ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Κομισιόν: «Πάρτε τα μέτρα


Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Άλλος ένας αγώνας δρόμου υπουργείου Οικονομικών και τεχνικών κλιμακίων είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να καταφύγει σε αθέτηση πληρωμών ύψους ενός δισ. ευρώ, όσο και η δόση του Οκτωβρίου που προς το παρόν δεν μπορεί να εκταμιευτεί.

«Η ομάδα της Κομισιόν στην τρόικα εργάζεται για συμφωνία επί των προαπαιτούμενων, όμως αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν λόγοι για να εισηγηθεί θετικά το οτιδήποτε στο EWG», εξηγεί στο Real.gr κοινοτική πηγή.

Μετά την επίσημη αποχώρηση της τρόικας και το πάγωμα ουσιαστικά του ελέγχου χωρίς συμφωνία για τα προαπαιτούμενα το κλίμα στις Βρυξέλλες βάρυνε. Πηγές της Επιτροπής δηλώνουν απογοήτευση γιατί πρώτον πάλι ο έλεγχος διακόπηκε άνευ αποτελέσματος - ενώ αυτό δε συμβαίνει πουθενά αλλού σε χώρα με πρόγραμμα - και δεύτερον τα τέσσερα προαπαιτούμενα είναι και τα τέσσερα «off track».

Κατά συνέπεια απομακρύνεται, εκτός θεαματικού απροόπτου η δόση του ενός δισ. για το Εurogroup του Οκτωβρίου. Όπως εξηγούν πηγές της Επιτροπής «θεαματικό απρόοπτο είναι να πει η κυβέρνηση πως κλείνει ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, να δώσει τα 12.500 ονόματα, άρα να τα βρει με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, να ανοίξει το δικηγορικό επάγγελμα και να μαζέψει τα χρέη των δήμων σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ».

Από όσα τους μετέφερε όμως η τρόικα αυτό μάλλον δε θα συμβεί σύντομα. Ως εκ τούτου η δόση πάει για έγκριση σε κάποιο EWG κάποια στιγμή στο μέλλον.

Επιπλέον και αφότου κατέρρευσε ο μύθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι ξεκάθαρο από τον έλεγχο ότι ακόμα και για το 2014, πόσο μάλλον για το 2015 και 2016 θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Ο προϋπολογισμός του 2014 πρέπει να βελτιώνει τη θέση του δημοσίου κατά μια ολόκληρη μονάδα του ΑΕΠ σε πρωτογενές επίπεδο.

Αυτό ισοδυναμεί με μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων με απόδοση περίπου 3 δισ. Υπάρχει όμως και η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων 1,5 δισ. και η κακή πορεία των εσόδων. Η τρόικα θεωρεί συνεπώς «συνετό» να περιγράφονται μέτρα τουλάχιστον 4 δισ. στον προϋπολογισμό του 2014 σε σχέση με αυτόν του 2013. Και ακόμα δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για το 2015 και 2016.

Πολιτική διαπραγμάτευση προφανώς δεν υπάρχει, όπως ποτέ δεν υπήρχε σε αυτό το επίπεδο. Ο πρόεδρος Μπαρόζο έχει ζητήσει δημόσια από την τρόικα να είναι «ακριβής και όχι ευχάριστη» και έχει ειδοποιήσει γι αυτό και τον πρωθυπουργό, ο οποίος και δεσμεύτηκε να εκτελέσει το πρόγραμμα και τα συμπεφωνημένα μέτρα, όσα ακριβώς υποδείξει η τρόικα.

Βεβαίως στην Ελλάδα υπάρχει το εξής παράδοξο. Η χώρα παίρνει ενίοτε μέτρα, όμως κάνει το παν για να αποδομήσει τις προθέσεις της δημοσίως. Αντιθέτως οι Ιταλοί, στη μέση μιας πολιτικής κρίσης, χωρίς πολλές πολλές κυβερνητικές δυνατότητες, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως συνεχίζουν και παίρνουν μέτρα. Το κυριότερο πολιτικό συμπέρασμα είναι συνεπώς πως ακόμα οι ελληνικές αρχές δεν έχουν μάθει να χειρίζονται τις αγορές - πόσο μάλλον την τρόικα.

Αυτό που η τρόικα διαμηνύει στην κυβέρνηση είναι «αντί να αρνείστε τη συζήτηση περί μέτρων, στρέψτε τις δυνάμεις της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης στο να βρουν κοινωνικά δίκαια μέτρα, όπως για παράδειγμα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, τα τελωνεία (όπου επικρατεί το ίδιο χάος σε κάθε έλεγχο), ενοποίηση ασφαλιστικού συστήματος κ.α.».

Σε σχέση με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο ΔΝΤ, κύκλοι των Βρυξελλών που συνεργάζονται με το Ταμείο αναφέρουν τα εξής: «το Ταμείο έχει κανόνες και αυτούς θα ακολουθήσει, το ταμείο δίνει δανεικά από λεφτά που βάζουν ακόμα και πολύ φτωχές χώρες όπως η Αϊτή... δεν θα χαριστεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα».

Η πολιτική εκτίμηση είναι βεβαίως ότι και η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κάνει εύκολα πίσω και θα θελήσει να πάει τα μέτρα πακέτο με το νέο πρόγραμμα που προφανώς πρέπει να περιλάβει και απομείωση χρέους. Αυτή όμως η συζήτηση θα κρατήσει μέχρι τον «βαθύ χειμώνα».
ΠΗΓΗ: ΡΕΑL

TO ΣXOΛIO MOY: ΕΓΩ ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑ ΝΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΤΟΥΣΑΤΕ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΕΡΧΟΤΑΝ...

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"