ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Μίχαλος: Το μνημόνιο μπροστά στη κόλαση της δραχμής μοιάζει με παράδεισο

«Τεράστιες οι ευθύνες Παπανδρέου»

Μίχαλος: Το μνημόνιο μπροστά στη κόλαση της δραχμής μοιάζει με παράδεισο

Μίχαλος: Το μνημόνιο μπροστά στη κόλαση της δραχμής μοιάζει με παράδεισο


Με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο άρχισε, από τις 10 το πρωί, τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του ΕΒΕΑ στην εισαγωγή της τοποθέτησης του, για την ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ. «Εάν στα έξι χρόνια μνημονίου χάσαμε το 25% του εθνικού μας εισοδήματος, με τη δραχμή σε μια ημέρα θα χάσουμε το 40% της αγοραστικής μας δύναμης και στη συνέχεια λόγω των νέων ισοτιμιών, η απώλειά του μπορεί να αγγίξει το 60% με 70%. Το μνημόνιο μπροστά στη κόλαση της δραχμής φαντάζει με παράδεισο».

Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι τα μέτρα του πρώτου εξαμήνου του 2009 ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, όπως είπε, μετά τον Οκτώβριο η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που ανέλαβε, δεν είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και δεν πήρε ούτε ένα μέτρο συσταλτικής αντιμετώπισης της κρίσης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε επιζήμια την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι «αν η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πάρει διαρθρωτικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2010, δεν υπήρχε περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ».

«Τεράστιες οι ευθύνες Παπανδρέου»

«Οι ευθύνες εκείνη την εποχή του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ήταν τεράστιες. Εκείνο που δεν χρειαζόταν η χώρα ήταν να την βάλεις στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κόβεις κομμάτια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υποστήριξε ότι οι βαθμοί ελευθερίας μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου ήταν εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ σε ερώτηση αν θα μπορούσε η χώρα να το αποφύγει, απάντησε:

«Θα μπορούσαμε, αν το 2008, οπότε και ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, το σύνολο του πολιτικού και επιχειρηματικού μας κόσμου λειτουργούσε συναινετικά και αν αμέσως μετά τις πρόωρες εκλογές το 2009 η νέα κυβέρνηση λάμβανε μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους. Δυστυχώς υπογράψαμε ένα καταστροφικό μνημόνιο. Μνημόνιο ναι, αλλά σχεδιασμένο από Έλληνες για τις ανάγκες των Ελλήνων».

Σε ερώτηση αν και σε ποιους καταλογίζει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μετά την προκήρυξη των τελευταίων εκλογών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ μίλησε για συλλογικές ευθύνες.

«Όλοι φταίμε. Όταν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων και από την άλλη λανθασμένη αντιμετώπιση από τους Έλληνες, που εκμεταλλεύονται, όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση, γιατί θεωρούν ότι μπορούν να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, το φταίξιμο είναι συνολικό. Οι υποχρεώσεις είναι υποχρεώσεις. Το φταίξιμο λοιπόν είναι συνολικό για τον εκτροχιασμό που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο» υποστήριξε.

Ο κ. Μίχαλος επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα μια αποδεκτή λύση μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες, ενώ τόνισε ότι το τελευταίο πεντάμηνο υπάρχει στην ελληνική επιχειρηματικότητα μεγάλη ασφυξία που διογκώνει ανησυχητικά τον κατάλογο των διαγραφών από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΖΗΤΟΥΝ ΠΩΛΗΣΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΔΜΗΕ

Πωλού

Πωλούνται ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ και απελευθερώνεται η αγορά αερίου – Τα νέα χαρτιά που έριξαν στο τραπέζι οι δανειστές

- Στην ίδια κατάσταση με τη Βουλγαρία βλέπουν στο θέμα της ενέργειας οι δανειστές την Ελλάδα
- Απαιτούν εδώ και τώρα ιδιωτικοποιήσεις της “μικρής ΔΕΗ” και του ΑΔΜΗΕ
- “Τέλος τα μονοπώλια” στην ενέργεια λένε οι δανειστές και ζητούν απελευθέρωση και του αερίου

Δεν είναι μόνο το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, αλλά και η Ενέργεια που πλέον θεωρείται αγκάθι στη διαπραγμάτευση καθώς οι δανειστές φαίνεται ότι καθημερινά τραβούν και ένα νέο χαρτί δυσκολεύοντας την κατάσταση.

Τώρα σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα έχει πέσει στο τραπέζι το θέμα της ιδιωτικοποίησης και μάλιστα άμεσα της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, του γνωστού ΑΔΜΗΕ δηλαδή, αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Μάλιστα όλα αυτά μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ως όρος για να κλείσει η συμφωνία, οι δανειστές απαιτούν δηλαδή εδώ και τώρα να προχωρήσουν οι παραπάνω ενέργειες για να ανάψουν το πράσινο φως.

Επί της ουσίας οι δανειστές ζητούν άμεσα να περιοριστεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι επαναφέρουν το σχέδιο για πώληση της μικρής ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα απαιτούν την δυνατότητα πρόσβασης τρίτων στα δίκτυα παροχής και έτσι ζητούν πώληση τμήματος έστω του ΑΔΜΗΕ.

Τονίζουν παράλληλα ότι οι Έλληνες πληρώνουν κατά 35% ακριβότερο το αέριο και απαιτούν να δοθεί η ευκαιρία για περισσότερους παρόχους στον τομέα αυτό.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"