ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ

ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΓΕΛΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΩ ΟΣΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΉΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΓIΝΩ ΕΝΑ ΧΑΜΕΡΠΕΣ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΟ ΚΑΝΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ. ΑΣ ΠΙΟΥΝ ΞΥΔΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΣΥΜΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΧΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΦΘΟΝΟ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ. ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΧΑΡΑΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΟΤΕ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ. ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΘΑ ΠΡΟΔΙΔΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΟΣΑ ΣΑΣ ΛΕΩ.

ΜΠΟΦΙΓΚΕΡ: Αυξάνεται ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης»

Αυξάνεται ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης» 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Διογκώνεται το «κύμα» αντιδράσεων στη Γερμανία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους: Ο οικονομικός της σύμβουλος Πέτερ Μπόφινγκερ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης αυξάνεται και ζήτησε πιο τολμηρές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα πιο καυστικός, ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ που υποστήριξε ότι η Αγκελα Μέρκελ δεν είναι «γεννημένη Ευρωπαία» κι ότι το Βερολίνο αδυνατεί να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας του βεβαρημένου παρελθόντος του.

«Το Άουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν εγγραφεί στο υποσυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα», δήλωσε ο 93χρονος Σμιτ (Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος την περίοδο 1974-1982) που χαίρει σεβασμού στη χώρα του. Ο ίδιος εμφανίστηκε εξαιρετικά επικριτικός για τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, καταλογίζοντάς της έλλειψη οράματος. «Η κρίση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε έστω κι ένας (ηγέτης) στην Ευρώπη που να είχε μια συνολική θέαση των προβλημάτων. Όμως, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μια προσωπικότητα τέτοιου κύρους». «Η Αγκελα Μέρκελ δεν είναι γεννημένη Ευρωπαία», συνέχισε την κριτική του ο Χέλμουτ Σμιτ, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τάχθηκε δε υπέρ της ανάληψης συλλογικής ευθύνης για μέρος του ευρωπαϊκού χρέους υπό όρους, κάτι που υποστήριξε την Τρίτη και ο νυν επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.


Πέτερ Μπόφινγκερ

Προειδοποίηση


Ο κ. Μπόφινγκερ -ένας εκ των «πέντε σοφών», όπως αποκαλείται το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης-, σε χθεσινή συνέντευξή του στο Bloomberg προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης αυξάνεται? Ή θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση ή η ΟΝΕ θα διασπαστεί». Ζήτησε μάλιστα από την ΕΚΤ να δείξει περισσότερη «τόλμη» και να επιτρέψει την αυτόματη ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων όταν τα επιτόκια δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας ανεβαίνουν υπερβολικά. «Καθώς δεν υπάρχει δικαιολογία για τα τρέχοντα spreads των δύο χωρών, το να ζητείται «η άδεια των πολιτικών δεν είναι απαραίτητο», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη των κυβερνήσεων είναι «απόλυτα κανονικές συναλλαγές», που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στο παρελθόν, αναφέροντας το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας και της ίδιας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, τη δεκαετία του 1970. Στον αντίποδα, στη γραμμή των σκληροπυρηνικών κινήθηκε το πρώην «γεράκι» της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ που δήλωσε ότι «η ΕΚΤ δεν προορίζεται για να σώζει κυβερνήσεις που απειλούνται με χρεοκοπία? Μια κεντρική τράπεζα πάντα λειτουργεί ως δανειστής εσχάτου ανάγκης για το τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν διασώζει κυβερνήσεις». Πιο μετριοπαθείς τόνους υιοθέτησε το υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ Μίχαελ Μάιστερ που είπε ότι: «Η σαφής ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα συνδέσει τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ με αντίστοιχες δράσεις από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης δεν είναι προβληματική». Ερωτώμενος για τις αντιρρήσεις της BuBa απάντησε ότι «δεν έχουμε διάσταση απόψεων εντός της Γερμανίας, αλλά διαφορετικούς ρόλους».

Αγορές

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ενώ η ανησυχία επιστρέφει στις αγορές, ύστερα από μια ανάπαυλα τριών θετικών συνεδριάσεων. Χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου υπερέβη εκ νέου ενδοσυνεδριακά την «κόκκινη γραμμή» του 7% και το ευρώ βρέθηκε κάτω από το 1,24 δολάριο. Το κλίμα βάρυνε έτι περαιτέρω η χθεσινή ανακοίνωση δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, του ολλανδικού χρηματοοικονομικού ομίλου ING και της σουηδικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Securitas ότι περιορίζουν δραστικά την έκθεσή τους στην Ισπανία λόγω των αβέβαιων προοπτικών της, που ήλθε λίγες μέρες αφότου η ΙAG, ο αεροπορικός κολοσσός που προέκυψε από τη συγχώνευση των British Airways και Iberia δήλωσε ότι έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ...
Πηγή:  Ημερησία
http://www.imerisia.gr

Ενδογερμανική σύγκρουση. Αρθρο Γ. Καποπουλου

Ενδογερμανική σύγκρουση

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
kapopoulos@pegasus.gr
Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για τη Γερμανία, καθώς στο άμεσο μέλλον -με καταληκτικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο- θα πρέπει να κάνει τη μεγάλη συνολική στροφή, χωρίς την οποία η Ευρωζώνη κινδυνεύει με άτακτη διάλυση, μηδενίζοντας τα όποια κέρδη έχει μέχρι στιγμής συσσωρεύσει για τη χώρα, σε βάρος των εταίρων της, η πολιτική της Μέρκελ από την Ανοιξη του 2010 μέχρι και σήμερα.
Σε μια κίνηση υψηλής πολιτικής ευθύνης και θάρρους -γιατί βραχυπρόθεσμα, με δεδομένο το σημερινό κλίμα, μπορεί να του κοστίσει ακριβά στις δημοσκοπήσεις- ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγου με ταυτόχρονη εγκαθίδρυση Δημοσιονομικής Ενωσης, ευρωπαϊκού δηλαδή ελέγχου στους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Σε χθεσινές δηλώσεις του στο Bloomberg, ο σύμβουλος της καγκελαρίου, καθηγητής Μπόφιγκερ, τονίζει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης και τονίζει ότι αν δεν προχωρήσει η ολοκλήρωση υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης.
Είναι πλέον σαφές ότι στη Γερμανία πολιτικοί και αναλυτές ολοένα και περισσότερο κατανοούν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 και ότι η στροφή πρέπει να γίνει άμεσα από τη σημερινή κυβέρνηση.
Το μήνυμα το έχει λάβει και το μέτωπο της ακινησίας, εσωστρέφειας και περιχαράκωσης -το οποίο διόγκωσε ο τακτικισμός της Μέρκελ- και εκτονώνει τη νευρικότητα και την αμηχανία του με μια χωρίς προηγούμενο κλιμάκωση των απαξιωτικών τοποθετήσεων σε βάρος της Ελλάδας, καθώς δεν μπορούν να υιοθετήσουν παρόμοια ρητορική σε βάρος της Γαλλίας και της Ιταλίας ή ακόμη και της Ισπανίας χωρίς να διακινδυνεύσουν μία νέα επίθεση των αγορών, με απρόβλεπτες παρενέργειες και για την ίδια τη Γερμανία.
Η κυβέρνηση Μέρκελ προσπαθεί να απεγκλωβισθεί από τη ρητορική της και τις δογματικές αδιαπραγμάτευτες τοποθετήσεις της κορυφαίων μελών της, μια πρόκληση εξαιρετικά δύσκολη.
Τηρουμένων των αναλογιών, η κατάσταση θυμίζει την αυτοπαγίδευση της Γερμανίας στη δεκαετία του '50, που της στερούσε τη δυνατότητα να έχει πολιτική απέναντι στην Ανατολική Ευρώπη, μια περιοχή στην οποία διακυβεύονταν ζωτικά εθνικά της συμφέροντα: Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αντενάουερ Χαλστάιν διατύπωσε το δόγμα που έφερε το όνομά του, που υποχρέωνε τη Βόννη να μην έχει διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες που αναγνώριζαν την Ανατολική Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα η χώρα διεκδικούσε την αποκατάσταση των συνόρων του 1937, προκαλώντας εύλογο πανικό στην Πολωνία και έτσι στην πράξη νομιμοποιούσε και ενίσχυε την επιρροή της Μόσχας στους δορυφόρους της. Για να αρθεί το αδιέξοδο αυτό χρειάσθηκε ο Μπραντ και η Οστπολιτίκ, μετά το 1969, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την επανένωση της Γερμανίας το 1989-90.
Ενα δεδομένο είναι πλέον αναμφισβήτητο: Η εθνική συναίνεση σε θέματα ευρωπαϊκής στρατηγικής έχει διαρραγεί, με την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι πιο κοντά στις θέσεις που διατύπωσε ο Μόντι στη συνέντευξή του στο Spiegel παρά στην καγκελάριο.
Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Γερμανίας θα επηρεάσει και θα επηρεάζεται από την αποφασιστικότητα σημαντικών εταίρων, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, σε μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων, αυτήν την αλληλεξάρτηση, άλλωστε, επιβεβαιώνει και μια ματιά στην Ιστορία:
Οταν το 1936 ο Χίτλερ έστειλε στρατό στην αποστρατιωτικοποιημένη Ρηνανία και όταν το 1938 απειλούσε με πόλεμο την Τσεχοσλοβακία, μια μεγάλη μερίδα της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν έτοιμη να τον ανατρέψει με πραξικόπημα αν αντιδρούσαν η Γαλλία και η Βρετανία, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη.
Εντός και εκτός
Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Γερμανίας θα επηρεάσει και θα επηρεάζεται από την αποφασιστικότητα σημαντικών εταίρων, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, σε μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων, αυτήν την αλληλεξάρτηση, άλλωστε, επιβεβαιώνει και μια ματιά στην Ιστορία.

ΠΗΓΗ:  http://www.imerisia.gr

Δέκα φορές μεγαλύτερο το κρατικό χρέος της Γερμανίας

Δέκα φορές μεγαλύτερο το κρατικό χρέος της Γερμανίας, αλλά η Ελλάδα τιμωρείται!
Οι αλήθειες που συνειδητά μάς έκρυψαν και μας έβαλαν στο μνημόνιο

Του Αλέκου Α. Ανδρικάκη andrikakis@patris.gr

Οι Γερμανοί ως κράτος χρωστούν στα υπόλοιπα κράτη 832,3 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα 83,4 δισ.

Η Γαλλία 670 δισ. και η Αγγλία 1,7 τρισ.!

Το κατά κεφαλή χρέος της Ελλάδας είναι 38.073 ευρώ, της Γερμανίας 50.659 ευρώ, της Γαλλίας 66.508 ευρώ και της Αγγλίας 117.580 ευρώ!

Όλο το κρατικό χρέος της Ελλάδας προς τη Γερμανία είναι μόλις 15,9 δισ. ευρώ! Και οι γερμανικές οφειλές μόνο από τα αναγκαστικά δάνεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολλαπλάσιες!




Τελικά, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να αποδεχτούν τη βαρβαρότητα στη ζωή τους, οι Ευρωπαίοι και η ελληνική πολιτική ηγεσία έκρυψαν πολλά στοιχεία και ανέδειξαν μονόπλευρα προβλήματα… Σήμερα παρουσιάζουμε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό εξωτερικό χρέος προς τα κράτη (χωρίς τους ιδιώτες) φτάνει τα 83,4 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι περίπου το 10% του αντίστοιχου της Γερμανίας και περίπου το 13% της Γαλλίας, αλλά μόλις κάτω από το 5% της Αγγλίας! Τα στοιχεία αυτά δεν μας τα έχουν πει ποτέ στην Ελλάδα, γιατί τότε είναι πιθανό ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ που υποστήριξαν και ψήφισαν τα μνημόνια, να έθεταν αμφιβολίες για την «μονομέρεια» των ενεργειών που επέβαλλαν βασικά οι Γερμανοί και στη συνέχεια η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι αγορές. Φυσικά, όπως σημειώσαμε, αναφερόμαστε μόνο στα χρέη ανάμεσα στα κράτη κι όχι προς τους ιδιώτες. Αλλά είναι απορίας άξιο: Μέρκελ, ΕΕ, ΔΝΤ ήλθαν να τιμωρήσουν τους Έλληνες για τα χρέη της χώρας προς ιδιώτες;

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από την παράθεση του καταλόγου των οφειλών, που έχει δημοσιεύσει στην ηλεκτρονική σελίδα του το BBC, είναι ότι το χρέος της Ελλάδας προς το κράτος της Γερμανίας είναι μόλις 15,9 δισ. ευρώ! Ενώ φυσικά μόνο οι γερμανικές οφειλές από τα αναγκαστικά δάνεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολλαπλάσια. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσό των 15 δισ. ευρώ ως μοναδική ελληνική οφειλή προς το γερμανικό κράτος είχε αναφέρει ρεπορτάζ της ίδιας της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, στο οποίο ακόμη και εκπρόσωποι των τραπεζιτών της Γερμανίας σημείωναν ότι η Γερμανία τελικά ήδη έχει κερδίσει πολλαπλάσια από την Ελλάδα, καθώς μόνο από τα τοκοχρεολύσια έχει κέρδος 50 δις. ευρώ και άλλα τόσα από τις εξαγωγές, μετά την πτώση του ευρώ εξαιτίας της ελληνικής κρίσης.

«Τιμωρία» που δέχτηκε

η Ελλάδα…

Η Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal (που ουδέποτε διαψεύστηκε) ήλθε να τιμωρήσει παραδειγματικά την Ελλάδα για τα χρέη της περισσότερο ως μια «παιδευτική διαδικασία» για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, κι όχι επειδή ειδικά προς τα κράτη οι οφειλές ήταν τόσο μεγάλες! Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξε και σχετικός διάλογος Μέρκελ – Παπανδρέου όταν η Ελλάδα αναζητούσε τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης, που είναι πολύ χαρακτηριστικός του κλίματος τιμωρίας κι όχι φυσικά αλληλεγγύης ή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας έγραψε:

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει στην Άνγκελα Μέρκελ το 2010 ότι το -τότε ακόμη σχεδιαζόμενο- πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν «ανέφικτη αποστολή», εκείνη του απάντησε «θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα σας φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα θέλει κανένας άλλος».

Το δημοσίευμα δεν διστάζει μάλιστα να αναφέρει ρητά ότι οι σκληρότατοι όροι που περιελάμβανε το ελληνικό πακέτο -και που φυσικά είναι κυρίως γερμανική... συνταγή-, δεν ήταν αναγκαίοι για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας αλλά θα εφαρμοστούν προς παραδειγματισμό άλλων «κακών μαθητών» της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, τονίζει ότι ακόμη και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είχε μέχρι σήμερα τη φήμη του αυστηρότερου διαπραγματευτή, ωχριούσε μπροστά σε αυτά που ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ από την Ελλάδα.

«Ενώ όλοι συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα χρειαζόταν δημοσιονομικές περικοπές, το ΔΝΤ υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η περικοπή των δαπανών να γίνει σταδιακά για να προστατευτεί η οικονομία» γράφει η WSJ και συνεχίζει: «η Γερμανία είπε όχι: οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με τα δραστικά μέτρα λιτότητας».

Μάλιστα, η Α. Μέρκελ είπε στον κ. Παπανδρέου ότι «κι εγώ θα ήθελα να μειώσω το χρέος μου στο μισό»...

Σημειώνουμε και πάλι ότι το δημοσίευμα ουδέποτε διαψεύστηκε, είτε από την ελληνική είτε από τη γερμανική πλευρά…

Τα κρατικά χρέη

Ιδού και ο κατάλογος των κρατικών χρεών που παρουσιάζει το BBC στην ηλεκτρονική του σελίδα, με βάση τα οποία αποδεικνύεται ότι:

-Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη περίπτωση, πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη τα γερμανικά χρέη από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

-Δεν υπάρχει χώρα που να μη χρωστά σε άλλη, και μάλιστα τεράστια ποσά, που μπροστά τους τα ελληνικά χρέη μοιάζουν σχεδόν ασήμαντα…

-Οι εκατέρωθεν οφειλές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αντίστοιχη διαγραφή του χρέους του ενός προς τον άλλο.

-Φυσικά η λιτότητα σε βάρος μάλιστα των πιο φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού δεν είναι η λύση του προβλήματος. Πολύ περισσότερο όταν στην ουσία σταματά να κυκλοφορεί το χρήμα ανάμεσα στους πιο αδύναμους, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

-Είναι φανερό ότι οι πλούσιες χώρες του βορά, ανεξάρτητα αν δεν είναι στην ευρωζώνη, όπως η Αγγλία, έχουν τεράστια χρέη, αλλά την πληρώνουν οι χώρες του νότου, με τις πιο αδύναμες οικονομίες, αλλά όχι με αντίστοιχα μεγάλη κρατικά χρέη. Ίσως απ’ αυτό θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι τελικά μάλλον το πρόβλημα σχετίζεται με τον έλεγχο από τον πλούσιο βορά των οικονομικών και τον εθνικό πλούτο των μεσογειακών χωρών…

Ελλάδα

Κάθε κάτοικος οφείλει 38.073 ευρώ από το χρέος της χώρας. Το χρέος προς τη Γαλλία 41,4 δισ. ευρώ, προς τη Γερμανία είναι 15,9 δισ. ευρώ, προς την Αγγλία 9,9 δισ., προς τις ΗΠΑ 6,2 δισ., προς την Πορτογαλία 7,2 δισ. και προς την Ισπανία 2,8 δισ. Σύνολο 83,4 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος φτάνει στο 252% του ΑΕΠ και της κεντρικής κυβέρνησης στο 166%.

Γερμανία

Κάθε κάτοικος οφείλει 50.659 ευρώ. Προς την Αγγλία 141,1 δισ., προς την Ιαπωνία 108,3 δισ., προς την Ιταλία 202,7 δισ., τη Γαλλία 205,8 δισ. , τις ΗΠΑ 174,4 δισ. Σύνολο 832,3 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος φτάνει στο 176% του ΑΕΠ και της κεντρικής κυβέρνησης στο 83%.

Γαλλία

Κάθε κάτοικος οφείλει 66.508 ευρώ. Στις ΗΠΑ 202,1 δισ. ευρώ, στην Ιταλία 37,6 δισ., στην Ιαπωνία 79,8 δισ., στη Γερμανία 123, 5 δισ., στην Αμερική 227 δισ. Σύνολο 670 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος φτάνει στο 235% του ΑΕΠ και της κεντρικής κυβέρνησης στο 87%.

Αγγλία

Κάθε κάτοικος οφείλει 117.580 ευρώ. Στην Αμερική 578,6 δισ., στην Ισπανία 316,6 δισ., στη Γαλλία 209,9 δισ. ευρώ, στην Ιρλανδία 113 δισ., στην Ιαπωνία 122,7 δισ., στη Γερμανία 379,3 δισ. Σύνολο 1.720,1 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος φτάνει στο 436% του ΑΕΠ και της κεντρικής κυβέρνησης στο 81%.

Αμερική

Κάθε κάτοικος οφείλει 35.156 ευρώ. Στη Γαλλία 440,2 δισ., στην Ισπανία 170,5 δισ., στην Ιαπωνία 835,2 δισ., στη Γερμανία 414,5 δισ., στην Αγγλία 834,5 δισ. Σύνολο 2.694,9 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος φτάνει στο 101% του ΑΕΠ και της κεντρικής κυβέρνησης στο 100%.

Ιρλανδία

Κάθε κάτοικος οφείλει 390.969 ευρώ. Στην Ιαπωνία 15,4 δισ., στη Γερμανία 82 δισ., στην Αγγλία 104,5 δισ., στην Αμερική 39,8 δισ., στη Γαλλία 23,8 δισ. Σύνολο 265,5 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος φτάνει στο 1.093% του ΑΕΠ και της κεντρικής κυβέρνησης στο 109%.

Ιταλία

Κάθε κάτοικος οφείλει 32.875 ευρώ. Στην Ιαπωνία 32,8 δισ., στη Γερμανία 120 δισ., στην Αγγλία 54,7 δισ., στην Αμερική 34,8 δισ., στη Γαλλία 309 δισ., στην Ισπανία 29,5 δισ. Σύνολο 580,8 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος φτάνει στο 163% του ΑΕΠ και της κεντρικής κυβέρνησης στο 121%.

Πορτογαλία

Κάθε κάτοικος οφείλει 38.081 ευρώ. Στην Ιταλία 2,9 δισ., στη Γερμανία 26,6 δισ., στην Αγγλία 18,9 δισ., στην Αμερική 3,9 δισ., στη Γαλλία 19,1 δισ., στην Ισπανία 65,7 δισ. Σύνολο 137,1 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος φτάνει στο 251% του ΑΕΠ και της κεντρικής κυβέρνησης στο 106%.

Ισπανία

Κάθε κάτοικος οφείλει 41.366 ευρώ. Στην Ιταλία 22,3 δισ., στην Ιαπωνία 20 δισ., στη Γερμανία 131,7 δισ., στην Αγγλία 74,9 δισ., στην Αμερική 49,6 δισ., στη Γαλλία 112 δισ. Σύνολο 410,5 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος φτάνει στο 284% του ΑΕΠ και της κεντρικής κυβέρνησης στο 67%.

Ιαπωνία

Κάθε κάτοικος οφείλει 15.934 ευρώ. Στη Γερμανία 42,5 δισ., στην Αγγλία 101,8 δισ., στην Αμερική 244,8 δισ., στη Γαλλία 107,7 δισ. Σύνολο 496,8 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος φτάνει στο 50% του ΑΕΠ αλλά της κεντρικής κυβέρνησης στο 233%.

ΠΗΓΗ:  http://www.patris.gr

Πέτερ Μπόφιγκερ: Η πολιτική της Μέρκελ απέτυχε

Πέτερ Μπόφιγκερ: Η πολιτική της Μέρκελ απέτυχε

Αποτυχημένη τη "συνταγή Μέρκελ" για την ελληνική κρίση, με μονόπλευρη λιτότητα χωρίς στήριξη της ανάπτυξης, διαπιστώνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους Γερμανούς οικονολομολόγους που συνθέτουν τη λεγόμενη "ομάδα των σοφών" σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

"Η καγκελάριος δεν ξέρει προφανώς ότι το άλφα και το ωμέγα στην καταπολέμηση μίας κρίσης είναι η ανάπτυξη" λέει χαρακτηριστικά ο "σοφός" οικονομολόγος, τονίζοντας πως η "πολιτική της για την Ελλάδα ήταν εξίσου μονόπλευρα προσανατολισμένη στη λιτότητα, και δεν προέβλεπε επαρκή χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όπως η αποκρατικοποίηση".

Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Μπόφινκγκερ, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία ήταν από καιρό σε καθοδική πορεία κατά το πρώτο πρόγραμμα, δηλώνει: "Η εντύπωσή μου είναι ότι και το νέο μνημόνιο αντί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, θα την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο".

Ο οικονομολόγος επαναλαμβάνει την άποψή του πως οι μεγάλες περικοπές έπνιξαν την αγορά και, καθώς τα μειωμένα δημόσια έσοδα αντιμετωπίζονταν με πρόσθετες περικοπές, βύθισαν σε φαύλο κύκλο τόσο τα ίδια δημοσιονομικά όσο και το σύνολο της οικονομίας.

Ο Μπόφινγκερ υπογραμμίζει μάλιστα τον κίνδυνο η εφαρμογή της τρόικας σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης να υποσκάψει τα ίδια τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας.


Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Μπόφινγκερ βλέπει μεν αυξημένες πιθανότητες εν όψει των πρόσφατων αναταράξεων, αλλά δεν θεωρεί πως οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα για να την εξωθήσουν να φύγει από την νομισματική ένωση.

ΠΗΓΗ: http://www.nooz.gr/prosopa/peter-mpofigker-i-politiki-tis-merkel-apetuxe    ΚΑΙ
 http://moxthos.blogspot.gr
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ.

Χέλμουτ Σμιτ: Πρέπει να συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα

Το Αουσβιτς θα κατατρέχει εσαεί τους Γερμανούς είπε ο πρώην καγκελάριος
Χέλμουτ Σμιτ: Πρέπει να συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα
EPA/MICHAEL KAPPELER




 
Για έλλειψη αποφασιστικότητας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους κατηγορεί τους Ευρωπαίους ο Χέλμουτ Σμιτ. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας θεωρεί ότι δεν έπρεπε η Ελλάδα να γίνει μέλος της ευρωζώνης. Αλλά εφόσον έγινε, οι εταίροι οφείλουν να την στηρίξουν μέχρι τέλους. Ο παλαίμαχος πολιτικός είπε επίσης ότι εξαιτίας του Χίτλερ και του Αουσβιτς η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη!

Ηδη στα τέλη του 2008 κατά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης υπήρξαν διεθνείς αποφάσεις για τη ρύθμιση τω χρηματαγορών, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αλλά και από τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο Σμιτ το βράδυ της Τρίτης σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ARD. «Ολοι οι μηχανισμοί διάσωσης αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ενώ δεν επεδείχθη η αναγκαία αποφασιστική δράση» τόνισε.

Ο ηλικίας 93 ετών πρώην καγκελάριος εμφανίστηκε ανήσυχος για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτή η ανησυχία δεν μπορεί να κρυφτεί, είπε. Δεν πρόκειται όμως για κρίση του ευρώ, αλλά για κρίση χρέους. Και η Γερμανία δημιούργησε περισσότερο χρέος, από εκείνο που επιτρεπόταν μετά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. «Ολα αυτά δεν θα ήταν τόσο τραγικά, αν είχαμε κάποιον στην Ευρώπη, ο οποίος θα είχε μια συνολική εικόνα του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σμιτ επέκρινε όσους ζητούν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ηταν λάθος η ένταξη των Ελλήνων στο ευρώ, αλλά τώρα πρέπει να δεχτούμε τις συνέπειες και να τους συμπαρασταθούμε, είπε ο πρώην καγκελάριος.
Ταυτόχρονα ο Σμιτ τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την πρότασή του περί κοινοτικοποίησης του χρέους της ευρωζώνης. «Επί της αρχής έχει δίκιο. Δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως κανόνας, αλλά στην παρούσα κατάσταση κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αναπόφευκτο», τόνισε. 
 
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Ενας μεγαλος ευρωπαιος ηγετης που βλεπει μακρυα. Θαυμάζω την διαύγεια πνεύματος στα 93 του.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

18:38ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ επικίνδυνων καιρικών φαινομένων έως την Παρασκευή [Αναλυτικά]





 ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ επικίνδυνων καιρικών φαινομένων έως την Παρασκευή [Αναλυτικά]
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδίδει η ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο τις προσεχείς ημέρες στη χώρα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 41 και κατά τόπους τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Επαναφορά της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα περιμένουμε μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Αναλυτικά η πρόγνωση:
Δευτέρα 6 Αυγούστου. Συνθήκες καύσωνα με εξαιρετικά έντονη ηλιοφάνεια αλλά και ενίσχυση των ανέμων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 27 και 38 με 40 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι, εντάσεως 5 Μποφόρ (31 χλμ/ώρα).
Τρίτη 7 Αυγούστου. Πολύ ζεστός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, συνθήκες καύσωνα αλλά και διατήρηση των μελτεμιών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 27 και 38 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι, εντάσεως 5 Μποφόρ (35 χλμ/ώρα).
Τετάρτη 8 Αυγούστου. Πολύ ζεστός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, συνθήκες καύσωνα αλλά και διατήρηση των μελτεμιών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 27 και 39 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι, εντάσεως 5 Μποφόρ (37 χλμ/ώρα).
Πέμπτη 9 Αυγούστου. Πολύ ζεστός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, συνθήκες καύσωνα και μικρή εξασθένηση των ανέμων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 27 και 38 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι σχεδόν μέτριοι, εντάσεως 4 Μποφόρ (26 χλμ/ώρα).
Παρασκευή 10 Αυγούστου. Ζεστός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια και μικρή υποχώρηση του υδράργυρου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 26 και 36 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι σχεδόν μέτριοι, εντάσεως 4 Μποφόρ (26 χλμ/ώρα).
Σάββατο 11 Αυγούστου. Ζεστός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, αλλά και σημαντική ενίσχυση των ανέμων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 24 και 35 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί, εντάσεως 6 Μποφόρ (40 χλμ/ώρα).
Κυριακή 12 Αυγούστου. Ζεστός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια και νέα μικρή υποχώρηση του υδράργυρου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 23 και 34 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, εντάσεως 5 Μποφόρ (35 χλμ/ώρα).
Δευτέρα 13 Αυγούστου. Ζεστός καιρός με νεφώσεις κατά περιόδους και πιθανότητα βροχής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 22 και 35 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, εντάσεως 5 Μποφόρ (32 χλμ/ώρα).
Τρίτη 14 Αυγούστου. Αίθριος καιρός με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και μικρή πτώση του υδράργυρου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 24 και 34 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν μέτριοι, εντάσεως 4 Μποφόρ (27 χλμ/ώρα).
Τετάρτη 15 Αυγούστου. Ζεστός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια και μικρή άνοδο του υδράργυρου.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 26 και 36 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν μέτριοι, εντάσεως 4 Μποφόρ (24 χλμ/ώρα).
Πέμπτη 16 Αυγούστου. Ζεστός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια και εξασθένηση των ανέμων.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 26 και 36 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς, εντάσεως 3 Μποφόρ (18 χλμ/ώρα).
Παρασκευή 17 Αυγούστου. Αίθριος καιρός με ηλιοφάνεια και πτώση του υδράργυρου σε ανεκτά επίπεδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 24 και 33 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι, εντάσεως 5 Μποφόρ (29 χλμ/ώρα).
Σάββατο 18 Αυγούστου. Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στη διάρκεια της ημέρας, νεφώσεις στη διάρκεια της νύχτας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 23 και 33 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν μέτριοι, εντάσεως 4 Μποφόρ (21 χλμ/ώρα).
Κυριακή 19 Αυγούστου. Ηλιοφάνεια με υποχώρηση του υδράργυρου σε πιο ανεκτά επίπεδα και ενίσχυση των ανέμων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 21 και 32 βαθμών Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί, εντάσεως 6 Μποφόρ (48 χλμ/ώρα).

ΠΗΓΗ:  http://troktiko.eu

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΡΙΘΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΡΘΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ ΕΔΩ ΟΥΤΕ ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ

Αυστραλία: Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής θέλει να δώσει τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια!

Αυστραλία: Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής θέλει να δώσει τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια!



20120729-001707.jpgΠροκαλεί ο βουλευτής Χ. Τζένκις, που φωτογραφίζεται µπροστά σε χάρτες της «ΜεγάληςΜακεδονίας» και ζητά να αναγνωρίσει η χώρα του το κρατίδιο µε το όνοµα των ανιστόρητων ονείρων του.
Φωτογραφίζεται µε… καµάρι µπροστά σε χάρτες που δείχνουν τα Σκόπια να φτάνουν έως τη Χαλκιδική και τον Ολυµπο. ∆εν πρόκειται για άλλον ένα γραφικό Σκοπιανό, αλλά για γνωστό Αυστραλό βουλευτή, ο οποίος µάλιστα παλαιότερα είχε διατελέσει και πρόεδρος της κοινοπολιτειακής βουλής της χώρας.
Ο λόγος για τον Χάρρυ Τζένκις, βουλευτή του Εργατικού Κόµµατος της Αυστραλίας, ο
οποίος όχι µόνο δεν κρύβει τα φιλοσκοπιανά του αισθήµατα, αλλά δεν τηρεί ούτε τα προσχήµατα, συµµετέχοντας σε εκδηλώσεις ακραίων Σκοπιανών εθνικιστών της πολιτείας όπου εκλέγεται.
Οι φωτογραφίες που αποκαλύπτει σήµερα Το ΧΩΝΙ θα πρέπει να προκαλέσουν την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Απλά τηρούµενων των αναλογιών, φανταστείτε πώς θα αντιδρούσε η γειτονική Τουρκία εάν ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής βουλής φωτογραφιζόταν µπροστά σε χάρτη της «Μεγάλης Ελλάδας».

ΠΗΓΗ: 

www.olympia.gr

 ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Αισχος. Οι ανιστορητοι αγραμματοι επισημοι πληθαινουν. Ελληνες ξυπνηστε και αντιδραστε αμεσα

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"