ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΔΝΤ: Επιμένει στο αίτημα για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022

Με βάση τις δικές μας παραδοχές το DSA

ΔΝΤ: Επιμένει στο αίτημα για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022

    

Eμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη θέση του να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2022.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Tζ.Ράις, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης υπογράμμισε, ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ρεαλιστικός, ωστόσο στη συνέχεια το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι «του ίσου ή μεγαλύτερου, αλλά κοντά στο 2%» που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, για την περίοδο 2023-2060.

Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο, θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα) που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς.

Συνακόλουθα, από τον δημοσιονομικό στόχο που υιοθετεί το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί, όπως είπε ο ίδιος και το μέγεθος της ελάφρυνσης που το Ταμείο εκτιμά ότι απαιτείται, προκειμένου το χρέος της Ελλάδος να καταστεί βιώσιμο.

Επεσήμανε ότι «έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος» στο μέτωπο αυτό με τους Ευρωπαίους, ωστόσο για την ώρα οι συζητήσεις δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής προσέγγισης που έχει το Ταμείο τονίζοντας ότι είναι «ρεαλιστική» και συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Ράις επανέλαβε πάντως, ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

Με κανένα τρόπο, εξήγησε, η «επί της αρχής» έγκριση δεν σημαίνει ότι το Ταμείο θα κάνει πίσω σε ότι αφορά τις απαιτήσεις για το χρέος. Περιμένουμε συζητήσεις για το χρέος και την διαύγεια των μέτρων και θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση.«Αν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει καλή πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα προχωρούσαμε έτσι», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην καταρχήν συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στο Λουξεμβούργο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η έγκρισή της από το ΔΣ του Ταμείου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως στις 27 Ιουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόταση από την πλευρά του Ταμείου για το θέμα του χρονοδιαγράμματος και της διάρκειας αυτής της «επί της αρχής» συμφωνίας.

Υπογράμμισε πάντως ότι με τον τρόπο αυτό αποσοβείται ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα, καθώς η χώρα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός του Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε στις 6 Ιουλίου, στο περιθώριο συνεδρίου.

ΠΗΓΗ:  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"