ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Το δημόσιο πλήρωσε €6,9 δισ. από χρέη 8,9 δισ. προς ιδιώτες απο το 2012-2014

Το δημόσιο πλήρωσε €6,9 δισ. από χρέη 8,9 δισ. προς ιδιώτες


Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Το δημόσιο ζητά από τους φορολογούμενους να πληρώσουν εδώ και τώρα τις οφειλές τους αλλά ακόμα δεν έχει αποπληρώσει τα χρέη του προς τους ιδιώτες που χρονίζουν από το 2012!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, την περίοδο 2012 – 2014, εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών χρηματοδότηση ύψους 7,1 δισ. ευρώ προς τους φορείς της γενικής κυβέρνησης που χρωστούν στους ιδιώτες (δηλαδή τα υπουργεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ κλπ).
Από το ποσό αυτό -οι εν λόγω φορείς- πλήρωσαν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 6,9 δισ. ευρώ. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του Δημοσίου και φορέων γενικής κυβέρνησης και προς φορολογούμενους (επιστροφές φόρων) ήταν το Δεκέμβριο του 2012, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα αποπληρωμής, συνολικά 8,971 δισ. ευρώ. Άρα, εκκρεμεί η πληρωμή χρεών 2 δισ. ευρώ.
Τα επιμέρους στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης δείχνουν, ότι στο τέλος της περασμένης χρονιάς, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης χρωστούσαν 275 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες, τα νοσοκομεία 606 εκατ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ 1,19 δισ. ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 200 εκατ. ευρώ κ.α.

Στέλιος Κράλογλου


Πηγή:www.capital.gr

Το σχολιο μου: Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΣΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ 6,9 ΔΙΣ ΑΠΟ 8,9 ΔΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΡΑΓΓΙΞΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΝΤ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΔΕΙΛΑ ΔΕΙΛΑ.

ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ



Πάρτε απόφαση να κυβερνήσετε και να καταθέστε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα και μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς. Επίσης κρατείστε σθεναρή στάση όσον αφορά την μη βιωσιμότητα του χρέους προς τους δανειστές και επιμείνετε σε μία δραστική λύση περιορισμού του προτείνοντας παράλληλα τομές στην δημόσια διοίκηση και την οικονομία με μείωση του κράτους πάταξη της γραφειοκρατίας  χωρίς άλλες  περικοπές και υπερφορολογήσεις.

Θετικός ο Τσίπρας στην πρόταση Μπακογιάννη

Θετικός ο Τσίπρας στην πρόταση Μπακογιάννη, επιμένει και για εξεταστική

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Αποδεκτή, έστω κατά το ήμισυ, έκανε ο Πρωθυπουργός την πρόταση που υπέβαλλε προς την Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. πλην Χρυσής Αυγής) η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει, χθες, να αναβληθεί ως αντιπαραγωγική η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο και στη θέση της να συγκροτηθεί Επιτροπή αποτελούμενη από διεθνώς αναγνωρισμένους οικονομολόγους και επιστήμονες η οποία και θα καλείτο να αξιολογήσει τις οικονομικές παραμέτρους που οδήγησαν στο πρόγραμμα αλλά και τις συνέπειες των μέτρων που εφαρμόστηκαν.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε, πριν λίγη ώρα, στην επιστολή Μπακογιάννη, επιμένοντας ωστόσο ότι η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί. «Σέβομαι την άποψή σου σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν τη συμμερίζομαι» φέρεται να επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός δικαιούται να μάθει τί συνέβη.
Ναι στην «Επιτροπή Σοφών»
Ωστόσο, στην απαντητική του επιστολή ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται θετικός στην πρόταση για τη συγκρότηση της επιτροπής επιστημόνων που προτείνει η κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρότασή σου για σύσταση επιτροπής διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτών των μνημονίων». Αναλαμβάνει, δε, τη δέσμευση να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση στην κ. Κωνσταντοπούλου και, απευθυνόμενος στην κ. Μπακογιάννη, καταλήγει σημειώνοντας «ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίηση της».
Κατόπιν τούτου, μετά την εξεταστική επιτροπή που προτείνει η δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και την, εν μέρει σχετική, επιτροπή για το χρέος, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Κωνσταντοπούλου, είναι λίαν πιθανό ότι θα υπάρξει μία ακόμη επιτροπή, στελεχωμένη από πανεπιστημιακά στελέχη κύρους, που θα διερευνήσει, επίσης, την κρίσιμη τελευταία 5ετία.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Τσίπρα

Αγαπητή Ντόρα,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες.

Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ;

ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ; ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ 7,2 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ; ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΓΝΩΣΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΨΗ;

Telegraph: Οι πιστωτές υποτίμησαν τη φύση της ελληνικής κρίσης

Γιατί οι Έλληνες είναι τόσο θυμωμένοι

Telegraph: Οι πιστωτές υποτίμησαν τη φύση της ελληνικής κρίσης

Telegraph: Οι πιστωτές υποτίμησαν τη φύση της ελληνικής κρίσης


Την άποψη ότι ο εξαναγκασμός της Ελλάδας σε Grexit θα εδραιώσει μια διάχυτη υποψία ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ λειτουργούν ως πράκτορες επιβολής της βούλησης των πιστωτών και θα αποκαλύψει ότι το μεταπολεμικό δόγμα της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί απάτη, εκφράζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph σε σημερινό δημοσίευμα που υπογράφει ο Αμπρόζ Έβανς – Πρίτσαρντ.
  Σύμφωνα με την Τelegraph οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας υποτίμησαν τη φύση της ελληνικής κρίσης και δεν μπορούν πλέον να αποφύγουν να την αντιμετωπίσουν.  Ωστόσο, αναφέρει πως κάθε συμφωνία που θα αποσκοπεί να κατευνάσει τους αδικημένους ανθρώπους στην Ελλάδα αυτόματα θα πρέπει να αμφισβητήσει τη λιτότητα που ήδη ξεφτίζει στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη. «Οι αναγκαίες παραχωρήσεις θα ενθαρρύνουν τη λαϊκιστική περιφρόνηση στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, και θα φέρουν σε βρασμό το γερμανικό ευρωσκεπτικισμό», αναφέρει και προσθέτει πως στη Γερμανία η συναισθηματική συγκατάθεση για τη νομισματική ένωση υποχωρεί επικίνδυνα.
Ο αρθρογράφος της Τelegraph αναφέρει πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιλαμβάνεται πλήρως τον κίνδυνο, προειδοποιώντας ότι το Grexit θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη απώλεια της διεθνούς εικόνας της ΕΕ συνολικά. «Όταν ο Γουόρεν Μπάφετ υποστηρίζει ότι η Ευρώπη μπορεί να βγει ισχυρότερη μετά από μια σωτήρια εκκαθάριση του αδύναμου κρίκου της, της Ελλάδας, επιβεβαιώνει τον κανόνα Του, ότι ποτέ δεν πρέπει να ανακατεύεσαι σε θέματα πέρα από τη γνώση σου», σημειώνει με σαρκασμό ο Πρίτσαρντ.
Επικαλείται ακόμη τον Βίλεμ Μπούιτερ, επικεφαλή οικονομολόγο της Citigroup, που έχει προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια οικονομική ανάταση «φρίκη» σε περίπτωση που επιστρέψει στη δραχμή, αλλά και ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι αυτό δεν θα είναι μια ευχάριστη υπόθεση για την Ευρώπη. 
Στο σημείο αυτό παραθέτει σχετική δήλωση του Μπούιτερ: «Οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να κάνουν την Ελλάδα να φαίνεται ως ένα μοναδικά εκκεντρικό μέλος της ευρωζώνης, κατηγορώντας τη για το ότι δεν κάνει αυτό ή δεν κάνει εκείνο, αλλά μια σειρά από χώρες μοιράζονται τις ίδιες αδυναμίες. Νομίζετε ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ κλειστή; Καλώς ήρθατε στην Πορτογαλία. Νομίζετε ότι υπάρχει μικρό κοινωνικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, και καμία εμπιστοσύνη μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών; Καλώς ήρθατε στη νότια Ευρώπη».
Ο αρθρογράφος της Τelegraph ξεκαθαρίζει πως «δεν πρέπει να αγνοείται το τί έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και γιατί οι Έλληνες είναι τόσο θυμωμένοι». Όπως αναφέρει, ακόμη και στελέχη του ΔΝΤ το 2010 επιβεβαίωναν αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε υποστήριζε, δηλαδή ότι η χώρα ήταν ήδη τότε σε κατάσταση πτώχευσης και χρειαζόταν ελάφρυνση του χρέους και όχι νέα δάνεια.
«Αυτό ξεπεράστηκε, προκειμένου να σώσει το ευρώ και να σώσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης σε μια στιγμή που η ΟΝΕ δεν είχε άμυνες εναντίον της μόλυνσης», υποστηρίζει ο Πρίτσαρντ και επικαλείται αναφορές του εκπροσώπου της Ινδίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ Άρβιντ Βιρμάνι (Arvind Virmani) που είχε προειδοποίησει από το Μάιου του 2010 ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα χωρίς να εφαρμοσθούν παράλληλα και νομισματικά μέτρα τόνωσης.
«Ακόμα και αν το πρόγραμμα υλοποιηθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αποπληθωριστικό σπιράλ πτώσης των τιμών, μείωσης της απασχόλησης και η μείωσης των φορολογικών εσόδων που θα μπορούσε τελικά να υπονομεύσει το ίδιο το πρόγραμμα», είχε αναφέρει τότε ο Άρβιντ Βιρμάνι και όπως αποδεικνύεται είχε δίκιο σε κάθε λεπτομέρεια.
Τέλος, ο Αμπρόζ Έβανς – Πρίτσαρντ αναφέρει πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμείνει στο ΝΑΤΟ εάν εξερχόταν της ΟΝΕ και θα μπορούσε να παρασυρθεί στη ρωσική τροχιά, όπως η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν.
Θ.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΜΑ. ΑΥΤΑ ΛΕΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"