ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η τιμή που αξίζει στον «αθάνατο» Παύλο Μελά

                                        Η τιμή που αξίζει στον «αθάνατο» Παύλο Μελά
 

Στις 13 Οκτωβρίου 1904 ένας «ωραίος» Ελληνας, με τον όρο του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο κομβικό του έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο», ο Παύλος Μελάς, άφησε την τελευταία του πνοή για τον εθνικό σκοπό της Μακεδονίας στο χωριό Στάτιστα – το σημερινό Μελά του νομού Καστοριάς. Μια μορφή ηρωική με όλη την ένταση του όρου, που θυσιάστηκε για κάτι υπέρτερο και σημαντικότερο από τη θνητή φύση ή ακόμα και από την ίδια τη διάσταση της υστεροφημίας. Ο Μελάς αποφάσισε να θυσιαστεί όχι εγκλωβισμένος σε έναν αδιέξοδο ρομαντισμό δίχως απτά πολιτικά αποτελέσματα αλλά με ξεκάθαρους και ορθολογικούς στρατηγικούς στόχους. Η εδαφική διεύρυνση της Ελλάδας ενταγμένη στο πλαίσιο της υψηλής στρατηγικής της Μεγάλης Ιδέας, που θα πραγματωθεί έπειτα από λίγες δεκαετίες από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν ήταν ένας στρατηγικός στόχος άπιαστος.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε και ήταν εμφανές ότι αδυνατούσε να επιβάλει την κυριαρχία της στις εναπομείνασες βαλκανικές επαρχίες, η Μακεδονία από το 1878 και τη Συνθήκη του Βερολίνου είχε τεθεί υπό διεθνή επιτροπεία, ενώ η Βουλγαρία επιδίωκε κι αυτή την πραγμάτωση της δικής της Μεγάλης Ιδέας, με ενέργειες που παρήγαγαν εισοδισμό προς τη μακεδονική γη με διττή κατεύθυνση, από τη μια προς τη Θεσσαλονίκη και από την άλλη προς την Καβάλα. Στρατηγικός στόχος για τη βουλγαρική οντολογία η πρόσβαση στο Αιγαίο και η δημιουργία διεξόδων προς τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το Μακεδονικό Κομιτάτο έθετε ως στόχο τη δημιουργία αυτών των πολιτικών ζυμώσεων, που θα έδειχναν προς τις Μεγάλες Δυνάμεις ότι η Ελλάδα εκτός των αδιαμφισβήτητων ιστορικών και κοινωνικών δεσμών της με τη γη της Μακεδονίας είχε και ισχυρά ερείσματα στον ένοπλο αγώνα που διεξαγόταν εκεί.

Ο Μελάς δεν ήταν ο μόνος. Η έτερη ηρωική μορφή, ο συμπατριώτης μου από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας Σαράντος Αγαπηνός με το ψευδώνυμο Τέλλος Αγρας, ο Κώττας Χρήστου, ο επίσκοπος Γερμανός Καραβαγγέλης και πολλοί άλλοι πάλεψαν με πείσμα για να ενισχύσουν τα διπλωματικά, κοινωνικά και στρατηγικά ερείσματα της ηττημένης από τον πόλεμο του 1897 Ελλάδας στη γη της Μακεδονίας. Γι’ αυτό και η Ιστορία αναγνωρίζει τον σημαντικό τους ρόλο. Μια αναγνώριση στην οποία υπολείπεται διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία. Πού βρίσκεται σήμερα θαμμένος ο Παύλος Μελάς; Σε έναν ταπεινό τάφο σε έναν παράδρομο της Καστοριάς, δίχως σήμανση, ο οποίος κρύβεται στην κυριολεξία από τις πολυκατοικίες που ορθώνονται τριγύρω ως θλιβεροί παραστάτες μιας εποχής που δεν αποδίδει ούτε καν την τιμή της καλαισθησίας· κλειστοί ορίζοντες σε φόντο γκρίζο. Κοιτάζοντας τον τάφο καθώς και τον περιορισμένο περιβάλλοντα χώρο δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς για ποιον λόγο η Ελληνική Πολιτεία, έστω μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει έναν χώρο ανάλογο της σπουδαιότητας του νεκρού. Δεν υπάρχει απάντηση, όπως ασφαλώς δεν υπάρχει απάντηση γιατί ακόμα η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα μεγάλο επίσημο στρατιωτικό νεκροταφείο για τους πεσόντες της στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, τους οποίους σε λίγες ημέρες θα θυμηθούμε ξανά με πανηγυρικούς της ημέρας.

Ασφαλώς και η θυσία των προγόνων μας, είτε αυτή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, είτε των Βαλκανικών Πολέμων ή της Μικρασιατικής Εκστρατείας ή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης, δεν έγινε για να αποκτήσουν οι νεκροί περίλαμπρους τάφους. Ο τρόπος όμως που τιμά ένα κράτος τους νεκρούς του δείχνει κατά πόσον η Πολιτεία και κατά συνέπεια η κοινωνία αποτιμά τη θυσία τους και αποδίδει τις δέουσες τιμές. Η Ελληνική Πολιτεία, που θα βαρύνεται με τον διαχρονικό ψόγο ότι έστειλε φυλακή τον Κολοκοτρώνη ή «τίμησε» τον Νικηταρά δίνοντάς του άδεια επαιτείας στην Ευαγγελίστρια του Πειραιά κάθε Παρασκευή, οφείλει να μάθει να αποδίδει τιμή και αναγνώριση σε όσους η Ιστορία αποδίδει τον τίτλο του αθάνατου.    


Σπύρος Ν. Λίτσας

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

ΕΚΤΡΟΠΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ Β. ΗΠΕΙΡΟ

Καταστροφές της περιουσίας Ελλήνων και απίστευτες απειλές από Αλβανούς σε Δερβιτσάνη και Χειμάρρα!

Αποθρασύνονται και ξεπερνούν τα όρια οι Αλβανοί μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Εθνικής ομάδας της χώρας τους και της Σερβίας στο Βελιγράδι.
Οπως αναφέρεται στο ιστολόγιο του «Ελεύθερου Λόγου Αργυροκάστρου», λίγη ώρα μετά τα πρωτοφανή έκτροπα που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι Αλβανοί πολίτες, πιθανόν από το χωριό Λαζαράτι, σχημάτισαν κομβόι με τα οχήματά τους, «εισέβαλαν στη Δερβιτσάνη στη Βόρεια Ηπειρο και ανεμίζοντας αλβανικές σημαίες που κρατούσαν στα χέρια τους έβριζαν την Ελλάδα και τους Ελληνες» ενώ -σύμφωνα με μαρτυρίες στο ιστολόγιο- ένα από τα συνθήματα ήταν «Χριστιανοί, θα σας κάψουμε»!

Οι Αλβανοί τραμπούκοι έχασαν τον έλεγχο και άρχισαν αδιακρίτως να πετούν πέτρες, με συνέπεια να σπάσουν τα τζάμια καταστημάτων και σπιτιών του χωριού και να προκληθούν φθορές σε σταθμευμένα οχήματα.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Λόγο Αργυροκάστρου» ορισμένοι κάτοικοι της Δερβιτσάνης πήγαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες. Καλούσαν τους συγχωριανούς τους να συγκεντρωθούν και να απαντήσουν στην αναίτια πρόκληση που δέχθηκαν από τους ανεγκέφαλους Αλβανούς.

Λίγη ώρα μετά οι Αλβανοί τραμπούκοι αποχώρησαν από τη Δερβιτσάνη αφήνοντας πίσω τους καταστροφές και προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων.
Οι προκλήσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Και στη Χειμάρρα, σύμφωνα με πληροφορίες, Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους κρατώντας κοκκινόμαυρες σημαίες και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα.

Προεόρτια (;) βαλκανικής Τζιχάντ

«Γιατί, όμως, τώρα;». Το ερώτημα που τίθεται αφορά τη χρονική στιγμή που επέλεξαν -τυχαία;- οι Αλβανοί εθνικιστές για να διατρανώσουν ξανά το μεγάλο όραμά τους: Τον στόχο τους για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, ο οποίος όμως σε επίπεδο χαρτογράφησης συμπίπτει με τον χάρτη που πριν από μήνες κυκλοφόρησαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Στο... πενταετές σχέδιο των φανατικών ισλαμιστών, που έχουν βάψει με αίμα τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβάνονται, εκτός άλλων περιοχών, η Ελλάδα, η Αλβανία, όπως επίσης και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Κι αν με μια πρώτη ανάγνωση οι δύο χάρτες -αυτός που «πετούσε» πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν την Τρίτη και εκείνος των τζιχαντιστών- μοιάζουν με περιστατικά άσχετα μεταξύ τους, αξίζει να συνυπολογίσει κανείς το προχθεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», που ανέφερε ότι μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο έφυγαν από την Αλβανία 148 μουσουλμάνοι, προκειμένου να ενταχθούν στον στρατό του Ισλαμικού Κράτους. Μένει να δούμε, λοιπόν, αν τελικά ο αλβανικός εθνικισμός σχετίζεται -και με ποιον τρόπο- με τους τζιχαντιστές της Μέσης Ανατολής.

Θάνος Χερχελετζής

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ. ΕΠΕΙΓΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 180 ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΡΙΖΕΙ ΡΗΤΑ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ Α ΦΑΣΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΠΕΜΠΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ. ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ. ΟΠΟΤΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΕΚΤΡΟΠΗ. ΟΡΙΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ:

KEΦAΛAIO ΠPΩTO -
                                                              Aνάδειξη του Προέδρου
                                                          'Αρθρο 32 - (Εκλογή) παρ 3.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.
Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
*4. Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.
H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Ρέγκλινγκ: «Φρόνιμη λύση» για την Ελλάδα

«Στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζεται θετικά»

Ρέγκλινγκ: «Φρόνιμη λύση» για την Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικής πίστωσης

Ρέγκλινγκ: «Φρόνιμη λύση» για την Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικής πίστωσης
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ λέει ότι στην Ευρωζώνη «αντιμετωπίζεται θετικά» το ενδεχόμενου προγράμματος προληπτικής πίστωσης   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Ανοικτός στο ενδεχόμενο προγράμματος προληπτικής πίστωσης για την Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως «κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα» εάν η Ελλάδα μπορεί να σταθεί αυτόνομα στις αγορές.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ, παρέχοντας εμμέσως στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι «υπάρχει ευρεία συμφωνία (broad consensus) για την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τη δανειακή συμφωνία με το ΔΝΤ, εφόσον αυτή η έξοδος είναι συνετή (prudent) και συνοδεύεται από προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης».

Επανέλαβε δε ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο» εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ την Πέμπτη, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «πιστεύω ότι στην Ευρωζώνη πολλοί αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο να έχει η Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικής πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Μια γραμμή από τον ΕSM θα είναι ένα χρήσιμο μαξιλάρι σε περίπτωση που (η Ελλάδα) χρειαστεί επιπρόσθετα χρήματα».

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει όλη τη χρηματοδότησή της από τις αγορές, απάντησε ότι «κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά» δείχνοντας στην πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και τα stress test των τραπεζών, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από αυτά.

«Έχοντας αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούμε να πούμε πιο εύκολα τι έχει νόημα και τι όχι» εξήγησε.

Σημείωσε επίσης την πρόσφατη αναφορά του προέδρου του Eurogroup σε «βιώσιμη, αξιόπιστη και φρόνιμη έξοδο» της Ελλάδας, και όταν ρωτήθηκε για το εάν αυτό μπορεί να σημαίνει προληπτικό πρόγραμμα, απάντησε θετικά. «Τα προγράμματα προληπτικής πίστωσης είναι ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία» είπε.

«Βιώσιμο το χρέος»

Πάντως ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει μονομερώς από το ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να περιμένει μεγάλη βοήθεια για τη μείωση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, η ελάφρυνση του χρέους είναι «διαφορετικό ζήτημα», ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα ίσως να μην χρειάζεται νέα μείωση χρέους.

«Θα το εξετάσουμε και αυτό όταν έχουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, αλλά πιστεύω πως το περιθώριο θα είναι μικρό, όπως επίσης και η ανάγκη για μια τέτοια απόφαση, το έχω πει πολλές φορές» είπε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως διατηρήσιμο εάν οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίσουν κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού από τον ESM και της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

«Δεν υπάρχει ξεχείλωμα του χρέους (debt overhang). Δίνουμε τέτοια χρηματοδότηση (μέσο όρο 32 χρόνια επιμήκυνσης) με χαμηλά επιτόκια, ώστε οι πληρωμές του χρέους να μένουν εντός του στόχου, παρά το γεγονός ότι τώρα το χρέος είναι σε υψηλά επίπεδα», είπε.

Ερωτώμενος εάν υπάρχει προοπτική τα 32 χρόνια να επιμηκυνθούν σε 50, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε: «Θεωρητικά ναι. Χρειάζεται όμως νέα μείωση του χρέους; Ήδη έχουν γίνει αρκετά».
ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΟΚΙΜΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ.

«Καρφιά» Ολάντ σε Μέρκελ

«Καρφιά» Ολάντ σε Μέρκελ


Μήνυμα στο Βερολίνο έστειλε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος με αφορμή τις πτώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Παρίσι, που αρνείται να εφαρμόσει σκληρές περικοπές στο κοινωνικό κράτος μετά τις έντονες πιέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, υποστηρίζει ότι η στασιμότητα στην Ευρώπη ευθύνεται για την σημερινή αναταραχή στις αγορές.

«Υπάρχει μια παγκόσμια αβεβαιότητα. Οι ΗΠΑ επιβραδύνουν και η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι πολύ αδύναμη» υπογράμμισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Μιλάνο για τη Ευρωασιατική σύνοδο κορυφής. Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να μπορέσει να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης πολύ πιο ισχυρής».

Σύμφωνα με τον Ολάντ, «βγήκαμε από την κρίση στην ευρωζώνη όμως η Ευρώπη δεν ξαναβρήκε τον δρόμο της ανάπτυξης και βρίσκεται σε στασιμότητα». Συνέχισε τονίζοντας ότι χρειάζεται «ένας καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και αυτό θα κάνουμε εδώ στο Μιλάνο, όπου η Ευρώπη θα συναντήσει όλες τις χώρες της Ασίας». Ο συντονισμός αυτός θα ήταν «η καλύτερη απάντηση στην κατάσταση των λαών και κυρίως των νέων αλλά αποτελεί και μια απάντηση στις αβεβαιότητες που πλήττουν τις αγορές», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι «αδυναμίες» των αγορών οφείλονται σε δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος από αυτούς είναι «η αστάθεια σε διεθνές επίπεδο», στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή ή ακόμη και στη Δυτική Αφρική λόγω της επιδημίας του Έμπολα. «Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τα ευρωπαϊκά θέματα, όπως η αδύναμη ανάπτυξη, τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για τα επενδυτικά προγράμματα που πρέπει να εφαρμοστούν και τα προγράμματα λιτότητας που προστίθενται το ένα στο άλλο» είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Επιπλέον υποστήριξε ότι αυτή η κατάσταση «προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές». «Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 24 Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβει υπόψη του όχι μόνο την κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές αλλά και την αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
ΠΗΓΗ REAL.GR
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ

Ξεπέρασε το 8% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Στις 728 μονάδες βάσης το spread

Ξεπέρασε το 8% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Ξεπέρασε το 8% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου
Στο 8,58% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου την Πέμπτη εν μέσω απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος που θα μπορούσε να συγκρατήσει την πτώση των τιμών των ελληνικών χρεογράφων.
Η ημερήσια διακύμανση του 10ετούς ομολόγου ήταν 7,861% - 8,58% γεγονός που δείχνει ότι οι πωλητές επιμένουν. Σημειώνεται πως τις τελευταίες 52 εβδομάδες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει σημειώσει χαμηλό στο 5,475% και υψηλό στο 9,069%.
Η διάφορα απόδοσης (spread) έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται σήμερα στις 728 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση του «bund» έχει μειωθεί σήμερα στο 0,778%, έναντι 0,826% στην χθεσινή συνεδρίαση.
Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο μήνα ως εξής:
  • 16/10/2014  8,5%
  • 15/10/2014  7,95%
  • 14/10/2014  7,04%
  • 13/10/2014  6,66%
  • 10/10/2014  6,64%
  • 9/10/2014    6,63%
  • 8/10/2014    6,67%
  • 7/10/2014    6,61%
  • 6/10/2014    6,37%
  • 3/10/2014    6,44%
  • 2/10/2014    6,62%
  • 1/10/2014    6,54%
  • 30/9/2014    6,85%
  • 29/9/2014    6,39%
  • 26/9/2014    6,13%
  • 25/9/2014    6,11%
  • 24/9/2014    6,17%
  • 23/9/2014    6,02%
  • 22/9/2014    5,83%
  • 19/9/2014    5,82%
  • 18/9/2014    5,83%
  • 17/9/2014    5,81%
  • 16/9/2014    5,76%
  • 15/9/2014    5,72%
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
 ΜΕ 8,5% ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ; ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟ 3,5% ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΜΑΖΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ. ΣΑΣ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ

ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2014 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

απαιτειται σοβαροτητα απο ολους για την εξοδο στις αγορες

vaggelisioannidis.blogspot.com/2014/04/blog-post_914.html
 
ΕΓΡΑΦΑ:<<
Αυτήν την ώρα χρειάζεται ψυχραιμία απο όλους χωρίς  πανηγυρισμούς και χωρίς μεμψιμοιρίες. Είναι θετικό, το ότι η χώρα εξέρχεται έστω και πρώιμα στις αγορές αν και άποψη μου είναι, ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει μετά την αναδιάρθρωση του χρέους με πολύ μικρότερα επιτόκια. Επίσης οι οικονομία σταμάτησε να κατρακυλά και τουλάχιστον σταθεροποιήθηκε αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ απο την Ευρώπη για να υπάρξουν ραγδαία ανάπτυξη και υγιή πραγματικά πλεονάσματα, άλλως θα χαθεί μια ολόκληρη γενιά στον Καιάδα της  ανεργίας. Επίσης απαιτείται δυναμική διεκδίκηση ενός συμφωνημένου με τους εταίρους εθελοντικού κουρέματος  του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας OSI ,για να καταστεί το χρέος  της χώρας βιώσιμο και να υπάρξει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και όχι απλώς κερδοσκοπικό.   Χαμηλότερους τόνους λοιπόν απο όλους για την έξοδο στις αγορές κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δεν τελείωσε η κρίση ακόμη και η κοινωνία υποφέρει. Αυτο θα πρέπει, να τονιστεί στην κ Μέρκελ.>>
 
ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΕΓΡΑΦΑ

αρθρο βαγγελη ιωαννιδη: σκληρη επαναδιαπραγματευση τωρα

vaggelisioannidis.blogspot.com/2014/05/blog-post_21.html
 
:<< Τον Απρίλιο η χώρα εξήλθε στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου με ετήσιο κουπόνι 4,75% ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην χώρα της υπερβολής επικράτησε μια επικοινωνιακού τύπου διαχείριση του θέματος για προεκλογικές σκοπιμότητες και από την κυβέρνηση και από την αξ. αντιπολίτευση ενόψει ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών. Η σοβαρότητα πήγε περίπατο μαζί με την αντικειμενική ανάλυση της πραγματικότητας, που διαμορφώθηκε.
Η έξοδος αυτή αν και αποτελεί σχετικά καλό νέο, αφού θα έχει και παράπλευρες συνέπειες στην αύξηση  της ρευστότητας των ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας μέσω του ανοίγματος της στρόφιγγας δανεισμού και προς αυτές, στην δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις εγχώριες τράπεζες μέσα από τις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα, να συνεχίσουν την κεφαλαιακή τους ενίσχυση με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα όπως και στη μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, αυτές δεν αρκούν, για να κριθεί ως η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και να δικαιολογηθούν οι αβάσιμες θριαμβολογίες, που ακούστηκαν.  Η έξοδος αυτή είναι πολύ πρόωρη και κατά την γνώμη μου θα έπρεπε, να συμβεί το νωρίτερο τον Οκτώβριο του 2014 και οπωσδήποτε μετά την ρύθμιση του θέματος της βιωσιμότητας του χρέους, για να επιτύχουμε ένα χαμηλό επιτόκιο, που δεν θα επιβαρύνει δυσανάλογα το δημόσιο χρέος και για να ήταν πραγματική η επιστροφή στις αγορές και με διάρκεια θα χρειαζόταν αυτή, να έχει επιδιωχθεί με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, που όμως στην παρούσα φάση λόγω των υψηλών επιτοκίων ήταν ανέφικτο.
Η κυβέρνηση είχε ανάγκη μία επικοινωνιακά αξιοποιήσιμη πρόωρη έξοδο στις αγορές με την σύμφωνη γνώμη της τρόικα  και την επιδίωξε. Η μεγάλη συμμετοχή ξένων επενδυτών εξηγείται λόγω της φυγής τους τον τελευταίο καιρό από τις κλυδωνιζόμενες  αναδυόμενες αγορές και από το γεγονός ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί την έξοδο υπό την εγγύηση της ΕΚΤ και με δεδομένο ότι το 80% του ελληνικού χρέους το κατέχουν πια στα χέρια τους η ΕΚΤ, οι ευρωπαίοι εταίροι μέσω GLF και EFSF/ESM  και το ΔΝΤ. Τα κεφάλαια αυτά αναζητούν κερδοσκοπικές αποδόσεις υψηλές με μικρότερο ρίσκο και μεγαλύτερη εξασφάλιση, για αυτό και επέστρεψαν στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως και στην δική μας με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.
Ο δρόμος για την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση είναι ακόμη μακρύς και η σχετική σταθεροποίηση των οικονομικών δεικτών με την επιβράδυνση της ύφεσης και το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5 δις  ευρώ,  όπως το υπολογίζει η τρόικα, το οποίο όμως δεν προήλθε από υγιή ανάπτυξη την ελληνικής οικονομίας αλλά από άγρια φοροεπιδρομή, λιτότητα και είσπραξη καθυστερούμενων φόρων των προηγούμενων ετών, δεν αρκούν για να υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ. Θα πρέπει, να ληφθεί μάλιστα υπόψη, ότι οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν τον Μάρτιο του 2014 στα 4,740 δισ. ευρώ ενώ σειρά καθυστερούμενων φόρων προηγούμενων ετών, που εισπράχθηκαν σωρευτικά στο τέλος του 2013, όπως ο ΦΑΠ δεν θα υπάρχουν τα επόμενα χρόνια.
  Δυστυχώς σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως το ύψος του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο συνολικά έφτασε  τα  321,47 δισ. €, δηλαδή στο 175,7% του ΑΕΠ και η μη βιωσιμότητα του,  όσο δεν αντιμετωπίζονται και δεν διεκδικείται πραγματικά μέσα από μια σκληρή επαναδιαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές και ανυποχώρητο στόχο το συμφωνημένο κούρεμα του χρέους ύψους 50%, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων  δανειστών μας μέσω OSI (official sector involvement) συμπεριλαμβανομένων όλων των δανείων, τόσο επιστροφή πραγματικών επενδυτών στην χώρα με διάθεση, να επενδύσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της και όχι να κερδοσκοπήσουν πάνω στα ομόλογα της, επειδή αυτή έχει τις πλάτες της ΕΚΤ, δεν θα υπάρξει, όπως δεν θα υπάρξει πραγματική εξυγίανση του δημοσιονομικού της προβλήματος και κατά συνέπεια γρήγορη ανόρθωση της πραγματικής οικονομίας. Απορώ μάλιστα, γιατί τώρα, που υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και τελείωσε ο εκβιασμός της θεωρίας, πως δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις, αν δεν μας δανείσουν, δεν αναλαμβάνουν οι κυβερνώντες μια πατριωτική πρωτοβουλία πίεσης των δανειστών για ένα νέο κούρεμα, εκμεταλλευόμενοι και την γεωστρατηγική θέση της χώρας.
Ειδικά τώρα που υπάρχει νέα πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους, το οποίο ορθά διαπιστώνει την μη βιωσιμότητα του, θα πρέπει, να αξιοποιηθεί και να διεκδικηθεί λύση ,προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς άλλους δισταγμούς. Βέβαια το ΔΝΤ εξαιρεί από αυτό τα δικά του δάνεια, ενώ κατά την άποψη μου κανένα από τα δάνεια του επίσημου τομέα δεν πρέπει, να εξαιρεθεί έστω και αν για κάποιους θεσμούς αυτό θα γίνει για πρώτη φορά. Δεν υπάρχει δεν γίνεται, το μόνο που υπάρχει είναι, δεν διεκδικήσαμε, για να δούμε, τι μπορεί, να γίνει.  Η κατάσταση λοιπόν δεν προσφέρεται για εύκολους εντυπωσιασμούς και εφήμερους πανηγυρισμούς, διότι για να βγούμε από το τέλμα, χρειάζονται άλματα και με το πρόγραμμα που εφαρμόζεται γίνονται μετά από 4 χρόνια αργά και βασανιστικά βήματα προς την σταθεροποίηση της κατάστασης, πράγμα καθόλου ικανοποιητικό.>>........
 
  

Βελιγράδι: Εμφανώς προσχεδιασμένο το αλβανικό επεισόδιο

Σκληρό διάβημα διαμαρτυρίας

Βελιγράδι: Εμφανώς προσχεδιασμένο το αλβανικό επεισόδιο στο γήπεδο

Βελιγράδι: Εμφανώς προσχεδιασμένο το αλβανικό επεισόδιο στο γήπεδο
Διάβημα διαμαρτυρίας για όσα συνέβησαν στον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016, επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας στον πρέσβη της Αλβανίας στo Βελιγράδι.

Στο διάβημα τονίζεται -μεταξύ άλλων- πως πεποίθηση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι τέτοιες «προφανώς προσεκτικά προσχεδιασμένες ενέργειες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι επιζήμιες σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και συνεργασία στην περιοχή.


Η Σερβία, τονίζεται, είναι προσηλωμένη στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με τους γείτονές της και αναμένει την ίδια προσέγγιση και απ' αυτούς, ενώ δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τέτοιου είδους προκλήσεις.

Τονίστηκε, δε, στον πρέσβη ότι η Σερβία αναμένει πως οι Αλβανοί αξιωματούχοι θα καταδικάσουν με καθαρό τρόπο τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο ως «το πρώτο απαραίτητο βήμα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Το ιπτάμενο αντικείμενο με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», στην οποία απεικονίζονται εδάφη που καλύπτουν και περιοχές που ανήκουν στη Σερβία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αποτελεί «άνευ προηγουμένου πρόκληση» εντός ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου και είχε σχεδιαστεί εκ προοιμίου, για αυτό και δεν μπορεί να μιλά κανείς για ένα «αυθόρμητο συμβάν από χούλιγκανς», τονίζεται στο διάβημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τόνισε ότι θα ενημερωθούν οι διεθνείς εταίροι της χώρας για όλες τις πτυχές της υπόθεσης και θα ζητηθεί, για μια ακόμη φορά, η εφαρμογή των ίδιων κανόνων για όλους.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του στα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας που έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα εντός γηπέδου, υπερασπιζόμενοι κατά τον καλύτερο τρόπο τις αξίες που πρεσβεύει η Σερβία.

ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  
ΣΑΦΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΤΕΤΟΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. ΣΗΜΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΩΣ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ. ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΑΕΡΑ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ; ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ Η ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"