ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Νάρκη 6 δισ. αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

 

Νάρκη 6 δισ. αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ηχηρό μήνυμα έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα βρεθεί με μεγάλου εύρους δημοσιονομικό εκτροχιασμό αν συνεχίσει στην πορεία που έχει μπει τους τελευταίους μήνες. Στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, τονίζεται ότι οι πρόσφατες παροχές απομακρύνουν την Ελλάδα από την τήρηση των δεσμεύσεών της για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Συγχρόνως, υποστηρίζουν ότι η χθεσινή έκθεση θα ήταν πολύ πιο σκληρή εάν η χώρα δεν βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, καθώς είναι πάγια τακτική του ευρωπαϊκού θεσμού να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις των κρατών-μελών.
«Είναι σημαντικό να μη χαθεί η σημαντική πρόοδος των τελευταίων ετών», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και τόνισε ότι καθώς η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο χρέος, ύψους 180% του ΑΕΠ, και θέλει να βγει στις αγορές με βιώσιμο τρόπο, υπάρχει πολύ «λίγος χώρος για λάθη».
Τα λάθη, όμως, που εντοπίζονται στην έκθεση είναι πολλά και σοβαρά. Το κόστος των παροχών μόνο για το 2019 υπολογίζεται σε 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ ενώ το κόστος για το 2020 ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, στο 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή συνολικά για τη διετία περίπου στα 6 δισ. ευρώ. Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα υπερπλεονάσματα που υπολογίζει ότι έχει πετύχει η κυβέρνηση έχουν γίνει χάρη στις σημαντικές περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αφήνει αιχμές για «δημιουργική λογιστική».
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Επιτροπή δηλώνει «αναρμόδια» και αναφέρει πως κάθε πρόταση που αλλάζει τη συμφωνία «που επετεύχθη με τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup στο πλαίσιο αναθεωρημένης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους». Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος για να εκφράσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς το Eurogroup ήδη έχει πει όχι σε οποιαδήποτε μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι δαπανηρό και δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντιστρέφει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι παροχές στοχεύουν στην κατανάλωση, ενώ θα απορροφήσουν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών. Συγκεκριμένα, η παροχή 13ης σύνταξης «θα αυξήσει τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις, που είναι ήδη η υψηλότερη ως προς το ΑΕΠ στην Ε.Ε.» και, δεύτερον, οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να είχε δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη διάθεση πόρων στον κοινωνικό τομέα και ειδικότερα στους νέους και στους εργαζομένους που κινδυνεύουν από τη φτώχεια.
Ακόμη και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος διαχρονικά είναι πολύ φιλικός με την κυβέρνηση, χθες εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός, επισημαίνοντας ότι καταγράφονται καθυστερήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι μη επίτευξης των συμφωνηθέντων στόχων από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τον προηγούμενο μήνα. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα τους επόμενους μήνες», ανέφερε.
Η συζήτηση για την Ελλάδα θα συνεχιστεί στο επόμενο Eurogroup στις 13 Ιουνίου. Παρόλο που η χώρα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης, στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ασκήσουν κριτική στις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης. 
 
ΠΗΓΗ: Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΘΛΙΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Θα ηταν καλο στον επομενο εκλογικο νομο να προβλεφθει ρητα σε αρθρο οτι οι υποψηφιοι βουλευτες πρεπει να ανακοινωνονται υποχρεωτικα 6 μηνες πριν τις εκλογες σε περιπτωση που γινουν αυτες κανονικα ενω για τις προωρες αμεσως με την προκηρυξη τους την ιδια μερα. Αυτο ειναι το καλυτερο και πιο δικαιο συστημα για την ισοτητα των οπλων και για να μπορουν οι νεοι να διεκδικησουν με δικαιο τροπο και σε δικαιο διαστημα την ψηφο των πολιτων εναντι των παλαιων που τρεχουν εδω και πολλους μηνες. Θα το τολμησουν τα κομματα αυτο;

Κοροϊδία με τα μέτρα για τη μεσαία τάξη: Τα ακυρώνουν τελευταία στιγμή

Κοροϊδία με τα μέτρα για τη μεσαία τάξη: Τα ακυρώνουν τελευταία στιγμή



kybeparoxes-1024x683
Κωστής Πλάντζος

Πολιτική επιλογή να καταργήσουν την μείωση στον φόρο εισοδήματος, στην ειδική εισφορά και τον ΕΝΦΙΑ - Η σχετική τροπολογία κατατίθεται την Παρασκευή

«Όπισθεν ολοταχώς» από την κυβέρνηση στις υποσχέσεις περί αποκατάστασης της μεσαίας τάξης, καθώς την Παρασκευή θα καταθέσει τροπολογία με την οποία καταργεί τα μέτρα που έχει ψηφίσει η Βουλή για το 2020 και τα οποία προέβλεπαν την μείωση του φόρου εισοδήματος στο 20% (από 22%), την απαλλαγή από ειδική εισφορά αλληλεγγύης όσων ζουν με έως 30.000 ευρώ και την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ξαφνική μετατόπιση της κυβέρνησης, από την ομολογία πριν δύο χρόνια πως «πιέσαμε τη μεσαία τάξη», στη θέση των τελευταίων δύο μηνών πως «η μεσαία τάξη δεν έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ» και «θα έρθουν μέτρα για τη στήριξή της», φαίνεται πως δεν έπεισε το εκλογικό ακροατήριο στο οποίο στόχευε για εκλογικά και δημοσκοπικά οφέλη. Ο πανικός της μάλιστα είναι τέτοιος ώστε, ενώ πριν μία εβδομάδα μόλις (Παρασκευή 31 Μαΐου) το υπουργείο Οικονομικών διέψευδε τις πληροφορίες του protothema.gr ότι θα έρθει τροπολογία για ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, εχθές επιβεβαίωνε ότι τελικά θα την καταθέσει αύριο, ακυρώνοντας μάλιστα ταυτόχρονα και τα «θετικά αντίμετρα» που είχαν ψηφιστεί για να ισχύσουν από 1.1.2020.

«Εννοείται ότι θα καταργηθούν» ξεκαθάριζαν αφοπλιστικά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που ετοιμάζουν να φέρουν την τροπολογία που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα άνοιγε και νέα «τρύπα» στον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ!

Τι μεσολάβησε και άλλαξε στάση η κυβέρνηση; Προφανώς πρόκειται για πολιτική επιλογή της τελευταίας στιγμής, να στραφεί στους «νεόπτωχους» της πρώην μεσαίας τάξης, αντί να συνεχίζει να αναζητεί ξανά ερείσματα κατά τις τελευταίες 30 ημέρες πριν τις εκλογές, μεταξύ όσων απέμειναν από την μεσαία τάξη και άντεξαν να δηκώνουν ακόμη 20 ή 30 χιλιάδες ευρώ και άνω ετησίως.

Ισοπέδωσαν την αξιοπιστία

Ωστόσο το μέτρο της διατήρησης του αφορολογήτου με ταυτόχρονη κατάργηση άλλων φοροελαφρύνσεων, επιφέρει νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, όχι μόνον στο εσωτερικό επειδή «άλλα λέει και άλλα κάνει», αλλά και στο εξωτερικό.

Οι χθεσινές αιχμηρές δηλώσεις κατά των παροχών Τσίπρα, ακόμα από τους πιο φιλικούς προς την κυβέρνηση ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον αντιπροέδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί (που δεν έχαναν ευκαιρία εδώ και δύο χρόνια για να επισκέπονται την Αθήνα και στήριξαν την κυβέρνηση σε μέτρα όπως η αποφυγή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου ή της ματαίωσης της περικοπής των συντάξεων) συνεπάγονται και άλλο ένα πλήγμα για την κυβέρνηση: διαλύουν την «απειλή» του Πρωθυπουργού που προειδοποιούσε πριν ένα μήνα από το Ζάππειο πως μπορεί «ο βαθιά ανθέλληνας Βέμπερ και ο "φίλος" του στην Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης» να ακυρώσουν μετά τις εκλογές τα μέτρα που εξήγγειλε όπως την 13η σύνταξη και όλες τις άλλες παροχές.

Αντίθετα αποδεικνύουν ότι και πριν τις εκλογές, ακόμα και οι «φιλικά διακείμενοι» για την κυβέρνηση και τη χώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διαπιστώνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και προειδοποιούν την Αθήνα να βάλει φρένο στις άκρατες παροχές.

Για να διαλύσει όμως τις ανησυχίες (στο εσωτερικό της χώρας) ότι μπορεί να βρεθεί ξανά το Κράτος με άδεια ταμεία και να μη μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες βράδυ ότι κάνουν λάθος στους υπολογισμούς τους οι θεσμοί, ενώ αντιθέτως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κοστολογήσει σωστά τα μέτρα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Το ίδιο επιχείρημα θα χρησιμοποιήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Τσακαλώτος στις 13 Ιουνίου στο Eurogroup, όταν θα βρεθεί για τελευταία φορά ανιμέτωπος με τους ευρωπαίους ομολόγους του πριν τις εκλογές –ή και για πάντα ενδεχομένως όμως. Τότε θα φανεί και αν πίσω από τις -συγκρατημένες ενόψει εκλογών στη χώρα μας- επίσημες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, βρουν εύηκοα ώτα μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης οι ελληνικές θέσεις και απόψεις.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να πειστεί το Eurogroup ότι από τις 120 δόσεις το ελληνικό δημόσιο θα κερδίζει 300 εκατ. ευρώ και δεν θα χάσει 1,1-1,2 δισ. ευρώ φέτος και ακόμα περισσότερα το 2020, όπως εκτιμούν στην Έκθεση Αξιολόγησης οι τεχνοκράτες των θεσμών. Και επιπλέον, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πριν διανεμηθεί σε παροχές θα ήταν φέτος 4,1% του ΑΕΠ όπως επιμένει ακόμα η Αθήνα και όχι μόλις 3,6% που εκτιμούν οι ξένοι παρατηρητές. Αν αυτό συμβεί, τότε η χώρα μπορεί ενδεχομένως και να γλιτώσει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας ή και επαναφορά συμφωνημένων μέτρων που θα έχουν ως τότε ακυρωθεί, προκειμένου να κλείσει το χάσμα στις εκτιμήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"