Με ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό αλαλούμ στην ίδια την κυβέρνηση, η χώρα εισέρχεται σε μια άτυπη, παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με άγνωστη αυτή τη στιγμή την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.
Η παρέμβαση Καμμένου, που επιβεβαίωσε το διαζύγιο με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά μόνο όταν έρθει η συμφωνία για το Μακεδονικό, δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις καθώς κατά πολλούς δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να αντέξεις μια συνεχόμενη ένταση και μια απίστευτη «Βαβέλ» εντός του υπουργικού συμβουλίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο υπουργός Αμυνας ζητούσε εκλογές ή δημοψήφισμα και τις δύο επιλογές τις είχε αποκλείσει εδώ και καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Κι ενώ ο Πάνος Καμμένος… έκανε πέτρα της καρδιά του ζητώντας ψήφιση από 180 βουλευτές λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωνε ότι δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.
«Δεν έχω καμία διάθεση να σχολιάσω τον κ. Καμμένο, εάν θέλετε να ξεκινήσετε από αυτό. Δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας. Η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι. Τα ξέρει αυτά ο κ. Καμμένος. Κάνει τις πολιτικές του επιλογές και ο καθένας μας μετράει»
Επιβεβαίωσε έτσι ο κ. Κοτζιάς τις σχέσεις (στ)οργής που υπάρχουν μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Αμυνας με τον οποίον βεβαίως κάθονται μαζί στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο και θα ταξιδέψουν μαζί για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ενδεικτικό, επίσης, της κυβερνητικής πολυγλωσσίας είναι και το γεγονός ότι το ίδιο το Μαξίμου με non paper έλεγε εν ολίγοις «το συζητάμε, το βλέπουμε για τους 180 βουλευτές». Σε άλλο μήκος κύματος με τον υπουργό Εξωτερικών δηλαδή.
Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία στην παρούσα χρονική στιγμή είναι η δυσλειτουργία μιας κυβέρνησης σε ένα μείζον εθνικό θέμα, όσο κι αν γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί πίσω από φιέστες για το οικονομικό θαύμα ή μέσω μιας ακατάσχετης παροχολογίας που κλείνει το μάτι σε συγκεκριμένα στρώματα του εκλογικού σώματος.
Κι αν το καλοκαίρι και τα «μπάνια του λαού» σε συνδυασμό με την επικοινωνιακή (αλλά όχι ουσιαστική) έξοδο από τα μνημόνια, λειτουργήσουν πυροσβεστικά στις φωτιές που έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό, είναι σίγουρο ότι από τις αρχές του Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος εσωστρέφειας, εκλογολογίας και κυβερνητικών αναταράξεων με απρόβλεπτη κατάληξη.
Η ανακοίνωση του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι το δημοψήφισμα στη χώρα του θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, ενδεχομένως να θέτει ένα χρονικό πλαίσιο για τις πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα.

Τι θα γίνει στα Σκόπια

Αν ο λαός της γειτονικής χώρας πει «ναι» στη συμφωνία αυτόματα εκκινούν οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Το ένα σενάριο λέει ότι ο Ζάεφ θα πάει σε εκλογές για να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ και να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία κάνοντας απρόσκοπτα τις αλλαγές στο Σύνταγμα.
Το άλλο σενάριο αναφέρει ότι θα πάει από την παρούσα βουλή να κάνει τις αλλαγές εκτιμώντας ότι οι βουλευτές δεν θα τολμήσουν να αντισταθούν στη βούληση του λαού. Στο πρώτο σενάριο η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργότερα, αλλά σίγουρα πολύ πριν τα Χριστούγεννα, στο δεύτερο τα Σκόπια θα έχουν «καθαρίσει» μέσα στον Οκτώβριο και θα μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Το μπαλάκι τότε επιστρέφει στην Αθήνα η οποία πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία, επομένως ο Πάνος Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης.
Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας έχει βρει στηρίγματα από διαφορετικούς «πάγκους».
Το ερώτημα είναι αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και αποσύρει και τα στελέχη του, δεν ψηφίσει τη συμφωνία αλλά συνεχίσει να δίνει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Εφόσον, όμως, οι εκλογές καταστούν αναπόφευκτες τότε μπαίνει σε εφαρμογή το σενάριο της κύρωσης της συμφωνίας από άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ένα άλλο σενάριο που «παίζει» δυνατά είναι να μη φτάσουν οι ΑΝΕΛ τόσο μακριά καθώς ο κ. Καμμένος δεν ελέγχει το κόμμα του.
Να φύγουν δηλαδή στην πορεία ή κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας κι άλλοι βουλευτές. Μην ξεχνάμε ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει χαρακτηρίσει θετική τη συμφωνία ενώ τη Δευτέρα δήλωσε ότι μπορεί να φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αλλά να την στηρίζουν.
Η Ελενα Κουντουρά ακόμη έχει εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία ενώ ο Κώστας Ζουράρις δήλωσε την Τρίτη ότι αυτός δεν θα ρίξει μια αριστερή κυβέρνηση. Σε πλήρη αντίθεση με τον αρχηγό της δηλαδή.
Η λογική «ο σώζων εαυτό σωθήτω» θα επικρατήσει στους Ανεξάρτητους Ελληνες αφού είναι αδύνατο να κεφαλαιοποιηθεί ο όψιμος «μακεδονικός αγώνας» που κάνει ο Πάνος Καμμένος αλλά μέσα από το υπουργικό του γραφείο. «Αργησε πολύ να σηκώσει το μπαϊράκι» του μακεδονομάχου. Αν είχε παραιτηθεί από υπουργός στις αρχές της διαπραγμάτευσης ίσως να είχε σώσει μεγάλο μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο», λένε πολιτικοί αναλυτές.
Οι εξελίξεις μετατίθενται πλέον σε δύο ημερομηνίες. Η πρώτη είναι μόλις την ερχόμενη Πέμπτη όπου στη Βουλή αναμένεται σφοδρή σύγκρουση για την οικονομία αλλά σίγουρα το Μακεδονικό θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.
Η δεύτερη και πιο κρίσιμη είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου. Θα έχει ενδιαφέρον αν ο Πάνος Καμμένος θα βρεθεί μαζί με τους υπόλοιπους και θα χειροκροτήσει την έλευση της «Βόρειας Μακεδονίας» στη Συμμαχία.

Το ήξερε ο Τσίπρας;

Οι σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου είναι άριστες και κατά έναν περίεργο τρόπο έχουν παραμείνει αρραγείς αυτά τα 3,5 χρόνια. Η συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας έγινε προκειμένου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο υπουργός Αμυνας. Ηταν σε συνεννόηση επομένως για τα… τελεσίγραφα και σίγουρα έχουν αναλύσει την επόμενη ημέρα. Ποια θα είναι αυτή θα φανεί σύντομα, αλλά ένα είναι σίγουρο: Ότι μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές αναμένεται να πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με τα «πυρηνικά όπλα» των κομμάτων να πέφτουν στο τραπέζι.
Στην ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο. Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…». Για να αναρωτηθούν πολλοί; «Ο λύκος είναι οι εκλογές που θα έρθουν νωρίτερα;»

Ποιον συμφέρουν οι κάλπες

Ολο και συχνότερα πλέον γίνεται λόγος για την προκήρυξη εκλογών μέσα στο φθινόπωρο. Κάποιοι δε βάζουν στοίχημα ότι η Κυριακή που «κλείδωσε» είναι η 21η Οκτωβρίου. Εκτιμούν ότι πρόκειται για μια ημερομηνία η οποία μπορεί να βολέψει τους πάντες. Την αντιπολίτευση βεβαίως που ζητά εκλογές το συντομότερο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διευκολυνθεί σηκώνοντας ψηλά δύο θέματα: Το πρώτο η επιτυχία της λήξης των μνημονίων που θα συνδεθεί με παροχές. Παράλληλα, δεν θα έχει φθαρεί από τις μειώσεις στις συντάξεις οι οποίες θα φανούν από τον Δεκέμβριο.
Το δεύτερο είναι ότι έτσι θα φορτώσει τον «μουντζούρη» της κύρωσης της συμφωνίας στην επόμενη βουλή. Ο πρωθυπουργός θα έχει τον χρόνο να πείσει τους πολίτες ότι είναι επωφελής η συμφωνία των Πρεσπών κι ότι αυτός προσπάθησε αλλά υπονομεύτηκε από τη ΝΔ.
Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους θα μπορούν να «πουλήσουν» τον δικό τους μακεδονικό αγώνα, να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να διεκδικήσουν την πατριωτική ψήφο επιχειρώντας να μπουν ξανά στη Βουλή.
Οσο περισσότερος είναι ο χρόνος για τις εκλογές τόσο χειρότερα για τον Πάνο Καμμένο καθώς δεν γνωρίζει αν σε λίγους μήνες θα του έχουν απομείνει βουλευτές και στελέχη.
Ένα είναι σίγουρο. Οποτε κι αν στηθούν κάλπες, αυτό που θα ακούγεται περισσότερο είναι το γνωστό τραγούδι… «Μακεδονία ξακουστή…».

ΠΗΓΗ: IN.GR