ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στα 24,884 δισ. ευρώ ή 11,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα

Στα 24,8 δισ. το ταμειακό έλλειμμα για το 2011
Το περασμένο έτος εξοφλήθηκαν χρέη παρελθόντων ετών του ελληνικού κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Ενα σημαντικό τμήμα από τις οφειλές αυτές αφορά στα χρέη των κρατικών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές
"Η" 9/3

Της Μαρίας Βουργάνα
Στα 24,884 δισ. ευρώ ή 11,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το ταμειακό έλλειμμα του κράτους το 2011 παρά την «καταιγίδα» των νέων φορο-εισπρακτικών μέτρων και των πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που επέβαλε η κυβέρνηση πέρυσι.

Ταυτόχρονα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του και προς άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα έφθασαν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011 τα 5,73 δισ. ευρώ από 6,659 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου του 2011. Από τα 5,73 δισ. ευρώ τα 588,9 εκατ. ευρώ ήταν χρέη υπουργείων. Συνολικά, τα τρέχοντα ελλείμματα και χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 30,6 δισ. ευρώ το 2011.
Στοιχεία
Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:
1. Το ταμειακό έλλειμμα του 2011 επηρεάστηκε αυξητικά από το γεγονός ότι το περασμένο έτος εξοφλήθηκαν χρέη παρελθόντων ετών του ελληνικού κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Ένα σημαντικό τμήμα από τις οφειλές αυτές, αφορά στα χρέη των κρατικών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους τα οποία εκκρεμούσαν από προηγούμενα έτη και τακτοποιήθηκαν με καταβολές ομολόγων εντός του 2011 αλλά «κατανεμήθηκαν» στα δημοσιονομικά ελλείμματα των ετών που αφορούσαν. Συνεπώς, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 4,1 δισ. ευρώ δεν θα συμπεριληφθεί στα στοιχεία για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση που θα ανακοινωθούν επισήμως τον Απρίλιο, για το έτος 2011.
2. Επιπλέον, κατά τον υπολογισμό του ταμειακού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης του 2011 και «για λόγους εναρμόνισης των λογιστικών εγγραφών μεταξύ όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης» αφαιρέθηκε ποσό 924 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του κράτους του Ιανουαρίου του 2011 και προστέθηκε ποσό 1.149 εκατ. ευρώ στις δαπάνες του Δεκεμβρίου του 2011. Τα ποσά αυτά αφορούν επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έγιναν στο τέλος του Δεκεμβρίου κάθε έτους (2010 και 2011 αντίστοιχα) για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου του επόμενου έτους (δεδομένου ότι οι συντάξεις προκαταβάλλονται).
Ομως στον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπου τα στοιχεία απεικονίζονται σε δημοσιονομική βάση, τα ποσά αυτά καταγράφηκαν στις δαπάνες του Ιανουαρίου του 2011 και 2012. Αυτός ο διαφορετικός τρόπος απεικόνισης των στοιχείων μεταξύ δημοσιονομικού και ταμειακού ελλείμματος συνεπάγεται επιπλέον διαφορά -225 εκατ. ευρώ μεταξύ των δύο μεγεθών. Δηλαδή ένα ακόμη ποσό της τάξεως των 225 εκατ. ευρώ δεν θα συμπεριληφθεί στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση.
3. Στο ταμειακό έλλειμμα συμπεριελήφθησαν και οι κεφαλαιακές ενισχύσεις προς δημόσιες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 69 εκατ. ευρώ, που δεν περιλαμβάνονται στη γενική κυβέρνηση.
Γενική κυβέρνηση
Με βάση τα παραπάνω, ένα ποσό της τάξεως των 4,44 δισ. ευρώ δεν θα συμπεριληφθεί στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, οπότε το ύψος του ελλείμματος αυτού θα είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Επίσης σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ορισμένα έσοδα του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2012 αφορούν βεβαιωμένους φόρους του 2011 που θα μειώσουν περαιτέρω το έλλειμμα του προηγούμενου έτους. Εκτιμούν ότι, εάν συνυπολογιστούν όλες αυτές οι «προσαρμογές» καθώς και ορισμένες άλλες, το τελικό ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 9% και 9,5% του ΑΕΠ.
Οφειλές νοσοκομείων 5,14 δισ.
Από τα 5,73 δισ. ευρώ που όφειλε το Δημόσιο στις 31 Δεκεμβρίου του 2011:
588,92 εκατ. ευρώ ήταν ληξιπρόθεσμα χρέη υπουργείων, εκ των οποίων 196,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε υποχρεώσεις που έπρεπε να καλυφθούν μέσω του ΠΔΕ και 392,7 εκατ. ευρώ ήταν χρέη του τακτικού προϋπολογισμού.
5,14 δισ. ευρώ ήταν χρέη νοσοκομείων, οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών φορέων της «γενικής κυβέρνησης». Από το ποσό αυτό, 1,281 δισ. ευρώ οφείλονταν από τα νοσοκομεία, 2,82 δισ. ευρώ ήταν οφειλές ασφαλιστικών ταμείων, 817,8 εκατ. ευρώ ήταν χρέη οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 219,1 εκατ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις λοιπών νομικών προσώπων.
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011
  <<Η πρόβλεψη της ημιθανούς κυβέρνησης και της τρόικας για αναθεωρημένο έλλειμμα 8,5% επι του ΑΕΠ θα έχει την τύχη όλων των αποτυχημένων προβλέψεων τους και προσωπικά πιστεύω, ότι το έλλειμμα το 2011 θα κλείσει πάνω από 9% ως ποσοστο του ΑΕΠ, ενώ τα περι πρωτογενούς πλεονάσματος στις αρχές Απριλίου του 2012 είναι όνειρα θερινής νυκτός μαθητευόμενων μάγων.>>

«Φουσκωμένο» τεχνητά το έλλειμμα του 2009

Εξεταστική για τα στατιστικά

«Φουσκωμένο» τεχνητά το έλλειμμα του 2009 επιμένει η Ζωή Γεωργαντά


Από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής
Την άποψη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, με αποτέλεσμα να συρθεί η χώρα στο μνημόνιο, επανέλαβε κατά την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το θέμα, το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, εξαπολύοντας βολές τόσο κατά του επικεφαλής της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, όσο και κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στον οποίο απέδωσε έλλειψη εμπειρίας επί των στατιστικών και «ανικανότητα».

Για τον κ. Γεωργίου η μάρτυς κατέθεσε ότι «ανέβασε στο νούμερο ρεκόρ 15,4% το έλλειμμα, καταπατώντας κάθε δημοκρατική αρχή, αντίθετα με το στατιστικό νόμο, εκτινάσσοντας τα spread και ολοκληρώνοντας βέβαια την εξαθλίωση της χώρας και του ελληνικού λαού».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχει θέμα όχι μόνο για τους όρους με τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στο πρώτο μνημόνιο, αλλά «υπάρχει σοβαρό ζήτημα και για το μεσοπρόθεσμο», όπως είπε, ισχυριζόμενη πως «ούτε σε αυτό θα μπαίναμε, αν δινόταν λίγη πατριωτική προσοχή από τον κ. Γεωργίου».

Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε, «αν τον Ιούνιο του 2011 το έλλειμμα ήταν κάτω από 10%, έστω 9,9% και όχι 10,3%, που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργίου, τότε δεν θα μπαίναμε στο δεύτερο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική. Αν είναι κάτω από 10%, έστω και 0,0001%, δεν μπαίνουμε σε μνημόνια. Και διερωτώμαι: γιατί το έκανε αυτό;».

Ερωτηθείσα εξάλλου από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ρήγα εάν τα πρόσωπα που καταγγέλλει «συνειδητά "μαγείρεψαν" στα στοιχεία για να διογκωθεί το έλλειμμα και να μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο», η κυρία Γεωργαντά απάντησε δίνοντας τρεις «λογικές ερμηνείες», όπως είπε: «Η πρώτη ερμηνεία ότι μπορεί να είναι πολιτικό το θέμα. Πιθανόν ο κ. Παπακωνσταντίνου ήθελε να είναι μεγάλο το έλλειμμα του 2009, ούτως ώστε να φανεί μικρότερο το 2010 και ότι η γενναία κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα», υποστήριξε.

Η δεύτερη ερμηνεία που έδωσε «μπορεί να είναι και ανικανότητα, δηλαδή δεν είχαν καταλάβει ότι τα ελλείμματα επηρεάζουν την ευημερία μας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορείς να παίζεις με τους αριθμούς και δεν μπορείς να βγάζεις έξω ό,τι κι ό,τι». «Δεν θέλω να τον κατηγορήσω τον άνθρωπο γι’ αυτό, αλλά από ότι έχω ψάξει, έχω βρει ότι δεν είχε και καμία μεγάλη εμπειρία με τα στατιστικά στοιχεία, με τα οικονομικά τέλος πάντων», ισχυρίστηκε.

Η μάρτυς πρόσθεσε και μια τρίτη ερμηνεία: «Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να συζήτησε με φίλους του και να είπε ότι το έλλειμμα δεν είναι τόσο, είναι πολύ παραπάνω και τι θα κάνουμε εδώ πέρα. Αυτοί, όμως, οι φίλοι το συζήτησαν με άλλους φίλους και διαδόθηκε αυτό το πράγμα και μερικοί άνθρωποι έβγαλαν λεφτά σε βάρος μας».

Πάντως, είπε ότι «δεν μπορώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο». «Θα ήταν εγκληματίας, θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Δεν μπορώ να το πω αυτό το πράγμα. Απλώς βρίσκω μερικές ερμηνείες. Είναι, όμως, υπεύθυνος, διότι όταν πήγαμε εμείς να του πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, μας έκλεινε την πόρτα. Δεν μας δεχόταν να συζητήσουμε οτιδήποτε», κατέθεσε η κυρία Γεωργαντά.

Κατά τα λοιπά, την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή της με τον κ. Γεωργίου και το πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ Ν.Στρόβλο, ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Π.Κουρουπλής, αίτημα το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτό.

Την ίδια στιγμή, νέο e-mail προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ και επικεφαλής της τρόικα Π.Τόμσεν αλλά με άλλον αποστολέα αυτή την φορά, ήρθε στο φως. Ήταν της κυρίας Γεωργαντά, η οποία του έγραφε στις 20 Οκτωβρίου 2010, ότι έφτασε στα χέρια της τυχαίως το e-mail που του είχε στείλει ο κ. Γεωργίου, τότε προϊστάμενός της, με το οποίο ενημέρωνε τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την ανάγκη τροποποίησης του πλαισίου λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα αμφισβητούσε όσα υποστήριζε ο κ. Γεωργίου και προειδοποιούσε τον κ. Τόμσεν ότι προτίθεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της επικοινωνίας αυτής.

πηγη: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009 ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ 1 ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011
 <<Στην προσπάθεια τους μάλιστα, να επιχειρήσουν μια νέου τύπου απογραφή των δημοσιονομικών φούσκωσαν τεχνητά το έλλειμμα από ένα σημείο και μετά, εντάσσοντας σε αυτό πληρωμές, που μπορούσαν, να γίνουν έπειτα από χρόνια και ταυτόχρονα κατήργησαν μέτρα εισπρακτικά, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα έδωσε η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες  ανεύθυνα και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση μέσα στην χρήση του 2009.Βεβαίως δεν υποστηρίζω καθόλου, ότι το έλλειμμα δεν ήταν αρκετά υψηλό τον Οκτώβριο του 2009,αλλα αυτό είχε παραδοθεί περίπου στο 9.5% και όχι στο 15,5%, που έφτασε τελικά μετά τους χειρισμούς του κυρίου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα διατυμπάνιζε δεξιά και αριστερά ο κ. Παπανδρέου, ότι η χώρα είναι Τιτανικός, που βουλιάζει και με αυτόν τον τρόπο πυροδότησε την αντίδραση των αγορών, οι οποίες από τον Ιανουάριο του 2010 και μετά άρχισαν, να εκτοξεύουν τα spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου στα ύψη, ενώ μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου η χώρα μπορούσε, να δανειστεί το σύνολο του ποσού, που χρειαζόταν με αξιοπρεπείς προυποθέσεις για το 2010 και να μπορέσει, να διαπραγματευτεί με άνεση τους όρους τυχόν δανεισμού με τον μηχανισμό αργότερα και όχι όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Είναι ενδεικτικό, ότι από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2010  τα περιθώρια (spread) δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκαν από τις 200 στις 340 μονάδες ,ενώ είχαν προσεγγίσει ακόμη και το επίπεδο των 400 μονάδων. Εάν υπολογίσουμε ότι σε κάθε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 10 μονάδες η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ανεβαίνει κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, τότε μέσα σε δύο μήνες η κυβερνητική αδράνεια στοίχισε πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ, όσα περίπου  το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε πέρσι από τις αυξήσεις στα καύσιμα και το γενικό πάγωμα μισθών στο δημόσιο. Περιττό, να αναφερθούμε στο σημερινό πια κόστος δανεισμου με τα spread στις 1.000 μονάδες βάσης.
 Έτσι ανέβαλε χρονικά την  είσπραξη μεγάλου ποσού απο διάφορα μέτρα, οπως  την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων και μάλιστα σε μία εποχή, που το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν  τα έσοδα, μετέθεσε  χρονικά τον διαγωνισμό, για το «ΞΥΣΤΟ», όταν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε, να εισπράξει το κράτος μέσα στο 2009, μετέθεσε  την είσπραξη του ΕΤΑΚ, και των νέων τελών κυκλοφορίας και το σοβαρότερο δεν  κινητοποίησε τον  φοροεισπρακτικό  μηχανισμό  και την ΥΠ.Ε, προκειμένου, να ενισχύσει τα έσοδα, τα οποία λόγω της κρίσεως υστερούν, ενώ μέχρι και σήμερα οι υπηρεσίες των εφοριών είναι αποδιοργανωμένες και οδήγησαν στην παραίτηση του γενικού γραμματέα  οικονομικών κ Γεωργακόπουλου κάτω από το βάρος της πορείας  των εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2011. Δαπάνες κάθε μορφής πληρώθηκαν όλες στο τέλος του 2009 και όχι σταδιακά, ενώ αντιθέτως το 2010 οι οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του δημοσίου σταμάτησαν παγώνοντας και την αγορά προκειμένου, να εμφανιστεί τεχνητή μείωση των δαπανών στην εκτέλεση του  προϋπολογισμούτου2010.>>

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"