ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Σε… τρία ταμπλό «παίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ

Πολλές διαφορετικές θέσεις εντός της κυβέρνησης για το πότε θα αλλάξει ο νόμος

Σε… τρία ταμπλό «παίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ

Σε… τρία ταμπλό «παίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ

«Φωτιές» έχουν ανάψει σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο τα μείζονα ζητήματα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Μόνο για τη διατήρηση ή όχι του ΕΝΦΙΑ και το 2015 οι απόψεις, που ακούστηκαν χθες σκόραραν… τρίποντο. Αλλα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, άλλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, και άλλα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη.

Αδειασμα από Μαξίμου
Της χθεσινής πολυγλωσσίας προηγήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ακόμα μία αστοχία γύρω από το φόρο ακινήτων. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει. «Είναι δέσμευσή μας. Ωστόσο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, κάτι που υπάρχει μένει ως έχει μέχρι να αλλάξει με νόμο», συμπλήρωσε, για να ακολουθήσει το μεγαλοπρεπές άδειασμά του, μέσω non paper του Μεγάρου Μαξίμου. «Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ούτε χθες, πάντως, υπήρξε κοινή γραμμή στην κυβέρνηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στο φόρο ακινήτων. Βαδίζοντας στην πεπατημένη της… ασάφειας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ «θα διατηρηθεί για λίγο ακόμη, αλλά θα αλλάξει», χωρίς, πάντως, να ορίσει τι χρονικό ορίζοντα έχει το «λίγο» για την κυβέρνηση. Μιλώντας για το νόμο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι η εφαρμογή του μετατίθεται χρονικά λίγο περισσότερο. «Δεν θα τον έχουμε τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα, θα τον έχουμε λίγο αργότερα», είπε και αναγνώρισε ότι το ζήτημα της αλλαγής του ΕΝΦΙΑ έχει τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. «Θα έχουμε μια εφαρμογή ενός νόμου όμοιου με τον ΕΝΦΙΑ λίγο αργότερα, όχι τον ΕΝΦΙΑ. Επιδιώκεται η εφαρμογή μιας άλλης ρύθμισης η οποία σαφώς θα δίνει για τα εισοδήματα τα οποία θεωρούνται χαμηλά πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε όρους χαμηλότερης παροχής χρημάτων», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Αντικατάσταση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, από πλευράς του, επεσήμανε πως η κυβέρνηση «όπως έχει πει και στις προγραμματικές της δηλώσεις», σκοπεύει να αντικαταστήσει άμεσα τον ΕΝΦΙΑ. «Εχουμε μιλήσει για ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται από τεχνικές ομάδες του υπουργείου Οικονομικών. Θέλουμε η εφαρμογή αυτού του φόρου, για την ακίνητη περιουσία, να είναι προσεκτική, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του όπως υπήρξαν με τον ΕΝΦΙΑ. Δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης», ανέφερε.

Σε άλλο χρονικό πλαίσιο τοποθέτησε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη. «Είχαμε μιλήσει και από τις εκλογές ακόμη ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί από το 2015 και από το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο και θα αντικατασταθεί από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Φορολογικά νομοσχέδια ψηφίζονται το προηγούμενο έτος για να ισχύσουν το επόμενο, στο μέσον του επομένου έτους είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξεις κάτι σε αυτό. Εμείς θα αλλάξουμε το νόμο φέτος, αυτό σημαίνει ότι θα ισχύει από του χρόνου», είπε (Παραπολιτικά fm).

Αντικρουόμενες απόψεις
Στο θέμα του ΟΛΠ, οι αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ κορυφαίων υπουργών επιτείνουν τη σύγχυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης, κάνει τώρα λόγο για κοινοπραξία. «Είχα μια συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία αναλυτική. Εκεί στη συζήτηση που κάναμε μιλήσαμε όχι για ιδιωτικοποίηση αλλά για ένα μοντέλο το οποίο προτείνει η κυβέρνησή μας με συμμετοχή του Δημοσίου, ένα κοινοπρακτικό σύστημα», είπε ο κ. Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής, για να λάβει απάντηση από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. «Ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη-Δρίτσα έληξε με 0-1», είπε δηκτικά, την ώρα που, μετά τον υπουργό Ναυτιλίας και η… λαφαζανική Αριστερή Πλατφόρμα ζητάει από το Μαξίμου να εφαρμόσει τις προγραμματικές δηλώσεις.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.comΠΗΓΗ: http://www.e-typos.com


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΟΛΟΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΜΙΚΡΟΑΛΛΑΓΕΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ.

ΚΑΝΑΛΙ YOUTOUBE ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Loading...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"