ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Αμείλικτα ερωτήματα για το 1,2 δισ.του ΤΧΣ.

Αμείλικτα ερωτήματα για το 1,2 δισ.

Γιάννης Στουρνάρας Αμέλεια, βλακεία ή δόλος; Μπορεί να μην αποδειχτεί ποτέ. Το βέβαιο είναι ότι επεστράφη στους δανειστές ένα ποσό το οποίο έπρεπε να βρίσκεται στα διαθέσιμα του ΤΧΣ. | ΑΠΕ-ΜΠΕ / Zucchi Enzo
Σοβαρές πολιτικές και χρηματοοικονομικές διαστάσεις λαμβάνει η επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Σε μια δύσκολη συγκυρία που η χώρα μετράει τα… ρέστα της για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και δανεικά, κάποιοι θεσμικοί φαίνεται ότι οξύνουν το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Αμέλεια, βλακεία ή δόλος; Μπορεί να μην αποδειχτεί ποτέ. Το βέβαιο είναι ότι επεστράφη στους δανειστές ένα ποσό το οποίο έπρεπε να βρίσκεται στα διαθέσιμα του ΤΧΣ.
Μόνο που οι δανειστές… άδραξαν την ευκαιρία και κατέστησαν το 1,2 δισ. ευρώ μέρος της διαπραγμάτευσης. Το συγκεκριμένο ποσό μάλιστα δεν πρόκειται να επιστραφεί εάν δεν πάρουν στα χέρια τους τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Δηλώνουν αναρμόδιοι
Η ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) έστειλε ήδη το μήνυμα, δηλώνοντας αναρμόδια για το θέμα. Παρέπεμψε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου επέστρεψε το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ που είχε απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή «έδειξε» τον βασικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μέσω του οποίου ο κ. Ντράγκι ασκεί πολιτική, ανάλογα με τα «σήματα» που λαμβάνει από αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Το ποσό του 1,2 δισ. που… ξενιτεύτηκε κατά λάθος (;) θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα ακόμα στοιχείο τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης και σε κάθε περίπτωση η εκταμίευσή του θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων και κυρίως από τα μέτρα που θα προτείνει η Ελλάδα για να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Το επίμαχο ποσό προέκυψε κατά τη διαδικασία αναζήτησης ρευστού, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (δανειακές, πληρωμές μισθών, συντάξεων κ.λπ.). Στο «μικροσκόπιο» μαζί με τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα όλων των φορέων του Δημοσίου μπήκε και το ΤΧΣ.
Τα αποθεματικά του Ταμείου ήταν κάτι παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι υπήρε ακόμα 1,2 δισ. ευρώ το οποίο «κατά λάθος» είχε συνυπολογιστεί στο «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για να καλύψει τυχόν νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε να επιστρέψουν τα 10,9 δισ. στον Μηχανισμό, ο οποίος ανέλαβε ουσιαστικά τον ρόλο του θεματοφύλακα, αντί του ΤΧΣ. Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να επιστραφούν 9,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα.
Ετσι φτάσαμε στην υποβολή αιτήματος από το οικονομικό επιτελείο προς τον EFSF για την επιστροφή του επίμαχου ποσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι αναγνώρισαν το «λάθος» του ΤΧΣ και το δίκαιο του αιτήματος, αλλά πέραν τούτου ουδέν.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα, αλλά και ο ΕFSF θέλει να δει πρώτα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε από τον EFSF το ποσό των 49,7 δισ. ευρώ υπό την μορφή ομολόγων που περιήλθαν στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά χρησιμοποιήθηκαν τα 40 δισ. ευρώ, ωστόσο το 1,2 δισ. ευρώ ήταν ρευστό του ΤΧΣ, γεγονός που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως λάθος κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η ρευστότητα…
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει δεχτεί τη σφοδρή κριτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, έδωσε μεν επιπλέον ρευστότητα 2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ΕLA), ωστόσο παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των εντόκων και της επιστροφής του 1,9 δισ. ευρώ που αφορά τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να είχε διεκδικήσει από τον προηγούμενο Αύγουστο ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Η αλληλουχία πάντως των γεγονότων και οι σαφείς αιχμές που έχει αφήσει η κυβέρνηση για τον ρόλο θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδας ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την άποψη ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».
Οι ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας φαίνεται να είναι πλέον αιχμάλωτες του Εκτακτου Μηχανισμού και του ευρωσυστήματος, από το οποίο έχουν δανειστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περίπου 104 δισ. ευρώ (τα 65 από τον ELA με στοιχεία Φεβρουαρίου).
Ειδικότερα, η Εθνική έχει δανειστεί 23 δισ. (13,3 από τον ELA), η Πειραιώς 29,2 (14,5 από τον ELA), η Αlpha 22,4 (17,6 από τον ELA) και η Eurobank 29 δισ. ευρώ (τα 19,6 τα πήρε από τον ELA). Με βάση και τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ, η εξάρτηση από τον Εκτακτο Μηχανισμό ξεπέρασε πλέον τα 70 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Δημοσίου, αυτές θα καλυφθούν από τα… ψιλά που θα φέρει η ρύθμιση-εξπρές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα… υπόλοιπα των φορέων και των επιχειρήσεων του Δημοσίου.
Οι πιέσεις διατηρούνται αμείωτες προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παραδώσει γρήγορα μια αξιόπιστη -σύμφωνα με τα κριτήρια των εταίρων- λίστα μεταρρυθμίσεων και στο μεσοδιάστημα το μόνο που φαίνεται να εξασφαλίζεται είναι η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/

Το σχολιο μου: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ Η ΒΛΑΚΕΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΤΡΑΦΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΟΣΟ 1,2 ΔΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ; ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΑΝ ΚΟΙΝΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΤΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ; ΓΙΑΤΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ; ΝΤΡΟΠΗ.

Μπακογιάννη: Ειλικρινής η προσπάθεια Τσίπρα με τη Γερμανία, στη Ν.Δ κάποιοι πιστεύουν ότι φταίει ο γιαλός

Μπακογιάννη: Ειλικρινής η προσπάθεια Τσίπρα με τη Γερμανία, στη Ν.Δ κάποιοι πιστεύουν ότι φταίει ο γιαλός



Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

-Προσωπικά, πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας έκανε μια ειλικρινή και μεγάλη προσπάθεια στη Γερμανία και είχε θετικά αποτελέσματα αυτό, με την έννοια ότι μειώθηκε η ένταση, καταρχήν. Αυτό παίζει ρόλο. Οι κοινωνίες και η κοινή γνώμη παίζουν μεγάλο ρόλο. Όπως παίζει ρόλο η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, παίζει ρόλο και η κοινή γνώμη στην Γερμανία, για τους Γερμανούς πολιτικούς. Άρα, όλο αυτό ήταν -κατά την γνώμη μου-, θετικότατο. Προσαρμόστηκε και η ρητορική του κ. Τσίπρα, έθεσε και δύο θέματα πολύ σωστά, ανοιχτά και θαρραλέα -θα έλεγα-, όπως το θέμα της δικαστικής συνδρομής για την Siemens -το οποίο είναι θετικό- και το θέμα των αποζημιώσεων. Όλα αυτά εγγράφονται στα θετικά. Από την άλλη μεριά, πέραν των λόγων πλέον, έρχεται η ώρα των πράξεων».

-Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι θα βγει ένα συμπέρασμα. Μην αμφιβάλλετε. Κανένας δεν μπορεί να γυρίσει το ρολόι πίσω. Αυτό που έχει σημασία αυτή την στιγμή είναι να δούμε, πρωτίστως, τι θα γίνει με την χώρα. Από εκεί και πέρα, μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι κόμματα σαν την Νέα Δημοκρατία έχουν και αντανακλαστικά επιβίωσης και αυτά θα κατατεθούν. Δεν έχω καμία αμφιβολία».

-Είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γυρίσει σελίδα. Αυτό νομίζω ότι και έξω, αν ρωτήσετε τον κόσμο, θα το δείτε. Όταν ένα κόμμα καταψηφίζεται, αυτό γίνεται για συγκεκριμένους λόγους. Δεν καταψηφίζεται έτσι, στο κενό. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο λογικές. Η μια να πούμε ότι μας φταίει η κοινωνία, η οποία δεν κατάλαβε. Και η άλλη να πούμε ότι μήπως, ενδεχομένως, φταίμε κι εμείς. Γιατί δεν κατάλαβε η κοινωνία; Προσωπικά, προτιμώ να πιστεύω ότι δεν μπορεί να φταίει μια κοινωνία, όταν σε καταψηφίζει. Πρέπει να αναζητήσεις τους λόγους της ήττας στο εσωτερικό σου. Αυτό κάνουν όλα τα κόμματα μετά τις ήττες, αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς».

Δημοσιογράφος: Προς το παρόν, κινείστε στη λογική “φταίει ο γιαλός”;

Ντ. Μπακογιάννη: «Εγώ όχι. Σας διαβεβαιώ... Προς το παρόν, το κόμμα θα ήθελε πολύ να φταίει ο γιαλός».



Πηγή http://newsotherwise.blogspot.gr

Νέα ποινική δίωξη για μίζες από προμήθεια αντιαρματικών


Στρέφεται κατά του Αντώνη Κάντα

Νέα ποινική δίωξη για μίζες από προμήθεια αντιαρματικών

Νέα ποινική δίωξη για μίζες από προμήθεια αντιαρματικών
Η δίωξη αφορά την προμήθεια των αντιαρματικών ΚΟΡΝΕΤ - Ε και στρέφεται κατά του ήδη προφυλακισμένου Αντώνη Κάντα και του αντιπροσώπου της εταιρίας ΚΒΡ  


Νέα ποινική δίωξη για μίζες σε ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα άσκησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η δίωξη αφορά την προμήθεια των αντιαρματικών ΚΟΡΝΕΤ - Ε και στρέφεται κατά του πρώην διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνη Κάντα και του αντιπροσώπου της εταιρίας ΚΒΡ.

Οι δυο κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περι καταχραστών του δημοσίου (ισόβια) και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η έρευνα είχε διαταχθεί από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, ενώ τα στοιχεία ενισχύθηκαν από την ομολογία του κατηγορούμενου Αντώνη Κάντα.

Οι δυο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βελνηκεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, διακινήθηκαν 3 εκατ.  δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας, προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να προβεί σε υπηρεσιακές ενέργειες που ανάγονταν στα καθήκοντά του και συγκεκριμένα στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Το συνολικό κόστος σύμβασης ανέρχεταις σε 100 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την ομολογία του Αντώνη Κάντα, φέρεται να έλαβε από τον επιχειρηματία παράνομη προμήθεια ύψους 3% του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε το 3%, εκ του οποίου τα 700.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του Κάντα στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.

Οι ανακριτές διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης και Χριστόφορος Μάρκος ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σχολιο μου: ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"