ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Bloomberg: Μέτρα 3 δισ. ευρώ ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα

«Αγκάθια» ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά

Bloomberg: Μέτρα 3 δισ. ευρώ ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα

Bloomberg: Μέτρα 3 δισ. ευρώ ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα
  (Φωτογραφία:  EPA pictures )


Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 3 δισ. ευρώ ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα για το 2015, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg φαίνονται ανυποχώρητοι σε ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά.
  Σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μέσω πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων έως το τέλος του 2015 για να καλύψει τον ελάχιστο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% που θέτουν οι δανειστές.
Όπως αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έτος με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.
Δεύτερος αξιωματούχος που μετέχει στις συνομιλίες δήλωσε στο Bloomberg πως διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών υπάρχουν ακόμα στα ζητήματα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις περικοπές των συντάξεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην αγορά εργασίας.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3

FT: Θα μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει μισθούς στο τέλος του μήνα;

Mignatiou.comFT: Θα μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει μισθούς στο τέλος του μήνα;

FT: Θα μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει μισθούς στο τέλος του μήνα;

Την οριακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, περιγράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση, τα ταμεία έχουν στεγνώσει και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να πληρώσει το ελληνικό κράτος τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα.
Αναλυτικά το άρθρο:
Η Ελλάδα αναγκάστηκε να αδειάσει τον εγγυητικό της λογαριασμό για Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποπληρώσει δόση 750 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο την Τρίτη, σε ένα ακόμα σημάδι της αυξανόμενης κρίσης ρευστότητας στη χώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 650 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό, μετά από άδεια που έλαβε από το ΔΝΤ για την ανάληψη του ποσού λόγω «έκτακτης κατάστασης», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος.
Χωρίς τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει την δόση και να εκταμιεύσει περίπου 1 δισ. ευρώ την Τετάρτη για την πληρωμή μισθών του δημοσίου, είπε άλλος αξιωματούχος.
«Η κυβέρνηση έχει απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα στο λεγόμενο λογαριασμό ασφαλείας που προϋπήρχε του δανείου διάσωσης» πρόσθεσε.
Με βάση τους κανονισμούς του ΔΝΤ, όλα τα μέλη πρέπει να έχουν ένα λογαριασμό ασφαλείας στο Ταμείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μιας ξαφνικής πτώσης στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αλλά πολύ σπάνια τον χρησιμοποιούν.
Αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι η απόσυρση της Τρίτης ήταν μια σπάνια κίνηση, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο. Πρόσθεσε ακόμα πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη διορία για την επιστροφή του ποσού στον λογαριασμό, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψει τα χρήματα μέσα στους επόμενους μήνες.
Σε ερώτηση για το αν η απόφαση της Ελλάδας να βάλει χέρι στα αποθέματα της στο ΔΝΤ πρέπει να σημάνει «συναγερμό», ο Βλάντις Ντομπρόφσκις, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την πολιτική της ευρωζώνης, είπε: «Το ζήτημα πρέπει να το εξετάσουν οι ειδικοί, προτού κάνω κάποιο σχόλιο».
Η κρίση ρευστότητας της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες υπό την νέα αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πάγωσε έναν αντιδημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας και εφάρμοσε φορολογική αμνηστία χωρίς να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με τους διεθνείς δανειστές.
Οι βαθιές περικοπές στις δαπάνες και οι επιδρομές στα αποθεματικά δημοσίων φορέων επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, συνεχίζοντας την ίδια ώρα τις μηνιαίες αποπληρωμές προς το ΔΝΤ.
Αλλά αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση μπορεί τελικά να ξεμείνει από ρευστό παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να πειστούν οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης να παραδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά τους.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών, είπε μετά την συνάντηση των υπουργών οικονομικών στις Βρυξέλλες την Τρίτη, πως «το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον. «Με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της να απελευθερώσει 7,2 δισ. ευρώ από παγωμένους πόρους διάσωσης με αντάλλαγμα την δέσμευση για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο, αλλά παραμένουν οι διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και στις συντάξεις, για τις οποίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως δεν έχει εντολή να τις διαπραγματευτεί.
«Είναι οριακό αυτήν την στιγμή αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καλύψει την μισθοδοσία του δημοσίου στο τέλος Μαΐου, ακόμα και αν καθυστερήσει τις περισσότερες από τις υπόλοιπες πληρωμές» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος με γνώση της ταμειακής θέσης της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"