ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Γιούνκερ: Δεν αποκλείω νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

«Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα»

Γιούνκερ: Δεν αποκλείω νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Γιούνκερ: Δεν αποκλείω νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και παραδέχεται ότι τα προγράμματα βοήθειας συνοδεύονταν πολλές φορές από «υπερβολική κοινωνική σκληρότητα». Θεωρεί πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγου.

«Έκανα ολόκληρες νύχτες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των τραπεζών και των διεθνών δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους» δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, αναφερόμενος στο (πρώτο) «κούρεμα» ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ του 2012 που έπληξε τους ιδιώτες επενδυτές. «Δεν θα ευχόμουν σε κανένα πρόεδρο του Eurogroup να ξανακάνει το ίδιο, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς».

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παραδέχεται ότι τα προγράμματα βοήθειας που εφαρμόστηκαν στις υπερχρεωμένες χώρες δεν ήταν άμοιρα λαθών.

«Τέτοια προγράμματα συνοδεύονταν από υπερβολική κοινωνική σκληρότητα, επειδή δεν είχαμε ασχοληθεί προηγουμένως εντατικά με τις επί τόπου καταστάσεις» λέει. «Ως πρόεδρος της Κομισιόν θα φροντίσω να υπάρχει και μια μελέτη για τις κοινωνικές επιπτώσεις των μελλοντικών προγραμμάτων».

Από την άλλη, ωστόσο, πρόσθεσε, τα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα παρέχουν και θετικά αποτελέσματα. «Το πρόβλημα των τραπεζών στην Ισπανία λύθηκε. Η Πορτογαλία εγκαταλείπει την ομπρέλα προστασίας, όπως το έκανε ήδη και η Ιρλανδία» είπε. «Και η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Η δήλωση του κ.Γιούγκερ περί ενδεχόμενου «κουρέματος» έρχεται πάντως σε αντίθεση με την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των γερμανών πολιτικών από όλο το κομματικό φάσμα, πολλοί εκ των οποίων δεν θέλουν καν να ακούσουν για επιπλέον διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

«Δεν επιτρέπεται να δοθεί τρίτο πακέτο βοήθειας» δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας της γερμανικής Βουλής Πέτερ Ραμσάουερ, παραπέμποντας στο γεγονός ότι η πτώση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και ότι επομένως το πρόγραμμα δεν θα πιάσει πραγματικά «τόπο».

«Είμαστε εναντίον του να ρίξουμε επιπλέον χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, ιδίως, όταν αυτά τα χρήματα καταλήγουν στις τράπεζες και τους εκατομμυριούχους» πρόσθεσε και επαύξησε η αριστερή πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της ίδιας Βουλής Γκεζίνε Λετς.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνει ότι έφερε το ζήτημα προς συζήτηση στο τέλος του 2010 διότι δεν υπήρχαν εργαλεία στην άμυνα εναντίον της κρίσης. «Σήμερα δεν είναι πλέον έτσι. Για αυτό και δεν τίθεται θέμα επί του παρόντος» επαναλαμβάνει και υπενθυμίζει ότι «ούτε το SPD του Μάρτιν Σουλτς έβαλε τίποτα τέτοιο στη συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού» στη Γερμανία.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 

Υπουλα παιχνίδια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη

Υπουλα παιχνίδια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη
23.04.2014
Οι απίστευτες δηλώσεις, για Ελληνα πολίτη και δη πολιτικό, του υποψηφίου του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου και στενού συνεργάτη του Γιώργου Καμίνη, Δημήτρη Χριστόπουλου για «ενιαία συμπαγή τουρκική μειονότητα» στη Θράκη προκαλούν σοκ ακόμη και στην Κουμουνδούρου και φέρνουν στην επιφάνεια τα ύπουλα σχέδια της Τουρκίας στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή.
Την ίδια ώρα η Αγκυρα πανηγυρίζει από τις απίστευτες δηλώσεις του (συζύγου της δημοσιογράφου Μαριλένας Κατσίμη, που μεγαλούργησε στην ΕΡΤ μαζί με τον Κώστα Αρβανίτη) κ. Χριστόπουλου. Μόνο φέιγ βολάν δεν έχουν κάνει στο προξενείο τις απίστευτες δηλώσεις Χριστόπουλου, που ξεπερνούν ακόμη και τις τουρκικές θέσεις.

Ο Δ. Χριστόπουλος επιχαίρει για την «πραξικοπηματική» απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να κόψει τη μέχρι χθες υποψήφιά του Σαμπιχά Σουλεϊμάν και να τοποθετήσει στη θέση της τον 31χρονο μουσουλμάνο Ουμίτ Μεστάν Οσμάν έπειτα από απαίτηση των τουρκόφωνων, που θεωρούσαν τη Σαμπιχά ως «εθνικίστρια».
Οι δηλώσεις του Δ. Χριστόπουλου έγιναν στο XanthiPress.gr και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων: «Δύσκολα θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ένα πρόσωπο που ευτυχώς αποσύρθηκε». Οπως εξήγησε: «Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε “ισονομία - ισοπολιτεία” οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα, αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες “Πομάκων, Τσιγγάνων και τουρκογενών”. Με το “γένος” δεν τα πάω καλά, όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο, αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Ετσι νομίζω τουλάχιστον». Παράλληλα υποστήριξε ότι δούλεψε για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Σουλειμάν Σαμπιχά, ισχυριζόμενος ότι: «Ενα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός της Θράκης ότι “δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος” και άλλο να λέει η κυρία ότι “με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός”. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει την απλή αλλά κρίσιμη διαφορά που καθιστά κάποιους μειονοτικούς σύμβολα έκφρασης συντροφικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης και κάποιους άλλους (κάποιες εν προκειμένω) δούρειους ίππους του ενός εθνικισμού στον άλλον».

Μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι απόψεις του, με επιστολή του στο «Βήμα», που τον κατηγόρησε ότι υποστηρίζει την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ισχυρίστηκε ότι «η άποψή μου, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά μου στα οποία το δημοσίευμα αναφέρεται, είναι ότι το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε ως το 1990 δημιούργησε ένα “συμπαγές τουρκικό πράγμα” το οποίο κατόπιν προσπαθεί να διασπάσει. Η θέση αυτή δεν ανοίγει κανένα θέμα Συνθήκης της Λωζάννης».
Πηγές της Κουμουνδούρου εμφανίζουν ιδιαίτερα ενοχλημένους τους επιτελείς του κόμματος από τις δηλώσεις του κ. Χριστόπουλου, καθώς την ώρα που γίνεται προσπάθεια να κλείσει το θέμα, ο ίδιος το ανοίγει για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες με δηλώσεις του.
«Προφανώς και πάνω στο ζήτημα των μειονοτικών κάποιοι λοξοκοιτούν για ψήφους» σημείωνε πηγή της Κουμουνδούρου.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κόπηκε η υποψηφιότητα του περιφερειακού συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ Αχμέτ Κουρτ

Νέο αγκάθι για την Κουμουνδούρου

Κόπηκε η υποψηφιότητα του περιφερειακού συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ Αχμέτ Κουρτ

Κόπηκε η υποψηφιότητα του περιφερειακού συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ Αχμέτ Κουρτ
Ο Αχμέτ Κουρτ (αριστερά) με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter  


Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του Αχμέτ Κουρτ, υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση περιφερειακού συμβούλου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του με τον ηγέτη της εθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεών του, ζητήθηκε η παραίτηση του, κάτι που ο ίδιος έπραξε και παραιτήθηκε από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

Εντούτοις, σε νεώτερη ανάρτησή του στο Twitter, ο Αχμέτ Κουρτ διαψεύδει τις πληροφορίες ότι παραιτήθηκε, λέγοντας: «Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν υπήρξε ποτέ εκ μέρους μου μία τέτοια παραίτηση. Αναμένω και εγώ με ενδιαφέρον τη στάση και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι διαφέρει από τα άλλα κόμματα. Μετά τιμής».




Η παραίτηση του ζητήθηκε μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του εξηγούν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στην εκδήλωση στην οποία βγήκαν οι επίμαχες φωτογραφίες παρέστησαν βουλευτές και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αχμέτ Κουρτ, που ανήρτησε τις φωτογραφίες στις 26 Δεκεμβρίου, δηλώνει και θαυμαστής του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη (DEB), το οποίο ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ.

Όπως αναφέρει και το www.komotinipress.gr, ο Κουρτ ανακοίνωσε πως στις ευρωεκλογές θα στηρίξει με «όλη του την δύναμη» το κόμμα DEB.

«Επιθυμώ να αναφέρω πως αντιμετωπίζω με μεγάλο θαυμασμό την απόφαση του κόμματος DEB να μετάσχει στις ευρωεκλογές. Σε αυτές στις εκλογές που πιστεύω πως ως μειονότητα μας αναλογούν στον καθένα μια μεγάλη ευθύνη και καθήκον και επειδή πιστεύω πως η φωνή μας θα υψωθεί έτι περισσότερο σε διάφορα ευρωπαϊκά φόρα, δηλώνω με κάθε ειλικρίνεια πως στήριξα και θα στηρίζω αυτή την απόφαση και εύχομαι σε όλους τους αδερφούς μου επιτυχία σε αυτές τις εκλογές. Είναι απόλυτη η πίστη μου πως η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης θα περάσει με επιτυχία αυτές τις εξετάσεις. Ας είναι ανοιχτός ο δρόμος μας», αναφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του ζήτησε παραίτηση

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι η στάση του κόμματος είναι είναι ξεκάθαρη και δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες.

Είναι μια στάση ευθύνης, που απορρέει από την αξιακή αρχή του σεβασμού όλων των πολιτών της περιοχής, και της θέσης ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ίσοι και να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων και εναντιώνεται σε ακραίες εθνικιστικές επιδιώξεις, που υπονομεύουν την αρμονική συνύπαρξη της μειονότητας με την πλειονότητα, και σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου όπως εκδηλώνονται με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές, προσθέτουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η οργάνωση Ξάνθης, υπενθυμίζουν, είχε βγάλει ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη Ντεβλέτ Μπαχτσελί και έκανε λόγο για προσπάθεια πυροδότησης κλίματος δημιουργώντας προβλήματα στην ειρηνική συμβίωση των κατοίκων της Θράκης.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση Αχμέτ Κουρτ, σημειώνουν ότι μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεών του ζητήθηκε η παραίτηση του, κάτι που ο ίδιος έπραξε και παραιτήθηκε από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

Πάντως οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν μπορεί δεν μπορεί να αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ ότι σε αυτή την παρουσία του Μπαχτσελί παρέστησαν βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως οι Φαίκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές, της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζτά δε την επίσημη απάντηση της ΝΔ για τους «πολιτευτές της που βρέθηκαν με τον επικεφαλής εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας και τους υποψηφίους της με τους συνδυασμούς που στηρίζει στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και δηλώνουν στήριξη στο μειονοτικό κόμμα».

πηγη: http://news.in.gr Newsroom ΔΟΛ

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Ο Χριστοπουλος υποψη ειναι και στενος συνεργατης του Καμινη εκτος απο υποψηφιος ευρωβουλευτης του Συριζα. Ας το εχουν στον νου τους οι κεντροδεξιοι που θελουν να ψηφισουν χαλαρα στην Αθηνα. Οχι σε νεοταξικες υποψηφιοτητες. Με τις δηλωσεις του που ειναι χειροτερες των εκπροσωπων του τουρκικου προξενειου ψαρευει ψηφαλακια απο τα οργανα της Αγκυρας ο υποψηφιος του Συριζα

Η «Wall Street Journal» αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία και τους χειρισμούς από Κομισιόν και Αθήνα

Η «Wall Street Journal» αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία και τους χειρισμούς από Κομισιόν και Αθήνα
25.04.2014
«Φρένο» στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει η «Wall Street Journal», η οποία σε άρθρο της αμφισβητεί το πλεόνασμα αλλά και τους χειρισμούς της Κομισιόν και της ελληνικής πλευράς.
Μάλιστα, προτρέπει τους πάντες να κοιτάξουν λίγο πιο προσεκτικά τα νούμερα αναφέροντας ότι η Eurostat ουδέποτε ανακοίνωσε πλεόνασμα για την Ελλάδα αλλά «δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013» και ότι το Ελληνικό Δημόσιο ξόδεψε 7,2 δισ. ευρώ για τις πληρωμές τόκων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο, με βάση τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η στατιστική υπηρεσία, εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ την Ελλάδας.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ένας εκπρόσωπος της Eurostat ανέλυσε ότι για το πρωτογενές πλεόνασμα που επικαλείται η Κομισιόν περιλαμβάνει προσαρμογές που γίνονται από τη Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ, ο οποίος με τη σειρά του εξήγησε:
«Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων της τάξης του 4% του ΑΕΠ. Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά μεγέθη, κυρίως για να αποτυπώσουμε καλύτερα τη βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν στο 9,5% του ΑΕΠ. Αποτελούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έβγαλαν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ. Ετσι, καταλήγουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ» κατέληξε ο κ. Ο' Κόνορ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 δεν περιλαμβάνει στα στοιχεία της Eurostat την επίπτωση της υποστήριξης των τραπεζών. Κι αυτό γιατί αυτό προβλέπει η μνημονιακή συμφωνία με την τρόικα. Δεν είναι δηλαδή στην αρμοδιότητα της Εurostat, η οποία εφάρμοσε σωστά τη δική της μεθοδολογία και επικύρωσε το έλλειμμα.

Το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος προκύπτει αν από το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 15,887 δισ. ευρώ που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) αφαιρεθεί το κόστος στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο ανήλθε στα 19,272 δισ. ευρώ. Με τη μεθοδολογία της τρόικας το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Σε αυτό το ποσό προστέθηκαν και τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών και το ποσό προσέγγισε τα 3,4 δισ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για να πανηγυρίσει. ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «τσίμπησε» το δόλωμα της Αγκυρας!

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «τσίμπησε» το δόλωμα της Αγκυρας!
23.04.2014
Οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας επιβεβαιώνουν τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος διαμαρτυρίας: Συλλογή ψήφων από οποιαδήποτε δεξαμενή, αδιαφορία για τη ζημιά σε υπέρτερα εθνικά συμφέροντα και αδυναμία χειρισμού κρίσεων.

Είτε αντιμετωπίζουμε το θέμα της μειονότητας ως αμιγώς εσωτερικό, αφού πρόκειται για Ελληνες πολίτες διαφορετικού θρησκεύματος, είτε λαμβάνουμε υπόψη και τη διπλωματική χροιά, βάσει των συνθηκών και του «ενδιαφέροντος» της Τουρκίας, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει. Είναι αδιανόητο να αποπέμπει την υποψήφια που είχε μόλις επιλέξει, επειδή κατήγγειλε τη διείσδυση και τις πιέσεις του τουρκικού εθνικισμού στη Θράκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπερνά τις αποδείξεις εθνικιστικού μίσους και παρεμβατικότητας του τουρκικού γενικού προξενείου Κομοτηνής. Αντίθετα, είχε καταγγείλει -πέρυσι- τη συνεργασία των ελληνικών και τουρκικών Αρχών ασφαλείας σε υποθέσεις που άπτονταν της διεθνούς τρομοκρατίας. Στα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι του τουρκικού κράτους έχουν διαβαθμίσεις που, αφενός, επιβάλλουν κριτική σε θέματα τρομοκρατίας και, αφετέρου, επιτρέπουν τη σιωπή σε περιπτώσεις επηρεασμού μιας θρησκευτικής (και όχι εθνικής) μειονότητας;

Η κατάσταση στη Θράκη είναι περίπλοκη και ευαίσθητη. Εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 - αρχές του ’90, όταν είχε εμφανιστεί (όπως και σήμερα) το κόμμα του Σαδίκ ως απροκάλυπτο παράρτημα του προξενείου και όταν η Αγκυρα έδινε εντολές αιματηρών επεισοδίων στις πλατείες. Εκτοτε, χάρη στους νόμους ισονομίας-ισοπολιτείας των Κ. Μητσοτάκη, Αντ. Σαμαρά, Β. Τσουδερού, οι αδικίες αποκαταστάθηκαν και οι ακραίοι της μειονότητας δεν έβρισκαν γόνιμο έδαφος προπαγάνδας. Δεν υπήρχε μεγαλύτερη ειρωνεία από το να αντικρίζει κανείς τις αποτυχημένες περιοδείες στη Ροδόπη των Τ. Ερντογάν (2004) και Α. Νταβούτογλου (2011), οι οποίοι άλλα ανέμεναν και άλλα βρήκαν, μη καταφέρνοντας να εκμεταλλευτούν (ή να προβοκάρουν) οτιδήποτε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνειδητοποιεί ότι η Αγκυρα, αφού επί 20 χρόνια δεν πέτυχε τίποτα στη Θράκη, αλλάζει τακτική. Ενθαρρυμένο από τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, το 2010, για το Κόσοβο και αναζητώντας αναλογίες με την Ουκρανία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανασυστήνει, ως αυτόνομο παίκτη, το κόμμα του Σαδίκ και ταυτόχρονα ευνοεί το «φύτεμα» φιλικών προσώπων στα ευρωψηφοδέλτια άλλων κομμάτων.

Ενώπιον αυτής της τακτικής, ο κατά τ’ άλλα φίλτατος κ. Ν. Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι «λαμβάνουμε αποφάσεις όχι με βάση τη μεγιστοποίηση ποσοστών, αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών». Υπαινίσσεται, δηλαδή, ότι από τη στιγμή που κατέρχεται αυτόνομο ένα φιλοτουρκικό κόμμα, είναι σκόπιμο οι υπόλοιποι να δεχτούν μειονοτικούς υποψηφίους με ακραίες θέσεις, ώστε να «σπάσει η γραμμή» με διασπορά ψήφων.

Πολύ καλό το «κρυφό» σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βιώσιμο μόνον σε ιδανικές συνθήκες εργαστηρίου. Αντιπροσωπευτικό όσων δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει και τι μπορεί να συμβεί στη Θράκη. Πιστεύουν ειλικρινά οι κ. Τσίπρας και Παππάς ότι οι (ήδη) ακραίοι μειονοτικοί έχουν ισόβια πίστη στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στον Τούρκο γενικό πρόξενο ή στον κ. Νταβούτογλου; Κρίνουν εθνικά χρήσιμο να χορηγούν πιστοποιητικά φιλαλήθειας και αντικειμενικότητας σε όσους δεν κρύβουν τα πραγματικά πιστεύω τους; Δυστυχώς, η απλή αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τσίμπησε» στο δόλωμα της Αγκυρας!

Αλέξανδρος Τάρκας

* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"