ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ρεν: «Ούτε το ΔΝΤ ζητάει αλλαγή του προγράμματος»

Ρεν: «Ούτε το ΔΝΤ ζητάει αλλαγή του προγράμματος»
 
 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου

Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε μετά κόπων και βασάνων μετά από ένα θρίλερ εννέα μηνών δεν πρόκειται να αλλάξει, εξαιτίας ενός θρυλούμενου λάθους του ΔΝΤ σε σχέση με την επίπτωση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην ύφεση του 2010.

Ο επίτροπος Ρεν κλείνει την πόρτα σε όσους θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν το θρυλούμενο λάθος για να αλλάξουν «τη συνταγή» και ενημερώνει την κοινή γνώμη πως ούτε το ΔΝΤ, ούτε και ο συντάκτης της περίφημης έκθεσης επιθυμούν αλλαγή της δημοσιονομικής προσαρμογής σε Ελλάδα και λοιπές χώρες σε πρόγραμμα.

Μ. Κεφαλογιάννης στον realfm 97,8: Ο κ. Ρεν “τα λέει στα νύφη για να τ’ ακούσει η πεθερά”

Η Κομισιόν, με επίσημη τοποθέτηση του επιτρόπου Ρεν στο προχθεσινό Εcofin, διαφωνεί με την ομάδα του κ. Μπλανσάρ από το ΔΝΤ για την επίπτωση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο επίτροπος Ρεν με την τοποθέτησή του ενόψει της δημοσιοποίησης των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, ξεκαθάρισε στους 27 υπουργούς ότι οι δικές του υπηρεσίες θεωρούν τα ευρήματα της ομάδας Μπλανσάρ περιστασιακά, την θεωρεία του εν λόγω κειμένου ανεπαρκή για να εξηγήσει τα πάντα και εν τέλει, πως η όλη συζήτηση ξεφεύγει από την ουσία.

«Ένας λόγος να αμφισβητούμε αυτές τις μελέτες είναι ότι τέτοια λάθη πρόβλεψης της ανάπτυξης μπορούν να παρουσιαστούν είτε λόγω της επίπτωσης των δημοσιονομικών αλλαγών (των πολλαπλασιαστών) η οποία είχε υπολογιστεί εσφαλμένα, ή γιατί το μέγεθος της δημοσιονομικής αλλαγής που επετεύχθη ήταν διαφορετικό από την πρόβλεψη, ή διότι μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο. Κατά τη γνώμη μας η ανάλυση δεν είναι στέρεη αρκετά για να το διακρίνει σαφώς».

Οι κυβερνήσεις ευθύνονται για την ύφεση

Ο Ρεν εξηγεί πως κανείς δεν μπορεί να πέφτει από τα σύννεφα λόγω του ότι το 2010 παρουσιάστηκε ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο επίτροπος υπενθυμίζει ότι το 2009 και στο πρώτο μισό του 2010 τα περισσότερα κράτη μέλη ακόμα εφάρμοζαν μέτρα τόνωσης της οικονομίας (που είχαν αποφασιστεί το 2008). Η μετάβαση από την τόνωση στην προσαρμογή ήταν απολύτως απαραίτητη καθώς οι αγορές είχαν αρχίσει να τιμωρούν τα κράτη με υπερβολικά υψηλό κόστος δανεισμού. Η εμπιστοσύνη στο κρατικό χρέος και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών είχε χαθεί και έπρεπε να υπάρξει αντίδραση. Στη δε Ελλάδα η κατάσταση είχε φτάσει το απροχώρητο με ένα έλλειμμα στο 15,6% και αλλεπάλληλες παλινωδίες στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Ο Επίτροπος Ρεν απορρίπτει τα περί λάθους στη συνταγή, δεδομένου ότι η συνταγή ουδέποτε εφαρμόστηκε: «Μόλις από το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική οικονομία μπήκε σε ορθή τροχιά». Ζητά μάλιστα από την κυβέρνηση να συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα ότι αυτή τη φορά βλέπει τη συμφωνία με τους εταίρους σοβαρά: «Εναπόκειται τώρα στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Η συζήτηση μας κάνει κακό

Παρότι πουθενά αλλού εκτός από την Ελλάδα η θεωρεία των πολλαπλασιαστών η Κομισιόν επισήμως πια χαρακτηρίζει τη συζήτηση βλαπτική: «...θα ήθελα να κάνω τα εξής σχόλια γύρω από μία συζήτηση που δε βοηθά και που ενδέχεται να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που χτίσαμε με τόσο πόνο τα τελευταία χρόνια σε πολλές ολονύκτιες συναντήσεις.

Ο επίτροπος και κατά συνέπεια οι κοινοτικές υπηρεσίες αμφισβητούν μάλιστα το πόσο ενδεικτικοί είναι οι πολλαπλασιαστές ως δείκτης καλής υγείας μιας οικονομίας: «Συζήτηση δεν μας έκανε σοφότερους. Οι πολλαπλασιαστές είναι μεγαλύτεροι, όταν τα νοικοκυριά είναι χρεωμένα σε μεγάλο βαθμό και τα επιτόκια χαμηλά. Πάνω σε αυτό υπήρχε ήδη συμφωνία μεταξύ των οικονομολόγων».

Όσο για την άλλη συζήτηση, αυτή περί κατώτατου μισθού, ο επίτροπος σε γραπτή του απάντηση προς τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή επισημαίνει ότι «το σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού θα αναθεωρηθεί το 2014». Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως μείωση, όμως κύκλοι της Κομισιόν επισημαίνουν ότι η μείωση ή αύξηση θα κριθεί στην πράξη από τη απόδοση της οικονομίας, τις εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα και την ανεργία.
ΠΗΓΗ: REAL.GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ. Η ΘΕΩΡΙΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ. ΤΩΡΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣΤΕΡΟ ΔΝΤ. ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΥΦΕΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΕΖΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"