ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Οι κάλπες, το δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης και το Μαξίμου

Οι κάλπες, το δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης και το Μαξίμου


Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

«Φωτιές» - που το Μαξίμου επιχειρεί να σβήσει- άναψε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Corriere della Sera, περί προσφυγής στις κάλπες ή δημοψήφισμα σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με το Eurogroup.

Κάτω από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός και εκτός της χώρας, με non paper το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε ότι ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα για το ευρώ, αντιθέτως δεν διέψευσε τα περί εκλογών και δημοψηφίσματος.

Και το υπουργείο Οικονομικών, όμως, με μια σκληρή ανακοίνωση επιτέθηκε στην εφημερίδα για διαστρέβλωση της συνέντευξης, δεν διαψεύδει, όμως, τα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και δημοψηφίσματος εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Τις κάλπες δεν τις εξαγγέλλει ο ΥΠΟΙΚ

Σε καμία σοβαρή κυβέρνηση, βεβαίως, και εν μέσω μάλιστα βαθύτατης οικονομικής κρίσης, την απειλή της κάλπης δεν την επισείει -και μάλιστα δημοσίως- ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος οφείλει να εμφανίζεται ως ο εγγυητής της σταθερότητας και να «καθησυχάζει» τις αγορές, αποφεύγοντας την ενίσχυση του κλίματος πολιτικής αστάθειας.

Τις εκλογές τις κηρύττει - εάν τις κηρύττει - ο πρωθυπουργός ή ως απειλές τις εκτοξεύουν άλλα στελέχη.

Στο πίσω μέρος του μυαλού

Οι πρόωρες κάλπες όλο και γυρίζουν στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι εξακολουθήσουν να απαιτούν μέσω της ρευστότητας την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στην ακολουθούμενη επί πέντε έτη πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η Realnews, ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει κοινωνούς των προβληματισμών τους έμπιστους συνομιλητές του, αλλά και πρόσωπα της αντιπολίτευσης με τα οποία συνομίλησε.

Όπως, μάλιστα, αποκαλύπτουν συνεργάτες του, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας σκέπτεται να απαντήσει με προσφυγή στις κάλπες στην αδιαλλαξία των δανειστών.

Το είχε σκεφτεί και το είχε εξομολογηθεί σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων στο Μέγαρο Μαξίμου και πριν από το προηγούμενο Eurogroup, που τελικά όμως έληξε, με έναν μεγάλο συμβιβασμό της Αθήνας με τους δανειστές.

Και βεβαίως δεν είναι τυχαίο ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και δημοψηφίσματος, μιλώντας στους δημοσιογράφους του Spiegel, όπως τουλάχιστον ανέφερε χθες στο Twitter ένας εξ αυτών.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες ενός «δημιουργικού» - και αξιοπρεπούς - συμβιβασμού, πριν προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Το Μέγαρο Μαξίμου κατανοεί πως μια τέτοια κίνηση θα συνιστά casus belli (αιτία πολέμου) με τους δανειστές, και πιθανόν την προεκλογική περίοδο η χώρα να οδηγηθεί ακόμα και σε έλεγχο κεφαλαίων, ενώ θα τεθεί εν αμφιβόλω και η ευρωπαϊκή της πορεία.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που ο πρωθυπουργός συζητά το ενδεχόμενο ακόμα και αναζήτησης - και εξεύρεσης -χρημάτων από την Κίνα και τη Ρωσία.

«Μαζεύει» το θέμα

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, κατανοεί πως το κλίμα της πολιτικής αστάθειας που δημιουργούν ή επιτείνουν δηλώσεις περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ή δημοψήφισμα για το ευρώ δεν είναι και το καλύτερο και επιδιώκει να «μαζέψει» τα σενάρια αυτά.

Δεν είναι τυχαίο που ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών (και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) Δημήτρης Παπαδημούλης, που εκφράζει τη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος, υπενθύμισε με νόημα πως «η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή».

Στήριξη στον Βαρουφάκη…

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ενόψει της διαπραγμάτευσης με το Eurogroup, παρείχε εκ νέου πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, που βάλλεται εντός και - κυρίως - εκτός Ελλάδας.

…Και στον Καμμένο

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα, απάντησε στις αναφορές της Άγκυρας περί «προκλητικής συμπεριφοράς» του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

«Κανείς δεν μπορεί να υποδεικνύει στην ελληνική κυβέρνηση και γενικότερα στο ελληνικό κράτος πώς θα ασκεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση του Κ. Κούτρα.

«Η Τουρκία ας κρατήσει για τον εαυτό της τις υποδείξεις περί υπευθυνότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πολιτική αντιπαράθεση στη «σκιά» των δηλώσεων Βαρουφάκη
 
ΠΗΓΗ:REAL.GR
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
Ε ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ. ΑΝΤΕΧΕΙ ΜΩΡΕ Η ΧΩΡΑ ΝΕΕΣ ΚΑΛΠΕΣ Η ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; ΑΝ ΒΡΕΘΗΚΑΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"