ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ



Ένα τρίγωνο ανάμεσα στον Walter Rademacher, γενικό διευθυντή της Eurostat, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου περιέγραψε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, προκειμένου το έλλειμμα του 2009 να εμφανιστεί στο 15,5% -μεγαλύτερο και από τις Ιρλανδίας δηλαδή- για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα.
 
·         «Έχουμε μία νέα κατοχή από τους Γερμανούς. Θεωρούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου αδιάφθορο και έντιμο αλλά γονάτισε στις απαιτήσεις των Γερμανών. Δυστυχώς και ο κ. Βενιζέλος δείχνει να υποκύπτει» σημείωσε η κ. Γεωργαντά.

Το 2009 ταξινομήθηκαν στη «γενική κυβέρνηση» μία σειρά από ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές που εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς, όμως, να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες, προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη «γενική κυβέρνηση», όπως κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά.

Το έλλειμμα κατ' αυτόν τον τρόπο από το 12% πήγε στο 15,4%. Η κ. Γεωργαντά απέδωσε αυτή την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού όπως είπε η κ. Γεωργαντά, «μάς είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους»...

Κατά την κ. Γεωργαντά, στόχος ήταν να καταστεί η Ελλάδα ο «αδύναμος κρίκος» και να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, ενώ επεσήμανε πως αυτή η επιλογή είχε ως στόχο και να εμφανιστεί η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση χειρότερη απ' ότι ήταν, προκειμένου να καλυφθούν λάθη του παρελθόντος.

Η καθηγήτρια τόνισε πως από τον περασμένο Απρίλιο είχε ενημερώσει με εκθέσεις τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ωστόσο, ουδέποτε έλαβε απαντήσεις.

Σήμερα τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ «φλερτάρουν» με την καρατόμησή και την Τρίτη παρουσιάζονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και για τις καταγγελίες σχετικά με την τεχνητή αύξηση του ελλείμματος το 2009.
 

Μύθοι και αλήθειες για την «περιβόητη» ελληνική χρεοκοπία

Παρασκευή, 16 Σεπτέμβριος 2011 
 
   0
Μύθοι και αλήθειες για την «περιβόητη» ελληνική χρεοκοπία
Το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας, το οποίο επανέρχεται κάθε φορά που ετοιμάζεται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου της τρόικας και όσο δεν βρίσκονται λύσεις στη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δεν είναι εφιαλτικό μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για τις χώρες- δανειστές μας. Το ντόμινο που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία, ούτε που θέλουν να το σκέφτονται οι πολιτικές ηγεσίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, για πολλούς και ενδιαφέροντες λόγους.

Το «κερδισμένο» Βερολίνο

Εκτός βέβαια από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα έφερνε η πραγματοποίηση του «μαύρου» σεναρίου στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, στην περίπτωση της Γερμανίας, η ζημιά θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη. Το Βερολίνο όχι απλά δεν έχει χάσει ούτε σεντ εξαιτίας της ελληνικής κρίσης και της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, αλλά αντίθετα έχει αποκομίσει περίπου 20 δισ. ευρώ. Ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank, σε δηλώσεις του τον Ιούλιο, είπε ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από την ευρωκρίση καθώς της έχει αποφέρει το παραπάνω ποσό.

«Πολλοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πληρώνει το λογαριασμό της ευρωζώνης. Καμία άλλη θέση δεν απέχει τους τελευταίους 18 μήνες τόσο από την πραγματικότητα όσο αυτή. Γεγονός είναι ότι μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει η Γερμανία για τις χώρες της ευρωκρίσης κερδίζει ετησίως 2% σε τόκους το οποίο μεταφράζεται σε 700 εκατομ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτό όμως δεν είναι το καίριο σημείο. Λόγω της αδυναμίας των υπερχρεωμένων χωρών, η γερμανική αγορά κεφαλαίου έχει ένα μπόνους που δεν οφείλεται στις δικές της ενέργειες, αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των άλλων χωρών. Έχουμε ένα πλεονέκτημα στην αναχρηματοδότηση της τάξης του 1 με 1,5 %. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν περάσει από τότε 18 μήνες και σε συνάρτηση με τις εκδόσεις νέων ομολόγων από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα σε μια διάρκεια ωρίμανσης 5 έως 30 ετών τότε, το όφελος για τους γερμανούς φορολογούμενους ανέρχεται συνολικά στα 18 δις ευρώ».

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με τον κ. Χελμάγερ, ότι τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο κ. Χελμάγερ έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ανακριβή και αναξιόπιστα τα εφιαλτικά σενάρια και τις εκτιμήσεις που συχνά παρουσιάζει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το κόστος για τη Γερμανία!

«Ο αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει», ήταν ο τίτλος άρθρου τον περασμένο Φεβρουάριο, του επικεφαλής οικονομικού αναλυτή της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, Τόμας Φρίκε, στο οποίο υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί περίπου 10 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Ο κ. Φρίκε τονίζει ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει τόκο. Σημειώνει μάλιστα, ότι ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ' εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500 εκ. ευρώ περίπου. Σε αυτά συνυπολογίζει και το κέρδος που προκύπτει από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης. «Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της "Bild" χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών» είπε χαρακτηριστικά.

«Τρομάζει» το ντόμινο

Εκτός από τα γερμανικά κέρδη, η περίπτωση χρεοκοπίας «τρομάζει» αρκετές χώρες εξαιτίας της έκθεσης πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, αφού διαθέτουν ελληνικά ομόλογα, ενώ είναι πολύ πιθανό να συμπαρασυρθούν και Ιταλία και Ισπανία στο ντόμινο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την Τετάρτη, μέρα κατά την οποία ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε δύο μεγάλες γαλλικές τράπεζες (Societe Generale και Credit Agricole) «απειλώντας» και την PNB Paribas ςξαιτίας της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, ο πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί δήλωνε ότι «θα κανουμε τα πάντα για να σώσουμε την Ελλάδα».

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η αυστριακή περίπτωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν στην έγκυρη «Die Presse» μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε στην εθνική οικονομία της Αυστρίας 40 δισ. ευρώ, οπότε και είχε διαπιστωθεί πως μια συμμετοχή της Αυστρίας στο πακέτο βοήθειας είναι σαφώς πολύ πιο συμφέρουσα. Επιπλέον, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν θεωρεί πως ένα σταθερό νόμισμα, ένα σταθερό εμπόριο και μια σταθερή Ευρωζώνη είναι πολύ σημαντικά για την Αυστρία και εξαρτώνται επίσης και από τους αδύνατους «κρίκους» της Ευρωζώνης, υπονοώντας προφανώς την Ελλάδα.

Εάν η Αυστρία ενδέχεται να χάσει περί τα 40 δισ. σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, είναι πολύ εύκολο να γίνει κατανοητό, αναλογικά, πόσα δισ. θα χάσουν μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Κι ας αντιστοιχει΄το ελληνικό ΑΕΠ μόλις στο 2-3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Ένστικτο επιβίωσης και κινδυνολογία

Το να στείλουν η ΕΚΤ και οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία είναι σαν να «βάζουν τα χέρια τους και να βγάζουν τα μάτια τους», αφού αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της τρόικας. Ξέρουν εξάλλου ότι εάν πτωχεύσει η Ελλάδα, θα υπάρξει τεράστιο χρηματικό και πολιτικό κόστος. Άρα θα κάνουν τα πάντα για να την εμποδίσουν ακολουθώντας ένα ένστικτο... επιβίωσης. Από την άλλη πλευρά, εφόσον η Γερμανία κερδίζει από τη διατήρηση της κρίσης χρέους, γιατί να μην συνεχίσει να τη διατηρεί μέσω της αναποφασιστικότητάς της.

Όσο για τα σενάρια που προκύπτουν από τη μεριά του Βερολίνου περί «Plan A, B, C....» για το ενδεχόμενο σκοπό φυσικά έχουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των επαχθών μέτρων που καλούνται για ακόμα μία φορά να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν τα σπασμένα ενός άδικου, ασταθούς και αδηφάγου νομισματικού συστήματος.

Τέλος, όσον αφορά τις δραματικές εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί «δραματικής μάχης» και ότι βρισκόμαστε «στο χείλος» του γκρεμού, ναι μεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δραματική, όμως από ένα σημείο και μετά, η κινδυνολογία αποτελεί το τέλειο επικοινωνιακό εργαλείο (που έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια «καραμέλα» εντός κι εκτός συνόρων) για την προώθηση των μέτρων και των επιλογών που αλλάζουν προς το χειρότερο τη ζωή των πολιτών...
AΠΟ NEWPOST
Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η Ευρώπη τρέμει μια πτώχευση της Ελλάδας…

Η Ευρώπη τρέμει μια πτώχευση της Ελλάδας…

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEju37sXiPT0kVMiH0_wzDywtzbrCmo6mr-lCD32Jcv4T740bHUWLSadz2XYfYWOoh1B0vhdpyuQnOtVCHKaeSv0DsLeQmtRSPYp1Y3Cv4WeKYlZW6amWv8yNKquLpbhfd_582ILcDQtFeXF/s320/0%252C%252C15389308_1%252C00+%25281%2529.jpgΟι συνέπειες μιας ενδεχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας και οι συνέπειές της για την Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη συνολικά σχολιάζονται σήμερα από όλες σχεδόν τις γερμανικές εφημερίδες.

Ξεκινάμε με τους γερμανικούς Financial Times. Ο τίτλος του πρωτοσέλιδου είναι «Το Βερολίνο εξετάζει σενάρια σωτηρίας των τραπεζών». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα….
έπληττε και γερμανικές τράπεζες».
Εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ευρείας στήριξης γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα: «Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους σε περίπτωση που δεν δοθεί πράσινο φως στην 6η δόση του δανείου πολλές μεγάλες τράπεζες θα χρειαστούν άμεσα χρήματα. Μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κινδυνεύσουν και άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους, όπως η Ιταλία. Η κατάρρευση των κρατικών ομολόγων τους στις αγορές θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες θα καταγράψουν απώλειες δισεκατομμυρίων. «Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παρέμβει ο διευρυμένος EFSF, υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.Oι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν βοήθεια
«Η Ευρώπη τρέμει το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας» τιτλοφορείται άρθρο σε άλλο σημείο των γερμανικών Financial Times. Σε περίπτωση στάσης πληρωμών κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες. Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν όμως και γερμανικές τράπεζες, η ΕΚΤ και το γερμανικό δημόσιο, σημειώνεται στον υπότιτλο. Στο άρθρο διαβάζουμε: 54,4 δις ευρώ έχουν να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες από το κράτος. Αν πτωχεύσει οι τράπεζες θα χρειαστούν χρήματα από τον μηχανισμό στήριξης. Σε δεινή θέση θα περιέλθουν ωστόσο και τράπεζες όπως η Société Générale η Royal Bank of Scottland και οι γερμανικές Commerzbank και Deutsche Bank. Πολλές τράπεζες ωστόσο θα επιβιώσουν αν το πρόβλημα περιοριστεί στην Ελλάδα. Δύσκολα γίνονται τα πράγματα αν καταρρεύσουν στις αγορές τα ομολόγα Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Επιτακτική η διαγραφή χρεών 

Με τον τίτλο «Χωρίς διαγραφή χρεών η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση» η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Κορυφαίοι γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν πολύ πιθανή μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Έκθεση του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, αναφέρει ότι ο διευρυμένος μηχανισμός στήριξης δεν αρκεί για να αποτρέψει την επαπειλούμενη χρεοκοπία. Για να αποτραπούν τα χειρότερα η χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει τεράστια πλεονάσματα που δεν έχουν προηγούμενο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Στην έκθεση αναφέρεται ότι χωρίς διαγραφή χρεών τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Οι Γερμανοί αναλυτές θωρούν δύσκολη την κατάσταση και στην Πορτογαλία. Όχι όμως και στην Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση απέχουν πολύ από το ενδεχόμενο πτώχευσης.
Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης 
Η εφημερίδα Die Welt σχολιάζει την αντιπαράθεση εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα: Ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν δείχνει να αποπροσανατολίζεται από τα λεγόμενα της Αγκελα Μέρκελ, σημειώνει η εφημερίδα. Οι δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, έχουν βρει μιμητές μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. «Ανοιχτά έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον υπουργό Οικονομίας η υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Μεταφορών. Θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει τους Φιλελεύθερους πολιτικούς για λαϊκισμό . Όμως είναι ένας «καλός λαϊκισμός». Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με παιχνίδια εξουσίας. Εδώ παίζεται το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της Γερμανίας, παρατηρεί η εφημερίδα Die Welt.
Από:  dw-world.de

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 300.000 ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΠΑΤΑΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙ;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"