ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Economist: Δραματικά εκτός τροχιάς οι ιδιωτικοποιήσεις

«ΔΙΑΒΟΛΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ»

Economist: Δραματικά εκτός τροχιάς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Δραματικά εκτός τροχιάς βρίσκεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας, διαπιστώνει σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Ιδιωτικοποιήσεις: Διαβολικά Ελληνικές», ο Economist.

Economist: Δραματικά εκτός τροχιάς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
«H Ελλάδα συνιστά δυσφήμιση και της κρατικής ιδιοκτησίας αλλά και των ιδιωτικοποιήσεωv. Οι κρατικά ελεγχόμενοι οργανισμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα κακοδιοίκησης και πολιτικών παρεμβάσεων, ενώ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε όταν η οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται, βρίσκεται δραματικά εκτός στόχων», αναφέρει το άρθρο που στους ίδιους τόνους συνεχίζει:

«Η κυβέρνηση κατέφερε να χάσει το στόχο των εσόδων για το 2013 παρότι τον αναπροσάρμοσε επί τα χείρω δύο φορές περιορίζοντάς τον στα μόλις 1.3 δισ. ευρώ.

Ολοι γνωρίζουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις λίγα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν για να κλείσουν το 12ψήφιο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας. Θα μπορούσαν ωστόσο να βοηθήσουν και οι εταίροι, οι οποίοι χάνουν την υπομονή τους», σημειώνεται επίσης στο άρθρο.
Παρότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι υπό εξέταση «οι ελληνικοί θεσμοί και η πολιτεία είναι τόσο δυσλειτουργικοί» που δεν αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα που υπενθυμίζει και την -απορριφθείσα- πρόταση να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να πωληθούν ή να αναδιαρθρωθούν σε κάποια εταιρία συμμετοχών σε μια έδρα όπως για παράδειγμα το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι η σχετική ιδέα, που προωθήθηκε από τους Φινλανδούς απερρίφθη με εχθρότητα από τους Ελληνες υπουργούς.
-Πηγή: The Economist

Το σχολιο μου: ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΤΟΣΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΕΞΑΡΧΗΣ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

<<
Επίσης οι προβλέψεις για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν εξαρχής ανεδαφικές από το 2011 ακόμη, όταν οι φωστήρες της τρόικας προέβλεπαν το εξωφρενικό ποσό 50 δις ευρώ εσόδων μέχρι το 2015 από αυτές και από πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ενώ γνώριζαν, ότι δεν πρόκειται, να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ποτέ, όταν μάλιστα ήδη από τότε το χαρτοφυλάκιο του δημοσίου στις εταιρίες προς πώληση είχε χρηματιστηριακή αξία 8 δις ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων και η αγορά ακινήτων κατέρρεε. Απλώς εφεύραν με αυθαίρετους υπολογισμούς τα μυθικά ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις, για να κλείσουν με κάποιο τρόπο τα ανοίγματα του πρώτου προγράμματος, που σχεδίασαν λανθασμένα και σήμερα έχουν τροποποιήσει τις προβλέψεις τους, μιλώντας πια  για έσοδα 11, 1 δίς ευρώ μέχρι και το 2016, αλλά και στην πρόβλεψη αυτή θα αποτύχουν, τόσο γιατί η αξία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο, έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε το ποσοστό της συμμετοχής του, να αποτιμάται πλέον στα 6 δις ευρώ, όσο και γιατί η βύθιση της αγοράς ακινήτων είναι εντονότερη. Θα πρέπει μάλιστα εδώ, να τονίσω, ότι ασφαλώς πολλές αποκρατικοποιήσεις είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά αυτές δεν πρέπει, να γίνουν επιπόλαια με την μορφή ξεπουλήματος και με την σημερινή χρηματιστηριακή αξία των εταιριών, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Στόχος πρέπει, να είναι παράλληλα η αποτροπή δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων, που θα αντικαταστήσουν τα κρατικά όπως και μια εύρυθμη και υγιής ελεύθερη αγορά, όπου οι κανόνες του ανταγωνισμού θα λειτουργούν πλήρως. Επίσης είναι αναγκαίο, να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ενέργεια και τα ύδατα, γιατί, όποιος παραδίδει τον έλεγχο αυτών χωρίς όρους, παραδίδει ταυτόχρονα τα κλειδιά της χώρας.>>

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:

Προβόπουλος - Τέλος το ρευστό από τις τράπεζες.

 
Ορθά- κοφτά έκοψε ο Διοικητής της Τράπεζας την... όρεξη όσων περιμένουν ρευστό από τις τράπεζες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς ο Γιώργος Προβόπουλος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν από αλλού τους αναγκαίους πόρους για την ανασύνταξη τους.
Ο Κεντρικός Τραπεζίτης δεν έμεινε, όμως, εκεί, καθώς χαρακτήρισε τα "κόκκινα" δάνεια ως απειλή για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, ενώ προανήγγειλε τον "θάνατο" των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πείσουν για τη βιωσιμότητα τους, χωρίς να διευκρινίσει όμως με ποια κριτήρια θα κρίνεται αυτή η βιωσιμότητα!

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι βραχυχρόνια θα παραμείνουν περιορισμένες οι δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή χορήγησης νέων δανείων, καθώς οι εισροές καταθέσεων παραμένουν χαμηλές, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις πρέπει να διατηρείται σε συντηρητικό ύψος, συγκριτικά με άλλες χώρες η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι εγχώριες τράπεζες από το Ευρωσύστημα παραμένει υψηλή και η τόνωση της εμπιστοσύνης, την οποία πέτυχε η ανακεφαλαιοποίηση, αμβλύνεται από την ανησυχία που προκαλεί η συσσώρευση των δανείων σε καθυστέρηση.

Γι' αυτούς τους λόγους, ο Κεντρικός Τραπεζίτης "έδειξε" προς άλλες πηγές χρηματοδότησης και ειδικότερα:
την εσωτερική χρηματοδότηση, αποδίδοντας μικρότερο μέρισμα στους μετόχους με αντάλλαγμα την αναμενόμενη μελλοντική υπεραξία
τη διεκδίκηση επιπρόσθετων εμπορικών πιστώσεων (trade credit) από τις εταιρίες του εξωτερικού με τις οποίες συναλλάσσονται.
την άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές με εταιρικά ομόλογα
την αξιοποίηση των προγραμμάτων συγχρηματοδότησης δανείων και εγγυοδοσίας με πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα, δηλαδή όταν οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τις χορηγήσεις νέων δανείων, αυτά δεν πρόκειται να κατευθυνθούν σε κατοικίες και κατανάλωση, όπως σημείωσε ο Γ. Προβόπουλος, αποφεύγοντας να πει όμως ποιος ανέχθηκε ή ενθάρρυνε αυτή τη πρακτική των τραπεζών τη προηγούμενη 10ετία. "Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης. Εξυπακούεται βεβαίως, ότι, με έναν τέτοιο προσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος, θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν", συμπλήρωσε με νόημα, καλώντας τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση τους και στον αναπροσανατολισμό τους.
πηγηhttp://www.epliroforia.eu
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΦΑ ΟΤΙ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑΝ. Ε ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΤΩΡΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ...
 ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠ[ΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; <<Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών, η οποία εξελίσσεται με ρυθμό χελώνας και δεν προχωρά ακόμη σωστά, πρέπει, να τονιστεί, ότι πάνω σε αυτήν στήνεται ένας ακόμη επικοινωνιακός μύθος, αφού οι τράπεζες έχουν πρόβλημα οξύτατο και τα 30 περίπου δις, που θα λάβουν από την Β΄ φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα καλύψουν τις μαύρες τρύπες, που έχουν στους ισολογισμούς τους, έτσι ώστε να αρχίσουν, να λειτουργούν στοιχειωδώς και δεν θα έχουμε μία έκρηξη δήθεν ρευστότητας, όπως περιγράφεται επικοινωνιακά. Άλλωστε αρκεί, να αναρωτηθεί κανείς, τί έκαναν οι τράπεζες με τα 18 δις ευρω της Α΄φάσης ανακεφαλαιοποίησης, που έλαβαν τον Ιούλιο του 2012; Μήπως χρησιμοποίησαν τα χρήματα αυτά, για να τονώσουν την ρευστότητα της οικονομίας; Όχι βέβαια. Το μόνο, που έκαναν, ήταν να καλύψουν τις ζημίες, που έχουν στους ισολογισμούς τους, για να αποφύγουν την κατάρρευση. Να σταματήσει λοιπόν η καλλιέργεια ψευδών ελπίδων στους πολίτες και να ειπωθεί επιτέλους σε αυτούς ολόκληρη η αλήθεια.>>

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"