ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Eurobank: Ανησυχητική η αδύναμη αποκλιμάκωση της ανεργίας

Σε πάνω από 15 χρόνια μονοψήφια ποσοστά

Eurobank: Ανησυχητική η αδύναμη αποκλιμάκωση της ανεργίας

Eurobank: Ανησυχητική η αδύναμη αποκλιμάκωση της ανεργίας


Ανησυχητική χαρακτηρίζει την αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας η Eurobank, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάλυσή της, υπό τον τίτλο «7 Ημέρες Οικονομία», τονίζοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση που ή ετήσια μεταβολή ήταν διπλάσια της σημερινής, ήτοι από 0,63 στο 1,26, θα χρειαζόταν να περάσουν προσεγγιστικά 15 χρόνια για να επιστρέψει η ελληνική ανεργία στο επίπεδο του 7,28% που καταγράφηκε τον Μάιο του 2008 (αρχή της αυξητικής πορείας του ποσοστού ανεργίας).

Επισημαίνεται πως δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το ποσοστό της ανεργίας μέσα σε έξι χρόνια εκτοξεύθηκε κατά 19,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Αισιόδοξο στοιχείο για την ελληνική αγορά εργασίας είναι, σύμφωνα με τη Eurobank, το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 και έπειτα ο ρυθμός αύξησης (ετήσια μεταβολή) της ανεργίας συνεχώς επιβραδύνεται και από τον Απρίλιο του 2014 έχει περάσει σε αρνητικά επίπεδα, ήτοι το ποσοστό της ανεργίας σε ετήσια βάση μειώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια μεταβολή κατά τον μήνα Απρίλιο ήταν της τάξης των -0,21 ποσοστιαίων μονάδων (ΠΜ), τον μήνα Μάιο ήταν της τάξης των -0,62 ΠΜ και τον μήνα Ιούνιο ήταν της τάξης των -0,63 ΠΜ. Ωστόσο η δυναμική της πτωτικής πορείας του ποσοστού της ανεργίας είναι ιδιαιτέρως ισχνή, επισημαίνεται.

Σε όρους ατόμων, και συγκεκριμένα στο πεδίο της απασχόλησης, ύστερα από την ετήσια αύξηση που καταγράφηκε –για πρώτη φορά μετά από 61 συνεχόμενους μήνες πτωτικής πορείας (3/09)- τον μήνα Μάιο (5 χιλιάδες άτομα), τον Ιούνιο σημειώθηκε μικρή κάμψη της τάξης των 3 χιλιάδων (χιλ.) ατόμων.

Από την πλευρά των ανέργων, προστίθεται στην έρευνα, παρατηρούμε πως για τρίτο συνεχόμενο μήνα ο αριθμός τους μειώθηκε. Συγκεκριμένα η ετήσια συρρίκνωση κατά τον μήνα Απρίλιο ήταν της τάξης των 23 χιλ. ατόμων, τον μήνα Μάιο ήταν της τάξης των 39 χιλ. ατόμων και τον μήνα Ιούνιο ήταν της τάξης των 43 χιλ. ατόμων. Συνδυάζοντας τις μεταβολές τόσο στον αριθμό των απασχολούμενων όσο και στον αριθμό των ανέργων παρατηρούμε ότι το ελληνικό εργατικό δυναμικό κατά τον μήνα Ιούνιο μειώθηκε κατά 46 χιλ. άτομα.

Όπως και στην περίπτωση του ποσοστού της ανεργίας, από τον Μάιο του 2012 και έπειτα παρατηρούμε μια συνεχή επιβράδυνση τόσο στο αριθμό μείωσης των απασχολούμενων ατόμων όσο και στον αριθμό αύξησης των ανέργων, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Μάλιστα, από τον Απρίλιο του 2014 η ετήσια μεταβολή στον αριθμό των ανέργων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα, ωστόσο η συγκεκριμένη μεταβολή δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων, ήτοι υπήρξε μείωση του εργατικού δυναμικού.

Επιπροσθέτως, λένε, αξίζει να αναφέρουμε πως από τον Απρίλιο του 2011 και έπειτα ο ετήσιος ρυθμός συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού μειώνεται.

Σύμφωνα με την ανάγνωση των προαναφερθέντων στοιχείων, οι αναλυτές της τράπεζας παρατηρούν πως η ελληνική αγορά εργασίας -σε όρους απασχόλησης, ανεργίας και εργατικού δυναμικού- έφτασε σε ένα σημείο «καμπής» (σταμάτησε η επιτάχυνση της χειροτέρευσης των επί μέρους δεικτών) στα μέσα του 2012 και από τον Απρίλιο του 2014 (πάντα σε ετήσια βάση) παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης.

Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, η αναζωογόνηση στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα αποτελούν παράγοντες που δύνανται να βελτιώσουν τους επί μέρους δείκτες στην αγορά εργασίας με πιο γρήγορο ρυθμό.
Newsroom ΔΟΛ

Μητσοτάκης: Όποιος μπήκε παράνομα στο Δημόσιο πρέπει να φύγει

«Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν»

Μητσοτάκης: Όποιος μπήκε παράνομα στο Δημόσιο πρέπει να φύγει

Μητσοτάκης: Όποιος μπήκε παράνομα στο Δημόσιο πρέπει να φύγει
Σαφές μήνυμα έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «οι έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά και για μονιμοποιήσεις χωρίς τυπικές προϋποθέσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν».

Αφορμή για τη δήλωσή αυτή στάθηκε η άρνηση 19 δημάρχων να επιτρέψουν τον έλεγχο των συμβάσεων των υπαλλήλων τους που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

«Είναι αυτονόητο πως όλοι πρέπει να αξιολογούνται. Είναι αυτονόητο πως όποιος μπήκε παράνομα στο Δημόσιο πρέπει να απομακρυνθεί» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την αποχή που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

«Μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση δεν υπάρχει πια κανένα άλλοθι και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι: Και όσοι αντιδρούν στην αξιολόγηση και στους ελέγχους, αλλά και οι πολιτικοί τους προστάτες» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΩΣΤΟΣ! ΠΡΟΧΩΡΑ!

Η ώρα της αλήθειας για την Σκωτία

Οι Σκωτσέτζοι ψηφίζουν

Η ώρα της αλήθειας για την Σκωτία και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ώρα της αλήθειας για την Σκωτία και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου
Τώρα ή ποτέ: Η εκστρατεία έκλεισε, τα δύο στρατόπεδα κινητοποίησαν κάθε μέσο που διέθεταν και η μοίρα της Σκωτίας, και κατ' επέκταση του Ηνωμένου Βασιλείου, κρίνεται στην κάλπη. Τα εκλογικά τμήματα ετοιμάζονται για την ισχυρότερη προσέλευση ψηφοφόρων τις τελευταίες δεκαετίες, οι δημοσκοπήσεις σηκώνουν τα χέρια ψηλά και όλος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα στο Εδιμβούργο.

Oι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωί (τοπική, εννέα ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις δέκα το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Tα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Παρασκευής, και το ισχυρό ποσοστό όσων δήλωναν τις τελευταίες ημέρες αναποφάσιστοι προοιωνίζεται μάχη στο νήμα.

Την Τετάρτη, τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» είχαν πάρει φωτιά με ογκώδεις συγκεντρώσεις και ύστατες προσπάθειες να πειστούν οι αναποφάσιστοι: Ο Άλεξ Σάλμοντ, Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα, έκλεισε με μία συγκέντρωση στο Περθ λέγοντας πως «είναι η ευκαιρία μίας ζωής, και πρέπει να την αρπάξουμε και με τα δύο χέρια».
Στην άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο του «όχι», ο τέως πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν (Σκωτσέζος ο ίδιος) κάλεσε την συγκέντρωση υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο «να δώσουν το "παρών" στην κάλπη, να κινητοποιήσουν φίλους και συγγενείς και να ψηφίσουν "όχι"». Η εκστρατεία του Σάλμοντ, είπε, «μας οδηγεί σε παγίδα».

Φωτιά είχαν πάρει μέχρι και την τελευταία στιγμή τα γραφεία δημοσκοπήσεων: Στις επτά τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «όχι» στην εκστρατεία εμφανίζεται μπροστά με προβάδισμα μεταξύ δύο και έξι μονάδων, αλλά σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων δήλωνε αναποφάσιστο. Το Λονδίνο έχει ρίξει στη μάχη κάθε μέσο που διαθέτει για να κρατήσει τους Σκωτσέζους εντός: Υπόσχεται μεγαλύτερες αρμοδιότητες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου -σε σπάνια επίδειξη διακομματικής ενότητας- και προειδοποιεί πως o δρόμος «χωρίς επιστροφή» προς την ανεξαρτησία δεν θα έχει την βρετανική λίρα.
Στους τελευταίους που έριξαν το βάρος τους στην εκστρατεία υπέρ του «όχι» ήταν και ο Μπαράκ Ομπάμα. Σε tweet του (από το λογαρισμό του Λευκού Οίκου), έγραψε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικός εταίρος της Αμερικής και δύναμη για το καλό σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω να μείνει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο».
Νωρίτερα, σε πιο ευθεία αναφορά του, και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε επισημάνει ότι η ψήφος έχει ενδεχομένως σημαντικές οικονομικές συνέπειες και υπογράμμισε πως μία ισχυρή Βρετανία είναι σημαντική για την ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη μάχη για το «ναι» ή «όχι» έχουν πάρει δημόσια θέση σημαίνουσες και λιγότερο σημαίνουσες προσωπικότητες εντός και εκτός της χώρας -της βασίλισσας εξαιρουμένης, που μένει ουδέτερη πριν το κλείσιμο της κάλπης.

Το πιο ενδεικτικό όμως του πόσο αμφίρροπος θεωρείται ο αγώνας είναι μάλλον η επιλογή της τάμπλοϊντ εφημερίδας Sun να μην διαλέξει στρατόπεδο: «Ναι ή όχι, η Σκωτία σήμερα ξεκινά με κενή σελίδα» είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που έχει συνηθίσει τους Βρετανούς σε πολύ πιο παρακινδυνεύμενα εξώφυλλα, αλλά δεν τόλμησε να ρισκάρει αυτή τη φορά επειδή όλα θεωρούνται στο νήμα.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
 
ΠΗΓΗ:
Newsroom ΔΟΛ

ΠΟΥΤΙΝ:«Αν θέλω, φτάνω μέχρι Βαρσοβία και Βουκουρέστι»

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο

«Αν θέλω, φτάνω μέχρι Βαρσοβία και Βουκουρέστι» φέρεται να είπε ο Πούτιν

«Αν θέλω, φτάνω μέχρι Βαρσοβία και Βουκουρέστι» φέρεται να είπε ο Πούτιν
Λάδι στη φωτιά αναμένεται να ρίξει διαρροή σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ πως ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε επί λέξει ότι «τα ρωσικά τανκς θα μπορούσαν, αν ήθελα, να φτάσουν σε δύο μέρες όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία ή το Βουκουρέστι».

Η δήλωση φέρεται να έγινε στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος τη μετέφερε στον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η γερμανική Sueddeutsche Zeitung αναφέρει την Πέμπτη ότι είδε το έγγραφο της περίληψης της συνομιλίας που είχε ο Ποροσένκο με τον Μπαρόζο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο δεύτερος είχε βρεθεί στο Κίεβο. Το έγγραφο ανέφερε ότι ο Ποροσένκο είπε στον πρόεδρο της Κομισιόν πως ο ρώσος πρόεδρος του είπε την παραπάνω φράση.

Ο Ποροσένκο μετέφερε στον Μπαρόζο τη φράση ώστε να δείξει με πόσο «συναισθηματικό» τρόπο προσεγγίζει ο Πούτιν την ευρωπαϊκή επιρροή στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον, ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να προειδοποίησε τον ουκρανό ομόλογό του ότι «βασίζεται υπερβολικά στην ΕΕ» και ότι η Μόσχα μπορεί, μέσω διμερών κινήσεων με μέλη της ΕΕ, να δημιουργήσει στους «28» ομάδα που θα μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις σε βάρος της.

Η αναφορά στην «άφιξη» στο Κίεβο εντός δύο ημερών σχετιζόταν την περίφημη φράση του Πούτιν προς τον Μπαρόζο σε τηλεφωνική τους συνομιλία που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Η Μόσχα ανέφερε ότι εκείνη η δήλωση μεταφέρθηκε «εκτός πλαισίου» και είχε διαφορετικό νόημα, δηλώνοντας έτοιμη να δημοσιεύσει τη μαγνητοφωνημένη συνομιλία ώστε «να αρθεί κάθε παρεξήγηση».
Newsroom ΔΟΛ

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"