ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Τσίπρας πάει σχολείο

Ο Τσίπρας πάει σχολείο


 
Για να δούμε τι χρειάζεται ένας πολιτικός αρχηγός για να προκόψει. Θέλει έναν καλό ράφτη. Θέλει έναν λογογράφο για να τα λέει όλα στρογγυλά. Θέλει και μερικά παιδάκια για να φωτογραφίζεται μαζί τους και να συγκινεί. Το κάνουν όλοι. Το κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας. Πάει στις σχολικές αυλές με δεκάδες κάμερες, φωτογραφικές και τηλεοπτικές και νά τα φλας και νά τα πλάνα και νά οι πόζες. Στο κάδρο μπαίνουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και τα παιδιά. Για περισσότερη συγκίνηση φωτογραφήθηκε και με ορφανά. Ωραία εικόνα, δυνατή: εκείνος χαμογελά και τα ορφανά έχουν στα πρόσωπα τη χαρμολύπη. 
Η οικογένεια Τσίπρα εξανέστη με φωτογράφηση που έγινε στον αγιασμό του δικού τους παιδιού στη σχολή Χιλλ. Δημοσιεύτηκε εικόνα της Μπέττυς Μπαζιάνα με επικρίσεις για την επιλογή ιδιωτικού σχολείου από τον πρωθυπουργό της πρώτης φοράς Αριστερά. Το ζήτημα θα μπορούσε να μείνει εκεί: οι εφημερίδες είναι εφήμερες και το θέμα θα είχε απορροφηθεί από την επικαιρότητα. Όχι όμως. Η κυρία πρωθυπουργού έκανε τα πάντα για να υπάρξει συνέχεια. Πήγε στο σχολείο ξανά και ξανά επιμένοντας «μα δεν θα υπάρξει τιμωρία;»
Παρένθεση: κι άλλοι γονείς αναστατώθηκαν από τη δημοσιότητα και θέλουν να διαφυλάξουν έναν ιδιωτικό χαρακτήρα σε τέτοιες συναθροίσεις. Καλά κάνουν. Η οικογένεια Τσίπρα όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλά για προσωπικές στιγμές εφόσον ο πολιτικός άνδρας χρησιμοποιεί τα παιδιά των άλλων μέσα στα σχολεία για την προβολή του. Χωρίς να παίρνει άδεια από τους κηδεμόνες.
Κάπου εδώ καλείται ο Ηρακλής Πουαρό να εντοπίσει τον προδότη. Ποιος τόλμησε να φωτογραφήσει την κυρία πρωθυπουργού; Ποιος τόλμησε να δώσει τις φωτογραφίες; Η Μπέττυ Μπαζιάνα θεωρεί ότι οι φωτογραφίες πωλήθηκαν και μάλιστα ακριβά. Κοστολόγησε τις εικόνες για χιλιάδες ευρώ. Πιθανοί δράστες είναι όλοι οι γονείς που είχαν μαζί τους κινητό. Στον αγιασμό η πλειονότητα φωτογραφίζει το παιδί, την παρέα του παιδιού, τους φίλους. Ο Ηρακλής Πουαρό παραιτήθηκε: ο αριθμός των υπόπτων δεν επιτρέπει ανάπτυξη αφηγήματος. Δεν έγινε έρευνα, δεν ζητήθηκε από τους υπόπτους να απολογηθούν εντούτοις η Χιλλ έστειλε απευθείας εξώδικο σε πατέρα επαγγελματία φωτογράφο. Γράφουν ότι «τυχόν επανάληψη αντίστοιχου συμβάντος θα καθιστούσε επισφαλή την όποια συνεργασία μαζί σας», το οποίο μεταφράζεται «αν τσαντιστεί ξανά η μάνταμ Μπέττυ, θα διώξουμε την επτάχρονη κόρη σας».
Ολη αυτή η ιστορία είναι παρελκυστική. Ασχολούμαστε με μια φωτογραφία, μιας ενήλικης γυναίκας, στην οποία δεν καταγράφεται τίποτε μεμπτό και σύμφωνα με τα ήθη της δικής της οικογένειας, τίποτε ιδιωτικό. Παραμένει το πολιτικό ερώτημα: γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν έστειλε το παιδί του στο δημόσιο δημοτικό σχολείο της Κυψέλης; Επειδή διέλυσε τη δημόσια εκπαίδευση. Κατάργησε τα ολοήμερα σχολεία όπερ σημαίνει ότι όσοι έχουν πρωτάκια, τα παραλαμβάνουν στις δωδεκάμιση το μεσημέρι. Είναι βεβαίως πιθανό το παιδί να πάει σχολείο και να μην έχει δάσκαλο. Είναι χιλιάδες τα κενά. Κι όταν μεγαλώσει και πάει στο δημόσιο γυμνάσιο, θα βρεθεί ένας επαναστάτης να κάνει κατάληψη και να ακυρώσει την εκπαιδευτική διαδικασία, έτσι, για την επανάσταση.
Κάτι ακόμη. Η συζήτηση που προέκυψε από την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία (μια επιβάρυνση που ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ παρά την αντίθετη οδηγία της Κομισιόν) δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις. Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ο όρος «σχολεία πλουσίων», όρος που δημιουργεί εντάσεις χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν ήθελε να αποφύγει τη δημοσιότητα από τον αγιασμό για πολιτικούς λόγους, για να μην γίνει γνωστό ότι επιλέγει το ιδιωτικό έχοντας διαλύσει το δημόσιο. Ηθελε ομερτά για τον συναγελασμό του με όσους διαπόμπευσε ως «πλούσιους».  
Κάτι τελευταίο. Η σχολή Χιλλ λειτουργεί κοντά δυο αιώνες και έχουν φοιτήσει στις τάξεις της εκατοντάδες παιδιά πολιτικών. Πάντα χαμηλόφωνα, πάντα διακριτικά. Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι το «πρώτη φορά αριστερά» να τροποποιείται σε «πρώτη φορά κακός χαμός».


ΚΑΝΑΛΙ YOUTOUBE ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Loading...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"