ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα 100.000.000 € (μόλις!)

Πρωτογενές πλεόνασμα 100.000.000 € (μόλις!)

Το ψαλίδισμα της εκτίμησης για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος από τα 500.000.000 ευρώ στα 100.000.000 ευρώ ήταν το μόνο πράγμα πάνω στο οποίο συμφώνησαν με την κυβέρνηση οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναχώρησαν χθες από την Αθήνα αφήνοντας ανοιχτά όλα τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.Η χθεσινή αναχώρησή της... αιφνιδίασε και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος το Σάββατο (μετά τη σύσκεψη που έγινε με την τρόικα υπό τον πρωθυπουργό) δήλωνε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά και την Κυριακή.

Οι τροϊκανοί αποφάσισαν ξαφνικά να αναχωρήσουν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με το ύψος των εισπράξεων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την απόδοση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αλλά και τις ενδεχόμενες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης. Επίσης οι τροϊκανοί περιμένουν και προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις για επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αναμένεται να υπάρξει είτε διπλασιασμός των ομαδικών απολύσεων είτε ακόμα και απελευθέρωσή τους, στις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης. Σημειώνεται ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το ανώτατο όριο ομαδικών απολύσεων είναι 5% ή το πολύ 30 άτομα τον μήνα. Ταυτόχρονα, αναμένεται να καταργηθεί η υποχρέωση που έχει ως τώρα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να εγκρίνει ή να απορρίπτει τυχόν ομαδικές απολύσεις.

Τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και τρόικας για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και τα φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν το επόμενο έτος χωρίζει ένα τεράστιο χάσμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που θεωρείται αμφίβολο αν θα γεφυρωθεί χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Τα μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και ενδεικτικά μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

1. Το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014 (ύψος εσόδων, εισπραξιμότητα).

2. Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.

3. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου.

Στέλιος Κράλογλου

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΝΕΑ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΟΧΩΝ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"