ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Η ΘΑΛΑΣΣΑ -ΝΤ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΘΑΛΑΣΣΑ

Ἡ θάλασσα εἶναι σὰν τὸν ἔρωτα:
μπαίνεις καὶ δὲν ξέρεις ἂν θὰ βγεῖς.
Πόσοι δὲν ἔφαγαν τὰ νιάτα τους –
μοιραῖες βουτιές, θανατερὲς καταδύσεις,
γράμπες, πηγάδια, βράχια ἀθέατα,
ρουφῆχτρες, καρχαρίες, μέδουσες.
Ἀλίμονο ἂν κόψουμε τὰ μπάνια
Μόνο καὶ μόνο γιατί πνίγηκαν πεντέξι.
Ἀλίμονο ἂν προδώσουμε τὴ θάλασσα
Γιατὶ ἔχει τρόπους νὰ μᾶς καταπίνει.
Ἡ θάλασσα εἶναι σὰν τὸν ἔρωτα:
χίλιοι τὴ χαίρονται – ἕνας τὴν πληρώνει. 


ΝΤ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ουκρανία: Η «ψυχροπολεμική σκακιέρα» και η στάση ΗΠΑ, Ρωσίας

Ασκήσεις διπλωματικής ισορροπίας

Ουκρανία: Η «ψυχροπολεμική σκακιέρα» και η στάση ΗΠΑ, Ρωσίας

Ικανοποίηση από τους διαδηλωτές, ενώ παραμένουν στους δρόμους του Κιέβου
Ικανοποίηση από τους διαδηλωτές, ενώ παραμένουν στους δρόμους του Κιέβου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )







Μία δύσκολη συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση επετεύχθη στην Ουκρανία, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά βήματα να γίνουν και η έκβαση της συμφωνίας δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, καθώς δεν φαίνεται να εμπιστεύονται την κυβέρνηση.

Μάλιστα, οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να «περάσει» πρώτα από τη Λβιβ, μία πόλη που κοιτά προς τη Δύση και οι διαδηλωτές της οποίας -μαζί με εκείνους άλλων φιλοευρωπαϊκών πόλεων της Ουκρανίας- έχουν απειλήσει με απόσχιση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματά τους.

Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί νίκη της αντιπολίτευσης, καθώς ορίζει όχι μόνο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, αλλά και την τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς και την «καρατόμηση» του μισητού στην πλατεία, υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, τον οποίο οι διαδηλωτές θεωρούν υπεύθυνο για την αιματοχυσία.

Αν και αναλυτές δεν διστάζουν να σχολιάσουν ότι η σημερινή ημέρα είναι «ταπεινωτική» για τον ουκρανό πρόεδρο, αξίζει να σημειωθεί ότι ναι μεν συμφωνήθηκαν πρόωρες εκλογές, αλλά όχι και η παραίτηση του Γιανουκόβιτς που αποτελούσε βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης. Επίσης, ορίζεται ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο έως τα τέλη του 2014. Και καθώς βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του έτους, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και θα μπορούσα να περάσουν μήνες πριν στηθούν κάλπες.

Τα τελευταία 24ωρα ο Γιανουκόβιτς βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων: της ανυποχώρητης στάσης της αντιπολίτευσης, της απόσυρσης της στήριξης από τους πολιτικούς του συμμάχους -ανάμεσά τους και βουλευτές του κόμματός του-, αλλά και εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων που δεν ήταν πλέον απειλή, αλλά πραγματικότητα.

Ο κύριος παράγοντας, όμως, ήταν η στάση του Πούτιν.

Η συμφωνία φέρνει πρόωρες εκλογές, μειωμένες προεδρικές εξουσίες και κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως απαιτούσαν οι διαδηλωτές. Για αυτή την έκβαση, την οποία μετά μανίας αρνούνταν, ο Γιανουκόβιτς έχει να... «ευχαριστεί» τον Πούτιν, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Γιανουκόβιτς φαίνεται ότι δεν είχε πλέον υπό τον έλεγχό του την κατάσταση και βλέποντας την απροθυμία του Πούτιν να τον στηρίξει -αναγνωρίζοντας ίσως ότι το παιχνίδι είχε χαθεί;-, αλλά και τις αποστάσεις των ΗΠΑ, έλαβε την απόφαση να υπογράψει τη συμφωνία, φοβούμενος ότι η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

Όταν πριν από μερικούς μήνες η Ρωσία έπεισε την Ουκρανία να απορρίψει τη στενότερη συνεργασία με την ΕΕ, με αντάλλαγμα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, θεώρησε ότι έφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη Δύση, διατηρώντας παράλληλα τη σφαίρα επιρροής της.

Όταν άρχισαν οι πρώτες «φωνές» διαμαρτυρίας, το Κρεμλίνο άσκησε έντονες πιέσεις στον Γιανουκόβιτς να μην υποχωρήσει και να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές.

Αυξάνοντας την πίεση, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «παγώνει» το δάνειο προς το Κίεβο, εν αναμονή των εξελίξεων, αλλά και σε περίπτωση που η κυβέρνηση συμπεριφερόταν ως «σφουγγαρόπανο». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μιλούσε για ανάμειξη της Δύσης στις υποθέσεις της Ουκρανίας και έλεγε ότι οι διαδηλώσεις ήταν υποκινούμενες από τη Δύση.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι κινήσεις αυτές ήταν σχεδιασμένες και αποτελούν μέρος της θεωρίας του μηδενικού αθροίσματος που ακολουθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις διπλωματικές του σχέσεις (σ.σ. η θεωρία του μηδενικού αθροίσματος ορίζει ότι τα κέρδη της μίας πλευράς είναι ακριβώς ίδια με τις ζημιές της άλλης).

Καθώς όμως η κατάσταση έβγαινε εκτός ελέγχου και ο Γιανουκόβιτς δεν κατάφερνε να επιβληθεί, η Μόσχα άρχισε να παίρνει αποστάσεις.

Ο ρώσος διαπραγματευτής που είχε ζητήσει ο Γιανουκόβιτς ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, χωρίς ουσιαστικά να κάνει προτάσεις για επίλυση της κρίσης -αν και ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συμβολή του «εποικοδομητική».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έσπευδε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι ο Βλ.Πούτιν ενημερώνεται μεν για την κατάσταση στο Κίεβο, αλλά δεν παρακολουθεί και ζωντανά τις εξελίξεις.

Μεγαλύτερη ανησυχία πρέπει να αποτελεί για τη Ρωσία το γεγονός ότι και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες φαίνεται πως παρακολουθούν με ενδιαφέρον αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία, καθώς αποτελεί πεδίο διαμάχης μεταξύ μιας ευρωπαϊκής προοπτικής και της προσκόλλησης στο σοβιετικό άρμα επιρροής.

Το κατά πόσον η συμφωνία θα εφαρμοστεί και το προς τα ποια πλευρά θα γείρει η πλάστιγγα είναι κάτι που μένει να φανεί.

Αμερικανο-ρωσικά διπλωματικά παιχνίδια

Μπορεί τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ρωσία να συνέβαλαν στο να γίνει η Ουκρανία πεδίο γεωπολιτικής -αλλά και πραγματικής- διαμάχης, ωστόσο οι δύο χώρες έκαναν ελάχιστα για να διευκολύνουν την επίλυση της κρίσης.

Μετά τη συμφωνία, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συμφωνία και έσπευσε να διαβεβαιώσει όσους ανησυχούν ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί «διελκυστίνδα» στο ύφος του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ δεν παρέλειπε να επιστήσει την προσοχή στη Μόσχα, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να μην διολισθήσει στη βία η Ουκρανία.

Μέσα στην εβδομάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κατηγορήσει τον Πούτιν ότι συμπεριφέρεται στην Ουκρανία ως «ψυχροπολεμική σκακιέρα». Ωστόσο, δεδομένου του ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διαρρεύσει συνομιλία της Βικτόρια Νούλαντ, στην οποία ακουγόταν να επικρίνει τη στάση της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ίδιας τηλεφωνικής συνομιλίας, η αμερικανίδα διπλωμάτης ακούγεται να λέει: «Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσει, γιατί μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αν δεν αρχίσει να προχωρά, οι Ρώσοι θα εργαστούν στα παρασκήνια για να το τορπιλίσουν».

Φαίνεται πως οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα για ένα «αμάρτημα», στο οποίο και οι ίδιες έχουν υποπέσει ουκ ολίγες φορές.

Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  
Η ΡΩΣΙΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟΝ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΣΕ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ ΕΤΡΕΨΕ ΣΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΦΕΛΩΣ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΤΩΡΑ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Αναμένεται διάγγελμα Γιανουκόβιτς

Αναμένεται διάγγελμα Γιανουκόβιτς


Σε στοίχημα για την αποφυγή νέων αιματηρών συγκρούσεων αναδεικνύεται η εφαρμογή της συμφωνίας συμβιβασμού του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης.

Οι δραματικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να σταματήσει το πλέον αιματηρό κύμα βίας που έχει δει η Ουκρανία τα τελευταία χρόνια κατέληξαν τελικά σε συμφωνία που προβλέπει πρόωρες εκλογές και περιορισμό των εξουσιών -αλλά όχι παραίτηση- του Ουκρανού προέδρου.

Το ρωσικό RT μετέδωσε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς αναχώρησε χθες το βράδυ από το Κίεβο με προορισμό το Χάρκοβο προκειμένου να έχει συνάντηση με τους περιφερειάρχες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την έξοδο από την κρίση.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στην Ουκρανία, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν βρίσκεται στο Κίεβο.

"Όλα είναι εντάξει μαζί του. Είναι στην Ουκρανία", τόνισε μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την άδεια και αφρούρητη κατοικία του Γιανούκοβιτς σε προάστιο του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο και θα κάνει αργότερα σήμερα μια τηλεοπτική εμφάνιση προτού επιστρέψει στο Κίεβο, δήλωσε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιντερφάξ η σύμβουλός του Άννα Γκέρμαν..

Στο μεταξύ, η κατοικία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που απέχει περί τα 15 χλμ. από το Κίεβο είναι άδεια και αφύλακτη σήμερα και δημοσιογράφοι εισχώρησαν ελεύθερα σε αυτήν, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή, δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τις 25 Μαΐου, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Σήμερα εγκατέλειψε το Κίεβο", δήλωσε ο Κλίτσκο στην έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου το οποίο συζητά την πρόταση της αντιπολίτευσης.


Live streaming video by Ustream


"Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μόνο μια επιλογή, τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές", πρόσθεσε ο Κλίτσκο σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5. Ο Κλίτσκο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δημοσιογράφοι είχαν εισέλθει χωρίς καμιά δυσκολία στην κατοικία του προέδρου, που συνήθως φρουρείται αυστηρά, σε προάστιο του Κιέβου.

"Ζητούμε τη διενέργεια πρόωρων προεδρικών εκλογών έως τις 25 Μαΐου", δήλωσε. "Το κοινοβούλιο οφείλει να υιοθετήσει απόφαση με την οποία να ζητεί από τον Γιανουκόβιτς να δώσει την παραίτησή του".

Ουκρανοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ασκούν πίεση για την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

"Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του", δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του μεγάρου.

Παράλληλα, ο στενός συνεργάτης του προέδρου και πρόεδρος του κοινοβουλίου, Βολίντιμιρ Ρίμπακ, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πιο αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει τα εξής:

• Επαναφορά του Συντάγματος του 2004

• Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός 10 ημερών που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές

• Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ισορροπούν τις δυνάμεις του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου και θα ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο

• Οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος αλλά όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014.

• Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με νέα νομοθεσία

• Οι αρχές, η αντιπολίτευση και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ξεκινήσουν μία κοινή έρευνα για τις πρόσφατε βίαιες συγκρούσεις

• Οι αρχές δεν θα επιβάλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι αρχές θα απέχουν από τη χρήση βίας

• Τα παράνομα όπλα διαδηλωτών θα παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών

Η συμφωνία φέρει τις υπογραφές του Βίκτορ Γιανούκοβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλιτσκο, Αρσένι Γιάτσενιουκ και Όλεγκ Τιανιμποκ.

Ωστόσο η καχυποψία παραμένει, καθώς το βασικό αίτημα των διαδηλωτών να παραιτηθεί ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έγινε δεκτό. Ο ίδιος ο Αρσένι Γιάτσενιουκ παραδέχθηκε ότι μπορεί να μην υπάρξει καλή αντίδραση από τους διαδηλωτές που θέλουν την εκδίωξη του Γιανούκοβιτς εδώ και τώρα αλλά εκτίμησε ότι τελικά μπορεί να πειστούν να τηρήσουν την συμφωνία.

Εκτός, όμως, από την εφαρμογή της συμφωνίας από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου μεγάλο στοίχημα είναι και η συγκρότησης εθνικής κυβέρνησης σωτηρίας και τα πρόσωπα που τελικά θα την απαρτίζουν.

Συμφωνία για την έξοδο από την κρίση

ΠΗΓΗ:REAL 


ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ

Πανηγυρίζει η αντιπολίτευση

Άνοιξε ο δρόμος για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο

Άνοιξε ο δρόμος για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο
Σε τεράστιας σημασία νίκη για το αντιπολιτευόμενο κίνημα της Ουκρανίας στη σκιά της εξέγερσης που βάφτηκε στο αίμα, η Βουλή ψήφισε υπέρ τροποποίησης του ποινικού κώδικα που ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες που καταγγέλλονταν από την ουκρανική αντιπολίτευση και τη Δύση ως πολιτικά υποκινούμενες από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας για τον τερματισμό της κρίσης και την απομάκρυνση του κινδύνου διολίσθησης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας σε εμφύλιο σπαραγμό, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε (με 310 ψήφους υπέρ έναντι 54 κατά) υπέρ της αποποινικοποίησης της βασικής κατηγορίας βάσει της οποίας φυλακίστηκε η Τιμοσένκο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ένοχη για κανένα ποινικό αδίκημα.

«Ελεύθερη Γιούλια, ελεύθερη Γιούλια!» φώναζαν μετά την ψηφοφορία βουλευτές της αντιπολίτευσης, η οποία επισημαίνει πως η τροποποίηση στον ποινικό κώδικα εναρμονίζει τον ουκρανικό νόμο με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απεμπολεί νόμους της σοβιετικής εποχής που επιτρέπει σε όσους βρίσκονται στην εξουσία να καταστρέφουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές πότε θα αποφυλακιστεί η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης από τη φυλακή στην ανατολική πόλη Καρκίβ όπου κρατείται.

Βασική αντίπαλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Γιούλια Τιμοσένκο ηττήθηκε οριακά στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2010. Καταδικάστηκε το 2011 σε επταετή ποινή κάθειρξης για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου που είχε συναφθεί με τη Ρωσία επί πρωθυπουργίας έπειτα από μία δίκη που καταγγέλθηκαν ως πολιτικά υποκινούμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Καιρος ηταν. Η Ουκρανια πρεπει να αποκτησει πραγματικη δημοκρατια και οχι παρωδια δημοκρατιας

ΠΗΞΑΜΕ ΣΤΙΣ ΜΚΟ

ΠΗΞΑΜΕ ΣΤΙΣ ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ...ΕΛΕΟΣ ΞΥΠΝΑΤΕ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"