ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΚΑΥΣΩΝΑΣ

«Η Ευρώπη διαλύεται ψυχολογικά»


Μόντι στο Spiegel: «Η Ευρώπη διαλύεται ψυχολογικά»
Σχετικά με τη χώρα του, ειδικότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός σημειώνει ότι «η πλειοψηφία των Γερμανών, θεωρεί ότι η Ιταλία έχει λάβει, ήδη, οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν είναι αλήθεια. Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ»



«Οι εντάσεις που εδώ και χρόνια συνοδεύουν την Ευρωζώνη έχουν ήδη τα χαρακτηριστικά της ψυχολογικής διάλυσης της Ευρώπης. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να τις καταπολεμήσουμε» δηλώνει o Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στο Spiegel, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για την αντιγερμανική στάση του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Ο Μάριο Μόντι εξομολογείται στο γερμανικό περιοδικό ότι «τους περασμένους μήνες τον ανησύχησε» -όπως είπε και στην καγκελάριο Μέρκελ- «η αυξανόμενη αρνητική διάθεση του ιταλικού Κοινοβουλίου κατά της Ευρώπης, του Ευρώ και των Γερμανών».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός τονίζει ότι «οι εντάσεις που εδώ και χρόνια συνοδεύουν την Ευρωζώνη έχουν ήδη τα χαρακτηριστικά τις ψυχολογικής διάλυσης της Ευρώπης. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να τις καταπολεμήσουμε».
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τον Μάριο Μόντι, είναι η αντιπαράθεση των χωρών του Βορρά με εκείνες του Νότου. «Πρόκειται για ευθεία αντιπαράθεση, με αμοιβαία παράπονα. Είναι κάτι που γεννά μεγάλες ανησυχίες που πρέπει να καταπολεμήσουμε», επισημαίνει.
Σχετικά με τη χώρα του, ειδικότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός σημειώνει ότι «η πλειοψηφία των Γερμανών, θεωρεί ότι η Ιταλία έχει λάβει, ήδη, οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν είναι αλήθεια. Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ».
«Από τη Γερμανία ζητάμε ηθική και όχι χρηματική βοήθεια» προσθέτει ο Μάριο Μόντι, συμπληρώνοντας ότι «οι ισχυρές, οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να αφήσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα κράτη-μέλη που εφαρμόζουν με μεγάλη ακρίβεια τις ευρωπαϊκές οδηγίες».
Με τις απόψεις του Μ. Μόντι συντάχθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, που δήλωσε ότι «προς το παρόν, η χώρα δεν χρειάζεται την ενεργοποίηση της ασπίδας κατά των spread, διότι η κυβέρνηση ακολουθεί τον σωστό δρόμο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Αντόνιο Κατρικαλά, διεμήνυσε ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, δεν θα γίνουμε πολίτες μιας ευρωπαϊκής μοναρχίας». Παρ' όλα αυτά, ο Κατρικαλά, καταλήγει ότι «η ιταλική κυβέρνηση δεν φοβάται να υπογράψει ένα τυχόν ευρωπαϊκό μνημόνιο, διότι θα σήμαινε, απλώς, την επιβεβαίωση δεσμεύσεων που έχει ήδη λάβει».

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
 Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ  ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΛΙΤ.

Γερμανοϊταλικός "πόλεμος" μετά τις δηλώσεις Μόντι στον Spiegel

Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση: Γερμανοϊταλικός "πόλεμος" μετά τις δηλώσεις Μόντι στον Spiegel

Γερμανο-ιταλικός «πόλεμος» ξέσπασε μετά τις δηλώσεις Μόντι στο «Spiegel», την ώρα που αμερικανικές τράπεζες και εταιρίες-κολοσσοί όπως η Shell θωρακίζονται ανοιχτά απέναντι σε χρεοκοπίες κρατών της ευρωζώνης!
Σαν να μην έφταναν αυτά, η Μέρκελ άνοιξε «βεντέτα» και με το σοσιαλδημοκράτη Αυστριακό ομόλογό της, Βέρνερ Φάιμαν, επειδή ο τελευταίος προέβλεψε πως η καγκελάριος μπορεί να αλλάξει γνώμη για τη μετατροπή του μηχανισμού ESM σε τράπεζα-δανειστή των κρατών. «Ως τώρα Βιέννη και Βερολίνο είχαν κοινές θέσεις. Γι’ αυτό δεν κατανοούμε τις δηλώσεις του κ. Φάιμαν», απάντησε εκνευρισμένος για λογαριασμό της Μέρκελ ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Ελμαρ Μπροκ, στην αυστριακή «Κούριερ».


Εσωτερική κόντρα
Μέσα σε αυτό το σκηνικό πολιτικής ρήξης στην Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκ. Βεστερβέλε, επιτέθηκε εκ νέου στον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας, Μ. Ζέντερ, για τις δηλώσεις του κατά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «πρέπει να προσέχουμε να μη σκοτώσουμε την Ευρώπη με τις δηλώσεις μας». Υπενθυμίζεται πως ο Ζέντερ απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πριν από το τέλος του 2012.
Στο βασικό μέτωπο του «ευρωπαϊκού εμφυλίου», Τύπος και πολιτικοί της Γερμανίας αντεπιτέθηκαν σφοδρά στον Μόντι, με αφορμή την πρότασή του για ενίσχυση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε βάρος των Κοινοβουλίων. Ο γενικός γραμματέας της CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, τον κατήγγειλε για «ευθεία επίθεση κατά της Δημοκρατίας», ενώ αναλόγως τον επέκριναν ο κοινοβουλευτικός επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Ράινερ Μπρούντερλε, και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Γιόαχιμ Ποστ.
Στον Ιταλό πρωθυπουργό απάντησε όμως και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Γκέοργκ Στράιτερ, πως η καγκελάριος «δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση» και συμβουλεύοντάς τον… να συζητά πιο ήρεμα.
Οι Γερμανοί ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από τις προειδοποιήσεις Μόντι στο «Spiegel» για «κίνδυνο ψυχολογικής διάλυσης της Ευρώπης», για «διόγκωση του αντιγερμανικού αισθήματος στην Ιταλία», αλλά κυρίως για τη διαπίστωσή του πως «η Ρώμη δεν πήρε ούτε ένα ευρώ βοήθεια από το Βερολίνο», όπως ισχυρίζονται πολλοί Γερμανοί.
Ο οικονομικός αντίκτυπος της ευρωθύελλας έγινε άμεσα αισθητός στις αγορές. Οι «Times» του Λονδίνου αποκάλυψαν πως ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell απέσυρε 15 δισ. δολάρια από ευρωπαϊκές τράπεζες και ομόλογα και τα μετέφερε για ασφάλεια σε πιστωτικά ιδρύματα και ομόλογα των ΗΠΑ.
Παράλληλα, σε μια συντονισμένη κίνηση, που προβλήθηκε από τους «FinancialTimes» ως «προετοιμασία των αμερικανικών τραπεζών για διάλυση του ευρώ», οι κολοσσοί της WallStreet, GoldmanSachs, JPMorgan, BankofAmerica, Citigroup, MorganStanley, αύξησαν τις αγορές ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, πιέζοντας παράλληλα για αναδιάρθρωση των συμβολαίων με βάση το αγγλικό δίκαιο, ώστε να πληρωθούν σε ευρώ αν οι χώρες γυρίσουν στην πεσέτα, στη δραχμή ή στη λιρέτα. Μάλιστα η «Handelblatt» τονίζει πως οι τράπεζες ανησυχούν ιδιαίτερα για πτώχευση της Ιταλίας, στον απόηχο της υποβάθμισης 15 ιταλικών τραπεζών από τη S&P την Παρασκευή.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"