ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ


ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ ΤΩΡΑ

Παρακολουθώντας την  τοποθέτηση του υφυπουργού Ενέργειας κ. Μανιάτη για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στον Σκαϊ και στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι αναρωτήθηκα, αν δεν γνωρίζει την αξία και την νομική οριοθέτηση της έννοιας της  ΑΟΖ  ή απλώς παριστάνει πως δεν γνωρίζει και διαστρέφει έτσι την πραγματικότητα. Υποστηρίχθηκε λοιπόν απαραδέκτως στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι, ότι η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας δεν πρέπει, να μας απασχολεί σε σχέση με την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, γιατί αυτός βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα και μόνο με την οριοθέτηση της θα μπορούσαμε, να προχωρήσουμε σε εξορύξεις. Επίσης τονίστηκε από τον κ Μανιάτη, ότι η ΑΟΖ θα μας ενδιέφερε, εάν θέλαμε, να ρυθμίσουμε θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, χωροθέτησης αιολικών θαλάσσιων πάρκων και ρύθμιση των δικαιωμάτων αλιείας. Αυτό όμως  αποδεικνύει πλήρη άγνοια του δικαίου της θάλασσας, εάν δεν αποτελεί σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας.
    Το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ρητά στο άρθρο 56{1}α της Σύμβασης ΔΘ, ότι στην ΑΟΖ το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα για την εξερεύνηση εκμετάλλευση και διαχείριση των μη ζώντων πόρων των υπερκειμένων υδάτων , του βυθού και του υπεδάφους ξεκάθαρα. Η έννοια των μη ζώντων πόρων είναι αυτονόητη και αφορά τα μεταλλεύματα και τον ορυκτό πλούτο, που κατά κανόνα βρίσκονται στο βυθό και το υπέδαφος του. Για αυτό το περιεχόμενο των δικαιωμάτων του παράκτιου κράτους επι των μη ζώντων πόρων της ΑΟΖ ταυτίζεται με το περιεχόμενο των δικαιωμάτων, που ασκεί στην υφαλοκρηπίδα.  Άλλωστε με βάση το άρθρο 56(3) Συμβασης ΔΘ το παράκτιο κράτος ασκεί στην ΑΟΖ κυριαρχικά δικαιώματα στον βυθό και το υπέδαφος, όπως αυτά ισχύουν στην υφαλοκρηπίδα. Η υφαλοκρηπίδα είναι πλέον ξεπερασμένη έννοια λόγω της ΑΟΖ και 137 κράτη έχουν ήδη ανακηρύξει την ΑΟΖ τους.   
     Οι φοβίες απέναντι στην Τουρκία κάνουν την ελληνική γραφειοκρατία, να εφευρίσκει διάφορες δικαιολογίες, για να μην προχωρήσει στην αναγκαία ανακήρυξη της. Τα δικαιώματα αυτά μπορούν, να φτάσουν και στα 200 ναυτικά μίλια, όταν υπάρχει το γεωγραφικό περιθώριο τέτοιας οριοθέτησης. Είναι δε πολύ σημαντικό πως το άρθρο 121 (2) της Σύμβασης  ΔΘ προβλέπει ρητά, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με την εξαίρεση βράχων, που δεν μπορούν, να συντηρήσουν αυτόνομα ανθρώπινη διαβίωση ή  οικονομική  ζωή, καταρρίπτοντας τις θέσεις της Τουρκίας, πως τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, γιατί βρίσκονται δήθεν πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας.       
   Η έννοια των βράχων αναφέρεται σε  μικρές βραχονησίδες και όχι βέβαια σε μεγάλης έκτασης  νησιά έστω και αν αυτά είναι ακατοίκητα. Επίσης η Σύμβαση ΔΘ σε άλλα άρθρα της προβλέπει τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους επι των ζώντων πόρων και τις δυνατότητες και υποχρεώσεις  του για προστασία του περιβάλλοντος, την εκμετάλλευση των θαλασσίων ρευμάτων, την δημιουργία τεχνητών εγκαταστάσεων π.χ αιολικών  πάρκων και βεβαίως την  αλιευτική εκμετάλλευση. Άρα η υποβάθμιση της έννοιας της ΑΟΖ αποτελεί απαράδεκτο γεγονός από πλευράς του υφυπουργού Ενέργειας και αν δεν οφείλεται σε ανεπίτρεπτη άγνοια, τότε εντάσσεται σε σκοπιμότητες.
   Ειδικά στις μέρες μας γίνεται μια περίεργη τουλάχιστον προσπάθεια, να υποβιβαστεί το θέμα της ΑΟΖ ως ζήτημα μόδας, για να μην ενοχληθεί η Τουρκία στις προκλητικές της αξιώσεις. Προσωπική μου θέση είναι, ότι η  Ελλάδα οφείλει άμεσα, να ανακηρύξει  την ελληνική ΑΟΖ, χωρίς να υποκύπτει στις εμμονικές φοβίες της απέναντι στην Τουρκία και να αξιοποιήσει αυτό το σύγχρονο εργαλείο του δικαίου της θάλασσας χωρίς χρονοτριβή, αφού αυτή καλύπτει τα συμφέροντα μας καλύτερα από την υφαλοκρηπίδα και τα διευρύνει .Όλα τα άλλα αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις και εντάσσονται στην σκόπιμη παραποίηση της αλήθειας και όσων ισχύουν από το διεθνές δίκαιο. Μετά την ανακήρυξη της μπορεί, να προχωρήσει αμέσως σε διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές της χώρες, για τον καθορισμό των ορίων της.
    Παράδειγμα επιτυχημένης οριοθέτησης υπήρξε η μονογραφημένη συμφωνία με την Αλβανία το 2009 επι υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία άφησε ανεξήγητα αναξιοποίητη η κυβέρνηση Παπανδρέου και επέτρεψε στην Τουρκία, να την υπονομεύσει με δόλιες μεθοδεύσεις και να μην προχωρήσει η τελική έγκριση της από την αλβανική βουλή, μετά την προσφυγή κατά της συμφωνίας ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας από το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα της χώρας αυτής και τον ηγέτη του Εντι Ράμα. Τι έπραξε άραγε, για να συνετίσει τον ηγέτη του αδελφού προς το ΠΑΣΟΚ κόμματος και μέλους της σοσιαλιστικής διεθνούς ο Γ Παπανδρέου; Απολύτως τίποτα δυστυχώς.
   Το μόνο σίγουρο είναι, ότι όταν δεν εκπέμπεις αποφασιστικότητα προς τον αντίπαλο και δεν είσαι έτοιμος, να θέσεις όρια, τότε αυτός αποθρασύνεται και ζητά συνεχώς περισσότερα. Οι καιροί απαιτούν πλέον αποφασιστικές ηγεσίες, που δεν θα διακατέχονται από φοβίες και θα αξιοποιήσουν στο έπακρο όλα τα νέα εργαλεία του διεθνούς δικαίου, χωρίς να μένουν προσκολλημένες σε ξεπερασμένες θεωρίες και προσεγγίσεις της εξωτερικής μας πολιτικής της δεκαετίας του 1970.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ι ΚΑΡΑΒΙΤΗ 4

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΣΧΟΛΙΟ:Αυτα για να μην αερολογούν στρατηγικοι αναλυτες οτι δηθεν η Αοζ δεν συμπίπτει στα εξωτερικα της ορια με την υφαλοκρηπιδα και οτι δηθεν τα δικαιώματα στο υπέδαφος μπορουν να ασκηθουν χωρις ανακηρυξη της. Απαιτείται πρωτα ανακηρυξη της Αοζ. Επισης μπορούμε να αντλησουμε  πετρέλαιο μονο με την υφαλοκρηπιδα. Αντε γιατι ο καθε ασχετος μιλα για νομικα χωρις να γνωριζει το διεθνες δικαιο καθολου.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΘ ΤΟΥ 1982 ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.
EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE
Article 55
Specific legal regime of the exclusive economic zone
The exclusive economic zone is an area beyond and adjacent to the
territorial sea, subject to the specific legal regime established in this Part,
under which the rights and jurisdiction of the coastal State and the rights and
freedoms of other States are governed by the relevant provisions of this
Convention.
Article 56
Rights, jurisdiction and duties of the coastal State in the exclusive
economic zone
1. In the exclusive economic zone, the coastal State has:
(a) sovereign rights for the purpose of exploring and exploiting,
conserving and managing the natural resources, whether living
or non-living, of the waters superjacent to the seabed and of the
seabed and its subsoil, and with regard to other activities for the
economic exploitation and exploration of the zone, such as the
production of energy from the water, currents and winds;
(b) jurisdiction as provided for in the relevant provisions of this
Convention with regard to:
(i) the establishment and use of artificial islands, installations
and structures;
44
(ii) marine scientific research;
(iii) the protection and preservation of the marine
environment;
(c) other rights and duties provided for in this Convention.
2. In exercising its rights and performing its duties under this
Convention in the exclusive economic zone, the coastal State shall have due
regard to the rights and duties of other States and shall act in a manner
compatible with the provisions of this Convention.
3. The rights set out in this article with respect to the seabed and
subsoil shall be exercised in accordance with Part VI.
Article 57
Breadth of the exclusive economic zone
The exclusive economic zone shall not extend beyond 200 nautical miles
from the baselines from which the breadth of the territorial sea is measured.
 

ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ:Καθυστερήσεις και ανεπάρκεια στη διαχείριση της κρίσης

Καθυστερήσεις και ανεπάρκεια στη διαχείριση της κρίσης

Πηγή: Deutsche Welle

Βιβή Παπαναγιώτου, Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
Σύμφωνα με τον κ. Πρόντι η Γερμανία αντιδρούσε πάντα καθυστερημένα και ανεπαρκώς. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται στο παράδειγμα της Ελλάδας που ενώ στην αρχή το πρόβλημα ήταν μικρό, δεν υπήρξε άμεση και δυναμική παρέμβαση της ευρωζώνης και η χώρα διολίσθησε σε μια βαθιά κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτήθηκαν τελικά μεγαλύτερα δανειοδοτικά ευρωπακέτα.

Ο Ιταλός πολιτικός υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι πια διατεθειμένη να κάνει θυσίες, αλλά πρέπει να γίνει κάτι για τη συμπίεση των υψηλών επιτοκίων, διότι συνιστούν παράγοντες αποσταθεροποίησης της οικονομίας σε κάθε χώρα.

Η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων σημαίνει «αυτοκτονία και καταστροφή»

Ο κ. Πρόντι θυμάται ότι όταν ως πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία να μην παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας φρόντισαν να τους υπενθυμίσουν ότι για τα δημοσιονομικά είναι υπεύθυνα τα εθνικά κράτη και όχι η Κομισιόν.

Ο Ιταλός πολιτικός εκτιμά ότι εάν η ευρωζώνη και η ΕΕ μετατραπούν σε μία Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, θα προκαλούσε πραγματική καταστροφή, θα ήταν μια αυτοκτονία. Και αυτό, όπως πιστεύει, το γνωρίζουν πολύ καλά και οι Γερμανοί επιχειρηματίες και βιομήχανοι.

Παράλληλα αναμένει στη σημερινή κρίση να παίξει πιο ισχυρό, παρεμβατικό ρόλο η ΕΚΤ με παράλληλο τιθάσευση και έλεγχο των δημοσιονομικών των εθνικών κρατών.

Τέλος,  τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια δυναμική ηγεσία, διότι το εγχείρημα Ευρώπη, απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι βραχυπρόθεσμο και στοχοπροσηλωμένο στα κομματικά οφέλη και τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

ΠΗΓΗ SKAI.GR
  ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ : ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΝΤΙ. ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΙΖΕ ΟΤΙ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ  ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ.


Πρώτα σύννεφα στην κυβέρνηση Παπαδήμου
Αντιπαραθέσεις και πόλεμος δηλώσεων μεταξύ υπουργών
Τα πρώτα σύννεφα για την κυβέρνηση Παπαδήμου, τα οποία προκαλούν η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές, αλλά και το σκηνικό ρευστότητας στην Ιπποκράτους, όπου στο παρασκήνιο συζητείται η διαδοχή του κ. Γιώργου Παπανδρέου, έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται ορατά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν έκρυψε την όχλησή του για τις δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομόθυμης στήριξης των κυβερνητικών αποφάσεων.
Λίγο νωρίτερα, είχε υπάρξει πόλεμος δηλώσεων μεταξύ του κ. Δημήτρη Ρέππα και του κ. Γιάννη Μιχελάκη για τον τρόπο εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Κυβερνητικής Επιτροπής, αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση μεταξύ του κ. Χρήστου Παπουτσή και του ΛΑΟΣ -μέσω του κ. Μάκη Βορίδη- για τα θέματα Ναυτιλίας, ενώ υπουργοί του ΠΑΣΟΚ καυτηρίασαν την απουσία από τη συνεδρίαση των κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Σταύρου Δήμα, που όμως ήταν απολύτως δικαιολογημένη, καθώς μετείχαν σε Συμβούλια Υπουργών στις Βρυξέλλες. Τέλος, αιχμές για όσους λειτουργούν ως «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» άφησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με αποδέκτη όχι μόνον τη Νέα Δημοκρατία αλλά, κατά πολλούς, και στελέχη εντός του ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

Υπέρ των γερμανικών δημοσιονομικών όρων ο Σαρκοζί


Υπέρ των γερμανικών δημοσιονομικών όρων ο Σαρκοζί


Υπέρ των αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων που προτείνει η Γερμανία τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας στην Τουλόν. Η Ευρωζώνη μετράει αντίστροφα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργότερου ρόλου της EKT στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα υπάρξει αυστηρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε για μία ακόμη φορά το ευρωομόλογο, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τη δημιουργία εθνικών ταμείων στα κράτη-μέλη που θα διαχειρίζονται το χρέος, που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ.


ΠΗΓΗ kathimerini.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"