμάκιο στελεχών της Lazard έχει «στρατοπεδεύσει» στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών τις τελευταίες 4 ημέρες, καθώς επεξεργάζεται τις ελληνικές θέσεις εν όψει του Eurogroup αύριο, Τετάρτη.


ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΣΩΣΤΑ! ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;

Ποια είναι η Lazard του Βαρουφάκη και του Παπανδρέου

Ποια είναι η Lazard του Βαρουφάκη και του Παπανδρέου

Ο κουρέας του ελληνικού χρέους

Ο κουρέας του ελληνικού χρέους, η εταιρεία Lazard επιστρέφει στον τόπο του... εγκλήματος.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ανακοίνωσε ότι αναθέτει στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων το ρόλο του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.

Η ανακοίνωση αυτή δεν έγινε τυχαία. Η κυβέρνηση έπαυσε να μιλάει για απευθείας κούρεμα του ελληνικού χρέους και πλέον θέλει να εφαρμόσει άλλες τεχνικές, κάτι που η γαλλική Lazard ξέρει καλά.

Μάλιστα ο Ματιέ Πιγκάς, ανώτατο στέλεχος της τράπεζας Lazard, εισηγήθηκε τη μείωση κατά 50% του χρέους που διακρατούν οι πιστωτές που ανήκουν στον επίσημο τομέα, θέση που υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση και προκαλεί εκνευρισμό σε ΕΚΤ και Γερμανία.

Ο Γάλλος τραπεζίτης πυο προσέλαβε ξανά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αριστερών καταβολών, υπέρ των αγορών και οπαδός του συγκροτήματος πανκ The Clash.

Ο 47χρονος Γάλλος τραπεζίτης, αντιπρόεδρος της Lazard στην Ευρώπη, υπήρξε σύμβουλος του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν την περίοδο 1998-1999, όταν ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Επίσης είναι στενός συνεργάτης του νυν υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λοριάν Φαμπιούς, ενώ το 2007 ανέλαβε σύμβουλος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ κατά τις προεδρικές εκλογές.

Μάλιστα όταν στα τέλη του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποίησε τι συμβαίνει με το χρέος στράφηκε στον κ. Στρος Καν ζητώντας τη βοήθειά του.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ. «Πάρε τη Lazard και τον Πιγκάς» φέρεται να του είπε τότε. Έτσι και έγινε με τελικό αποτέλεσμα το γνωστό PSI.

Ο τραπεζίτης και η εταιρεία του επέστρεψαν για να διαπραγματευθούν εκ νέου τα του ελληνικού χρέους.

Πάντως όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ την επέλεξε το 2010 για να αξιολογήσει τις ελληνικές τράπεζες και στη συνέχεια της ανέθεσε το PSI, που οδήγησε σε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων είχε δεχθεί έντονη κριτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως αξιωματική αντιπολίτευση από το 2012 και μετά είχαν κάνει «σειρά ερωτήσεων στη Βουλή για τη Lazard, και τις αμοιβές της, οι οποίες για το PSI έφτασαν τα 25 εκατ. ευρώ.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΛΛΗ ΤΟΥΜΠΑ ΑΥΤΗ. ΤΗΝ LAZARD ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΑΝ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ 2010 ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΟΤΕ;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"